Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Reisverslag Colombia

 

Terug naar de reisbeschrijving

Colombia 2014: Laagland-trip: Choco & Amazones

Inleiding

Een keuze maken voor een vogelreis naar Colombia is niet gemakkelijk. Colombia heeft immers het meeste aantal soorten vogels ter wereld (bijna 1/5 van alle soorten) maar is ook erg groot (28 keer Nederland) en het heeft erg veel biotopen. Er zijn dus ontelbare combinaties mogelijk.

De meeste reizen in het verleden waren gericht op de endemen. De keuze voor deze reizen is wel logisch. Colombia was in het verleden voor velen te gevaarlijk en de fanatieke vogelaars hadden al vele soorten in de omringende landen gezien. Vandaar dus dat meestal de keuze valt voor de Santa Marta bergen in het noorden van het land (met 25 endemen) en de 3 Andes ketens.

De laaglanden worden veelal ten onrechte vergeten. Ook hier komen prachtige topsoorten voor. Bovendien is het niet zo vermoeiend en stresserend omdat er weinig gereden moet worden. De meeste vogelplekken bevinden zich op slechts 15 minuutjes van het hotel.

Voor deze 16-daagse trip hadden we gekozen voor een combinatie van Pacifische kust (Bahia Solano) en Amazones (Inirida) helemaal aan de andere kant van het land. Dit werd nog aangevuld met enkele sites rond Medellin en Bogotá.

El Valle (Bahia Solano)

Het eerste deel van de trip bestond uit 5 dagen Choco.

RV-col4De deelnemers landden op 29 maart in Medellin. ’s Anderendaags namen we de vlucht naar Bahia Solano. Terwijl men onze bagage regelde, trokken we eral op uit en op 200 meter van de luchthaven zagen we al een mooie Koningsgier. Na installatie in ons hotel aan het strand in het dorpje El Valle, maakten we een eerste kennismaking met de avifauna van de Pacifische kust.

Gans de eerste nacht regende het pijpenstelen. De volgende dag stond het Rio Tundo trail op de agenda gezet. Dit is een trail van slechts 3,5 km. Maar door de regen was het erg modderig. De deelnemers hebben wel geploeterd. Bovendien viel het een beetje tegen qua vogels. Scaly-breasted Wren, Rose-faced Parrot en Stub-tailed Antbird waren de beste soorten.

Voor de reis begon, was het weer de enige bezorgdheid. In April begint het regenseizoen in het grootste deel van Colombia. En met name in de erg natte Choco laaglanden aan de Stille Oceaan kan er wel wat regen uit de hemel vallen. In 1974 viel er in in het dorpje Tutunendo, welke op slechts 100 km van onze vogelplek ligt, 23 m regen! En gemiddeld regent het daar 10 m per jaar, wat het de tweede natste plek op aarde maakt! Maar tegelijkertijd is het ook een van de meest biodiverse regios van onze aarde.

Ervaring heeft geleerd dat de regenperiode niet echt slecht is. In deze periode zijn er veel insecten en voor vele vogels is dit het ideale moment om jongen groot te brengen. Op dat moment zijn vogels erg actief en territoriaal.

RV-col-Golden-collared manakinHet pakte toch anders uit en het bleef bijna de ganse tijd droog, eerder zelfs te droog. Het was eenvoudig wandelen, maar de activiteit bleef uit en het was stil. Desalnietemin konden we nog leuke vogels aan de lijst toevoegen, met name Bat Falcon, Great Jacamar, Spot-crowned Barbet, Choco Toucan, Black-capped Pygmy-Tyrant (‘s werelds kleinste zangvogel), Golden-collared Manakin (foto hiernaast), One-coloured Becard, Slate-throated Gnatcatcher, Red-capped Manakin, Rufous-winged & Golden-hooded Tanager en Orange-billed Sparrow. De teller stond op 130 soorten en 20 minder dan verwacht.

RV-col1Onderweg naar Bogotá, maakten we gebruik van de tussenstop in Medellin om snel naar La Romero te gaan voor o.a. de endemische Red-bellied Grackles, welke we ook zagen. Van de luchthaven in Bogota vertrokken we gelijk naar San Francisco. Hier in San Francisco bezochten we Jardin Encantado, een tuin met 100-en kolibries. Misschien is het wel de grootste kolibrietuin. Alle bekende filmmakers, inclusief Sir David Attenborough zijn er komen filmen. Mooie soorten, die we hier zagen waren Ruby-topaz Hummingbird, de endemische Indigo-capped Hummingbird enGorgeted Woodstar. Die laatste is een van de kleinste soorten kolibries en dus een van de kleinste vogels ter wereld.

Het nabijgelegen Laguna Tabacal was ook fantastisch. De ongelofelijke activiteit resulteerde in topsoorten zoals Black Hawk-Eagle, Speckle-breasted WrenStripe-breasted Spinetail, White-bellied Antbird(foto hierboven) en Bar-crested Antshrike.

Inírida

Op de 8ste dag vertrokken we vrij vroeg naar de luchthaven en om 9:00 uur zaten we al in de lucht. Na aankomst in het hotel, maakten we een eerste namiddagwandeling in Sardinas. Met succes RV-col2noteerden we de eerste speciaaltjes: Black Manakin en Rufous-crowned Elaenia.We sloten af met een mooi schouwspel van een 5-tal Least Nighthawks vliegend over de savanna.De eerste ochtend begon ook mooi. Een 50-tal luid-ruchtige ara’s (Blauwgele, Rode en Groenvleugelara) zaten op een 50 m.

Daarna hadden we een beetje regen waardoor we wat tijd verloren. Het was de dag voor Capuchinbird en deze zagen we enkel 2x snel door het bos vliegen.

Uitgezonderd van die ene regenmorgen waren de volgende dagen erg droog en meestal bloedheet.

Maar de activiteit was toch erg hoog en het aantal soorten begon snel te groeien.

De deelnemers gaven de voorkeur aan een boottocht door een kleine rivier i.p.v. een tripje naar de fameuze Mavecure bergen. En dit was de beste keuze, want het was voor de deelnemers de beste dag. Het weer zat mee; het bleef de hele dag bewolkt en de activiteit was hoog. We hadden die dag 95 soorten terwijl ze konden uitrusten in de boot. Daaronder was Hoatzin, Blue-throated Piping-Guan, Slate-coloured Hawk, Rusty-backed Spinetail,Wire-tailed Manakin en ook nog enkele Orinoco-dolfijnen.

RV-col5Ook de andere dagen waren top, met Green-tailed Goldenthroat, White-naped Seedeater(foto vorige pagina), Plumbeous Euphonia en Pompadour Cotinga op de Cano Vitina walk. De Matracatrail stelde ook niet teleur met Orange-cheeked Parrot, White-necked Puffbird, Lettered Aracari, Varzea Schiffornis en Orinoco Softtail. Deze laatste soort is tot op heden door slechts een handvol mensen gezien.

Een “white-sand” trail leverde nog Ocellated Woodcreeper, Cinereous Mourner, Blackish-grey Antshrike, Cherrie’s Antwren, Rufous-tailed Flatbill en Citron-bellied Attila op.

Voorts waren er namiddagwandelingen naar Lagunas Las Brujas (Muscovy Duck, Band-tailed Nighthawk en Amazonian Black-Tyrant), Los Cocos (Amazonian Umbrellabird en Black-collared Swallow) en Caño Bonito (Yellow-crowned Manakin).

Bogotá

We hadden nog anderhalve dag over in Bogota. De eerste namiddag bezochten we Chingaza NP met o.a. Bearded Helmetcrest. Spijtig genoeg had slechts 1 van de deelnemers een vluchtige blik op het zenuwachtige vogeltje kunnen werpen.

RV-col3De volgende dag reden we naar BioAndina. Slechts op de helft van de keren zien we hier de endemische Brown-breasted Parakeets (foto rechts). En dan enkel overvliegend. Ditmaal hadden we meer geluk. We zagen ze in een fruitboom op slechts 7 meter! Een ruime vergoeding voor de enkele gemiste specialiteiten in het eerste deel van de trip.

In de namiddag bezochten we nog een wetland wat nog een extra endeem opleverde: Bogota Rail en ook nog andere leuke soorten, zoals de Spot-flanked Gallinule en de Noble Snipe.

We klokten af op een totaal van 393 soorten (waarvan 16 enkel gehoord) in 16 dagen, wat ruim aan de verwachting voldeed. Daaronder bevonden zich 11 soorten manakins, 4 ara-soorten en 29 soorten kolibries.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067