Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Tijgers en Vogels

India, Blue Elephant, tijger

Ontmoet de tijger en panter 

 klik hier voor het reisverslag van een reis

Van enkele India-reizen zijn zeer mooie foto-overzichten, gemaakt door Wim Smeets.

Klik hier voor een korte filmopname van een tijgerin met jongen gemaakt door René de Vries

Land van Tijger en van vogels

India, Blue Elephant, tijgerJe moet het ijzer smeden als het heet is. Daarom is het nu een goed moment om naar Centraal India te gaan om tijgers te zien. Het gaat namelijk beter met de tijgers en daarmee zijn de waarnemingskansen ook verbeterd.

En wie wil niet eens in zijn leven een tijger gezien hebben? Vrij in zijn leefgebied in India, in de omgeving waar hij thuishoort, streng beschermd. Een leefgebied waar het wemelt van wilde zwijnen en herten die zijn prooi vormen en een veelheid aan vogelsoorten, van brilvogels tot grote roofvogels, visuilen, Coromandeloehoes, nimmerzatten en tal van andere watervogels.

Deze reis van twee weken geeft een prachtige indruk van de unieke natuur van India. Onze eerste plek is het het prachtige en beroemde tijgerreservaat Ranthambore. Juist in 2022 is de tijgerstand heel erg goed waardoor de kans op waarnemen ook zeer groot is. Vervolgens gaan we naar Keoladeo National Park in Bharatpur. Het fantastische gebied met wetlands vol kolonies van India, Blue Elephant, painted stork, nimmerzatnimmerzatten, drie soorten aalscholvers, drie soorten zilverreigers en vele meer. Crested Serpent Eagle, Coromandeloehoe, nachtzwaluwen, maar ook hyena en jakhals zijn hier te zien.
Na dit bezoek gaan we naar de Chambal rivier waar twee soorten krokodillen en de unieke Gangesgaviaal makkelijk te zien zijn, naast allerlei soorten schildpadden. Rivierdolfijnen zijn dichtbij maar slechts een enkele maal zie je er een. De overvloed aan watervogels met toppers als Indische schaarbek is onvergetelijk. India, Blue Elephant, schaarbek, skimmerWe hebben gekozen voor Ranthambore Bandhavgarh en Kanha Nationale Parken omdat de kansen hier het beste zijn en deze gebieden veel te bieden hebben naast de tijger. Vergeet niet dat ook bij de beste tijgersafaris, de totale tijd aan tijgerwaarnemingen maar een beperkt deel van je eigen aanwezigheid is. Tijdens het zoeken waar een heerlijke spanning vanuit gaat, kom je veel meer tegen. Veel ontmoetingen met axisherten India, Blue Elephant, Dusky horned owl(Spotted deer), de belangrijkste prooi van de tijger of sambar, ook een belangrijke prooi en verder rhesusapen en de sierlijke langur of hanuman. Zij zijn onze beste vrienden bij het zoeken naar de tijger. Herten en apen zijn zeer waakzaam.  Bespeuren zij een tijger, dan reageren ze met een kenmerkende alarmroep. Ook voor ons het signaal om op te letten.
Bandhavgarh
Bandhavgarh is het meest bekende roofvogelrijke tijgerreservaat in Madya Pradesh. Tijgers hebben we hier op onze reizen nog nooit gemist. In het algemeen geldt dit reservaat ook als het beste om ind-dholetijgers te zien. Het is een vrij open, heuvelachtig gebied, met in de laagste delen poelen en stroompjes. Er zijn grote grasvlakten, enkele bossen en veel bamboe-begroeiingen. Axisherten en langoeren zijn bijna overal aanwezig, maar ook wilde zwijnen, sambar en rhesusapen zijn er veel. Er zijn kansen om de Sloth bear te zien, dhole (afbeelding rechts)stekelvarken, haas, mangoesten en civetkatten en uiteraard de tijger. Langs de stroompjes komt Javaanse maraboe voor. Uilen zijn algemeen met Mottled Wood Owl, Brown Fishowl, Jungle owlet en Indian Scops owl. Bandhavgarh is ook een plaats waar nog veel Indian Vultures en een groep White-backed Vultures te zien valt. Ook is de Crested Serpent Eagle er algemeen.

Kahna
Kanha is tweemaal zo groot als Bandhavgarh en groener en afwisselender. Het terrein is zeer ind-samber-juvafwisselend, met uitgestrekte weidegronden, beboste heuvels, valleien, hoogvlakten en bamboebossen op hoogten die variëren van 450 tot 950 meter. Kahna wordt door velen als het beste nationale park van India beschouwd. Hiertoe draagt zeker bij de aanwezigheid van het unieke 12-hoornige moerashert, de barasingha (Cervus Duvauceli brandere). Bijzonder is vooral dat dit het enige moerashert is, dat zich aangepast heeft aan het leven op harde grond. Verder kunnen we hier aantreffen: Gaur (Aziatisch wildrund, ook wel Indian bison,) sambar (afbeelding links), chousingha (4-hoornige antilope), Nilgai antilope, Sloth bear, luipaard, hyena, dhole (indian wild dog), jakhals, wolf, stekelvarken, haas, mangoeste en python. Daarnaast zijn er vele apen, meer dan 200 verschillende soorten vogels en vooral tijgers.

Ranthambore
India, Blue Elephant, nilgai, bluebull, nijlgauRanthambore nationaal park ligt in Rajasthan. Het is een afwisselend gebied met grote waterpartijen, bossen en vlakten. De stand van axisherten is erg hoog. De vogelstand is door de afwisseling in landschappen ook bijzonder groot.

De kans op tijgerwaarnemingen is tijdens deze reis vrijwel 100% en ook rode hond (dhole), civetkatten, mangoesten, hyena, jakhals, lippenbeer en panter kun je zien, net als axisherten, sambars en wilde zwijnen. Verder noemen we nog Nilgai (afbeelding rechts)
De parken zijn zeer vogelrijk met soorten als Javaanse maraboe, Mottled Wood Owl, Brown Fishowl, paradijsvliegenvangers enz.
Naast de vele soorten standvogels zijn er in deze tijd van het jaar overal ook grote aantallen trekvogels vanuit de Himalaya en het enorme gebied ten noorden daarvan. Vooral de rijkdom aan roofvogels valt op met steppenarend, keizerarend, schreeuw- en bastaardarend.

Reisprogramma in het kort
Dag 1-2 vertrekken we en komen middernacht aan in Delhi. Na nachtrust en ontbijt gaan we per trein naar Sawai Madhopur nabij het Ranthambore Nationaal park.
Dag 3 Ochtend en middag safaris in het park op zoek naar tijgers.
Dag 4 Ochtend safari in het park en ‘s middags per trein naar Bharatpur
Dag 5 en 6 Twee volle dagen in het Keoladeo National Park, waar we vooral de vogels zullen zien in indrukwekkende broedkolonies.
Dag 7 gaan we naar de Chambal. Hier zullen we een overdaad aan vogels zien (o.a. vele krooneenden en schaarbekken), krokodillen en vooral Gangesgavialen en met wat geluk rivierdolfijnen.
Dag 8 ’s ochtends vertrek richting Agra met onderweg een bezoek aan Fatehpur Sikri. Daarna naar Agra voor een bezoek aan de Taj Mahal. Vervolgens reizen we per nachttrein naar Katni.
Dag 9 Vroeg in de ochtend aankomst in Katni RLY, waarna we transfer krijgen naar Bandhavgarh. In de middag een safari in het tijgerreservaat.
Dag 10 vandaag in Bandhavgarh ochtend en middag safaris
Dag 11 na ochtendexcursie in Bandhavgarh gaan we naar Kanha het derde topreservaat voor tijgers, waar we in de namiddag aankomen
Dag 12/13  Kanha National Park, elke dag ochtend en middag safaris
Dag 14 ‘s ochtends vertrek naar vliegveld voor vlucht naar Delhi. “s avonds laat vertrek naar Nederland
Dag 15 aankomst in Nederland

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom: € 3895,- pp inclusief internationale vluchten
Inclusief/exclusief:  In de reissom is alles inbegrepen, m.u.v. van reisverzekering, visum voor India persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes en camera-fees; 
Reisdata : 27 oktober t/m 10 november 2022
Reiscode: IND (bij boeking s.v.p. reiscode en vertrekdatum vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 599,-
Heen- en terugreis: vliegtuig naar Delhi.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: Airco auto of minibus, twee domestic flights
Zwaarte: lichte wandelingen over paden.
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 12 personen.
Accommodatie: zeer comfortabele lodges/hotels op basis van volpension.
Reisbegeleiding: Lokale gids(en) en Nederlandse reisleider
weer: doorgaans aangename temperaturen.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067