Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Taiwan

 Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

Taiwan: Unieke endemische vogels op een prachtig  eiland

Klik hier voor Reisverslag Taiwan

Twee extremen, de Black-faced spoonbill en de Fairy pitta

Fairy pitta, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

Fairy pitta

Twee bijzondere vogelsoorten, die nauwelijks meer van elkaar kunnen verschillen. De Black-faced spoonbill, in het Nederlands kleine lepelaar, als scitterende witte wintervogel aanwezig in Taiwan op slikvlakten en in ondiepe kustwateren en aan de andere kant de Fairy pitta (Chinese pitta), een zomervogel, die in de dichte ondergroei van tropische bossen leeft. Zoals de meeste pitta’s is de Fairy pitta een kleurrijke verschijning. Een prachtige vogel om te zien en dat gaan we doen in Taiwan.

Beide soorten hebben gemeen dat ze in hoog aanzien staan in Taiwan. De aankomst van de eerste lepelaar in oktober is nieuws op het Taiwanese televisiejournaal. Het beste broedgebied voor de pitta wordt in lokale dorpen als een bron van inkomsten gezien, door de toeristische aandacht. Beide soorten zijn maar kort tesamen aanwezig in Taiwan en juist in die periode in het voorjaar gaan wij er naar toe.

Taiwanese blauwstaart, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

Taiwanese blauwstaart

Onbekend maakt onbemind is het gezegde. Dat geldt zeker voor Taiwan als vogeleiland. Net als het iets grotere Sri Lanka is Taiwan rijk aan unieke soorten, prachtige vogels zoals mikado fazant, Swinhoes fazant, de Formosa kitta, Taiwan blauwstaart en veel meer. De zojuist genoemde soorten behoren tot 15 soorten, die zelfs uitsluitend op Taiwan voorkomen. Daarnaast komen nog 60 ondersoorten van andere vogels uitsluitend op Taiwan voor. Van die 60 zijn er 10 waarvan de meeste deskundigen vinden dat ze eigenlijk geen ondersoorten, maar echte soorten zijn. Dan gaat het bijvoorbeeld om de Chinese bamboepatrijs en Taiwan baardvogel. Daarnaast zijn er nog zoveel meer vogelsoorten te zien, dat een vogelreis naar Taiwan gewoon een feest is. En dat allemaal in adembenemend prachtige landschappen van de kust tot hoog in het gebergte.

bergbeek, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

bergbeek

Deze vogelreis naar Taiwan is bedoeld om de rijke vogelwereld van dit in de media zo bekende, maar tegelijkertijd ook zo onbekende eiland te zien, om te ervaren hoe prachtig dit eiland is met zijn kusten, zijn tropische en gematigde bossen en hoge bergen met geheimzinnige diepe kloven waar prachtige watervallen en wild stromende bergbeken overal te vinden zijn. Taiwan is in vele opzichten een modern land met een goede infrastructuur, een goede hygiëne en (ook leuk) een goede keuken.

Het eiland TaiwanTaiwan is een eiland voor de oostkust van China. De vroegere naam Formosa heeft het gekregen van de Portugezen die het voor de westerse wereld ontdekten:  “Ilha formosa”, wat niet

gebergte, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

gebergte

minder betekent dan “prachtig eiland”. Hiermee heeft het ook overeenkomst met Sri Lanka, waarin Sri “schitterend”betekent. Taiwan is eigenlijk een bergketen die hoog oprijst uit zee, met vele toppen die boven de 3000 meter komen. De grote hoogteverschillen en het klimaat met sterke seizoensverschillen veroorzaken een grote biologische diversiteit van plek tot plek. Ook in de loop van het jaar zijn er verschillen. Winters kunnen bar zijn en de zomers bloedheet. De hoogteverschillen hebben tot gevolg dat slikkige kustvlakten, mangrovebossen, tropisch laaglandbos, gematigd bergbos en naaldbos en alpentoppen op slechts korte afstand van elkaar te vinden zijn en snel te bereiken. Daarnaast is er ook veel cultuurland en zijn er moerassen, wetlands, rivieren en bergbeekjes. Dat zorgt samen voor een gevarieerde vogelbevolking door het jaar heen. De meest bijzondere soorten zijn het best te vinden in mei en dat is de reden, dat we in mei naar Taiwan gaan.

Rondreis langs Nationale Parken en natuurgebieden

Onze reis voert ons rond het gehele eiland. We bezoeken de kustgebieden, meren en riviermondingen, mooiste bossen en bergen, die de beste kansen bieden om de vogels van Taiwan te vinden. En we gaan naar een eilandje dat tot Taiwan behoort, Lanyu eiland in het Nederlands Orchideeëneiland.

De bergen
Mikadofazant, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

Mikadofazant

Het Anmashan gebergte is zodanig mooi en vogelrijk dat we er twee nachten blijven voor de vogels van de bossen en hooggebergte. Onderweg erheen komen we al snel de Formosa fluitlijster en de Formosa kitta tegen. We stoppen af en toe om ook de meer gewone soorten te zien, zoals de bergkoolmees, de Taiwan baardvogel en de grijskapspecht. Dit prachtige gebied met bossen is een van de beste plaatsen om endemen te zien,

mot in de bergen, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

mot in de bergen

waaronder de prachtige gele Taiwan mees, de witoorsibia, de Taiwan blauwstaart, de mikado fazant en de Swinhoes fazant. We gaan hier ook zo hoog mogelijk de bergen in voor de roodvleugellijstergaai en verder de bruine goudvink, grijskopgoudvink, wijnroodmus en Taiwan goudhaan. langs beken en nabij meertjes zullen we een goede kans maken op de kleine vorkstaart, waterroodstaart en bruine waterspreeuw.

 

Waterrijke gebieden en de kust

Taiwan telt een aantal bijzondere wetlands, zoals het Long Luan meer. ‘s Winters en in de trektijd zijn

kustgebied, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

kustgebied

ze belangrijk voor overwinteraars en doortrekkers. In voorjaar en zomer blijft een klein deel daarvan achter, waardoor we bijvoorbeeld een goede kans maken op het zien van de kleine lepelaar (black-faced spoonbill), een zeer zeldzame en bedreigde soort. In mei gaan we natuurlijk vooral voor de broedvogels, zoals de zwartpootral, waterfazant, oostelijke rifreiger, bruin porceleinhoen en rosse ijsvogel. Maar ook hebben we goede kansen op goudsnip, Siberische grijze snip, grote kanoet, Mongoolse plevier, woestijnplevier en Indische karekiet. Andere soorten in en om de wetlands zijn kuifhavik, Taiwan buulbuul, bruine klauwier en Bronzed drongo.

Open landschappen
zuidzeezwaluw, Taiwan, Blue Elephant, Vogelreis

zuidzeezwaluw

Het openlandschap op Taiwan bestaat vooral uit cultuurland. Wij rijden hier regelmatig door en zullen natuurlijk ook de vogels ontmoeten, die er thuis horen. Bijzondere kansen zijn er voor keizerarend, Indische zwarte arend, dikbekkraai (heel algemeen), grijze boomekster, Maleise wespendief, witteugelprinia, kuifmaina, zuidzeezwaluw, bruinrugklauwier en bruinkopdiksnavelmees.

 

Orchideeën eiland Lanyu

Niet ver ten zuidoosten van Taiwan ligt het kleine eilandje Lanyu waar we een bezoek aan zullen brengen. De meeste inwoners behoren tot het oorspronkelijke Yami-volk. We vliegen erheen in 20 minuten tijd. Na aankomst gaan we zoeken naar de meest bijzondere vogels van dit eiland: een ondersoort van de Filippijnse koekoeksduif die alleen of Lanyu voorkomt, de zwart-met-witte Japanse paradijsvliegenvanger, bruinoorbuulbuul en luzonbrilvogel. ‘s nachts zullen we een ondersoort van de de unieke ryukyudwergooruil gaan zien, een soort die alleen op Lanyu voorkomt. We overnachten op het eiland en varen de volgende dag met de boot terug. Voor de afvaart maken we een vogelexcursie en vertrekken daarna met de boot naar het vasteland. Gedurende de twee en een half uur durende overtocht kunnen we vrijwel zeker gestreepte en wigstaartpijlstormvogels zien en met een beetje geluk ook nog boninstormvogel, Bulwers stormvogel en het Chinees stormvogeltje.

Zoogdieren

Hoewel het een vogelreis is zullen we de ogen natuurlijk niet dicht doen voor andere soorten dieren en planten. Het is zeker het vermelden waard dat we regelmatig de Taiwan makaak kunnen zien, de roodbuikeekhoorn en soms ook de Formosa gestreepte eekhoorn.

Kleurrijke bevolking

tai-meditatie, Taiwan, Blue Elephant, VogelreisDe oorspronkelijke inwoners zijn bevolkingsgroepen die nauw verwant zijn aan de volkeren in de Filippijnse archipel. In de 17e eeuw was Taiwan dertig jaar lang Nederlands bezit waar het nog steeds bestaande Fort Zeelandia in Tainan aan herinnert. De Nederlanders werden verdreven door Chinezen, die zich aan het gedrag van de keizer wilden onttrekken. Zij vermengden zich met de lokale bevolking. In 1949 vluchtte het leger van Tsjang Kai-shek (800.000 man) met zo’n 700.000 burgers naar tai-straat3, Taiwan, Blue Elephant, VogelreisTaiwan en stichtten de huidige staatsvorm. Nu leven er 20 miljoen Taiwanezen, voornamelijk Chinezen die u zult ervaren als een hartelijk en vriendelijk volk.

De oorspronkelijke bewoners (van voor de 17e eeuw) vormen nu een kleine minderheid van 600.000 en leven teruggetrokken in de bossen van de jacht en zeer kleinschalige landbouw.

Praktische informatie
Reissom: € 3750,- exclusief internationale vluchten.
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 27 april t/m 12 mei 2015
Reiscode: 15Tai (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 450,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Taipei per vliegtuig, mogelijk een tussenstop
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: bus met airconditioning, snelle veerboot naar Lanyou en weer terug.
Zwaarte: lichte wandelingen, in het algemeen weinig hoogteverschillen, op een paar dagen meer hoogteverschillen
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Accommodatie: goede onderkomens, vrijwel altijd hotels, kamers altijd met eigen toilet
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider met vaste lokale gids
Weer: warm aangenaam weer met kans op regen. In de bergen fris en ‘s nachts koud.
tempo: Het tempo is rustig, genieten staat voorop en zal niet tot minder soorten op de lijst leiden.
Reisprogramma (rondreis):
dag 1: vertrek uit Amsterdam;
dag 2: aankomst in Taipei en transfer naar hotel of naar Dong Shi, Dasyushan National Forest Recreation Area. Overnachting in hotel in Taipei of in Dasyushan Second Guest House;
dag 3: Dasyueshan National Forest Recreation area in Anmashan Mountains. Overnachting in Dasyushan Second Guest House;
dag 4: Dasyueshan National Forest Recreation area in Anmashan Mountains. Overnachting Dasyushan Second Guest House;
dag 5: Dasyueshan National Forest Recreation area in Anmashan Mountains. Vertrek naar Huisan Forest. Overnachting in Huisan Forest Station (770 m);
dag 6: Gehele dag in de omgeving van Huisan Forest station. Overnachting in Huisan Forest Station (770 m);
dag 7: Huisan Forest Station. Vertrek naar ChiGu reservaat van de Black-faced spoonbill. Overnachting in Guest House Formosa Farm, Kenting;
dag 8: Hele dag Kenting wetlands. Overnachting in Guest House Formosa Farm, Kenting;
dag 9: Hele dag Kenting wetlands. Overnachting in Guest House Formosa Farm, Kenting;
dag 10: Van Kenting per boot naar Lanyou eiland. Overnachting in Guesthouse op Lanyou;
dag 11: Na een vogelexcursie op het eiland nemen we het vliegtuig terug naar Taaitung en vervolgens door naar Taroko Gorge Natioonal Park;
dag 12: Taroko Gorge National Park en het Hehueanshan National Forest Recreation Area. Overnachting in Hehuanshan Guest House;
dag 13: Hehueanshan National Forest Recreation Area. Overnachting in Hehuanshan Guest House;
dag 14: Hehueanshan National Forest Recreation Area. Eind van de dag naar Overnachting in Wulai Spring resort;
dag 15: Wulai en Guanda Nature reserve park. ‘s Avonds terug naar Nederland.
dag 16: Aankomst in Nederland
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067