Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Sri Lanka

Sri Lanka, Blue Elephant, Vogelreis

Sri Lanka, parel van vogels en cultuur in de Indische oceaan

Klik hier voor het Reisverslag Sri Lanka

Red-vented Bulbul

Red-vented Bulbul

De wildernis van Sri Lanka, het voormalige Ceylon, varieert van regenwoud en glooiende vlakten met droge doornvegetaties tot de met korstmossen gesierde nevelwouden in de bergen. Langs de kust zijn nog prachtige mangrovebossen te vinden. De bewoners in deze verscheidenheid van habitats (of ze nu lopen, kruipen of vliegen, in de boomtoppen of op de bodem leven) zijn zo mogelijk nog gevarieerder en fascinerender. Het eiland is ongekend rijk aan vogelsoorten, haast niet te overtreffen door enig ander Aziatisch land van dit formaat: 425 soorten, waarvan 251 standvogels. Niet minder dan 23 soorten (!) zijn endemisch, met nog eens 81 endemische ondersoorten. Toch zijn het niet alleen de vogels die Sri Lanka zo aantrekkelijk maken. Veel vogels delen de boomkruinen met lori’s, apen en eekhoorns. Verder zijn er ook grote zoogdieren, zoals Indische olifanten, verschillende soorten herten, waterbuffels, zwijnen, jakhalzen, panters en lippenberen.

Rondreis vanaf zee en langs Nationale Parken en natuurgebieden

Paradijsvliegenvanger, Sri Lanka, Blue Elephant, Vogelreis

Paradijsvliegenvanger

De geringe grootte van Sri Lanka (in oppervlakte ongeveer anderhalf keer Nederland) maakt het mogelijk om in een kleine twee weken alle interessante gebieden te bezoeken. We bezoeken de kust en concentreren ons op de Nationale Parken, waar de voorzieningen goed zijn en de meeste soorten zijn aan te treffen. Op een groot deel van het eiland wordt authentieke tropische landbouw bedreven. We zien o.a. rijstvelden (met vogels!), groene golvende theevelden en plantages van kokosnoten en rubberbomen.

Van neushoornvogel tot witbuikzeearend

Horton Plains, Sri Lanka, Blue Elephant, Vogelreis

Horton Plains

Zo gevarieerd als de leefgebieden op Sri Lanka zijn, zo gevarieerd is de vogelwereld. De wetlands herbergen verschillende soorten ooievaars, eenden, aalscholvers, reigers, slangenhalsvogels en pelikanen. Ook roofvogels zijn van de partij, met o.a. Indische slangenarend, grijze en Brahmaanse wouw, kleine rivierarend en witbuikzeearend. Een van de minst toegankelijke en meest overweldigende natuurgebieden van Sri Lanka is de Horton Plains, een vlakte afgewisseld met altijd vochtig bergwoud. Geelpluimbuulbuul, Ceylon-vliegenvanger en Ceylonese brilvogel zijn endemische soorten, die de heuvels delen met een heel leger aan andere bergbewonende soorten. De indrukwekkendste daarvan is misschien wel de roodbuikdwergarend. De Sri Lankaanse grijze neushoornvogel is ook zo’n spectaculaire soort die niet zeldzaam is.

Ceylonese olifant

Indische olifant in Uda Walawe, Sri Lanka, Blue Elephant, Vogelreis

Indische olifant in Uda Walawe

Safariliefhebbers, die het vooral op groot wild hebben voorzien, hebben termen verzonnen waarmee men aangeeft hoeveel spectaculaire soorten groot wild in een land of gebied voorkomen. Zo spreekt men op Sri Lanka van de `big four’: olifant, waterbuffel, panter en lippenbeer. Met uitzondering van de panter komen alle soorten alleen voor in de lagere delen van het land. Het stroomgebied van de Mahaweli is de woonplaats van de Ceylonese olifant. Behalve de vogels en de `big four’ zijn het vaak juist de kleinere zoogdieren en de reptielen die deze reis bijzonder maken. Op Sri Lanka komen bijvoorbeeld een aantal soorten varanen (zeer grote landbewonende hagedissen), pythons en twee soorten krokodillen voor. De tijger ontbreekt. Zijn rol van toppredator wordt op Sri Lanka overgenomen door de panter. Panters zijn echte nachtdieren, de kans er een te zien is erg klein.

November: somber en regenachtig –  December droger en zonniger

Calotes, Sri Lanka, Blue Elephant, Vogelreis

Calotes

November valt op Sri Lanka tussen twee moesson-periodes in en is voor een reis waarschijnlijk een van de beste maanden. Er zijn opvallend weinig reizigers en er zijn volop wintergasten aanwezig. Sri Lanka kent een aantal klimaatzones. Hoewel het aan de kust en in de droge delen nog behoorlijk heet kan zijn, behoort november qua temperatuur bij de minst warme periode van het jaar. In de bergen is het fris, een trui of jas is dan geen overbodige luxe. Een aangename bijkomstigheid van Sri Lanka is dat het een schoon en fris land is.

Kleurrijke bevolking

Sri Lankanen zijn erg vriendelijk en velen spreken, als herinnering aan de Engelse overheersing, redelijk Engels. Behalve de hedendaagse cultuur maken we gedurende de reis, ook kennis met prachtige Boeddhabeelden en Hindoetempels en met authentieke ruines van gebouwen en tempels van vroegere koninkrijken. Op dit soort plekken zijn vaak opvallend tamme vogels en apen te zien. Spectaculair is de dans van baltsende blauwe pauwen, die in november aanvangt. Van de vele vogelsoorten is er o.a. kans op de reusachtige zwartnekooievaar, Indische paradijsvliegenvanger, Malabarenneushoornvogel en schamalijster. Deze laatste is een van de beste zangers ter wereld.

Het leeuwenkoning’-regenwoud

Het Sinharaja of `leeuwenkoning’ -woud is het laatste restant van een laaglandregenwoud in Sri Lanka, dat meer dan 1000 km2 groot is. Hoewel leeuwen er alleen in verhalen voorkomen, is het woud in biologisch opzicht toch een paradijs te noemen. Driekwart van alle plantensoorten op Sri Lanka is

watervaraan in Sinharadja, Sri Lanka, Blue Elephant, Vogelreis

watervaraan in Sinharadja

hier vertegenwoordigd. Opvallend is het grote aantal endemen, zowel wat betreft de flora als de fauna. Van alle planten is bijvoorbeeld 75% endemisch! Met uitzondering van de olifant is vrijwel de complete fauna van Sri Lanka in dit gebied aanwezig. Een wandeling door het regenwoud is een onvergetelijke ervaring. De woudreuzen boven ons zijn bezaaid met orchideeën. Op de bemoste takken worden we gadegeslagen door kleurrijke hagedissen, terwijl reuzenvlinders voor ons uit fladderen. In de boomkruinen zijn lawaaierige apen te horen. Bijna alle endemen die op Sri Lanka voor komen, leven in het regenwoud van Sinharaja, waaronder bijvoorbeeld Ceylonhoutduif, maskerspreeuw, Ceylonkitta en Ceylonspoorkoekoek. Andere interessante soorten zijn o.a. trogon, grijskoplijstergaai, blauwvleugelbladvogel, bonte dwergtriller, vlekvleugellijster en Ceylon dwerguil. De vaak grappige Nederlandse namen worden natuurlijk niet door de lokale gids gebruikt. In de praktijk zal blijken dat veel soorten ook door de Nederlandse gids met hun Engelse naam aangeduid worden.

 

Praktische informatie
Reissom: € 3295,- 
Reisdata: 10 t/m 24 december 2016
Reiscode: 15SRI-dec
Eenpersoonskamertoeslag: € 520,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Colombo per vliegtuig, mogelijk een tussenstop
Reisschema: ca. vier weken voor vertrek ontvangt u uitgebreide reisinformatie
Vervoer ter plaatse: bus met airconditioning
Zwaarte: lichte wandelingen, soms geringe hoogteverschillen
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 16
Accommodatie: goede tot zeer goede hotels, sommige met zwembad
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider met Srilankaanse gids: Upali Ekanayake
Klimaat: tropisch, warm met kans op regenbuien in de middag. In de bergen fris
Reisprogramma (rondreis):
dag 1: vertrek uit Amsterdam;
dag 2: aankomst in Colombo en transfer naar hotel in Habarana. Namiddag vogelen in omgeving;
dag 3: na ontbijt beklimming van de Leeuwenrots van Sigiriya en vogelen in de wetlands;
dag 4: ‘s Ochtends vogelen en daarna naar Kandy met een bezoek aan de botanische tuin Peradeniya;
dag 5: Na ontbijt vogelen in Udawattakele oerwoudreservaat en vervolgens naar Kitulgala bosreservaat;
dag 6: Gehele dag rond Kitulgala en in het bosreservaat;
dag 7: Van Kitulgala naar Sinharaja Nationaal Park;
dag 8: gehele dag Sinharaja – Uda Walawe – Embilipitiya;
dag 9: Na ochtendexcursie transfer naar Uda Walawe en in de middag jeepsafari in Udawalawe National Park;
dag 10: ochtend jeepsafari in Udawalawe N.P. met picknick ontbijt, transfer naar Kirinda. In de middag wetlands van Tissamaharama;
dag 11: ‘s Ochtends en ‘s middags safari in Yala NP;
dag 12: ochtendsafari in Bundala NP en in de middag de wetlands in de omgeving;
dag 13: ochtendsafari in Bandala NP en transfer naar Ella Adventure Park. In de middag Ravana Ella Sanctuary;
dag 14: vertrek naar Nuwara Eliya, onderweg vogelen, na de lunch Victoria Park;
dag 15: bezoek aan de Horton Plains;
dag 16: transfer naar vliegveld;

Op de volgende kaart kunt u de locaties van de reis bekijken, klik voor meer informatie op de rode punten.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067