Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Marokko

Moussier's Redstart, Blue Elephant, Marokko, vogelreis

Maak een prachtige vogelreis naar Marokko

Afrikaanse woestijngrasmus, Blue Eelephant, vogelreis, MarokkoEven er helemaal uit en volop vogels van woestijn en open land zien, in een prachtig Noord-Afrikaans landschap met een indrukwekkende natuur. Vogels als de woestijnoehoe, woestijntapuit, witbandleeuwerik, rosse woestijnleeuwerik, diksnavelleeuwerik en veel meer zoals je verder in de tekst zult lezen. En we hebben dan zeer prettige weersomstandigheden. In dit gebied brengen we een week door om de vele vogelsoorten te zien en ook enkele soorten zoogdieren als Barbarijse makaak, fennek, grondeekhoorns en Jerboa’s. Ook zullen we hier gekko’s en veel soorten hagedissen zien.

Dag 1: We vliegen van Schiphol naar Marrakech  en reizen daarna door de Hoge Atlas in naar Oukaimeden 70 km van Marrakech. We rijden door landbouwgebieden waar we al meteen leuke vogelsoorten zien zoals de zuidelijke klapekster, steenuil, zwarte spreeuw, Marokkaanse ekster en Atlas bergvink,crimson-winged-finch,bruinnekraaf, Blue Elephant, vogelreis, Marokkokleine zwartkop, diadeemroodstaart en huisgors. Wat hogerop zien we de eerste blauwe rotslijsters en Mahgrebeksters op de rotshellingen en ook de endemische Levaillant’s specht. We rijden tot ongeveer 2600 m hoogte bij Oukaimeden. Hier maken we een korte trektocht op ongeveer 2600 m hoogte. Het doel is een aantal soorten van de hoge bergen te zien, waaronder bruinnekraaf, de fraaie Atlasbergvink. Ook kunnen we hier de rotsmus zien, zwarte tapuit, Alpenheggemus, Alpenkauw en Atlas strandleeuwerik.

Op dag 2 vertrekken we na een vroeg ontbijt. Onderweg uit de bergen stoppen we natuurlijk als er aanleiding voor is om vogels te zien, zoals bijvoorbeeld de Levaillant’s specht. Nadat we door de vlakte van Marrakech gereden zijn gaan we weer heuvelop naar Boumalne du Dades via de Tizi-n-Tichka pass (2260 meter), een spectaculaire rit. Op de Tichka pass proberen we een andere spectaculaire endemische soort te zien, de “Tristram’s spreeuw”. Deze soort heeft een zeer specifieke habitatvoorkeuren is niet altijd eenvoudig te vinden. Hij houdt van ravijnen, kloven en spleten, maar na de broedtijd ook meer verspreid op andere plekken en in groepen. Naarmate we hoger komen zullen we onze eerste roofvogels gaan zien, met goede kansen op arendbuizerd en havikarend. Voordat we bij Boumalne du Dades aankomen stoppen we in Amerzgane om te zoeken naar de zeldzame Westelijke rouwtapuit. We overnachten vandaag en morgen in Boumalne du Dades. 

Op dag 3 beginnen we vroeg. We gaan naar de Tagdilt Track. Dit is een van Woestijnoehoe, Blue Elephant, vogelreis, Marokko, Pharaoh-Eagle-Owl, desert wheatearde topgebieden voor vogelen in het zuiden van Marokko. Er zijn uitstekende kansen om roodstuittapuit, Thekla leeuwerik, woestijnvink, witbandleeuwerik, Temminck’s strandleeuwerik, kortteenleeuwerik,  renvogel te zien en ook de zeer nomadisch levende diksnaveleeuwerik. Als het niet te heet wordt zullen we het grootste deel van de dag hier doorbrengen om dit gebied te verkennen op vogels. Daarna gaan we kijken in een rotsige kloof om deWestelijke rouwtapuit, woestijnleeuwerik te zien en onze eerste kans op een woestijnoehoe, in een  gebied waar mensen in grotten leven met hun kuddes schapen en geiten. 

We vertrekken vandaag (dag 4) uit Boumalne du Dades. Eerst bezoeken we de Todra Gorge om nog een poging te wagen om de Tristram’s spreeuw te zien als dat nog niet gelukt is. Ook zwarte tapuit, rotszwaluw, rotsduif en misschien havikarend! We gaan daarna oostwaarts en we zoeken in een droge met struiken begroeide wadi naar de moeilijk te vinden Scrub Warbler, en als we die niet zien zijn er als troost in elk geval vast een diksnavelleeuwerikken en woestijnvinken te zien. Daarna gaan we naar ons Desert Hotel voor twee nachten in Merzouga.  
bruinnekraaf, Blue Elephant, vogelreis, MarokkoVandaag (dag 5) besteden we de hele dag aan het verkennen van de zandduinen en de nabijgelegen steenwoestijn van Erg Chebbi, het meest uitgestrekte duinecostysteem in Morokko. We gaan met 4×4 terreinwagens. Bruinnekraaf, witbandleeuwerik, Afrikaanse woestijngrasmus, woestijnoehoe, trompetvink, Maquiszanger, Atlasgrasmus woestijnmus, rosse woestijnleeuwerik, bruingele babbelaar, groene bijeneter, Sahelzandhoen, kroonzandhoen, Barbarijse valk en Lannervalk en nog wel meer. Als het veel geregend heeft is het nabije meer van  Merzouga een vogelparadijs. Niet alleen vogels maar ook andere dieren zijn mogelijk zoals Fennek vos, jerboa’s, de Moroccan Spiny-tailed lizard, agamen, gekko’s

Vandaag (dag 6) gaan we van Merzouga naar Ouarzazate. We rijden door de Anti-Atlas bergen, een reeks rotsige heuvels, kliffen en diepe ravijnen van vulkanische formaties. We kunnen er veel zuidelijke klapeksters en witkruintapuiten zien. Laatste punt van deze dag is de stuwdam van Mansour Eddahbi. Hier kunnen we marmereend, casarca, steltkluut en aalscholver en reigers zijn. We overnachten in Ouarzazate.

Vandaag ( dag 7) brengt een rit door de Anti Atlas mountains naar het westen, in de Souss Valley en door naar Agadir. Onderweg letten we goed op de vele tapuiten en leeuweriken. In de Souss Valley kunnen we de  zwartkruintsjagra, Cirlgors en Spaanse mus zien. Boven de stad Taroudant kunnen huisgierzwaluwen en vale gierzwaluwen. We gaan nu voor drie dagen in Agadir verblijven. 

Woestijnoehoe, Blue Elephant, vogelreis, Marokko, Pharaoh-Eagle-Owl, desert wheatear, bald ibis, heremietibisVroeg in de morgen van dag 8 gaan we noordwaarts, met als eerste stop het strand  waar kleine mantelmeeuw, geelpootmeeuw, Audouin’s Gulls te zien zijn. We gaan naar Cap Rhir om te proberen pijlstormvogels en jagers te zien.  We gaan naar het Tamri estuarium om in struikvegetaties en velden te zoeken naar de heremietibis Northern Bald Ibis. Laat in de middag gaan we weer terug naar Agadir. 

Woestijnoehoe, Blue Elephant, vogelreis, Marokko, Pharaoh-Eagle-Owl, desert wheatear, kleine zwartkop, bald ibis, heremietibisDag 9: ten zuiden van Agadir is de beroemde Oued Massa aan de Atlantische kust. We gaan er vroeg heen om er onder andere de lastig te vinden zwartkruintsjagra te zien en verder marmereend, diadeemroodstaart, kleine zwartkop, steenuil, griel, zwarte ibis, Marokkaanse aalscholver en vale oeverzwaluw.
Later bezoeken we Oued Souss een uitstekend gebied voor Flamingos, kustvogels en grote aantallen meeuwen en sterns.
Dinner and accommodation in Agadir.Marokko, Pharaoh-Eagle-Owl, desert wheatear, kleine zwartkop, bald ibis, heremietibis, Audouins meeuw

Vandaag de voorlaatste dag (10) gaan we van Agadir naar Marrakech door het Atlasgebergte met onderweg stops om vogels te kijken. Laat in de middag zijn we er maar nog tijd genoeg om dan en in de avond het oude centrum van Marrakech te bezoeken en ook het oude indrukwekkende Jema-el-fna plein dat op elke bezoeker diepe indruk maakt. Slangenbezweerders, water   verkopers dansers en musici en verkopers van kruiden en allerlei andere zaken op de Souk. 

Dag 11 is alweer de laatste dag. We vertrekken vanuit Marrakech en als de tijd het toelaat, kijken we in het gebied nog naar vogels of  kunnen we nog even de Djemaa el Fnaa bezoeken, met de lokale markt, met winkeltjes dansers en musici op het plein.

BOEK DEZE REIS

Woestijnoehoe, Blue Elephant, vogelreis, Marokko

Praktische informatie
Reissom: reis op maat:   op aanvraag
groepsreis:      € 2295,-,-
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisperiode oktober -februari
Data groepsreis: 5-15 oktober 2023       3 – 14 maart 2024 
Reiscode: MAR23
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Marrakech en terug.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: Mini bus met chauffeur.
Zwaarte: Dit is een ontspannen reis met korte en lichte wandelingen.
eenpersoonskamer toeslag € 350,-
Accommodatie: hotels op basis van logies ontbijt – diner. Niet kamperen
Reisbegeleiding: lokale vogelgids.
Weer: doorgaans stabiel en zonnig weer.
Reisprogramma
dag 1: Vertrek uit Nederland en aankomst in Tanger. Transfer naar Chefchaouen;
dag 2: excursie in het Rif-gebergte;
dag 3: Van Chefchaouen naar Azrou
dag 4: Van Azrou naar het centrale Atlas-gebergte en daarna door Midelt;
dag 5: Midelt – Ziz vallei – Erg Chebbi duinen;
dag 6: Erg Chebbi – Merzouga – Rissani ;
dag 7: Erg Chebbi – Anti Atlas gebergte – Todra Gorge – Tagdilt track – Boumaine du Dades;
dag 8: Boumaine du Dades – Ouarzatae – Tizi – Ntichka;
dag 9: Excursie naar Oukaimeden.
dag 10: Transfer naar Marrakech airport en terugreis naar Nederland.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067