Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Kreta

Kreta, zwartkopgors

klik hier voor het verslag van deze reis in 2018

Kreta, vogels van verborgen baaien, dorpjes en wilde mediterrane natuur

Hoe heerlijk is het om onder de mediterrane zon en onder de schaduw van olijfbomen naar de Kreta dwergooruilvogels van Kreta te kijken. Al die grasmussen die zich zo goed laten horen en ook zien als je een beetje geduld hebt. De oogverblindende zwartkopgorzen luidkeels zingend in de top van een olijf of citrusstruik, het geel met zwart van zijn verenkleed spat je gewoon tegemoet. En dit alles temidden van restanten van de lange geschiedenis, half of heel overwoekerde ruïnes waar hop, blauwe rotslijster, rotsmus heel gewoon zijn.

En ‘s avonds, na een heerlijke maaltijd uit de onovertroffen Griekse keuken genieten van de avond en de sfeervolle roep van de dwergooruil. Met een beetje geluk zie je er een zitten op de nok van een huisje.

Kreta – het op 5 na grootste eiland in de Middellandse Zee – onderscheidt zich landschappelijk door markante bergketens met door sneeuw bedekte toppen, plateaus, wilde kloven, stijle rotskusten en Kreta, grauwe gorsuitgebreide zandstranden. 27 Natura 2000-gebieden zijn als vogelbeschermingsgebieden geklasseerd en de Samaria-kloof, in het grootste en wildste bergmassief van Kreta, de witte bergen, is sinds 1962 een nationaal park. Meer dan 75 soorten broedvogels komen voor in het veelzijdige biotoop van dit grootste Griekse eiland. Hiertoe behoren zeldzame en opvallende soorten zoals lammergier, havikarend, Eleonora’s valk, Aziatische steenpatrijs, Alpenkraai en Rüppells grasmus. Naast deze bewoners van rotsachtige gebergten – en kustlandschappen treft men in het voorjaar in de schaarse zoetwater meren en zoutwaterlagunen van het eiland talrijke trekvogels aan. Voor de trekvogels biedt het eiland een belangrijke tussenstop bij het oversteken van het oostelijke deel van de Middellandse Zee. In april lokken deze waterrijke gebieden reigers, eenden, rallen, strandlopers, sterns en verscheidene zangvogels. Vooral in het gebied van het Aghia-waterreservoir kunnen rietbewoners een goede dekking vinden zoals woudaapje, kleinst en klein waterhoen. Bovendien onderscheidt Kreta zich door de veelvoud aan endemische plantensoorten Kreta Maskerklauwier(meer dan 150 soorten). Prachtige dorpjes, mooie stranden en sporen van eeuwenoude geschiedenis, zoals Knossos en het klooster Moni Arkadi. In de olijfboomgaarden rond dit klooster komen doortrekkende vliegenvangers, wielewalen en grasmussen voor.

De noordkust van Kreta wordt al sinds duizenden jaren gebruikt voor landbouw: olijven, druiven, meloenen, perziken, sinaasappels en graan. Ook de herders met schapen en geiten hoeden hun vee als vanouds.

Reisprogramma
Dag 1 Aankomst Heraklion en transfer naar Zaros
In de ochtend aankomst vanaf Amsterdam naar Heraklion. Aansluitend met de bus/auto ca. 40 km naar het zuiden naar ons hotel in Zaros, waar we drie nachten verblijven. Zaros ligt op de berguitlopers van Psiloritis, een kalksteenmassief, dat een leefgebied vormt voor lammergier en talrijke endemische planten. In de avonden horen we in het kleine plaatsje de onmiskenbare roep van de dwergooruil.

Dag 2. De ochtend zal worden besteed aan Knossos, het culturele hoogtepunt van deze reis. Kreta, havikarendDaarna vervolgen we de reis naar het Faneromeni-meer en de zuidkust bij Tymbaki en Matala.
Op weg naar de zuidkust stoppen we eerst bij het Faneromeni-reservoir en gaan we op de uitkijk naar rustende watervogels. Geoorde fuut, zomertaling, kleine zilverreiger en vale gierzwaluw.
Kunnen we hier zien. Ook kleine wetlands aan de kust tussen Matala en Agia Galini vormen belangrijke rustplaatsen voor doortrekkende reigers, strandlopers en zangvogels. Langs de rotsen aan de kust van Agia Galini broeden Alpengierzwaluw en blauwe rotslijster.

Dag 3. Asterousia-Bergen

Na het ontbijt vertrekken we richting zuiden. De Asterousia-bergen vormen een kargen bergrug langs de zuidkust. In de omgeving van de hoogste top, de Kofinas-rotsen (1231 m), komen Kreta, Balkan KwikstaartSteenarend, vale gier en Aziatische steenpatrijs voor. Op de zuidelijke hellingen groeien lichte pijnbomen en naar de kust proberen we in het met doornstruiken begroeide gebied Macchie de Rüppells grasmus te ontdekken.

Dag 4. Kourtaliotiko-kloof – Frangokastello – Imbros-kloof – plateau van Askifos – Chania

In de Kourtaliotiko-kloof maken we meer kans op het waarnemen van lammer- en vale gieren en ook Steen- en havikarend. Blauwe rotslijster, tapuit en oostelijke blonde tapuit, Alpenkauw en raaf zijn hier alom aanwezig.

Kreta, Vale SpotvogelDe nabije omgeving van de Veneziaanse vesting van Frangokastello kan voor kleine trekvogels interessant zijn. Leeuwerikken, piepers, grasmussen en tapuiten zijn hier volop aanwezig. Ook op het plateau van Askifos zijn o.a. boompieper, Balkan gele kwikstaart, paapje en grauwe gors te verwachten. In de avond aankomst in Chania, waar we voor vier nachten onderdak vinden.

Dag 5. Kourna-meer en het schiereiland Akrotiri

Het Kourna-meer is het enige natuurlijke zoetwater meer van Kreta. Voor trekvogels is dit gebied uiterst aantrekkelijk. Er kunnen geoorde fuut, dodaars en verschillende soorten eenden gezien worden. In de bosrijke omgeving zijn vale spotvogel en spotvogel, grauwe vliegenvanger en wielewaal ontdekt worden. De veelzijdige landschapselementen van het schiereiland Akrotiri geven ons de mogelijkheid meer bijzondere waarnemingen te doen, hetzij langs de rotsachtige kustlijn, of meer landinwaards in het meer centraal gelegen deel dat voor landbouwdoeleinden wordt gebruikt, in de Souda-baai in het zuidoosten van het schiereiland.

Dag 6. Aghia-waterreservoir – Omalos-plateau – Samaria-kloof

Kreta, vale gierHet Aghia-waterreservoir is voor broedvogels en rustende watervogels een van de belangrijkste wetlands van Kreta. Meer dan 160 Vogelsoorten werden tot nu toe in dit gebied waargenomen. We proberen deze morgen naast verschillende reiger- en strandlopersoorten ook waterhoensoorten waar te nemen. Op het Omalos-plateau, waar naast boomleeuwerik, duinpieper en ortolaan te vinden zijn, bloeien verschillende endemische planten. Later op de dag bezoeken we de beroemde Samaria-kloof, dat van de UNESCO het predikaat Biosfeerreservaat heeft gekregen en dat tevens het enige nationale park van Kreta is. Hier leeft de laatste overlevende populatie van de Kretenzische wilde geit. En er zijn ook nog bijzondere vogelsoorten zoals Aziatische steenpatrijs, blauwe rotslijster, oostelijke blonde tapuit, Alpenkraai en raaf. Misschien ontdekken we ook nog een havikarend.

Dag 7. Gramvoussa en Rodopou-schiereiland – Tavronitis-moeras en Aghia-waterreservoir

Vandaag gaan we naar het westen naar de noordwestelijke landtongen van Kreta. Beide gebieden Kreta, witwangsternzijn als rustplaats voor trekvogels en als broedgebied voor roofvogels van het allergrootste belang. Havikarend, slechtvalk en Eleonora’s valk broeden aan de rotsige kust. Op zee zijn met wat geluk Yelkouanpijlstormvogels en kuifaalscholvers te zien. Vlak bij de kust bij het Tavronitis-moeras stoppen we en gaan we op zoek naar witoogeend. In het geval er in de namiddag nog genoeg tijd over is, onderzoeken we nog eens de met riet begroeide oevergebieden en ondiepe watergebieden van het Aghia-waterreservoir.

Dag 8. Chania – Iraklion In de ochtend de laatste vogelwaarnemingen in de omgeving van Chania, aansluitend transfer naar de luchthaven van Iraklion voor de vlucht terug naar Amsterdam

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom: € 1795,-  
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 10 t/m 17 april  2022
Reiscode: 22KRE (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 350,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Heraklion
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: minivan, 
Zwaarte: lichte wandelingen
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 8
Accommodatie: hotels op basis van halfpension
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider 
Weer: stabiel en zonnig voorjaarsweer
Exclusief: >  lunches
tempo: Het tempo is rustig, genieten staat voorop en zal niet tot minder soorten op de lijst leiden.

Kreta, flamingo

 Reisprogramma samengevat (rondreis) 
dag 1: vertrek uit Amsterdam en aankomst Heraklion en dan naar Zaros;
dag 2: Bezoek aan Knossos, Faneromeni-meer. Agia Galini, Tymbaki, Matala
dag 3: Massief Asteroussia (plek van de Rüppels grasmus)
dag 4: Kourtaliotiko kloof, Frangokastello, Aradena gorge (Havikarendnest), Imbros kloof, Askifos plateau
dag 5: Georgioupoli, Kourna meer (zoet water), Akrotiri schiereiland
dag 6: Aghia reservoir, Omalos Plateau, Gorge Samaria
dag 7: Schiereiland Gramvoussa en Rodopou en Tavronitis moeras, Aghia reservoir 
dag 8: Via Heraklion terug naar Nederland.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067