Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Karpaten en Donaudelta

Donaudelta

Vogelreis – en beren zien in Roemenië 

Deze reis is als een extra reis ingelast naar Roemenië. Het programma vindt u hieronder. De reis gaat gegarandeerd door en biedt niet alleen de mogelijkheid de overweldigende en bijzondere vogelwereld te beleven maar ook beren te te zien op een speciaal ingerichte plaats, waar ze alle avonden verschijnen.

Klik hier voor het Reisverslag Donaudelta

Data van 11 tot 21 juni 2015 (11 dagen)

Programma

Dag 1 Na aankomst transfer van het vliegveld van Boekarest naar Zarnesti (2,5 a 3 uur) Welkomst diner in de accommodatie.

Dag 2 Na het ontbijt brengen we een bezoek aan het Kingston Nationaal Park. Daarna volgen we een schapenpad in de wouden van het nationaal park, waar we een traditionele schaapskooi zullen aantreffen. We vervolgen het voetpad op zoek naar nog meer carnivoren in de naald- en beukenwouden. Beren en hertensporen worden bijna altijd gezien. Vogels die we mogelijk zullen zien zijn rotskruiper, boomkruiper, Alpengierzwaluw, rotszwaluw, kruisbek, zwarte en witrugspecht, wespendief enzovoorts Diner en overnachting in de accommodatie in Zarnesti.

Dag 3 In de ochtend maken we een lichte wandeling aan de rand van het woud naar een oude plaats, Coltul Chiliilor. Nadat we de meegebrachte lunch hebben gebruikt vervolgen we onze wandeling langs weilanden in dit zelfde gebied. Dit is ook het gebied van de Oeral uil, notenkraker, drieteenspecht, grote bonte en zwarte specht en een groot aantal zangvogels. In de avond gaan we naar de beren plaats, waar we kans hebben vanuit de kleine hut een beer te spotten. Diner en overnachting in Zarnesti.

Dag 4 We verlaten de bergen en we vervolgen onze weg naar het lager gelegen Dobrogea en de Donau-delta. In de avond vinden we accommodatie op de hotelboot en we hebben daar het diner in Tulcea, de haven van de Donau-delta.

Dagen 5, 6 en 7 brengen we door op de hotelboot en we speuren de Donau-delta met zijn nauwe vaargeulen en meren af naar vogelkolonies, rietvelden en uitgestrekte wilgenbossen. We zullen kolonies van roze en kroeskoppelikaan, dwergaalscholvers zien. Talrijk zijn grote karekieten en kleine , snor, rietzanger, bosrietzanger. Ook kunnen we hier zwartkoprietzanger en veldrietzanger zien. Kwak, kleine zilverreiger, blauwe reiger, ijsvogels, witgatjes, oeverlopers en witwangsterns zien we voordurend. Buidelmezen en hun nesten, baardmannetjes, het zal allemaal waargenomen worden.

Ook roofvogels als bruine kiekendief, roodpootvalken die in kleine groepen jagen op insecten. De zeearenden zijn erg stil in de zomer, maar er is altijd kans een van de 10 broedparen te zien. Tijdens een van de dagen zullen we per boot naar Letea varen, een strict beschermd gebied met Balkan eiken op maritieme zandduinen. Een goede dag voor zoogdieren, amfibiën en vogels. De flora van dit gebied is zeer indrukwekkend met zeer veel endemische soorten bomen en bloeiende planten. We zullen ook enkele traditionele dorpen bezoeken in de delta, zoals Letea.

Dag 8 We gaan per auto naar de Dobrogea streek naar Parches, Macin Mountains National Park. We nuttigen de meegebrachte picniclunch in de vrije natuur. Na vertrek uit Tulcea komen we na 30 minuten aan in Parches, waar we een prachtig uitzicht hebben over de delta. Afhankelijk van het weer zullen we trekvogels kunnen waarnemen. Bijvoorbeeld arendbuizerd, schreeuwarend en bruine kiekendief. De rest van de dag zullen we de Macin Mountains afspeuren naar mogelijk interessante soorten zoals arendbuizerd, Isabeltapuit blauwe rotslijster, ortolaan, grauwe gors en hop, etc. Ook het natuurschoon is hier prachtig, dit gebergte behoort tot de oudste van Europa. Diner en accommodatie in Tulcea .

Dag 9 Na het ontbijt zullen we naar het zuiden reizen, terwijl we door kleine dorpjes rijden. Onderweg zullen we stoppen in het Babadag Forest, waar verschillende soorten spechten, appelvinken en roofvogels, zoals wespendief en schreeuwarend, met kans op keizerarend regelmatig te zien zijn. Ook zijn er veel zeldzame planten te zien. Ten zuiden van de Donau-delta ligt Sinoe-Razelm meren complex. Een grote zandduin heeft dit water afgescheiden van de Zwarte Zee. Deze meren zijn ondiep met brak water en enorm rijk aan vogels. Onze belangrijkste pauze voor de lunch zal in Histria zijn, waar een groot zoutmoeras is met verspreide poelen. Reigers en eenden zijn hier in grote aantallen. Hier zijn ook weer vele rietvogels, de intens gele Balkankwikstaarten en vele waadvogels en pelikanen. Deze plaats is ook de belangrijkste foerageerplaats van de kleine delta populatie van kroeskoppelikaan. We zullen ook tijd hebben voor een wandeling door de moerassen naar de oude Grieks Romaanse haven van Histria. Wilde bloemen in overvloed. Tijdens deze dag hebben we ook de gelegenheid de Zwarte Zee kust te zien. Op de terugweg zullen we stoppen bij de Dobrogea Gorges en naarna vervolgen we de weg naar de accommodatie.

Dag 10 Vroeg in de ochtend verlaten we de accommodatie om naar het vliegveld van Boekarest te gaan. Ongeveer 4 à 5 uur inclusief een koffiepauze.

witte pelikanen, doneaudelta

witte pelikanen

 Een vogelreis van alle gemakken voorzien

We reizen 4 dagen op een hotelboot in de Donaudelta. Deze hotelboot heeft 10 tweepersoonshutten. De hotelboot wordt voortgetrokken door een sleepboot en sleept ook nog een kleine boot mee en roeiboten. Vanaf de hotelboot kunnen we voortdurend grote karekiet horen, zien we kwakken voor ons wegvliegen, of ralreigers, groepjes witgatjes, solitaire oeverlopers, ijsvogels, maar ook roze en kroeskoppelikanen, purperreigers en wat niet al. Met de kleine boot gaan we overdag kleine kreken en rivierarmen  verkennen, verscholen meertjes bezoeken en volop de vogels zien. Zo komen we niet alleen de alom tegenwoordige futen tegen, maar ook zwarte ibis, zeearend, altijd weer beide pelikanen, ralreiger, witwangstern, witvleugelstern, dwergaalscholver, aalscholver, baardmannetje en buidelmezen. Lunchen doen we meestal op de boot, dineren altijd. En ’s avonds kunnen we vanaf het dek naar de vogels als kleinst waterhoen luisteren, als tenminste de koren van groene kikkers of boomkikkers dat niet overstemmen. En dat allemaal onder genot van een drankje. De boot is ook wat dat betreft van alle gemakken voorzien.

De Donaudelta

steltkluut, donaudelta

steltkluut

De Donaudelta bestaat uit een paar hoofdstromen, die we zo snel mogelijk verlaten en verder vele grotere en kleinere kanalen, grotere en kleine meren en talloze bossen en rietvelden. Op sommige plaatsen zijn dorpjes op plaatsen, “grindul” genaamd, die nooit overstromen en waar mensen zich dus gevestigd hebben. Net zoals in Nederland mensen zich vroeger op stroomruggen in het rivierengebied vestigden. Deze dorpjes zullen we bezoeken om vogels te zoeken, zoals vale spotvogel, grijskopspecht, ooievaar enzovoorts. Daarnaast zijn deze dorpjes prachtige voorbeelden van een verstilde tijd. Hier zien we nog hoe er vroeger geleefd werd. Iedereen heeft er huisvee, een grote tuin voor aardappels en groente en fruitbomen. Wijn maakt men van zelfgeteelde druiven.
Op de grinduls worden koeien, geiten en ganzen gehoed. De grotere grinduls lijken meer op rivierduinen met broedkolonies van roodpootvalken en roeken, met soms een paartje ransuilen. Een goede kans maken we ook op grielen.

De Dobroedzja en Zwarte Zeekust

Donaudelta

hotelboot

De Macin heuvels vormen de hoogste heuvels in de Dobroedzja. Hebben we de isabeltapuit nog niet gezien, dan kunnen we die hier niet missen, ook de bonte tapuit, sperwergrasmus, griel, rode rotslijster, arendbuizerd, Syrische en middelste bonte specht zijn hier. De sakervalk heeft hier een vaste broedplek, die bijna elk jaar bezet is en daarmee een grote waarnemingskans geeft. Babadag is een Turkse naam die nog herinnert aan de tijd dat de Turken de baas waren. Er leeft nog steeds een grote Turkse minderheid in het gebied. De bossen die de Sultan liet aanplanten nadat hij het eerst had leeggekapt zijn nu steeds interessanter voor vogel(aar)s. De ortolaan, sperwergrasmus, rouwmees en kleine vliegenvanger zijn nu in de bossen te zien. Boven de bossen kunnen we regelmatig balkansperwer, dwergarend, slangenarend en schreeuwarend waarnemen.

Wandelingen
We verplaatsen ons in de Donaudelta in een hotelboot en maken met kleinere boten excursies in moeilijk toegankelijke gebieden. Tijdens het landprogramma verplaatsen we ons per luxe bus naar de vogelrijke gebieden. Daar zijn we zoveel mogelijk buiten met wandelingen die in de meeste gevallen niet ver gaan.

Verzorging
Het is voor de Roemeense reisbegeleiding een erezaak ons optimaal te verzorgen. Dat betekent ook heerlijke picnics en ’s avonds altijd weer een uitstekend diner. De hotelboot en de hotels op het land zijn van zeer goede kwaliteit en altijd schoon. 

Praktische informatie
Reissom: € 1795,- inclusief internationale vluchten.
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 13 juni t/m 21 juni (9 dagen).
Reiscode: 17Donau
Eenpersoonskamertoeslag: € 350,-.
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Boekarest.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: (Hotel)boot, kleinere boten en bus met chauffeur.
Zwaarte: Dit is een ontspannen reis met korte en lichte wandelingen.
Aantal deelnemers: deze reis gaat door.
Accommodatie: hotels en hotelboot op basis van volpension.
Reisbegeleiding: lokale begeleider.
Weer: doorgaans stabiel en zonnig weer.

Donaudelta

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067