Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Guinea-Bissau


Guinea-Bissau, vogelreis, natuurreis, Afrika, Blue-Elephant

 

BIRDWATCHING TRIP IN GUINEA BISSAU. THE MAGIC OF THE BIJAGÓS ISLANDS

Deze tekst is nog in bewerking. Neem voor vragen contact op (06 54261272) of tvb@blue-elephant.nl

Dag 1:Vertrek vanaf Amsterdam met de TAP via Lissabon naar Bissau. Welkom op de luchthaven en transfer naar het hotel in Bissau. Afhankelijk van de aankomsttijd, maken we een middag excursie naar wetlands in de omgeving van Bissau. Overnachting in hotel in Bissau.

Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarendDag 2 Deze ochtend vertrekken we om 8.00 uur naar de haven van Quinhamel (1 uur) om te boarden op boot naar onze accommodatie (4 uur), een van de mooiste beschermde gebieden van de Bijagós Archipelago. In de haven kunnen we al wat vogels spotten: Waders, Rollers, Kingfishers, Glossy-starlings en Weavers. Al varende langs de Tor rivier mangroves zien we al snel Blue-cheeked Bee-eater neergestreken in de mangroves, evenals de Pied, Blue-breasted en Giant Kingfishers. De aangrenzende wadvlakten zijn de foerageergebieden van  regenwulpen, tureluurs en bonte strandlopers, die komen van de noordelijker gebieden, Grey-headed Gull, Hamerkop, Western Reef Egret, Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarendomdat er meer dan genoeg voedsel is om te overwinteren. Great en Western Reef Egrets foerageren vlak bij de monding van rivier en mangroven. Bewegingloos en bijna niet te zien staat de Green- backed Heron tussen de mangroven. Of in het water of neergestreken in de mangroven zien we Long-tailed Cormorants, African Darters en Pink-backed Pelicans. Met wat geluk zien we ook een Goliath Heron opduiken! Aan de monding van de rivier, en tijdens de tocht, zullen we een aantal sterns, inclusief Royal, Caspian, Sandwich, Little en Black Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarend, Grey-headed Gull, Hamerkop, Western Reef EgretTerns. Deze worden vaak vergezeld door Grey-headed Gulls. Lunch in  onze accommodatie. In de namiddag bezoek aan het Eticoga dorp, het mausoleum van de laatste Queen van Orango islands, Okinka-Pampa, en het duurzaamheids- project dat gestart is om ook de bevolking te laten meeprofiteren. Overnachting in onze accommodatie.

Dag 3: Een bezoek aan de meest spectaculaire plaatsen op het eiland Orango Grande: the Anor region. Vanaf het strand van onze accommodatie varen we in ongeveer 5 kwartier langs de kust omgeven door zandstranden en mangrove kust. Greater Flamingos, African spoonbills, pelicanen, duizenden Europese overwinterende waders zijn gemakkelijk te zien onderweg. Als het tij het toelaat, zullen we door een prachtig mangrove gebied varen, een pad ons zal leiden naar een  savannegebied met veel kruidachtige gewassen, omgeven door de lagoons waar we soorten kunnen waarnemen zoals de African Fish Eagle en Palm-nut Vulture. Brown sunbirds zijn standvogels hier. Aangekomen in de haven, zullen we een wandeling van 1,5 uur maken door het savanna-gebied met palmboomgaarden en begroeiing van het droge regenwoud. Dit bos- en savannegebied geeft een goede selectie Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarendvan soorten als Vinaceous Dove, Western Grey Plantain-eater, Klaas’s en Didric cuckoos, African Grey Hornbill, Little en White-throated bee-eaters, Abyssinian Roller, Grey Woodpecker, Senegal Eremomela, Variable Sunbird en nog vele andere soorten. De houten observatiehutten bieden een prachtig zicht over de lagoons waar Long-tailed cormorant, Squacco heron, Black-headed en Green-backed herons gewoon voorkomen samen met andere reigersoorten. Hamerkop, Wholly-necked Stork, African Spoonbill en Sacred Ibis komen snel in zicht. Andere watervogels White-faced Whistling Duck, Spur-winged en Egyptian geese, Black Crake en de African Jacana. Afhankelijk van het seizoen kunnen we nijlpaarden en krokodillen waarnemen. Een wandeling door de dichtbij gelegen duinen kan wellicht een Chestnut-bellied Sandgrouse opleveren! Lunch in het hotel. In de namiddag zullen we de omgeving van het hotel verkennen op zoek naar Green Hylia en Crimson Seedcracker. White-spotted Flufftail is een normale soort in het struikgewas in het gebied achter het hotel. Overnachting in onze accommodatie.

Dag 4: In de ochtend varen we naar het eiland João Vieira Poilao Marine National Park (tocht van ongeveer 3 uur). De rijke wateren rond de Bijagós zijn een uniek foerageergebied voor de duizenden watervogels. Al varende door dit unieke gebied van de archipelago van 88 eilanden, zouden we het geluk kunnen hebben om de indrukwekkende vluchten Bar- tailed Godwits te zien vlakbij de kusten, wanneer het laagtij is. De wadden in dit gebied zijn uitgestrekt en de vogels komen hier in grote aantallen voor. Yellow-billed en Saddle- billed Storks, worden af toe gezien, terwijl ze foerageren op de wadden niet ver van de kusten van de eilandjes.

Lunch op het  João Vieira Eiland. Als de tijd het toelaat maken we nog een wandeling langs het strand waar we kans maken op Lesser Crested Tern, Sanderling, Red-eyed Dove, White-throated Bee-eater, Splendid Starling en Beautiful en Variable Sunbirds. Palm-nut Vultures komen overvloedig voor. Overnachting in de Lodge in João Vieiro.

Dag 5: We starten met een heel vroege vogelexcursie op João Vieira. João Vieira is beroemd om zijn grote populatie van de zeer bedreigde Timneh Parrot. Dit eiland is van wereldbelang om deze belangrijke soort te beschermen en te behouden. Deze vroege ochtendwandeling geeft ons de gelegenheid om te zien hoe de Parrots hun nesten verlaten. Op dit eiland komen meer dan 160 andere vogelsoorten voor en de wandeling door het woud en de savanne kunnen een goed beeld geven van de andere Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarendinteressante vogelsoorten zoals Hadada Ibis, Senegal Parrot, Green-headed Sunbird, Black Sparrowhawk, Blue-spotted Wood Dove, African Green Pigeon, Snowy-crowned Robin Chat en Black-necked Weavers.

Halverwege de ochtend zullen we koers zetten naar het heilige eilandje Poilão met een stop op Meio Islet om te picknicken. Dit laatst genoemde eiland is bewoond en het heeft een van de allermooiste bewaard gebleven stranden van de gehele archipelago. Timneh Parrots komen hier ook voor. Dankzij de ongerepte natuur, komen elk jaar tientallen Green Turtles naar de witte stranden om op het strand van Poilão hun eieren te leggen. Dit eiland is een van de belangrijkste plaatsen wereldwijd voor de voortplanting van Green Turtles. Gedurende de nacht, als de vloed opkomt, komen de schildpadden aan land om een nest te graven en daarin hun eieren te leggen. We zullen deze prachtige show te zien krijgen onder begeleiding van een locale gids. Overnachting op de camping in Poilão.

Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarend

Dag 6: In de ochtend varen we terug naar onze accommodatie om het eiland Imbone (2 uur varen) in het zuidelijke gebied van het park. Terns en herons zien we regelmatig onderweg. Met een beetje geluk kunnen we onderweg ook tuimelaars of Humpback whales zien. Picnic in het park surveillance camp in Imbone. Twee mijl verwijderd van de campingplaats, zien we een offshore eilandje – Acapa Imbone – waar African Royal en Caspian terns in grote aantallen broeden van Maart tot Juli samen met andere watervogels. Een middagwandeling op Imbone kan goed zicht bieden op Blue-bellied Roller, Blue-cheecked Bee-eater, Brown-throated Wattle-eye en Plain-backed Pipit. De prachtige savanna huisvest ook de Four-banded Sandgrouse en de Denham’s Bustard, deze laatste vaak moeilijk te zien. Voor het te donker wordt, varen we terug naar onze accommodatie waar we de nacht zullen doorbrengen.

Dag 7: Gehele dag bezoek aan Canogo of Uno eiland (hangt af van het seizoen). Een groot aantal savanna- en forest soorten kunnen op deze eilanden worden aangetroffen, inclusief de Buff-throated Sunbird die alleen in de archipelago is gesignaleerd

Dag 8:  Boottransfer (4 uur) naar Angroves niet ver van Bissau. Palmbomen, en cashew en suikerplantages in een prachtig landschap. De gewoon in dit gebied voorkomende soorten en aangrenzend boerenland zijn Double-spurred Francolin, Violet Turaco, African Harrier-Hawk, Abyssinian Roller, Bearded Barbet, African Palm-Swift, African Pied Hornbill, Blackcap Babbler, African Thrush, Lavender Waxbill and African Quailfinch. De zeldzame Grey-headed Oliveback is gesignaleerd in dit gebied. Overnachting in Bissau

Dag 9:  Eenheel lange autorit vandaag van Bissau naar Cantanhez National Park, een van de mooiste vogelvindplaatsen van Guinea-Bissau. Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarend, Grey-headed Gull, Hamerkop, Western Reef EgretOnze reis naar Jemberem, in het Cantanhez National Park gaat met de auto. In Saltinho zullen we de brug overgaan over de Corubal-rivier, waar we prachtig uitzicht hebben over de stroomversnellingen. Van December tot Juni, als het waterpeil lager is, zien we Rock Pratincole, White-headed Lapwing, African Pied Wagtail en andere rivierspecialiteiten die niet moeilijk te ontdekken zijn. African Wood-owl en Barn Owl worden regelmatig gehoord tijdens de nacht in omgeving van de lodge waar we overnachten in Jemberem.

Dag 10: Cantanhez National Park is beroemd om zijn prachtige semi vochtige forests, gelegen in het meest noordwestelijke deel deel van de  Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarendUpper Guinean forests. De primaire en secondaire forests van het park huisvesten enkele geweldige soorten vogels en dieren. Westelijke Chimpansees komen hier normaal voor, evenals  andere apensoorten zoals de Temminck’s Red Colobus en de King Colobus. We zullen zo vroeg mogelijk in de ochtend het woud in gaan en zo stilletjes mogelijk om de  chimpansees zo goed mogelijk te kunnen waarnemen. In dit zelfde gebied gaan we op zoek naar de meest karakteristieke vogelsoorten van dit National Park , Yellow-casqued Hornbill en de lawaaiige Great Blue Turaco, beide veelvuldig voorkomend. Picnic lunch in het woud of in de lodge. In de namiddag vervolgen we onze zoektocht naar vogels in het woud en het nabije grasland. Overnachting in Jemberem.

Dag 11: We vervolgen onze zoektocht naar vogels en chimpansees in Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarendCantanhez National Park, zoals Ahanta Francolin, Tambourine Dove, African Goshawk, Green Turaco, Black-throated Coucal, Western Piping and African Pied Hornbills, Narina’s Trogon, Blue-throated Roller, Red-rumped Tinkerbird, Double- toothed Barbet, Western Nicator, Grey-headed Bristlebill, Honeyguide Greenbul, Capuchin Babbler, Green Hylia, Fanti Saw-wing, Leaf-love, Brown en Puvel’s Illadopsis, White-tailed Alethe, White-browed Forest flycatcher, Little Green en Olive Sunbird, Purple-throated Cuckooshrike, Western Square-tailed Drongo en Western Bluebill. Regelmatig voorkomende soorten in dit gebied. Picnic lunch in het bos of in de lodge. Overnachting in Jemberem

Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarendDag 12: We beginnen vroeg met een vogelexcursie in  Cantanhez National Park. Halverwege de ochtend vertrekken we naar (2 uur rijden)  Buba . Vandaar uit bezoeken we de Cufada Lagoons Natural Park. Dit park beheert grote stukken subtropische sub-humid forests en het heeft het grootste  zoetwater wetland van het land, a Ramsar Site. In de namiddag  zullen we de grootste lagoon bezoeken op zoek naar de watervogels van dit gebied, zoals African Pygmy-goose en Lesser Jacana. Andere speciale watervogelsoorten Saddlebill Stork, Maraboe en een aantal soorten reigers en andere watervogels. Overnachting in Buba.

Dag 13: Heel vroeg in de ochtend vertrekken we op zoek naar de specifieke vogels van de forests of Cufada (ongeveer 3 uur)  De lawaaiige Stone Partridges zijn niet moeilijk te vinden en ze zijn vaak te zien aan de kant van de weg. In deze wouden komt ook de Western Crested Guineafowl voor, een de heel zeldzame soort. Klaas’s en Diederik Cuckoos zijn veelvuldig aanwezig, met andere soorten zoals Black Scimitarbill, Swallow-tailed Bee-eater, Broad-billed Roller, Striped Kingfisher, Red-shouldered Cuckoo-shrike, Orange-breasted Bush-shrike. Ongeveer 11.00 uur gaan we terug naar Bissau. Tijdens de terugweg zullen we lunchen in Saltinho (als het restaurant open is) en tijdens de lunch zullen we genieten van het prachtige uitzicht. Overnachting in een Hotel in Bissau.

Dag 14: In de ochtend zullen op zoek gaan naar de vogels in de rijstvelden en het mangrovegebied in Bissau. De mogelijke soorten van dit gebied zijn: Namaqua Dove, Long-crested Eagle, Pearl-spotted Owlet, Long-tailed Glossy Starling, Malachite Kingfisher, Pied Kingfisher, Mottled Spinetail, Yellow-crowned Gonolek, Red-chested and Wire-tailed Swallows, Red-faced Cisticola, Western Olivaceous Warbler, Yellow-billed Shrike, Piapiac, Splendid Starling, White-billed Buffalo-Weaver, Northern Red Bishop, Orange-cheeked Waxbill, Pin-tailed Whydah, Village Indigobird, Red-cheeked Cordonbleu, Northern Grey-headed Sparrow en Yellow-fronted Canary. Overnachting in een Hotel in Bissau.
Dag 15: Transfer naar het vliegveld. Terug met vele mooie herinneringen en waarnemingen.

Inclusief:

 • Internationale vluchten met de TAP, en overnachting op de heen- en terugreis op de luchthaven van Lissabon.
 • Transfers van en naar Bissau airport
 • Locale transfers over land en over zee
 • Full board accommodation (zonder drankjes), wel met drinkwater
 • National Park fees en een bijdrage aan het duurzaamheidsproject Orange Park, dat ten goede komt aan de locale bevolking

Niet inclusief:

Visa € 85,–  (bij aankomst gepast betalen!)
Covid-19 PCR test (indien van toepassing zowel voor de heenreis als de terugweg)Fooien
Uitgaven van persoonlijke aard

NOTE: het programma kan worden aangepast i.v.m. de getijden en de weersomstandigheden

Praktische informatie
Reissom: groepsreis: € 4995,– pp
prijs individuele reis op aanvraag
Eenpersoonskamer toeslag:  nog niet bekend
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Beste tijd: groepsreis 25 maart t/m 5 april 2023
beste tijd voor prive-reis: februari – mei juni
Reiscode voor groep: GUI+jaartal
Lokaal vervoer: boot & 4 -wheel drive busje.
Zwaarte: lichte wandelingen  over vlak terrein.
Accommodatie: hotels, pensions.
Weer: zonnig mooi weer 

Blue Elephant, Guinea Bissau, Guinee Bissau, vogelreis, vogelreizen, natuurreis, palmnut-vulture, senegalparkiet, colobusaap, wevervogel, white-throated bee-eater, piping hornbill, slijkspringer, flamingo, Afrikaanse zeearend, visarend

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067