Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Estland

est-bovVogels, beren en andere zoogdieren in Estland

Er is ook een herfstreis naar Estland vertrek 26 september lees verder

klik hier voor een overzicht van de waarnemingen van de voorgaande reis naar Estland, en hier voor een kort reisverslag

Stel je even voor om met een auto heel rustig en langzaam over een bosweg te rijden en om de honderd meter een auerhoen te zien, de ene keer een mannetje, alle veren opgestoken, kop est-elandenomhoog en kakelend. De volgende kan weer een mannetje zijn maar evengoed een vrouwtje, foeragerend maar tegelijk goed oplettend. Af en toe hoor je ook nog de hoge roep van het hazelhoen, dartelt een groepje witkopstaartmezen in de struiken en klinkt de roep van de grijskopspecht. Een ontmoeting met een eland is doodnormaal. Rijd je het bos uit, dan zit er zo een groep korhoenders in het veld, hoor je of zie je een paartje kraanvogels overvliegen. Dit is Estland in het est-korhoenvoorjaar, qua afmetingen bijna even groot als Nederland, maar met slechts 1,3 miljoen inwoners. Ongeveer de helft van het land is bedekt met bos en een kwart met moerassen. Ook telt het land vele rivieren en wel 1500 meren. Estland heeft een prachtig gevormde kustlijn van ongeveer 3800 km lang, zeer afwisselend met 1500 eilandjes voor de kust. 18% van het land is beschermd gebied met natuur reservaten die in grootte variëren. De overvloed aan verschillende habitats op korte afstand van elkaar, bossen, moerassen, wetlands en de kustgebieden, maakt het mogelijk om veel verschillende vogels, zoogdieren, bloemen, vlinders in een betrekkelijk klein gebied te zien.

est-dwerguilTijdens deze reis gaan we de beste vogelgebieden in Estland bezoeken. Naast de 200 vogelsoorten, die er broeden, komen er vele trekvogels uit de arctische gebieden in het noorden. We gaan op zoek naar ijseend, zwarte en grote zeeëend, parelduiker, roodkeelduiker en andere vogels uit arctische gebieden. Op de velden in West-Estonia zien we de vele vogels zoals korhoen, kraanvogel en steenarend. In de bossen zoeken we naar drieteen- en witrugspecht, notenkraker, hazelhoen, dwerguil en oeraluil. We zullen ook zeker vele zoogdieren zien tijdens deze reis elanden, bevers. Tijdens de tweede helft van de reis gaan we naar het noordoosten van Estland, waar we de bruine beer, wasbeerhond en nog meer auerhoenders  zullen zien.

De reis van dag tot dag

Dag 1             De bossen en uilen in noordwest Estland

Op slechts 1,5 uur rijden van Tallinn vinden we de moerassen en bossen van noordwest Estland. Tijdens de avond maken we een excursie om oeraluil en dwerguil te zien. Overnachting in Noordwest Estland

Dag 2             De balts van de korhoenders

Vroeg in de morgen gaan we op pad om de balts van de korhoenders te zien met tientallen hanen. Naast korhoen hebben we zeker ook goede kansen op steenarend en vele doortrekkende wadvogels zien. Op onze weg door de moerassen en bossen rijden we ook door bossen waar de kans zeer groot is om auerhoenders te zien, zowel baltsende als foeragerende mannetjes en vrouwtjes. Het zijn hier algemene soorten.

Overdag zullen we ook tijd doorbrengen op het Põõsaspea schiereiland, dat de beste kans biedt voor ijseenddoortrekkende water- en wadvogels onderweg naar het noorden. Dit zijn de goede plaatsen voor ijseenden, zwarte en grote zeeëenden, eiders en duikers. Naast de vele watervogels zijn er trekkende zangvogels te zien in de Pòòsaspea weilanden en bossen, zoals pestvogels en roodmussen. Het schiereiland van Põõsaspea heeft een veelvoud aan ongerepte natuur te bieden. Overnachting in Noordwest Estland.

Dag 3             Zeearend en kuifduiker

est-kuifduikerVroeg in de ochtend maken we een excursie naar de Leidissoo wouden om de drieteenspecht, hazelhoen en notenkraker te zien. Daarna vervolgen we onze weg naar Matsalu National Park. Onderweg naar Haapsalu zullen we een bezoek brengen aan het Silma reservaat met grote rietvelden. In dit Silma reservaat zullen we op zoek gaan naar dwergmeeuw, roodkeelduiker, zwarte stern en buidelmees. Haapsalu is de meest belangrijke plaats voor het spotten van vogels. Vanaf de promenade kunnen we een jagende zeearend aantreffen en vele andere vogels. In een stadsvijver heeft de kuifduiker een nest. Omdat deze vogels gewend zijn aan de aanwezigheid van mensen is het mogelijk dit nest op kleine afstand te naderen en foto’s te maken. Overnachting in Matsalu NP.

Dag 4            Bevers en White-backed en Grey-headed Woodpecker

Het Nationaal Park Matsalu met zijn old manor house parken en loofbossen zijn uitstekende plaatsen voor spechten. We maken wandelingen in het manorpark en bos op zoek naar witrugspecht, grijskopspecht, kleine bonte specht en broedende koperwiek. In de avond rijden we naar het zuiden van Matsalu en maken we een boottocht om niet alleen zwemmende maar ook foeragerende bevers te zien op de oever van de rivier de Kasari. De boot neemt ons mee naar dit beschermde gebied en dit is de enige manier om dit bever gebied binnen te gaan. Ook is er een goede kans om elanden en trekvogels waar te nemen. Overnachting in Matsalu NP.

Dag 5            Elanden, trekvogels van Matsalu en schreeuwarend

est-raccoonWe starten de ochtend met de beste plaatsen om vogels waar te nemen in Matsalu NP. Matsalu NP is een van de belangrijkste Europese trekvogelgebieden. Met honderd duizenden trekvogels en ongeveer 190 soorten broedparen. Na de lunch gaan we op zoek naar de schreeuwarend in de weilanden en moerassen van de Kasari rivier. Deze overstroomgebieden zijn ook een goede habitat voor waarnaar we bij het vallen van de avond speciaal naar op zoek gaan. Overnachting in Matsalu.

Dag 6          Bruine beer en wasbeerhonden in Alutaguse

Alutaguse is een enorm woud en rietveld moerasgebied in het Noord-oosten van Estland. Ongeveer est-beer-2de helft van de bruine beer populatie leeft in dit gebied in Alutagese. We rijden naar Alutaguse om de nacht door te brengen in de berenschuilplaats. Deze schuilplaats heeft stapelbedden en een toilet. Naast de bruine beer is het mogelijk om vanaf deze schuilplaats wasbeerhonden, vossen, wilde zwijnen en verschillende soorten vogels te zien. Ook zijn er wolven en jakhals gesignaleerd. Voor deelnemers die de nacht niet willen doorbrengen in de berenschuilplaats, is er de mogelijkheid om in het hotel te verblijven in Lahemaa NP. Voor de andere deelnemers overnachting in berenschuilplaats.

Dag 7            auerhoenders en Lahemaa Nationaal Park

We vertrekken vroeg vanaf de berenschuilplaats en we rijden door de Alutaguse Capercaillie wouden naar Lahemaa National Park. Na het ontbijt in het hotel maken we een wandeling door het hotelpark, dat een goede habitat is voor draaihals. In de avond een wandeling op de prachtige Lahema wandelpaden om verschillende soorten vogels te zien. Overnachting in Lahema.

Dag 8           Ongerepte laagveengebieden en Three-toed Woodpecker

In de ochtend brengen we een bezoek aan Käsmu dat langs de kust ligt met zijn oude taiga est-roodmuswooden. Hier is het mogelijk om zwarte zeeëend, grote zaagbek en drieteenspecht tegelijkertijd te zien. Ook komen er kuif- en zwarte mees voor in de taigawouden. De dag brengen we door in het laagveengebied. Ongerept laagveengebied is zeldzaam in Europa, maar in Estland is het een veel voorkomend habitat. Het is een landschap met kleine meertjes en het veen is 6 tot 7 meter dik. Planten die in dit gebied voorkomen zijn: verschillende soorten heiden, veenbes, kruipbraam en vele veenmossen (Sphagnum) enzovoorts. Vogels die hier voorkomen zijn: goudplevier, klapekster, bosruiter en graspieper. Er zijn goed onderhouden knuppel- en vlonderpaden om veilig door het veen te kunnen gaan wandelen en uitkijktorens van waaruit een prachtig zicht op het uitgestrekte veengebied mogelijk is. Overnachting in Lahema.

Dag 9           Tallinn

Het bezoek aan Tallinn is optioneel. Het is een prachtig ommuurde stad met een oud stadgedeelde dat vermeld is op de Unesco wereld erfgoedlijst. Vele gebouwen, kerken en koopmanshuizen zijn in hun oude glorie hersteld. Boutiques, restaurants, cafes en kunstgalerijen geven het middeleeuwse karakter een moderne boost.

est-korren

Boek deze reis

Praktische informatie
Reissom: € 2250,- inclusief vluchten.
Focus: vogels en zoogdieren met name beren
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 29 april t/m 7 mei 2023
Reiscode: 23EST + vertrekdatum vermelden
Eenpersoonskamertoeslag: € 250,-. 
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Tallinn.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: minibus met chauffeur.
Zwaarte: lichte wandelingen geen bijzondere inspanningen.
Aantal deelnemers: 6 of meer
Accommodatie: Comfortabele hotels met eigen badgelegenheid op kamer, halfpension (diner, ontbijt inbegrepen)
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider + lokale gids.
Weer: doorgaans stabiel en zonnig weer.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067