Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Bhutan-winter

boven-bhut-B-kraanvogels

Vogelreis in het verbluffende landschap en de unieke cultuur, met als hoogtepunt de overwintering van de zwarthals kraanvogels.

Deze reis vindt plaats in december. Er is veel te zien. Kijk alvast even naar dit filmpje. Deze Bhutanreis is een vogelreis waarbij ook een aantal bijzondere zoogdieren kunnen worden waargenomen zoals Golden Langur en Grey-capped Langur. 

De eerste indruk is een daalder waard

Bhut-wp-ibisbillBij mijn eerste aankomst in Bhutan had ik weinig tijd te bekomen van een vlucht langs de hoge Himalaya en de spectaculaire landing op de luchthaven van Paro. Minder dan een half uur later reden we de pastorale Paro vallei in, langs rijke schilderachtige boerderijen te midden van hun akkers, zicht op de adembenemende Dzong van Paro op weg naar ons eerste hotel. Nauwelijks had ik voor het hotel mijn koffers gelicht of ik zag vanaf de brug over de Paro-rivier tussen de rolkeien langs de oever iets dat heel, heel even op bewegende keien leek, maar direct, met het blote oog gedetermineerd kon worden als Ibisbills. Ibisbills, vlakbij! Lang naar gezocht in Nepal en Noord India. Gevonden in Bhutan. Toch maar even mijn kijker uitgepakt.

Bhutan, het bergkoninkrijk in de oostelijke Himalaya, is een paradijs voor ontdekkingsreizigers. 
Bhutan

Ward’s trogon

Het land staat nog niet zo lang open voor toeristen. Zij vinden daar fenomenale cultuurschatten, een ongeëvenaarde natuur met een buitengewone vogelwereld, schijnbaar eindeloze bossen en verbluffende berglandschappen. 
Sinds het verval van de legendarische koninkrijken van Tibet, Sikkim en Ladakh vertegenwoordigt Bhutan het Boeddhistische biologische en culturele erfgoed van het hele gebied van de Indo-Tibetaanse hooglanden. 
Bhutan tart de verbeelding. Woorden en beelden leveren slechts zwakke afspiegelingen van wat daar zichtbaar en letterlijk, binnen handbereik is. Onze reis in Bhutan is dan ook gericht op persoonlijke waarneming, ervaring en interpretatie van wat Bhutan te bieden heeft aan natuur en cultuur. Wij bereiken daarmee dat uw trip meer is dan zo maar een vogelreis in een ver land: onze reis worden uitgevoerd vanuit het gezichtspunt van de insider, de ingewijde. Dat kan alleen op basis van reizen op maat voor kleine groepen onder uitstekend ingevoerde Bhutanese gidsen.

In Bhutan zijn de schatten van natuur en cultuur altijd beschermd door de geïsoleerde ligging van het lang hoog in de Himalaya. Door de ruige topografie, de diepe valleien en de vaak moeilijk doordringbare jungles is de oorspronkelijke natuur heel goed behouden gebleven. Ook de houding van de bevolking, merendeels boeddhisten, met hun eerbied voor alle levende wezens, heeft daaraan bijgedragen. Bhutan is gelegen in de oostelijke Himalaya, één van de belangrijkste Bhut-snow-pigeonbiodiversiteits-hotspots op aarde. In de huidige situatie is ruim 70% van het land bedekt met bos – een belangrijk deel daarvan ongerept – en is een kwart van het land beschermd in nationale parken en reservaten. Bhutan kent een enorme omgevingsvariatie, van de subtropische zone in het zuiden naar de hoog alpine omstandigheden boven de 4000m.
Dat alles vormt de basis voor een grote diversiteit aan ecosystemen en habitats en een fenomenale soortenrijkdom aan vogels, zoogdieren en planten. 
In 1970, toen Bhutan zijn poorten naar de buitenwereld opende, gebeurde dat, rekening houdend met de draagkracht van het land, op basis van een beleid van gecontroleerde toegang, en het opzetten van een goed georganiseerde toerismesector.

Vogels

Bhut-wp-white-bellied heronVogels zien we overal en veel en vooral ook zeer bijzondere soorten zoals de reeks vogelsoorten van de hoge Himalaya waaronder fazanten als de Himalayan Monal, de Bloedfazant. Er is een goede kans hier visotters te zien, jagend en spelend in en de vele stroomversnellingen en spectaculaire vogels als de zeer zeldzame Witbuikreiger, Pallas’s zeearend en de kuifijsvogel. Mogelijke soorten zijn verder de Ward’s Trogon, Sultan Tit, Rufousnecked Hornbill, Satyr Tragopan, White-browed Bush Robin, Russet Sparrow, Beautiful Nuthatch, Beautiful Rosefinch, Red-tailed Minla, Spotted Wren Babbler, een groot aantal soorten Laughingthrush, Great Parrotbill, Brown Parrotbill, Black-throated Parrotbill, Collared Grosbeak, Crimson-browed Finch. Het aantal waar te nemen soorten is ruim boven de 300.

Cultuur

Om enkele voorbeelden te noemen

 • tigernest bhutanKyichu Lhakhang een heilige plek in Bhutan in de 8e eeuw gesticht, één van de oudste Boeddhistische tempels in de Himalya.
 • de magnifieke Punakha Dzong, een kloosterfort, met de officiële naam “Punthang Dechen Phodrang Dzong” of “het Paleis van het grote Geluk”.
 • Punakha Dzong was een belangrijk fort tegen Tibetaanse binnendringers en is nog steeds het winterverblijf en de religieuze hoofdzetel van de kloostergemeenschap van Bhutan.


Landschappen

De landschappen zijn fantastisch, zowel het platteland met de typisch Bhutanese boerderijen te midden van hun akkers, als de overweldigende natuur. Bijvoorbeeld

 • Bhut-M-hawk-eagleOmgeven door bergen begroeid met Rhododendron, Pijnbomen en Bamboes, ligt het overweldigend mooie Phobjikha-dal. Het is een oude gletschervallei, gelegen op ongeveer 3000m hoogte, waarin uitgestrekte hoogvenen, bossen en akkerland aanwezig zijn en architectonische bijzonderheden als karakteristieke boerenhuizen en het nabijgelegen klooster Gangtey Gompa.
 • Nog uitzonderlijker zijn de nevelbossen in de oost-Bhutanese Namling-regio ten oosten van Yonkala. Hier maken de ongereptheid en de woestheid van het landschap een overdaad aan dier- en plantleven mogelijk, die zelfs voor de oostelijke Himalaya uitzonderlijk is.
 • In oost Bhutan zijn we aangewezen op kamperen als verblijf, wat ook voor de ervaren kampeerder een bijzondere ervaring zal zijn. Uw kampen worden voorbereid door een ervaren kampploeg op éénvoudige, maar fantastisch gelegen terreinen, in het sfeervolle nevelbos, te midden van epiphyten- en orchidee-dragende bomen, een veelheid aan grote en kleinere zoogdieren en een onovertroffen vogelrijkdom.
 • De Namling-weg wordt beschouwd als het voor vogelwaarneming rijkste traject van Zuid Azië.

Nationaal Park

Heel indrukwekkend is het maken van een wandeling door de machtige bossen van het Thrumsing La Nationale Park, gelegen rond de hoogste bergpas van onze tour. U stijgt geleidelijk bhut-cutiavan 3500m naar 3900m, waarna een lange daling volgt naar 3100m. Vooral in het voorjaar is het park een feest van rijkbloeiende Rhododendron- en Magnoliabossen. We zijn hier ook in het habitat van bijzondere hooggebergte dieren als de rode panda, die net als zijn grotere neef de reuzenpanda leeft van de overvloedig groeiende bamboes. Het zijn schuwe dieren en we hebben veel geluk nodig ze te zien. Na ons kamp bij het dorp Ura rijden wij de prachtige pasweg omhoog tot het hoogste punt in onze tour: Thrumsing La op 4000m. 
Ook op deze hoogte dichte subalpine bossen die anders aan de Europese bergbossen een kenmerkende ondergroei met bamboes, rhododendrons, magnolia`s en een overdaad aan bloeiende kruiden, waaronder veel soorten Primula en Begonia’s.

Onze reis

Tijdens onze tocht worden we bijgestaan door een zeer ervaren Bhutanese vogelexpert, Chubzang Tangbi. Hij zal ons begeleiden vanuit het schitterende pastorale dal van Parorivier in het westen van het land, naar centraal Bhutan, waar we in de vers ingezaaide velden onze eerste Sneeuwduiven zullen zien. Als we opklimmen door gemengde en wintergroene loofbossen kunnen we al gauw de 

Rustycheeked Scimitar Babbler

schitterende Fire-tailed Myzornis observeren. Rododendronbossen zitten vol met Mrs Gould`s en Green-tailed Sunbirds. Boven op de Chele La pas (3780m) is er goede gelegenheid een aantal soorten van alpenweiden te observeren, in het bijzonder de Himalayan Monal, de Blood Phasant en Collared Grossbeaks. Langs the Puna Tsang Chu (=rivier) verwachten we de Crested Kingfisher en diverse soorten watervogels die de valleien gebruiken als trekroute terug naar de noordelijke broedgebieden. Echte trofeeën zijn de Pallas`s Fish Eagle en de zeer zeldame White-Rufous-necked HornbillBellied Heron. Vanaf Trongsa reizen we verder oostwaards om onze waarnemingen voort te zetten langs de beroemde Lingmethang-weg, door velen gezien als Azie`s rijkste vogelweg. Hier kunnen veel van Bhutan`s meest gewilde vogelwaarnemingen worden gedaan met als hoogtepunten de Satyr Tragopan, Wedge-billed Wren Babbler, de Ward`s Trogon and de schitterende Rufous-necked Hornbill.

In deze relatief afgelegen regio van Bhutan verblijven we vier nachten in tentenkampen in een ongerepte omgeving. 
We treffen tijdens onze tocht ook een reeks belangrijke hoogtepunten verbonden met de cultuur en de religie van het land. Waar tempels of forten toegankelijk zijn, nemen we de kans waar om de buitengewone atmosfeer daar te proeven. Een eerste kennismaking met het Bhutanese kloosterleven is mogelijk in bijvoorbeeld Tango Gompa boven Thimphu. De kennis van onze gids komt ons ook hier zeer goed van pas. 

Bekijk hier een impressie van de Great Hornbill in Bhutan tijdens Blue Elephants tour in oktober (2014)

Bekijk hier het eerste deel van een filmpje van de White-bellied Heron en bekijk hier deel twee!

Praktische informatie
Algemeen: Hoewel Bhutan de reputatie heeft in een aantal opzichten achtergebleven te zijn, geldt dit niet voor het comfort onderweg. De hotels zijn zonder meer uitstekend met douche en toilet op de kamer. Enkele nachten zijn we op een camping in een prachtig gebied. Het gaat om gerieflijk ingerichte tenten. De bus is ruim en modern.
Reissom: 5795,– inclusief alle vluchten 
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdata: 6-22 december 2017; 5-21 december 2018
Reiscode: 017/Bhut-winter; 018/Bhut-winter
Eenpersoonskamertoeslag: € 400,-  
Heen- en terugreis: vliegtuig Schiphol Delhi/ Paro
Uitgebreide reisinformatie: wordt ca. vier weken voor vertrek toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: comfortabele bus met chauffeur.
Zwaarte: deelnemers met een gemiddelde conditie houden dit goed vol.
Aantal deelnemers: minimaal 5
Accommodatie: 10 nachten in zeer goede hotels en 5 nachten in luxe tented lodges op basis van volpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en vaste lokale gids.
Weer: in december is het 15 tot 20 graden Celsius, normaal gesproken droog met heldere luchten en veel zon en lager gelegen subtropisch.
Reisprogramma
dag 1: vertrek uit Amsterdam;
dag 2: aankomst in Delhi en aansluitend vlucht naar Paro. 
dag 3: Bezoek aan Taktsang (Tigers Nest) en vogels kijken onderweg en langs de rivier. De eerste ibisbill’s en brown dippers zullen snel gezien worden;
dag 4: Naar de Chele La Pass (4000 m) voor Sneeuwduif, bloedfazant en Himalayan Monal;
dag 5: Van Thimphu naar Punakha en weer terug. , onderweg vogelen en zoeken naar de White-bellied Heron. Hier is ook een grote kans op de Pallas’ Sea Eagle;
dag 6: Van Punakha naar Tashithang en weer terug, hele dag vogelen;
dag 7: Punakha naar Phobjikha, voor onder andere de Black-necked Crane;
dag 8: Van Phobjikha naar Trongsa na eerst genoten te hebben van de zwarthalskraanvogels en de vele Alpenkraaien in de ochtend zon;
dag 9: Trongsa naar Bhumtang, hele dag vogelen. Yuhina’s en Fulvetta’s, Cutia’s, Minla’s enz;
dag 10: Bumthang naar Sengor, ochtend vogelen;
dag 11: Sengor naar Yongkola, vandaag, morgen en overmorgen zullen er vele zangers gezien worden, net als Laughingh Thrushes, en verschillende Scimitar-Babblers;
dag 12: Yongkola gebied, hele dag vogelen;
dag 13: Yongkola gebied naar Mongar, hele dag vogelen;
dag 14: Mongar naar Trashigang, hele dag vogelen;
dag 15: Trashigang naar Khaling Pass, hele dag vogelen;
dag 16: Khaling Pass naar Morong; naar Samdrup Jongkhar. Hier is het lekker subtropisch warm met nog meer soorten;
dag 17: Morong naar Samdrup Jongkhar;
dag 18: Samdrup Jongkhar naar Guwahati en vervolgens naar Delhi;
dag 19: Delhi – Schiphol;

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067