Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Bhutan-springtour

boven-bhutan-2015a
Bhutan, VOGELreis in verbluffende landschap en  unieke cultuur 

Onderstaand document bevat de lijst van al de waargenomen soorten tijdens de reis in april – mei 2012.

bhutan-waarnemingen2012

Onder deze klik vindt u een kort filmpje met indrukken van Bhutan

Een indrukwekkende reis naar een land dat zijn vogelrijke natuur en cultuur koestert.

Het was meteen al raak bij het  begin.
Ibisbill Bhutan

Ibisbill

Bij mijn eerste aankomst in Bhutan had ik weinig tijd te bekomen van een vlucht langs de hoge Himalaya en de spectaculaire landing op de
luchthaven van Paro. Minder dan een half uur later reden we de pastorale Paro vallei in, langs rijke schilderachtige boerderijen te midden van hun akkers, zicht op de adembenemende Dzong van Paro op weg naar ons eerste hotel. Nauwelijks had ik voor het hotel mijn koffers gelicht of ik zag vanaf de brug over de Paro-rivier tussen de rolkeien langs de oever iets dat heel, heel even op bewegende keien leek, maar direct, met het blote oog gedetermineerd kon worden als Ibisbills. Ibisbills, vlakbij! Lang naar gezocht in Nepal en Noord India. Gevonden in Bhutan.

Bhutan

Blood Pheasant, Bhutan

Blood Pheasant

Bhutan, het bergkoninkrijk in de oostelijke Himalaya, is een paradijs voor ontdekkingsreizigers. Het land staat nog niet zo lang open voor toeristen. Zij vinden daar fenomenale cultuurschatten, een ongeëvenaarde natuur met een buitengewone vogelwereld, schijnbaar eindeloze bossen en verbluffende berglandschappen.

Sinds het verval van de legendarische koninkrijken van Tibet, Sikkim en Ladakh vertegenwoordigt Bhutan het Boeddhistische biologische en culturele erfgoed van het hele gebied van de Indo-Tibetaanse hooglanden.

Bluebearded Beeeater

Bluebearded Beeeater

Bhutan tart de verbeelding. Woorden en beelden leveren slechts zwakke afspiegelingen van wat daar zichtbaar en letterlijk, binnen handbereik is.
Onze reis in Bhutan is gericht op vogels en natuurlijk ook de andere dieren die we tegenkomen. In Bhutan is ook het culturele aspect heel nadrukkelijk aanwezig. Ook al gaat u geen klooster of Dzong (fort) binnen, er is geen ontkomen aan de aanwezigheid van een diepgewortelde boeddhistische cultuur. Het land is er vol van, met name in de westelijke helft. Tijdens onze reis zult u er onontkoombaar mee te maken krijgen en er blijft voorgoed iets hangen. Daarom is dit meer dan zo maar een vogelreis in een ver land. Dat kan het beste op basis van reizen voor kleine groepen onder leiding uitstekend ingevoerde Bhutanese gidsen.

In Bhutan zijn de schatten van natuur en cultuur altijd beschermd door

Rustycheeked Scimitar Babbler, Bhutan

Rustycheeked Scimitar Babbler

de geïsoleerde ligging van het lang hoog in de Himalaya. Door de ruige topografie, de diepe valleien en de vaak moeilijk doordringbare jungles is de oorspronkelijke natuur heel goed behouden gebleven. Ook de houding van de bevolking, merendeels boeddhisten, met hun eerbied voor alle levende wezens, heeft daaraan bijgedragen. Bhutan is gelegen in de oostelijke Himalaya, één van de belangrijkste biodiversiteits-hotspots op aarde. In de huidige situatie is ruim 70% van het land bedekt met bos – een belangrijk deel daarvan ongerept – en is een kwart van het land beschermd in nationale parken en reservaten. Bhutan kent een enorme omgevingsvariatie, van de subtropische zone in het zuiden naar de hoog alpine omstandigheden boven de 4000m.
Dat alles vormt de basis voor een grote diversiteit aan ecosystemen en habitats en een fenomenale soortenrijkdom aan vogels, zoogdieren en planten.
In 1970, toen Bhutan zijn poorten naar de buitenwereld opende, gebeurde dat, rekening houdend met de draagkracht van het land, op basis van een beleid van gecontroleerde toegang, en het opzetten van een goed georganiseerde toerismesector.

Vogels

Ward's trogon, Bhutan

Ward’s trogon

Vogels zien we overal en veel en vooral ook zeer bijzondere soorten zoals de reeks vogelsoorten van de hoge Himalaya waaronder fazanten als de Himalayan Monal, de Bloedfazant. Er is een goede kans hier visotters te zien, jagend en spelend in en de vele stroomversnellingen en spectaculaire vogels als de zeer zeldzame witbuikreiger, Pallas’s Sea Eagle (witbandzeearend) en de kuifijsvogel.
Mogelijke soorten zijn verder de Ward’s Trogon, Sultan Tit, Rufousnecked Hornbill, Satyr Tragopan, White-browed Bush Robin, Russet Sparrow, Beautiful Nuthatch, Beautiful Rosefinch, Red-tailed Minla, Spotted Wren Babbler, Grey-sided Laughingthrush an bijna alle andere Laughingthrushes, Great Parrotbill, Brown Parrotbill, Black-throated Parrotbill, Collared Grosbeak, Crimson-browed Finch.

Cultuur

Om enkele voorbeelden te noemen

Dzong van Punakha

Dzong van Punakha

• Kyichu Lhakhang een heilige plek in Bhutan in de 8e eeuw gesticht, één van de oudste Boeddhistische tempels in de Himalya.

• de magnifieke Punakha Dzong, een kloosterfort, met de officiële naam “Punthang Dechen Phodrang Dzong” of “het Paleis van het grote Geluk”.

• Punakha Dzong was een belangrijk fort tegen Tibetaanse binnendringers en is nog steeds het winterverblijf en de religieuze hoofdzetel van de kloostergemeenschap van Bhutan.

Landschappen

Whiskered Yuhina

Whiskered Yuhina

De landschappen zijn fantastisch, zowel het platteland met de typisch Bhutanese boerderijen te midden van hun akkers, als de overweldigende natuur. Bijvoorbeeld:

• Omgeven door bergen begroeid met Rhododendron, Pijnbomen en Bamboes, ligt het overweldigend mooie Phobjikha-dal. Het is een oude gletschervallei, gelegen op ongeveer 3000m hoogte, waarin uitgestrekte hoogvenen, bossen en akkerland aanwezig zijn en architectonische bijzonderheden als karakteristieke boerenhuizen en het nabijgelegen klooster Gangtey Gompa.

• Nog uitzonderlijker zijn de nevelbossen in de oost-Bhutanese Namling-regio ten oosten van Yonkala.

• Hier maken de ongereptheid en de woestheid van het landschap een overdaad aan dier- en plantleven mogelijk, die zelfs voor de oostelijke Himalaya uitzonderlijk is.

• In oost Bhutan zijn we aangewezen op kamperen als verblijf, wat ook voor de ervaren kampeerder een bijzondere ervaring zal zijn. Uw kampen worden voorbereid door een ervaren kampploeg op éénvoudige, maar fantastisch gelegen terreinen, in het sfeervolle nevelbos, te midden van epiphyten- en orchidee-dragende bomen, een veelheid aan grote en kleinere zoogdieren en een onovertroffen vogelrijkdom.

• De Namling-weg wordt beschouwd als het voor vogelwaarneming rijkste traject van Zuid Azië.

Nationaal Park

Heel indrukwekkend is het maken van een wandeling door de machtige bossen van het Thrumsing La Nationale Park, gelegen rond de hoogste bergpas van onze tour. U stijgt geleidelijk van 3500m naar 3900m, waarna een lange daling volgt naar 3100m. Vooral in het voorjaar is het park een feest van rijkbloeiende Rhododendron- en Magnoliabossen. We zijn hier ook in het habitat van bijzondere hooggebergte dieren als de rode panda, die net als zijn grotere neef de reuzenpanda leeft van de overvloedig groeiende bamboes. Het zijn schuwe dieren en we hebben veel geluk nodig ze te zien.

Na ons kamp bij het dorp Ura rijden wij de prachtige pasweg omhoog tot het hoogste punt in onze tour: Thrumsing La op 4000m.

Ook op deze hoogte dichte subalpine bossen die anders aan de Europese bergbossen een kenmerkende ondergroei met bamboes, rhododendrons, magnolia`s en een overdaad aan bloeiende kruiden, waaronder veel soorten Primula en Begonia’s.

Onze reis

bhut-laughingthrush

Bhutan Laughinghthrush

Tijdens onze tocht worden we bijgestaan door een zeer ervaren Bhutanese vogelexpert, Chubzang Tangbi.

White-bellied Heron

White-bellied Heron

Hij zal ons begeleiden vanuit het schitterende pastorale dal van Parorivier in het westen van het land, naar centraal Bhutan. We zullen al snel de soorten van de snel stromende rivieren zien. White-capped Redstart en Plumbeous Redstart, de Brown Dipper en natuurlijk de Ibissbill, hier zo gewoon en elders zo moeilijk. Naast allerlei andere soorten gaan we de Chele la (een pas) op voor de Himalayan Monal, de bloedfazant en de sneeuwduiven. Heel hoog in de bergen kunnen we al gauw de schitterende Fire-tailed Myzornis observeren. Rododendronbossen zitten vol met Mrs Gould`s en Green-tailed Sunbirds. Boven op de Chele La pas (3780m) is er goede gelegenheid een aantal soorten van alpenweiden te observeren, in het bijzonder de Collared Grossbeaks. Langs the Puna Tsang Chu (=rivier) verwachten we de Crested Kingfisher en diverse soorten Black Eagle, Zwarte arendwatervogels die de valleien gebruiken als trekroute terug naar de noordelijke broedgebieden.
Echte trofeeën zijn de Pallas`s Fish Eagle en de zeer zeldame White-Bellied Heron. Voor deze laatste krijgen we onze beste kansen bij Punakha. Vanaf Trongsa reizen we verder oostwaards om helemaal los te gaan met vogels zoeken langs de beroemde Lingmethang-weg, door velen gezien als Azie`s rijkste vogelweg. Hier kunnen veel van Bhutan`s meest gewilde vogelwaarnemingen worden gedaan met als hoogtepunten de Satyr Tragopan, Wedge-billed Wren Babbler, de Ward`s Trogon and de schitterende Rufous-necked Hornbill.
In deze relatief afgelegen regio van Bhutan verblijven we vier nachten in tented lodges in een ongerepte omgeving.

Het oosten is hoog en steil met intimiderende wouden. De hellingen zijn zo steil dat er alleen vanaf de weg en paden kan worden gezocht naar vogels. Dat blijkt geen enkel probleem te zijn. Zowel roofvogels en uilen als de talrijke zwarte arend, de Mountain Hawk Eagle als de Asian Barred Owlet zijn even gemakkelijk te zien als de vele yuhina’s, fulvetta’s, warblers, scimitar babbers, Laughingh-thrushes, barwings, babblers en minla’s. Het houdt nooit op. Op sommige plaatsen, waaronder Shemgang en ver naar het oosten waar we ook komen, is de Beautiful Nuthatch haast niet te missen, net als Cutia en verschillende spechten, Great Spiderhunter, vinkachtigen en Grosbeaks. Waar langs de steile hellingen rotswanden zijn, hangen vaak bijennnesten. Zoek en wacht en u zult Yellow-rumped Honeyguide en Blue-bearded bee-eater zien.

Praktische informatie
Algemeen: Hoewel Bhutan de reputatie heeft in een aantal opzichten achtergebleven te zijn, geldt dit niet voor het comfort onderweg. De hotels zijn zonder meer uitstekend met douche en toilet op de kamer. Enkele nachten zijn we op een camping in een prachtig gebied. Het gaat om een gerieflijk ingericht tentencomplex, ook met douche tenten. De bus is ruim en modern.
Reissom: € 5995,-  alles inclusief op basis van volpension.
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 19 april t/m 4 mei 2018
Reiscode: 018/Bhut
Eenpersoonskamertoeslag: € 400,-
Heen- en terugreis: vliegtuig Schiphol Delhi/ Paro
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: bus met chauffeur.
Zwaarte: deelnemers met een gemiddelde conditie houden dit goed vol.
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 12 personen.
Accommodatie: 10 nachten in zeer goede hotels en 5 nachten in luxe tenten op basis van volpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en vaste lokale gids.
Weer: op grote hoogte ‘s nachts fris en lager gelegen subtropisch. Overdag zonnig mooi weer.
Reisprogramma van dag tot dag
dag 1: vertrek uit Amsterdam en aankomst in Delhi;
dag 2: vlucht naar Guwahati, dan naar Samdruk Jonkhar. 
dag 3: Samdruk Jonkhar, Bangtar road;
dag 4: Samdruk Jonkhar to Morong. Birding en-route;
dag 5: Morong to Narphung. Birding en-route;
dag 6: Narphung to Trashigang, birding en-route;
dag 7: Trashigang to Yongkola, birding en-route         ;
dag 8/9: Yongkola region. Explore the birding hotspots;
dag 10: Yongkola to Sengor, birding en-route;
dag 11: Sengor to Bumthang. Bird along Thrumshing La ;
dag 12: Bumthang to Trongsa, Bird along Yotong La;
dag 13: Trongsa to Phobjikha;
dag 14: Phobjikha to Rimchhu via Punakha;
dag 15: Tashithang (Jigme Dorji National Park)
dag 16: Punakha to Paro. Birding along Dochu la road;
dag 17: Paro – Chele La – Paro;
dag 18: Paro – Depart to Delhi voor aansluiting naar vlucht naar Nederland
dag 19: Aankomst Nederland

Hieronder vindt u een indeling van de reis op de kaart, u kunt op de rode locaties klikken voor het programma.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067