Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Bhutan Manas East meets West

Bhutan, Manas, Blue Elephant, Vogelreis

U BEZOEKT HET ONLANGS OPEN GESTELDE DEEL VAN MANAS NATIONAL PARK IN BHUTAN.

Bhutan Manas  East meets West

Ledenreis Vogelbescherming Nederland

Deze combinatie tour met als gezamenlijk doel Manas biedt reizigers met verschillende interesses de gelegenheid aan hun trekken te komen. Groep I (Ledenreis Vogelbescherming) met overwegend natuur, vogels, bloemen, vlinders en groep II met meer aandacht voor cultuur, zoals Taktsang Klooster en verschillende Dzongs. Dus voor ieder wat wils.

MANAS

Bhutan is een een prachtig land voor de vogelaar. U kunt van west naar oost prachtige vogelreizen maken, waarbij alle gebergte biotopen en daarin voorkomende vogels gezien worden. Rufous-necked HornbillOp de grens met India bent u vrijwel op laaglandniveau, in rivierdalen en vlakten waar heel andere vogels voorkomen en een aantal soorten zoogdieren, sommige uiterst zeldzaam, die goed waargenomen kunnen worden. De allermooiste van die gebieden is Manas, zowel aan de Indiase als aan de Bhutanese kant een Nationaal Park.
Het is een vogelparadijs met als toppers Great Hornbill, Rufous-necked Hornbill, Grey Peacock Pheasant, Blyth Kingfisher, Beautiful Nuthatch, Purple en Green Cochoas, Silver-breasted Broadbill, Hooded en Blue-naped Pittas, Black Francolin en Pallas Fish Eagle.

Voor de meeste mensen is Manas vooral een van waanzinnigst mooie parken voor zoogdieren. Golden Langur, Bhutan, Manas, Blue Elephant, VogelreisHet Bhutanese deel van Manas is een van de weinige plaatsen in de wereld waar het dwergzwijn (Sus salvanius) nog kan stand houden en gezien kan worden. Een andere bijzondere soort in de Golden Langur, een soort waar niet meer dan 6000 individuen van zijn. Ze leven in het Shemgang gebied in Bhutan en in Manas. Andere bijzondere soorten hier zijn de nevelpanter, kuiflangoer, Assam makaak en plompe lori. Dominant aanwezig zijn wilde waterbuffel, Indische olifant en Indische neushoorn. De tijger is er ook maar wat minder gemakkelijk te zien.

Yellow-rumped Honeyguide, Bhutan, Manas, Blue Elephant, Vogelreis

Yellow-rumped Honeyguide

Zie hieronder het reisprogramma beschreven van de twee groepsreizen die samenkomen en gezamelijk verder reizen naar Manas.

Groep 1 Ledenreis Vogelbescherming  onder begeleiding van Bhutanese Engels sprekende gids en Nederlandse reisleider.    

Dag 1 (13 oktober 2019) – vertrek Amsterdam en aankomst New Delhi met overnachting in New Delhi.

Dag 2: vertrek Delhi en aankomst Paro. Omgeving verkennen en vogels zoeken langs de Paro-rivier. Met kans op Ibisbill, Pied Wagtail, Blue Whistling Thrush en Brown dipper.

Dag 3 – Wandeling naar Taktsang, ook wel Tigers’s Nest Klooster; een prachtige wandeling van 5 uur met onderweg vele vogels, langur apen, bloemen, etc (kan eventueel per muilezel!); is deze wandeling te zwaar, dan kan men halverwege pauzeren in een theehuis met prachtig uitzicht.

Dag 4 – excursie naar Chele La (4000 m) voor de vogels van het hooggebergte, zoals Kalij Pheasant, Himalayan Monal, Satyr Tragopan en vele andere soorten Fire-tailed Myzornis, sunbirds, warblers, Scarlet Finch, en meer en transfer naar Thimphu.

Dag 5 – van Thimphu naar Punakha en onderweg vogelstops bij Dochu La (3150 m) en Lampelri Botanical Park met kans op Mountain Hawk Eagle, Speckled Pigeon, Eurasian Treecreeper.

Dag 6 – in de ochtend op zoek naar vogels in Trashithang NP waar we mogelijk de White Bellied Heron aantreffen en Tawny Fish Owl, Greater Yellownape Haircrested Drongos, etc. en in de namiddag bezoek aan de Punakha Dzong.

Dag 7–  Van Punakha naar Phobjikha, de vallei van de Black Necked Cranes (de Blacknecked cranes komen pas half november)  maar er zijn vele andere vogels en andere dieren te zien. Onderweg stops om vogels te zien en om te genieten van het prachtige landschap.

Dag 8 -Van Phobjikha naar Trongsa en onderweg bezoek aan Pele La (3300 m) met vogelstops onderweg. Deze vallei (gelegen op 3000 m) heeft een moerasachtige ondergrond. Het dwergbamboe (favoriete voedsel van de yaks) groeit op de hellingen en men ziet veel rodondendrons, en natuurlijk ook veel vogels.

Groep II onder begeleiding van Bhutanese Engels sprekende gids

Dag 1 – Vertrekt 12 oktober vanaf Amsterdam

Dag 2 -aankomst Guwahati en per auto naar Samdruk Jongkhar

Dag 3 – Op zoek naar tropische vogels in Samdruk Jongkhar en omgeving

Dag 4 – Van Deothang naar Trashigang en onderweg stops om vogels te zien. Beroemd is het Sakteng Wildlife Sanctuary, dat net als alle andere NP met corridors is verbonden.

Dag 5 – van Trashigang naar Yongkola en onderweg stops om vogels te zien. Heel bijzonder zijn de nevelbossen bij Yongkola met epiphyten en orchidee-dragende bomen, een veelheid aan grotere en kleinere zoogdieren en een onovertroffen vogeldiversiteit.

Dag 6 – Yongkola en omgeving verkennen op zoek naar vogels met kans op Fire-tailed Sunbird, Tragopan en Black-headed Shrike-babbler.

Dag 7 – Yongkola en omgeving wederom op zoek naar de speciale subtropische vogelsoorten van deze streek.

Dag 8 – Van Yongkola naar Chumey op zoek naar de vogels van het hooggebergte van Thrumshing La (3780 m) voor soorten zoals Blood Pheasant en Himalayan Monal.

Dag 9 Van Chumey naar Trongsa op zoek naar vogels langs de Yotong La rivier.

Samenkomst van 2 groepen om vervolgens de tocht naar Manas te aanvaarden.

Gezamenlijk op weg naar Manas

21 oktober  – Van Trongsa naar Tingtibi, op zoek naar vogels langs de beroemde Shemgang Road. Dit is het beste gebied om bijzondere vogels (Hornbills) te zien en bijzondere zoogdieren, zoals black Malayan giant squirrel, Golden Langur en meer.

22 oktober – Op zoek naar vogels in en rond de subtropische bossen van Tingtibi; hier maken we kans op Beautiful Nuthatch, Rufous-necked Hornbill en de zeldzame Blue-winged Laughingtrush.

23 oktober  -Van Tingtibi naar Panbang gelegen in het Royal Manas National Park met een weelderig subtropisch ecosysteem.

24 oktober – NP Manas, het enige park waar de “big five van Azië” te zien zijn en waar meer dan 400 soorten vogels voorkomen. We noemen Bengaalse florican, Crested Serpent Eagle, Malayan Night Heron, Blue-throated en Golden-throated Barbets, etc.

25 oktober – van Panbang to Tingtibi, met vogelstops onderweg. Hier komen voor: Racket-tailed en Hair-crested Drongos, Chestnut-breasted Partridge en de Grey Peacock Pheasant.

26 oktober  – Van Tingtibi naar Gelephu, op zoek naar vogels langs de Surey Valley, waar we vrijwel zeker Great Hornbill, Oriental, Dwarf en Ruggy Kingfishers, Puff-throated Babblers en Red-breasted Parakeet, zullen zien.

27 oktober – op zoek naar de vogels van Gelephu en omgeving waar we kans maken op Indian Roller, Asian Fairy Bluebird, Dollarbird, White-rumped Shana, Hill Myna, etc.

28 oktober –  van Gelephu naar Guwahatti Airport (235 km) met onderweg stops voor o.a. Greater en Lesser Adjutant.

Voor groep 1 terugvlucht van Guwahati naar Delhi en van Delhi naar Amsterdam op 29 oktober.

Voor groep 2 terugvlucht via Guwahati met Finnair naar Amsterdam.

Praktische informatie
Algemeen: Hoewel Bhutan de reputatie heeft in een aantal opzichten achtergebleven te zijn, geldt dit niet voor het comfort onderweg. De hotels zijn zonder meer uitstekend met douche en toilet op de kamer. Tijdens deze reis zullen we ook enkele nachten kamperen op prachtige plekken. Het gaat om gerieflijk ingerichte tenten, ook met douche tenten. De bus is ruim en modern.
Reissom: € 5995, – (groep 1)

€5695,- (groep 2)

Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdata: Groep 1 – 13 t/m 29 oktober 2019

Groep 2 – 12 t/m 29 oktober 2019

De reis wordt herhaald in februari 2020: vertrek 15 en 16 februari 2020

Reiscode: 191Bhut-MANAS (groep 1); 192/Bhut-MANAS; (groep 2)
Eenpersoonskamertoeslag: € 550,-
Heen- en terugreis: vliegtuig Schiphol Delhi/ Paro terug Guwahati Delhi
Uitgebreide reisinformatie: wordt ca. vier weken voor vertrek toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: comfortabele bus met chauffeur.
Zwaarte: deelnemers met een gemiddelde conditie houden dit goed vol.
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12
Accommodatie: overnachtingen vinden plaats in goede maar eenvoudige hotels. Indien gewenst kan er op bepaalde plekken gekampeerd worden in gerieflijk ingerichte tenten (met douche tenten).
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en vaste lokale gids.
Weer: in oktober is het 15 tot 20 graden Celsius, normaal gesproken droog met heldere luchten en veel zon en lager gelegen subtropisch.

watch the short movie about Manas national park in Bhutan:

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067