Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Bulgarije, Zwarte Zee-kust

page2image27008736

Roodhalsganzen en andere bijzondere overwinteraars langs de kust van de Zwarte Zee

De belangrijkste overwinteringsgebieden van de Roodhalsgans bevinden zich in het noordoosten van Bulgarije. De afgelopen 35 jaar heeft bijna de hele populatie van de soort de winters doorgebracht binnen de grenzen van Bulgarije. Er is een kans om – in de groepen van tienduizenden kol- en roodhalsganzen – de uiterst zeldzame dwerggans te zien. Tijdens deze tour zullen we hopelijk meer dan 100 soorten andere vogels zien, waaronder de kroeskoppelikaan, witkopeend, dwergaalscholver, nonnetje en vele andere.

Eerste dag vertrekken we van Schiphol naar Varna en transfer naar het kleine stadje Kavarna aan de Zwarte Zee. Kavarna ligt op slechts enkele kilometers van het Kaliakra-reservaat, dat een van de best bewaarde steppegebieden in Bulgarije en Europa is. Niet ver van Kavarna liggen ook de belangrijkste overwinteringsgebieden van de roodhalsgans. Accommodatie in comfortabel familiehotel voor de komende 3 nachten. Het landschap van het hotel is spectaculair met de glinsterende blauwe zee en de nabijgelegen heuvels en valleien. Talloze zwermen ganzen vliegen of cirkelen vaak over het hotel. Diner en overnachting in ‘Our Home’hotel.

De volgende dag gaan we na het ontbijt naar een bezoek aan het natuurreservaat van Kaliakra en de Bolata-vallei, en het dorp Kamen Briag. Dit is een echte steppe voor, zover het oog reikt, daar is slechts een grasvlakte hier en daar afgewisseld met struikgewas en kleine onvolgroeide bomen. De steppe wordt doorkruist door onverwacht diepe dalen. De kust is rotsachtig, met verticale roodoranje kliffen die van meer dan 100 m in de heldere blauwgroene diepten van de zee vallen. Hier hebben we de eerste kans om de roodhalsganzen te observeren. We hopen ook winterkoning, heggenmus, velduil, kolgans, kalanderleeuwerik, kuifleeuwerik en andere soorten te zien. Lunchpakket voor de dag, als het weer het toelaat. Na de lunch zullen we ons laatste bezoek voor vandaag brengen – Topola klif, waar we hopen de Oehoe te zien.

Het is inmiddels de derde dag en we maken een tocht naar het Durankulak-meer en de omliggende gebieden. Een groot zandstrand scheidt het meer van de zee. Het meer met zijn uitgestrekte rietvelden en open water is een van de belangrijkste wetlands voor broed- en trekvogels. Hier kun je de grootste concentratie in Europa waarnemen van de wereldwijd bedreigde roodhalsgans (tot 53 000 individuen in 2013), en de kolgans (soms tot 250 000 individuen). Andere interessante en waarschijnlijke waarnemingen zijn ook de wereldwijd bedreigde dwerggans, arendbuizerd, ruigpootbuizerd, kalanderleeuwerik en andere soorten. Lunchpakket voor de dag, als het weer het toelaat. Na de lunch bezoeken we het Shabla-meer en het Tuzlata-meer. Ook voor trek- en broedvogels zijn deze gebieden van groot belang. De meren worden van de zee gescheiden door een lange zandbank. Afhankelijk van de weersomstandigheden kunnen we de grens met Roemenië oversteken en langs de zuidkust van het Roemeense deel van de Zwarte Zee zoeken naar meer overwinterende zwermen ganzen.

De vierde dag gaan we naar de zuidelijke kust van de Zwarte Zee. We zullen het Stara Planina-gebergte (Balkan Range) oversteken, dat in dit laatste deel van zijn weg naar beneden loopt en de zee raakt. Onze eerste korte stop voor vandaag is in het bos van Albena, waar we de grijskop- en de zwarte specht gaan zoeken. De volgende stop is voor onze lunchpauze in een lokaal restaurant in het dorp Goritsa. Op de heuvels, aan de bovenkant van de weg zijn er eikenbossen. Interessante vogels om daar te zien zijn: Grote Bonte, Middelste Bonte, Kleine Bonte, Groene Specht, Kortteenboomkruiper. Onze laatste stop voor aankomst is in het dorp Banya, waar we Gorzen, kepen, rouwmees en boomleeuwerik zullen zien. In de late namiddag komen we aan in de stad Pomorie, waar we 3 nachten zullen verblijven in een plaatselijk hotel. Het hotel ligt tussen de plaatselijke zoutwinning en de zee. Diner in ons hotel en overnachting.

Op dag vijf gaan we na het ontbijt in het restaurant van het hotel  vogels te spotten op een paar minuten rijden naar de zoutwinning – Atanasovsko-meer. We gaan op bezoek ook het zoetwatermeer van Vaya. Het hele jaar door tientallen zeer zeldzame en interessante vogelsoorten kunnen hier worden waargenomen. De echte soorten van het winterseizoen hier zijn: kroeskoppelikaan, dwergaalscholver, witkopeend (alle drie zijn wereldwijd bedreigde soorten) nonnetje, roerdomp, grote zilverreiger. Lunchpakket voor de dag, als het weer het toelaat. Diner en overnachting in ons hotel.

Dag zes We gaan vandaag verder met vogels zoeken in de regio Burgas. We bezoeken de beschermde gebieden van het zoetwatermeer Mandra, Chengene Skele Bay en Foros Bay, die worden bewoond door een aantal lokaal en wereldwijd bedreigde vogelsoorten. Overdag verwachten we dezelfde soort te zien als dag 6 maar daarbij ook reuzenzwartkopmeeuw, wilde zwaan, kleine zwaan, zeearend.

Dag 7 Vertrek Afhankelijk van onze vlucht terug zullen we vroeg of laat ontbijten en naar de luchthaven gaan. En als het mogelijk is nog even vogels kijken.

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom: € 1650 ,- per persoon, volpension
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Meest geschikte periode: februari
Deze reis in 2022: 11 t/m 17 februari 2023
Aantal deelnemers 4-12
Eenpersoonskamer toeslag: € 120,–
Reiscode groep: bulg-winter
Heen- en terugreis: Amsterdam – Varna – Amsterdam
reisschema: wordt vier weken voor vertrek toegestuurd
Lokaal vervoer: op grootte van de groep afgestemd busje.
Zwaarte: lichte wandelingen  over vlak terrein en soms in heuvels.
Accommodatie: lokale hotels
Weer: wisselend  weer 
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067