Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Bolivia

Bolivia

Bolivia, een bijzonder avontuur in het hart van Zuid-Amerika

Klik hier voor het reisverslag

Bolivia is een biologisch utopia ingeklemd tussen Argentinië, Brazilië, Chili en Paraguay. Onze reis begint in de tropische laaglanden bij Santa Cruz en langzamerhand gaan we dag voor dag een stukje hoger de Andes in om uiteindeijk een hoogte van ongeveer 4.720 meter te bereiken. We zullen een heleboel verschillende soorten habitats verkennen en we zullen van een heel spectaculair landschap genieten tijdens deze reis. Met zijn diversiteit aan habitats, biedt Bolivia een scala van 1300 soorten vogels. Dit is 40% van alle soorten die in Zuid Amerika voorkomen. Het tropische Amazone-gebied van Bolivia is nauwelijks onderzocht, dus het aantal soorten kan nog veel groter zijn.

Programma van dag tot dag

Dag 1 Santa Cruz naar Buena Vista

In de ochtend aankomst in Santa Cruz. Dit is de tweede stad van Bolivia, en deze stad ligt in het overgangsgebied tussen de moerassen die in het natte seizoen onder water staan en de Chaco woestijn in het oosten, aan de zuidgrens van het Amazone regenwoud in het noorden. Met struiken begroeid land en grasland in het zuiden en de voet van het Andesgebergte in het westen.

Bij aankomst gaan we op zoek naar vogels in het gebied van botanische tuinen, om een korte introductie te hebben op de Boliviaanse vogelsoorten.

bol-ruf-bellied saltator

Rufous-bellied saltator

Met een lunchpakket gaan we op pad in noordelijke richting naar de kleine stad Buena Vista, waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Buena Vista is gelegen op de rand van de noordgrens van het Amboró National Park. Onderweg naar deze stad zullen we wat grasland habitats tegenkomen, die voor vogels interessant zijn. Sommige van de vogelsoorten die we kunnen verwachten zijn:
Blue-crowned Parakeet, Toco Toucan, Burrowing Owl, Whistling Heron, Scaly-headed Parrot, Gilded Hummingbird, Black-banded Woodcreeper, Yellow-chinned Spinetail and Stripe-backed Antbird

Amboró National Park

Het Amboré National Park is een beschermd gebied van 180.000 ha, het is een fantastisch vogelhabitat, en het ligt tussen drie unieke en heel verschillende ecologische gebieden: de Andes, het Amazone-gebied en de Chaco-woestijn. We zullen op zoek gaan in de wouden van Amboró in het kleine stadje Buena Vista, naar vogels zoals Yellowtufted en Red-neckes Woodpeckers, ….

Blue-crowned Trogon, Purplish Jay, Buff-throated and Straight-billed Woodcreepers, Brown-crested Flycatcher, Great and Barred Antshrikes, Fork-tailed Woodnypmph and Russet-backed and Crested Oropendolas. Vroeg in de avond gaan we op zoek naar vogels in het nabijgelegen moeras van Curichi Cuajo, waar we kans hebben op heel bijzondere soorten, zoals Southern Screamer en Hoatzin.

Dag 3 en 4 Buena Vista en transfer naar Los Volcanes

White-vented plumeleteer, Bolivia

White-vented plumeleteer

Heel vroeg in de ochtend (dag 3) verlaten we ons hotel in Buena Vista en rijden we terug naar Santa Cruz. Vlak voordat we daar aankomen, namen we 70 km lang de weg naar Samaipata om uiteindelijk terecht te komen in Refugio Los Volcanes, waar we de volgende twee nachten zullen doorbrengen. Los Vulcanes ligt vlak naast het zuidoostelijke deel van het Amboro NP, in een diepe vallei, dat uitzicht biedt op enkele indrukwekkende zandsteen rotsen en omgeven is door vochtig tropisch regenwoud. Het gebied is niet alleen interessant voor vogels, maar ook voor de prachtige flora. Ongeveer 100 soorten orchideeën zijn opgetekend voor dit gebied en veel variëteiten van bromelia’s. We zullen hier anderhalve dag doorbrengen, op zoek naar verscheidene soorten parkieten en nog andere soorten, zoals: Blue-crowned, Mitred en Dusky-headed. Vluchten vol met Andean Condors worden hier vaak gezien. We gaan ook op zoek naar vogels in , droog woud met bomen met afvallende bladeren in Samaipata, om te zoeken naar bijzonderheden, zoals White-faced Dove, Green-cheeked Parakeet, Buff-bellied Hermit, Slender-tailed Woodstar, Ochre-cheeked Spinetail, Lined Antshrike, Ocellated Piculet, Slaty Gnateater, Grey-crested Finch, Black-capped en Ringed Warbling-Finches, Dull-colored Grassquit en andere. Black-capped Antwren, Plush-crested and Purplish Jays, Moustached Wren, Common Piping-Guan, Tataupa Tinamou, Black-goggled, Orange-headed en Guira Tanagers, Rufous-bellied Thrush en Dusky-green Oropendola zijn andere soorten die mogelijk waargenomen worden.

Los Volcanes naar Comarapa

We verlaten onze lodge in Los Volcanes en we rijden in westelijke richting om het vogelgebied rond Samaipata te bewonderen. Daarna rijden we de 97 km verder om Comarapa te bereiken voor het einde van de dag. Comarapa is het beste gebied om de zeldzame Reds fronted Macaw te zien. Er komen ook talrijke roofvogels voor in deze omgeving. Tijdens dit deel van het programma kunnen we het grote overgangsgebied verkennen, dat zich uitstrekt van de vochtige tropen tot de Boliviaanse woestijn. De vegetatie wordt droger naarmate we op grotere hoogte komen. De droge valleien die in de regenschaduw liggen van de omliggende bergen. Ons eenvoudige maar wel goede accommodatie is gelegen in het dorp Comarapa. Dit zal ons vertrekpunt zijn voor de komende twee dagen om vogels te spotten in een variëteit aan verschillende habitats.

Dag 6 Siberia Forest

Een korte rit de bergen in brengt ons naar enkele van de meest zuidelijke loofverliezende wouden in de oostelijke Andes. Op hoogten boven 2440 meter zal de overvloed aan epifieten en paarse bloemen van de familie Melastomaciae, ons verrassen bij het betreden van het Siberia Forest. De avifauna is hier compleet verschillend van wat we tot nu toe gezien hebben. Dit is de meest oostelijke grens van

oranjevleugelamazone, Bolivia

oranjevleugelamazone

het voorkomen van vogels zoals Scaly-naped en Black-winged Parrots, Violet-throated Starfrontlet, Bar-bellied Woodpecker, Pearled Treerunner, Unicolored Tapaculo, Red-crested en Chestnut-crested Cotingas, Rufous-breasted Chat-Tyrant, Tawny-rumped en White-throated Tyrannulets, Sierran Elaenia, Spotted Nightingale-Thrush, Spectacled en Brown-capped Redstarts, Pale-legged Warbler, White-browed Conebill, Blue-winged en Chestnut-bellied Mountain-Tanagers, Rufous-naped en Stripe-headed Brush-Finches en Gray-bellied en Moustashed Flower-Piercers. Andere moeilijker te vinden soorten zijn: Blue-capped Puffleg, stunning Crested Quetzal, Crested Becard, Plumbeous Tyrant, Band-tailed Fruiteater, Barred Fruiteater, Rusty-browed Warbling Finch, Light-crowned Spinetail en Rufous-faced Antpitta. Onze Bolivia vogellijst zal zeker zichtbaar langer zijn aan het einde van deze dag!

Dag 7 Comarapa naar Cochabamba

Het vroege vertrek uit Cochabamba geeft gelegenheid om enkele malen te stoppen op plaatsen waar veel vogels kunnen worden waargenomen. We gaan erop uit om enkele endemische soorten te spotten, zoals Black-hooded Sunbeam en de heel zeldzame Blue-capped Puffleg. De mooie Red-tailed Comet komt hier ook voor. Nadat we een prachtige pas zijn gepasseerd in het hoge gebergte bij Siberia, dalen we weer af en passeren we een aantal valleien en bergkammen. Daarna bereiken we de hellingen bedekt met knoestige, roodstammige Polylepis-wouden. Deze bomen groeien op grotere hoogten dan elke andere soort en ze bieden onderdak een aantal voor ons nieuwe vogelsoorten. We gaan op zoek naar Olive-crowned Crescentchest, Spot-breasted Thornbird, Rufous-bellied Saltator, Rufous-sided and Rusty-browed Warbling-Finches. Naarmate de dag vordert zullen we nog enkele habitats bezoeken met soorten zoals: de bijna endemische Citron-headed Yellow-Finch, Spot-winged Pigeon, Bare-faced Ground-Dove, Gray-hooded Parakeet, Golden-breasted Flicker, Striped Woodpecker, Plain-breasted en Rock Earthcreepers, Brown-capped Tit-Spinetail, Streak-throated Bush-Tyrant, D’Orbigny’s en White-browed Chat-Tyrants, Tufted Tit-Tyrant, Hooded Siskin, Ash-breasted and Black-hooded Sierra-Finches, Greenish Yellow-Finch, Plain-colored en Band-tailed Seedeaters en nog veel meer. We gaan ook op zoek naar de Maquis Canastero en de endemische Cochabamba Mountainfinch. Een aantal prachtige kolibries inclusief Giant, Sparkling Violet-ear en de Red-tailed Comet. Aan het eind van de dag passeren we de de laatste berg en dalen we af naar de historische staf Cochabamba waar we de nacht doorbrengen.

Dag 8 Cochabamba naar Villa Tunari

In de ochtend verlaten we Cochabamba, dat op 2560 m hoogte ligt, om de berg Puna op 3660 meter hoogte te beklimmen, om daarna af te dalen naar het gematigde bergwoud. Dit is de Villa Runari weg, die bekend staat als een van de beste plaatsen om vogels te spottten in Zuid Amerika. Soorten die we wellicht zullen zien zijn:

Black-winged Parrot, Amethyst-throated Sunangel, Great Sapphirewing, Black-hooded Sunbeam, de prachtige Golden-headed en Crested Quetzals, White-throated Quail-Dove, Hooded Mountain-Toucan, Blue-banded Toucanet, Crimson-mantled Woodpecker, Chestnut-crested Cotinga, de endimische Black-throated Thistletail, Rufous Antpitta, Andean Tapaculo, Rufous-breasted en Brown-backed Chat-Tyrants, Scarlet-bellied Mountain-Tanager, Blue-and-Black Tanager, en White-browed Conebill. We dalen af naar de tropische lagere gebieden en naar ons hotel dat uitzicht biedt over de rivier. Hier verblijven we twee nachten. Deze dag hebben we een hoogteverschil overbrugd van 3200 meter.

Dag 9 Carrasco National Park

Dit park is gelegen aan de voet van de Andes, 450 meter boven zeeniveau. Villa Tunari ligt in een van de natste gebieden van het subtropische regenwoud. In de ochtend gaan we op zoek naar vogels in de lagergelegen wooden van Carrasco NP. Ons doel hier is een grot te inspecteren waar de meest zuidelijke populatie van Oilbirds op aarde voorkomen. Het oversteken van de rivier is avontuur op zich. Op een veilige maar sensationele wijze, steken we met een kabelcabine de kolkende rivier over. Het woud herbergt een aantal soorten die specifiek voor de Amazone zijn: Amazonian Umbrellabird, Black-throated Antbird, Black-spotted Barbet, Black Phoebe, Swainson’s Thrush, Red-crowned Ant-Tanager, Crested en Dusky-green Oropendolas, Golden-crowned Flycatcher, Screaming Piha, Black-and-chestnut Eagle, de zeldzame Upland Antshrike en de verbluffend mooie Andean Cock-of-the-Rock.

Dag 10 Villa Tunari naar Cochabamba

In de ochtend, voordat we het gebied van Villa Tunari verlaten, gaan we naar Tablas Montes en Miguelito op zoek naar de soorten die we tot nu toe gemist hebben. Na de lunch gaan we terug bergopwaarts naar Cochabamba via een andere weg. Laat in de middag zullen we in de buurt van de boomgrens op zoek gaan naar vogels tot zonsondergang. We gaan op zoek naar de zeldzame Swallow-tailed Nightjar, die voorkomt in de canyons van dit gebied. Deze vogel is gemakkelijker hier te vinden dan ergens anders. Nadat we een hele serie vogels aan de soortenlijst hebben toegevoegd, vervolgen we onze weg naar Cochabamba, waar we twee nachten zullen verblijven.

Dag 11 Cerro Tunari area

Bij zonsopgang zullen we de zon boven de bergen zien opkomen, die warmte brengt in de laaggelegen vallei. De endemische Bolivian Warbling Finch komt hier voor en ook een duizelingwekkend aantal kolibries inclusief de Red-tailed Comet en Sparkling Violet-ear en de minder voorkomende Giant Hummingbird. Grey-hooded Parakeets verlaten hun nesten, luid schreeuwend om naar de lager gelegen wouden te vliegen. We proberen deze vogels de spotten, voordat we vertrekken naar de wooden van de boomgrens met wildstromende bergrivieren. We zien foeragerende Torrent Ducks naast White-capped Dippers. We gaan ook op zoek naar Tufted and Yellow-bellied Tit-Tyrants, White-winged Black-Tyrant, Giant Conebill, Tawny Tit-Spinetail, Puna Hawk, Bare-faced en Black-winged Ground-Doves, Rock Earthcreeper, Andean Hillstar, Olive-crowned Crescent-chest en White-browed Chat-Tyrant. Andere vogels die we wellicht zien hier zijn Andean Swallow, Andean Flicker, Plain-breasted Earthcreeper, White-winged Cinclodes, Streak-throated Canastero, White-fronted, Cinereous en Puna Ground-Tyrants, Greenish en Bright-rumped Yellow Finches, Rufous-bellied Saltator, Fulvous-headed Brush Finch, Plumbeous Sierra Finch en White-winged Diuca Finch. Halverwege de ochtend gaan we bergopwaarts, en we zien dat het landschap drastisch verandert boven de boomgrens. Hier wonen schaap- en lamaherders die in huizen wonen die sinds 1500 niet meer aangepast zijn. Dit lijkt een reis terug in de tijd. Dit is een geschikte habitat voor de zeldzame Short-tailed Finch. De picnic lunch wordt geserveerd op een prachtige locatie. We zullen het grootste deel van deze dag doorbrengen op hoogten boven 4270 meter. Het is van belang te acclimatiseren op deze hoogten, omdat we de volgende dagen naar nog hoger gelegen gebieden zullen gaan.

Dag 12 Cochabamba naar La Paz

We zullen Cochabamba deze ochtend vroeg verlaten om onze reis te vervolgen naar Oruro en naar La Paz. Tijdens onze eerste stop gaan we een poging doen om de Brown-backed Mockingbird en de endemische (eentonige) Bolivan Blackbird te spotten in de dorre valleien ten zuiden van de stad. De weg gaat omhoog naar de Puna graslanden op een bergpas, waar canyons met rode rotsen beschutting bieden aan Plain-mantled Tit-Spinetail, D’Orbigny’s Chat-Tyrant en andere interessante vogels. De pasweg gaan omlaag naar de Boliviaanse altiplano. Dit plateau strekt zich uit tussen de oostelijke en westelijke cordilleras. Oruro is gebouwd op de hellingen van een heuvel van 3700 m hoogte. We houden slechts een korte pauze ten zuiden van Oruro om de vogels waar te nemen die voorkomen bij Lake Uru-Uru. Een oude binnenlandse zee was eens op de plaats van het Lake Uru-Uru en Titicaca. Tegenwoordig verbindt de rivier de Desaguardero de twee meren alleen in natte jaren. Uru-Uru heeft uitgebreide ondiepe oevers waar het krioelt van de watervogels, oeverbewoners, moerasvogels en waadvogels. De belangrijkste endemische soort is de Short-winged Grebe. Van tijd tot tijd komen er vluchten van drie soorten flamingo’s voor, de Chileense, Andean en een klein aantal James’s. In de middag vervolgen we onze weg naar La Paz. Als de tijd het toelaat, stoppen we onderweg op zoek naar:

Darwin’s Nothura, Silvery Grebe, Golden-spotted Ground-Dove, Mountain Parakeet, Andean Lapwing, Tawny-throated Dotterel, Gray-breasted en Least Seedsnipes, Streak-throated Canastero, Common Miner, Andean Negrito, Short-billed Pipit, en Band-tailed Yellow-Finch. We nemen onze intrek in ons hotel in La Paz na een productieve dag. Hier verblijven we drie nachten.

Dag 13 La Cumbre Pass en Coroico Road

Deze dag zult u een van de meest indrukwekkende tochten maken. Na een vroeg ontbijt verlaten we La Paz en we gaan omhoog door de wolken naar La Cumbre Pass, die meer dan 4570 m hoog is. Met sneeuw bedekte toppen en sneeuwvelden zullen ons omringen. Natural Puna gardens herbergt een varieteit aan kolibries inclusief de Andean Hillstar. Dit prachtige vogeltje is zeer goed aangepast aan grote hoogten en de koude. ‘s Nachts lijkt hij in een slapende verdoving te verkeren om energie te besparen. Vanaf dit punt dalen we meer dan 3380 meter af in minder dan 80 kilometer. We passeren Puna, Andian meren, nevelwouden, en uiteindelijk de overweldigende regenwouden van Yungas. Onderweg stoppen we in de verschillende habitats . De Andean Cock of the Rocks kan vanaf de weg gespot worden. Het spotten van vogels langs de stijle, gematigde en subtropische hellingen zal tot euforie stemmen. We maken kans op Black-winged en Plum-crowned Parrots, Crested en Golden Headed Quetzals, Band-tailed en Barred Fruiteaters, Barred Becard, Crescent-chested Cotinga, Bolivian Tyrannulet, White-eared Solitaire, Golden-browed Chat-Tyrant, Mountain Wren, White-collared Jay en een duizelingwekkend aantal tanagers. Andere mogelijke soorten zijn Citrine Warbler, Streaked Tuftedcheek, Ochraceous-breasted Flycatcher, Chestnut-bellied Mountain-Tanager, de verbluffend mooie Golden-collared Tanager en Light-crowned Spinetail met een witte borst. Wat lager in het gebied komen meer sutropische soorten voor in de met de bamboo scheuten gemengd met nevelwoud. Verschillende specifieke bamboo soorten komen hier voor, en we gaan op zoek naar soorten als Sepia-brown Wren, Plushcap en Superciliaried, Three-striped, Orange-browed en Drab Hemispinguses. Enkele van de woudsoorten, inclusief Hooded Mountain-Toucan, Rust-and-Yellow, Blue-and-Black en Blue-capped Tanagers, Crimson-mantled en Bar-bellied Woodpeckers, Long-tailed Sylph, Sword-billed Hummingbird, Rufous-capped Thornbill, Rufous-bellied Brush-Tyrant, Blue-banded Toucanet, Hooded Mountain Toucan en Southern Mountain Cacique.

Dag 14 Titicaca meer en Sorata

Het Titicaca meer is de laatst overgebleven strook water van een oude binnenlandse zee, die ooit een gebied van meer dan 62.120 vierkante kilometers besloeg, inclusief het Uru-Uru meer. Het is het hoogst gelegen meer ter wereld dat bevaarbaar is. De huidige oppervlakte van het Titicaca meer is ongeveer 5.050 vierkante kilometer. De grootste diepte is 280 meter. Drijvende rietvelden “totora” maken het voor de afstammelingen van de Uru indianen mogelijk om hun drijvende dorpen te handhaven. De inwoners van de zuidelijke dorpen gebruiken het riet om de beroemde rieten boten, waardoor het meer bekend is, te produceren. Deze dag gaan we op zoek in de moerassige oevers naar endemische soorten, zoals de Short-winded Grebe. We gaan ook op zoek naar Silvery Grebe, Plumbeous Rail, Andean Ruddy-Duck, Mourning en Peruvian Sierra-Finches, Black-winged Ground-Dove en Black Siskin. Andere mogelijke soorten hier inclusief de Puna Snipe, Correndera Pipit and Slender-billed Miner. Na de lunch en na een actieve ochtend zullen we terugkeren naar La Paz. De middag kunnen we zelf naar eigen inzicht besteden. De markten in de stad zijn wellicht een aanrader.

Dag 15 Terugvlucht naar Amsterdam

Transfer naar het internationale vliegveld van La Paz voor uw vlucht terug naar huis.

Praktische informatie
Reissom: op aanvraag
Reisdatum: september t/m oktober 
Heen- en terugreis: Schiphol – Santa Cruz de la Sierra
Reisinformatie: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: bus, boot vliegtuig
Zwaarte: alleen lichte wandelingen over vlak terrein.
Accommodatie: wisselend, goede hotels, eenvoudige lodges
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en lokale gids.
Weer: tropisch warm, soms een beetje wind en soms ochtends lichte bewolking.
     
Reisprogramma
dag 1: vertrek uit Amsterdam en aankomst in Santa Cruz de la Sierra. Transfer naar onderkomen;
dag 2: Amboro National Park;
dag 3: Amboro National Park en transfer naar Refugio Los Volcanes;
dag 4: Refugio Los Volcanes;
dag 5: Refugio Los Volcanes en transfer naar Tambo;
dag 6: Siberia Cloud Forest;
dag 7: Comarapa en transfer naar Cochabamba;
dag 8: Cochabamba en transfer naar Villa Tunari;
dag 9: Carrasco National Park;
dag 10: Villa Tunari en transfer naar Cochabamba;
dag 11: Vogelen in de Polylepis in Cerro Tunari;
dag 12: Cochabamba naar Oruro en door naar La Paz;
dag 13: De Cumbre Pass en Coroico;
dag 14: Titicaca Meer en Sorata;
dag 15: La Paz vliegveld voor de reis terug naar huis;
dag 16: Aankomst op Schiphol;

 

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067