Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Binsar, voor wie er even uit wil.

Binsar, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant

Een fotografisch beeld van het gebied is hier te vinden

Binsar, Kumaon, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant, Great Barbet, Scaly-bellied Woodpecker, Grey-winged Blackbird, Hill Partridge, Koklass Pheasant, Himalayan Vulture, blauwstaart

Er even uit, voor of na een rondreis langs bekende hoogtepunten van cultuur of natuur. Dat is op veel plaatsen mogelijk. India kent tal van verborgen pareltjes, buiten toeristische centra en attracties, ideaal om even te  relaxen en tegelijk van de natuur te genieten. Zo’n plek is te vinden in de Kumaon, een gebied waar je ook vrij kunt wandelen en bewegen, zonder tal van beperkingen die in de meeste beschermde gebieden gelden.

De machtige Himalaya vormt de natuurlijke noordgrens van India. Het hoge gebied is grotendeels alleen toegankelijk voor doorgewinterde bergtoeristen. Grote delen, zoals de Kumaon zijn heel goed te bereiken voor wie de vogels, panters, stekelvarkens en allerlei andere zoogdieren zoekt. Deze zogenaamde foothills Binsar, Kumaon, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant, Great Barbet, Scaly-bellied Woodpecker, Grey-winged Blackbird, Hill Partridge, Koklass Pheasant, Himalayan Vulture, blauwstaartgaan tot 2500 m hoogte en herbergen een enorme biodiversiteit. Aansluitend aan de klassieke vogelreis maar ook geheel los van een andere reis kan het beschermde gebied bezocht worden. In een mooie stilgelegen nieuwe op natuurliefhebbers gerichte accommodatie middenin de bergen ben je er helemaal uit. Van hieruit kan elk moment van de dag gewandeld worden, op eigen houtje of met een gids die graag de dieren en planten laat zien waar je het liefst voor komt.
In een paar kleine dorpjes in het gebied leven de mensen nog steeds van landbouw en daarmee samenhangend werk. Hun respect voor de natuur, vegetarische leefwijze maakt dat de dieren vrij tam zijn. Kalij fazanten zijn hier erg tam omdat ze niet gejaagd of gestroopt worden en dan blijken ze graag in groepen te leven en dicht bij de dorpen te komen. Ze zijn dan soms lastig omdat ze aan het geoogste graan zitten. Ze worden wel weggejaagd, maar geen mens haalt het in zijn hoofd om ze te doden.
Binsar, Kumaon, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant, Great Barbet, Scaly-bellied Woodpecker, Grey-winged Blackbird, Hill Partridge, Koklass Pheasant, Himalayan Vulture, blauwstaartDe lodge wordt beheerd door een enthousiast gezin uit Zuid-India, waarvan de vrouw een getrainde bioloog en tijgeronderzoekster is. De lodge is zeer vogelvriendelijk gemaakt waardoor het voor vogelfotografie eldorado is. Op het terrein van de lodge zijn veel vogels te zien waaronder vooral Rufous Sibia, Grey-winged Thrush, Blue Whistling Thrush, Himalaya blauwstaart, de zwarte mees die hier met zijn kuif en grijze en roestbruine kleur erg verschilt van de onze
Maar ook de Hill Partridge, Kalij en Koklas fazant zijn vasteBinsar, Kumaon, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant, Great Barbet, Scaly-bellied Woodpecker, Grey-winged Blackbird, Hill Partridge, Koklass Pheasant, Himalayan Vulture, blauwstaart bewoners van het terrein van de lodge. Het hele gebied is voornamelijk bebost en rijk aan verschillende typen bos van ruim en zeer open tot dicht en struwelen toe. De panter is er talrijk, wellicht door het ontbreken van tijgers. Ze worden niet veel gezien, maar de sporen zijn overal aanwezig. Muskusherten kun je eigenlijk ook niet missen. Maar vooral de vogels zijn prominent aanwezig met veel bijzondere soorten. Regelmatig vliegen groepen Himalayagieren over, soms heel laag en zijn dan ook buitengewoon indrukwekkend.
Een indruk van wat je kunt beleven is dit stukje verslag van een deelnemer aan een reis in Binsar:  . . . Een blauwstaartje komt ook wel eens ongelegen

Binsar, Kumaon, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant, Great Barbet, Scaly-bellied Woodpecker, Grey-winged Blackbird, Hill Partridge, Koklass Pheasant, Himalayan VultureHet begint al aardig donker te worden als ik over een paadje langs het bos loop en op twee meter afstand een Koklass fazant met enkele statige stappen in de vegetatie zie verdwijnen. Eindelijk zie ik deze lastig waar te nemen fazant. Ik maak een inschatting waar hij op een open plek kan verschijnen. Dat zal vermoedelijk en hopelijk bij een dikke eik zijn. Doodstil wacht ik daar tot de fazant wil verschijnen. In mijn ooghoek zie ik een vogel op een tak landen. Ik kijk in een reflex met de kijker. Een Himalaya blauwstaartje, leuk maar niet de eerste deze dagen. Ik beweeg mijn hoofd weer naar de plek waar de Koklass kan verschijnen. Hij staat er al en als reactie op mijn beweging is hij in drie stappen achter de boom verdwenen en blijft verder uit zicht. Was die blauwstaart nog maar even weggebleven.

Binsar, Kumaon, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant, Great Barbet, Scaly-bellied Woodpecker, Grey-winged Blackbird, Hill Partridge, Koklass PheasantBinsar, Kumaon, Blue Elephant, vogels, rust, Himalaya, Foothills, Kalij pheasant, Great Barbet, Scaly-bellied Woodpecker, Grey-winged Blackbird, Hill Partridge, Koklass Pheasant, Himalayan Vulture, blauwstaartHet gebied is groot genoeg om dagen lang op elke dag weer andere trails te verkennen. Goede en deskundige gidsen zijn altijd beschikbaar en weten prachtige plaatsen om tal van vogelsoorten te zien zoals echte tot de foothills en de Himalaya beperkte soorten, zoals de Brown-fronted woodpecker, Stripe-breasted woodpecker, Rufous-bellied woodpecker en de grote Scaly-bellied en Himalayan woodpeckers. De Striated Prinia, Warblers zoals Tickell’s Leaf, Greenish, Grey-hooded, Buffbarred Warbler etc. Asian brown -, Rusty-tailed -, Ultramarine – en Verditer-Flycatchers. Het gebied is rijk aan Laughingthrushes waaronder de White-throated, Striated & Chestnut-crowned etc. Streaked Laughingthrush, Black-headed Jay, Red-billed Blue Magpie, Rufous Sibia zijn hier algemeen. Verschillende soorten roodstaarten en een grote variatie aan mezensoorten maken een verblijf hier onvergetelijk. Ook is het in dit gebied heel gewoon om Yellow-throated marten tegen te komen, of een groep wilde zwijnen, grijze langoeren, een jakhals of een ghoral.

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom:  Op aanvraag 
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisperiode: oktober t/m mei  
Vervoer ter plaatse: minivan en chauffeur
Zwaarte: lichte wandelingen over paden.
Accommodatie: moderne ecovriendelijke lodge in de bergen op basis van volpension.
begeleiding: lokale gidsen
Weer: doorgaans aangename temperaturen, ‘s nachts koud.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067