Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Suriname T&T

Suriname, Blue Elephant, Natuurreis

Suriname & Trinidad en Tabago  – een 18 daagse reis

 

Suriname is vijf keer zo groot als Nederland en heeft nog geen half miljoen inwoners. De Surinaamse gemeenschap is veelzijdig en het land heeft heel veel te bieden aan natuurliefhebbers. Het klinkt verschrikkelijk vertrouwd als je in de jungle verwelkomd wordt met de woorden: “goedemorgen mevrouw en meneer”. In Paramaribo verblijven we in het centrum van de stad op loopafstand van de prachtige straten met (houten) herenhuizen en historische panden. Op deze rondreis bezoeken we grofweg twee karakteristieke natuurgebieden van het land. De kust (mangroves, wetlands, savannen en stranden) en het binnenland (laagland en hoogland tropisch regenwoud en rivieren).

 

Swamps en mangroves

Na aankomst in Paramaribo verkennen we eerst de stad. Vervolgens gaan we richting zee. Omdat het slib van de Amazone voor de kust van Suriname bezinkt, vinden we hier geen zandstranden. Swamps (moerassen), modderbanken en mangroves bepalen het beeld en maken het gebied aantrekkelijk voor vogels. Veel soorten  uit Noord Amerika overwinteren hier. We gaan op zoek naar o.a. steltlopers, pelikanen, reigers (4 soorten mogelijk), sterns, jacana’s en roofvogels (o.a. slakkenwouw). Op bomen langs de weg liggen groene leguanen te zonnen. Een van de meest prachtige vogels is de rode ibis, die we kunnen waarnemen op een boottocht langs de kust.

 

Grootste natuurgebied ter wereld

Het tropisch regenwoud van Zuid Amerika is zonder overdrijving het grootste en rijkste tropische natuurgebied ter wereld. De ongeëvenaarde rijkdom aan planten en dieren kan in eerste instantie worden verklaard door het ontbreken van droogte en kou. Bovendien is er in Suriname tot nu toe geen noemenswaardige boskap. Suriname bestaat voor 90 % uit regenwoud. We maken een meerdaagse tour naar de Brownsberg en de Boven Suriname Rivier. De lodge op de Brownsberg ligt nabij de top van de 500 meter hoge berg met uitzicht over het Brokopondomeer.Vanaf de waranda klinkt `s avonds het oerwoudconcert van brulapen, nachtzwaluwen, roodoogmakikikkers, pijlgifkikkers en padden. Overdag maken we wandelingen door het regenwoud en bezoeken o.a. de Irene(water)vallen. Overal klinken de geluiden van roepende en zingende vogels, die vaak moeilijk zijn op te sporen in de dichte begroeiing. Kapokbomen zijn met reusachtige plankwortels in de oerwoudbodem verankerd. Langs het pad zien we verschillende soorten kikkers, hagedissen en vlinders.

 

Per korjaal over de Boven Suriname

Aansluitend brengen we een bezoek aan de Boven Suriname. Per korjaal reizen we zuidwaarts over deze prachtige rivier, met zijn vele Marrondorpen. Vrouwen doen de was langs de rivier en kinderen spelen in het water. We verblijven hier twee dagen in een eenvoudige lodge. We gaan het oerwoud verkennen, zwemmen of simpelweg genieten van deze voor ons zovolkomen andere wereld zonder autowegen, televisie, telefoon of Internet. We mogen even deelgenoot zijn van het dorpsleven langs de Boven Suriname, bezoeken een kostgrondje en bekijken o.a. een kleinschalig houtbewerkingsbedrijf. Op de laatste dag van ons verblijf aan de rivier varen we ‘naar boven’, naar Botopasi, met onderweg stroomversnellingen, zandstrandjes, veel vogels en hopelijk een kaaiman! Na een heel bijzonderelunch in Botopasi vliegen we vol indrukken terug naar Paramaribo

 

De echte Jungle

Per vliegtuig vertrekken naar het Kaisergebergte. Dit is een zeer bijzonder onderdeel van deze reis. Dit gebied is nooit bewoond geweest. Veel dieren kunnen van nabij worden waargenomen.

Omdat dit deel van Suriname grenst aan het tropische regenwoud van Brazilië zullen veel

Gevederde vrienden ook in dit deel te bewonderen zijn.

Er is natuurlijk veel meer te zien dan vogels. Denk aan bijzondere kruiden, bloemen (orchideeën, epiphiten) vlinders, zoogdieren (apen, en veel meer)

Voor de echte avonturiers is het zelfs mogelijk de nacht door te brengen in een hangmat.

Zwemmen, varen en vogels spotten. Het lijkt wel een droom.

Maar deze droom is na enkele dagen ten einde. Deze wordt verruild voor de volgende droom.

 

Nog meer jungle

We reizen per bus naar Nieuw Nickerie en gaan aan boord van een manoetje, een tof schip met slaapgelegenheid en de mogelijkheid vanaf diverse dekken de jungle aan je voorbij te zien gaan.

Af en toe stappen we over op kleinere bootjes om de kleine kreken en gebieden met watervallen te inspecteren op vogels, vleermuisjes, otters, slangen, pijlgifkikkers en pyranja’s.

Na het afscheid van de vriendelijke bootcrew, gaan we per bus terug naar Paramaribo om ons gereed te maken voor vertrek naar Trinidad en Tabago.

 

Trinidad & Tabago

Daar aangekomen bezoeken we het Asa Wright natuurgebied. Dit natuurgebied is gelegen in een vallei in de noordelijke bergketens van Trinidad. Vroeger waren hier de cacao en koffieplantages. Tegenwoordig wordt dit onderhouden door het ressort. Het moet fantastisch zijn ’s morgens gewekt te worden door het melodieuze gezang van de Oropendola en vele andere vogels. Rondom de lodge en tijdens wandelingen kunnen vele soorten vogels worden gezien. We noemen hier Violaceuos trogon, Channel-billed toucan, Chestnut woodpecker, White-bearded manakin, Bearded bellbird, Rufous-browed peppershrike en Turqouise and Bay-headed tanager.

Na een bergtocht gaan we op bezoek bij het kustdorpje Blanchisseuse.Onderweg kijken we uit naar Swollow-tailed kite, Common black hawk, Ornate hawk-eagle, Bat falcon, Colared trogon, White-tailed trogon en de Rufous tailed jacamar. Er is ook gelegenheid om de fascinerende wereld van de draagmieren te onderzoeken en de prachtige orchideeën te fotograferen. Eenmaal bij zee aangekomen kijken wij uit naar de Magnificent frigatebird, Brown pelican en Green kingfisher. Ook brengen we een bezoek aan de kolonie van de Oil bird. Deze vogels zijn de enige fruit etende nachtvogels, die leven en nestelen in rotsholen. In de mangrovebossen kijken we uit naar de zeldzame Common potoo.

 

Zeeschildpadden bij volle maan!

Aan de grens met Frans Guyana bevindt zich, aan de monding van de Marowijne, een van de weinige zandstranden van Suriname. Per boot bereiken we het Galibi Natuurreservaat, een van de belangrijkste legstranden voor verschillende soorten zeeschildpadden. Deze reis is zo uitgekiend dat we rond volle maan op de legstranden zijn. Juist bij volle maan komen degrootste aantallen schildpadden aan land om eieren te leggen (en kun je ze beter zien). `s Nachts wandelen we over het strand om ze op te zoeken. Het is spectaculair om te zien hoe een lederschildpad (met het gewicht van een personenauto!) zich vanaf het strand naar de zee sleept, nadat ze eieren heeft gelegd in de lage duinen. De schildpadden leggen hun eieren in het voorjaar (januari/februari). De soepschildpad is een iets kleinere soort die ook in deze periode de stranden bezoekt. We overnachten in een lodge op het strand, met zicht op zee. Overdag doen we rustig aan en bestaat de mogelijkheid om in een hangmat te doezelen, in de schaduw van een cashewboom. Wie wil kan een wandeling maken door het (mangrove)bos. Dit is het leefgebied van reuzenotters en Hoatzin.

 

Periode Dagen
Reissom: op aanvraag
Reisperiode najaar – februari
Heen- en terugreis: Schiphol – Zanderij per vliegtuig
Vervoer ter plaatse: bus, boot en vliegtuig
Reisprogramma (rondreis): zie boven
Zwaarte: lichte wandelingen, soms hoogteverschillen
Accommodatie: wisselend, goede hotels, eenvoudige lodges en boot
Reisbegeleiding: lokale gidsen
Weer: tropisch, warm met kans op regen
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067