Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Georgië

Georgië, Blue Elephant, wandelreis

Georgië,  PARADIJS VAN ONGEREPTE NATUUR EN CULTUUR

 15-daagse wandelreis

bijeneter, Georgië, Blue Elephant, wandelreis

bijeneter

Georgië, een overweldigend land met zijn altijd besneeuwde bergtoppen, halfwoestijnen, grassteppes. Oude kerkjes en kloosters met fresco’s, iconen en verborgen grotsteden getuigen van een millennia oude cultuurgeschiedenis. Gelegen tussen Europa en Azië in, is een prachtig land dat ons enorm veel te bieden heeft. Langs de hele noordgrens de Hoge Kaukasus (met toppen tot boven 5000 m), in het zuiden de Lage Kaukasus met loofbossen (Borjomi Kharagauli NP) en halfwoestijn. De natuur is rijk aan unieke soorten planten en dieren.  Dit het is land waar niet alleen alle gierensoorten van Europa te zien zijn, maar waar ook beren, wolven, jakhalzen, hyena’s, lynxen voorkomen. Ook 29 soorten reptielen, zoals Griekse landschildpad, Kaukasische agame, Levantijnse adder komen er voor. En de flora doet hiervoor niet onder.

U heeft tijdens de reis veel gelegenheid om korte en langere wandelingen te maken, om van de natuur en cultuur te genieten, en te fotograferen..

hardoen, Georgië, Blue Elephant, wandelreis

hardoen

Deze reis naar Georgië is bedoeld om het mooie land, de gastvrije bevolking en de rijke natuur en cultuur te ervaren. We zullen de prachtige loofbossen op de berghellingen, de majestueuze hoge Kaukasus, de uitgestrekte steppe een verborgen grotstad, en moeilijk bereikbare kloosters gaan zien. De zeer rijke en afwisselende keuken met veel groenten en fruit en vaak zelfgemaakte wijn is meer dan een leuke bijkomstigheid.

 

Wandelreis vanuit drie vaste punten

We verblijven in Tbilisi, Borjomi Kharagauli Nationaal Park en in Stepantsminda in de Hoge Kaukasus.

Tbilisi

vale gier, Georgië, Blue Elephant, wandelreis

vale gier

Vanuit Tbilisi bezoeken we het klooster David Gareja, tegen de grens met Azerbeidzjan. Indrukwekkend landschap met onder andere vale gieren en veel hagedissen, kortom een mooie combinatie van natuur en cultuur.

Borjomi Kharagauli

Borjomi Kharagauli en het Javakheti-plateau met meren en grottenstad Vardzia Hier vinden we mooie loofbossen in het middengebergte tot 3000 m.

Hoge Kaukasus

Georgië, Blue Elephant, wandelreisStepantsminda (vroeger: Kazbegi)  is van oudsher de uitvalsbasis voor bergbeklimmers en bergwandelaars. Het dorp ligt aan de voet van de Kazbek en het is een goede start voor wandelingen in alle richtingen. De vogels kunnen daar de Kaukasus passeren over de passen die de mens heeft gebruikt om daar de noord-zuid verbinding met Rusland aan te leggen, langs de rivieren de Aragvi en de Terek. De grote afwisseling aan biotopen maakt zowel de flora als fauna zeer rijk aan soorten.

Geschiedenis

Georgië, Blue Elephant, wandelreis

pioen

Georgië ligt tussen Europa en Azië in. In de 12e eeuw was het land verenigd onder David de Bouwer en later de geliefde koningin Tamar. Daarna is het steeds geclaimed door Perzië én door het Oostromeinse rijk en het Ottomaanse rijk. Nadat Tbilisi in 1795 voor de tweeëndertigste keer verwoest was, heeft het land de bescherming gezocht van Rusland. Je zou kunnen zeggen dat Georgië in de 19e eeuw een kolonie van het tsarenrijk was. Na een korte onafhankelijkheid is het in 1921 ingenomen door het Sowjetleger en behoorde het land tot de Sowjetunie. In 1989 herkreeg het zijn onafhankelijkheid en werd het een presidentiële democratie. De verhouding met Rusland is nog steeds gespannen, vooral over de afgescheiden gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië. Wij zullen afstand houden van deze gebieden. Onze ervaring is dat de rest van het land zeer veilig is, met een gastvrije bevolking die eigenzinnig is met rijke tradities.

 

Praktische informatie
Reissom: op aanvraag
periode voor- en najaar
Heen- en terugreis: Amsterdam Tbilisi rechtstreeks
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: bus met chauffeur.
Zwaarte: lichte dagwandelingen, picknicklunch mee.
Accommodatie: eenvoudige pensions,  hotels en home-stays bij lokale bevolking.
Reisbegeleiding: Georgische gids en tolk.
Weer: Subtropisch klimaat met kansen op regen en in de bergen ‘s nachts koud.
Reisprogramma
dag 1: vlucht Amsterdam Tbilisi;
dag 2: in Tbilisi: verkenning van de Oude stad, de Burcht met Botanische tuin en het Nationaal museum met het ‘Goud van Georgië’. Onder leiding van een gids;
dag 3: Met busje van Tbilisi naar Borjomi. Onderweg bezoek aan het afgelegen klooster Kintsvisi (13e eeuw, mooie fresco’s).
dag 4, 5, 6 en 7: Wandelen in het Nationaal Park Borjomi-Kharagauli, over simpele bospaden, een dagexcursie naar het grottenklosster Vardzia. Op één van de avonden een muziekavond in Kharagauli, met de veelstemmige muziek waar Georgië beroemd om is.
dag 8: Van Borjomi naar Stepantsminda met busje. Onderweg bezoek mooi gelegen fort en kerken van Ananuri (17e eeuw). Indrukwekkende route over de Jvari-pas.
dag 9, 10, 11 en 12: Wandelingen vanuit Stepantsminda. Onder andere naar de Sameda kerk en klokketoren en vandaar naar het eind van de Gergeti gletscher, vanaf Jutta naar de berg Chaukhi, en door de Darjali kloof naar de Gverleti waterval.
dag 13: Terug naar Tbilisi. In de middag kan men op eigen houtje Tbilisi verder verkennen, bijvoorbeeld het Museum van de Stadsgeschiedenis in een caravanserai bezoeken, of de nieuwe kathedraal, of souvenirs kopen.
dag 14: Naar de steppe ten zuidoosten, het klooster David Gareja met fantastisch uitzicht op het landschap en de gieren;
dag 15: ’s Ochtends vlucht Tbilisi naar Amsterdam ;
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067