Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Wit-Rusland

boven-belarus1

Zoals Nederland lang geleden was met bijzondere vogels
Wit Rusland

2 – 12 mei 2020

Klik hier voor het reisverslag en soortenlijst van de reis in 2019

Om moeten lopen omdat bevers al 10-tallen jaren met een dam een bos van ettelijke hectares bos onder water hebben gezet. Oerwouden met imposante eeuwenoude eiken en torenhoge grove dennen.  Met bijzondere hoogvenen en arcadische landschappen en dorpjes waar traditionele houten huisjes met grote moestuinen nog gewoon zijn en geen bezienswaardigheid. Dit is Wit-Rusland ten voeten, als je de hoofdstad achter je gelaten hebt en het land intrekt.

Onze reis naar Wit Rusland is een vogelreis van 11 dagen waarin we de vogelsoorten gaan zoeken bela-laplanduilen vinden waarvoor u echt naar Wit-Rusland moet gaan, zoals alle Europese spechtensoorten, laplanduil, waterrietzanger en poelsnip, terekruiter en nog meer. In onderstaande krijgt u een overzicht van de reis door dit schitterend mooie land waar u niet alleen de vogels zult zien maar ook de landschappen, authentieke dorpjes en huisjes. We vinden de vogels in prachtige biotopen, of dat nu bossen van woudreuzen zijn of graslanden, overal krijgen we de ringslangen, roodbuikpadden, moerasschildpadden, vlinders, de orchideeën en tal van andere soorten er vanzelf bij, zodat het een voortdurend genieten is.
Onze reis wordt begeleid door een Nederlandse reisleider en een locale vogelgids, die weet waar op dat moment de soorten zitten waar ze voor komen.

bela-kemphaan

Tijdens deze reis bezoeken we de volgende gebieden:

Krasny Bor reserve in het noorden van het land. Uitgestrekte wouden met een grote afwisseling aan bostypen waar de witrugspecht gemakkelijk te zien is, net als zwarte specht, grijskopspecht, oeraluil en dwerguil. De bossen zijn afwisselend droog, vochtig of zelfs moerassig met een rijke voorjaarsflora waar goudveil domineert.

Berezinsky is een reservaat met een sterk beschermde status, al sinds 1925. Veel bos is ongestoord. Als laatste bolwerk van bevers in Rusland werd het gesticht om de soort te redden. De aanwas was zo goed dat heel Wit-Rusland en delen van Rusland er ook mee voorzien werden.

Sporovo Reserve, dat bescherming biedt aan 20% van de populatie van de bedreigde waterrietzanger. Hier zullen we de waterrietzanger in een van de laatste bolwerken in Europa zien

Vygonoschansky reservaat waar een grote populatie van de majestueuze laplanduil broedt. Ook dit bos is weer indrukwekkend met uitgestrekt, door hoge waterstand nauwelijks buiten paden te betreden.

Pripyatsky National Park en de Turow weilanden, dat een goede habitat is voor terekruiter en andere vogels van graslanden. Kieviten, gele kwikstaarten, doortrekkende Temmincks strandlopers, visdief, zwarte-witwangstern en witvleugelstern, geoorde futen en doortrekkende kemphanen, kuifduikers en nog meer.

Kom dit prachtige paradijs bezoeken, waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. Het terrein is vrij vlak en soms moet je modderige paden betreden. Met een wandelgemiddelde van ongeveer vijf kilometer per dag is dit een easy birding reis. Ter afwisseling worden er ook een boottocht gemaakt.

1. Aankomst in Minsk (Amsterdam – Minsk). Transfer naar Krasny Bor, waar we drie nachten doorbrengen.

Dag 4 Deze dag gaan we naar Berezinsky reserve waar we een bootexcursie maken over de Berezina rivier

Dag 5-6. We brengen 2 nachten door in Turov. In het Turov-gebied zijn Syrische bonte specht, poelsnip, azuurmees, Terekruiter, witvleugelstern algemeen. In de avonden kunnen in de weilanden van Turov spectaculaire hoeveelheden grutto’s en kemphanen neerstrijken, ook veel kleurrijke mannetjes. We gaan op een avond naar een plaats waar we de poelsnippen bij de balts kunnen zien..

Dag 8 en 9 We gaan naar de Pripyat waar we 2 nachten verblijven in Doroshevichy in het NP van Pripyat. We maken ook hier een boottocht 15 km stroomopwaarts om de rivier af te speuren naar ijsvogel, zwarte ooievaar, visarend. Terekruiter is hier algemeen net als oeverloper en zeearend. Soms zien we visdief of zwarte stern, maar echt in overvloed aanwezig zijn de witvleugelsterns, die in grote groepen boven de rivier jagen op kleine insecten.

De Azuurmees, de belangrijkste lokker van deze reis komt in dit gedeelte van Belarus voor en hij broedt, langs de oevers in de wilgenbosjes van de Pripyat rivier

bela-azuurmees1Je zult enkele wandelingen maken in de oude eiken, dennen en berkenbossen, waar we op zoek gaan naar witrugspecht, kleine en bonte vliegenvanger, zwarte, middelste en drieteenspechten, noordse nachtegaal, de roodmus, wielewaal en sperwergrasmus, die tamelijk makkelijk te zien zijn op deze magische plaats. Je zult wellicht ook de eerste glimp opvangen van de hazelhoen, die tijdens de gehele reis te zien kan zijn.

Siberische lis

Siberische lMet een intensief dagprogramma zullen we uiteindelijk de volgende bestemming bereiken: in de buurt van het beroemde Sporovo reservaat, waar we twee nachten verblijven.

Dag 9. We bezoeken de Beloe visvijvers, beroemd om zijn grote aantallen watervogels en vogels die langs de oevers broeden. Nonnetje,  brilduiker, geoorde fuut, baardmannetje, dwergmeeuw, grote karekiet en roerdomp, het is er allemaal.
Het reservaat van Vygonoschansky heeft enkele broedende laplanduil paren. Er is een kans dat deze gezien worden.
Laat in de avond zullen we de zang en vlucht kunnen bewonderen van de waterrietzanger in de grasrijke moerassen van het Sporovo reservaat. Andere soorten waar we kans op maken zijn: klapekster, grauwe kiekendief,  wielewaal, citroenkwikstaart, buidelmees en baardmees. Wellicht dat we de dag kunnen afsluiten met een waarneming van de velduil.

bevervraat

bevervraat

Dag 10 besteden we in het prachtige Sporovo-gebied, met overnachting.

Dag 11. Vertrekken uit deze sprookjesachtige omgeving valt niet mee. Vertrek naar het vliegveld en als de tijd het toelaat enkele stops om te vogelen.

deze reis boeken

Praktische informatie
Reissom: € 2350,- inclusief internationale vluchten.
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 30 april t/m 10 mei 2022
Reiscode: 22BLR (bij boeking s.v.p. reiscode vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 250,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Minsk
Niet inbegrepen: verplichte Witrussische ziektenkostenverzekering
Visum niet langer nodig
Reisschema: ca. vier weken voor de reis wordt de uitgebreide reisbeschrijving toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: busje
Zwaarte: lichte wandelingen
Aantal deelnemers: minimaal 8, maximaal 12
Accommodatie: wisselend, goede hotels, houten lodges
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en Witrussische vogelgidsen
Weer: fris, soms koud en vaak warm met kans op regen
Reisprogramma (rondreis):
dag 1: vertrek uit Amsterdam en aankomst in Minsk. Transfer naar Krasny Bor;
dag 2-3: Krasny Bor Reserve, nog 2 nachten;
dag 4: naar Berezinsky reserve, overnachting
dag 5-6: naar Turov meadows, 2 nachten ;
dag 7-8: vertrek naar Pripyat National Park, 2 nachten 
dag 9 Naar Beloe Fishponds en Vygonoschansky Reserve en Sporovo reserve (overnachting);
dag 10 Sporovo reserve, overnachting
dag 11 naar vliegveld en terug naar Nederland.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067