Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Via Pontica

Vogeltrek langs de kust van de Zwarte Zee tijdens het hoogtepunt van de trek in September

Ga mee op deze fascinerende vogelreis van een week naar de Via Pontica, de trekvogelroute langs de westkust van de Zwarte Zee

Elk najaar maken duizenden vogels hun jaarlijkse trektocht uit volgen ze één en dezelfde route. Een route die van oudsher de naam “Via Pontica” draagt. Elk jaar trekken langs de Bulgaarse Zwarte Zeekust tientallen duizenden ooievaars, pelikanen, grotere en kleinere roofvogels en honderdduizenden zangvogels, steltlopers, plevieren en andere vogels. We kunnen meer dan 150 soorten vogels zien, waaronder de breedbekstrandloper en Temmincks strandloper, poelruiter, rosse franjepoot, bijeneter, hop, scharrelaar, wielewaal, reuzenstern, bonte tapuit, steppe-, en grauwe kiekendief, Balkansperwer, arendbuizerd, schreeuwarend, dwergarend, slangenarend, roodpootvalk, enz.

Eerste dag vertrekken we van Schiphol naar Varna en transfer naar het dorp Vetren, in de gemeente Silistra aan de Donau. We biven hier 2 nachten. Het dorp ligt in de directe omgeving van de majestueuze Donau en het wereldwijd bekende biosfeer-reservaat “Lake Srebarna”, dat onder auspiciën van UNESCO staat als een monument van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed.

De volgende dag
gaan we naar het reservaat Srebarna om de vele vogels te zien die , veelal op trek zijn, in de moerassen en wetlands. We gaan daarna naar hoge punten in de omliggende heuvels om de migratie van doortrekkende vogelsoorten te bekijken. We verwachten bijeneter, hop, scharrelaar, wielewaal, Balkansperwer, arendbuizerd, schreeuwarend, dwergarend, slangenarend, roodpootvalk, kroeskoppelikaan, dwergaalscholver en vele andere soorten. We zullen net als andere dagen van lunchpakketten voorzien worden, zodat we optimaal van de trek kunnen genieten.

Het is inmiddels de derde dag en we verlaten Vetren op weg richting  Pomorie, gelegen op een landtong vlak boven Burgas. De rit is ongeveer 250 km.  We zullen het Stara Planina-gebergte (Balkan Range) oversteken dat, in dit laatste deel, naar beneden afhelt tot aan de zee. Op de heuvels, aan de bovenkant van de weg, zijn eikenbossen. We zullen er stoppen om bosvogels te zien waaronder grote bonte-, middelste  bonte- en kleine bonte specht, groene- en grijskopspecht, zwarte specht, boomkruiper. In de late namiddag, komen we aan in de stad Pomorie, waar we drie nachten zullen verblijven in een lokaal hotel. Als de tijd het toelaat en voor wie er zin in heeft, kan de oude stad Nessebar bezocht worden die voorheen op een eiland lag en nu op een schiereiland.
We overnachten de komende drie nachten in Pomorie.

De vierde dag bezoeken we het Atanasovsko-meer en zoutpannen van Pomorie. We gaan eerst naar de plaatselijke zoutpannen, waar we hopen  steltlopers en plevieren te zien. Daarna bezoeken we de meren van Burgas en hun omgeving. We zullen hier spectaculaire aantallen vogels zien: tienduizenden piepers, kwikstaarten, leeuweriken, duizenden pelikanen, wespendieven en buizerds, schreeuwarenden, honderden Roodpootvalken, Torenvalken, Balkansperwers, veel slangenarenden, dwergarenden en – als we geluk hebben steppekiekendief, sakervalk, steppenarend, bastaardarend.

Ook de vijfde dag zoeken we de vogels op in en rond de meren en zoutpannen van Burgas. Vooral lopend en af en toe een stukje met bus. We bezoeken er verschillende kansrijke plaatsen voor het waarnemen van veel vogels. We verwachten lokale niet-migrerende soorten zoals  baardmannetje, en veel soorten steltlopers en plevieren, evenals veel migranten zoals pelikanen en de eerdergenoemde roofvogels.

Vandaag de zesde dag verkassen we richting Kavarna. Voor ons ligt een transfer naar de noordelijke kust van de Zwarte Zee. Tijdens de rit maken we verschillende stops om vogels te spotten, voornamelijk trekvogels. Aan de kust liggen de steppen van het reservaat Kaliakra. Daar zijn zeer veel trek- en standvogels te zien. Vandaag gaan we naar de kust. De kust is rotsachtig met abrupte, witte en roodoranje kliffen die van meer dan 200 meter naar beneden vallen in de heldere blauwgroene diepten van de zee beneden. Interessante vogelsoorten om daar te zien: witte pelikanen, zwarte ooievaars, schreeuw-, dwerg- en slangenarenden, de vier soorten kiekendieven, buizerd, roodpootvalken. Duizenden kleine vogels. We overnachten in Kavarna in een plaatselijk hotel voor 2 nachten.

Vandaag, dag 7 bezoeken we het meer Dourankoulak. Een groot zandstrand scheidt het meer van de zee. Het meer is een van de belangrijkste wetlands voor trek- en broedvogels. We verwachten weer een veelvoud aan grote roofvogels, pelikanen, zwarte ooievaars en vele andere kleinere migranten. Overnachting in Kavarna.

Dag 8  – Vertrek

De laatste vogelobservatieronde in de regio wordt gevolgd door een transfer naar de luchthaven van Varna of Burgas en vertrek.

Praktische informatie
Reissom: € 1695 ,- per persoon, volpension
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Meest geschikte periode: september – midden oktober
Deze reis in 2023: 16 t/m 23 september 2023
Aantal deelnemers 4-12
Eenpersoonskamer toeslag: € 130,–
Reiscode groep: bulg-herfst
Heen- en terugreis: Amsterdam – Varna – Amsterdam
reisschema: wordt vier weken voor vertrek toegestuurd
Lokaal vervoer: op grootte van de groep afgestemd busje.
Zwaarte: lichte wandelingen  over vlak terrein en soms in heuvels.
Accommodatie: lokale hotels
Weer: wisselend  weer 
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067