Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Schotland

Vogels van zee, lochs en bergen 

Klik hier voor Reisverslag Schotland

Klik hier voor een foto-overzicht van deze reis in 2012

en een in 2010

Een nachtje op de ferry vanuit IJmuiden en daarna heerlijk uitgerust beginnen aan de vogelreis in Schotland. Een verrassend afwisselend land Blue elephant, vogelreis, natuurreis, schotland, zeevogels, papegaaiduiker, alk, zeekoet, steenarend, kuifduiker, morinelpleviermet bossen en veel open en altijd  groen landschap. Weidse vergezichten en duizenden meren, waar op één dag alle seizoenen kunnen passeren. En daar in het beste seizoen huist een uiterst boeiende vogelwereld. We gaan zeevogelkolonies bezoeken, de morinelplevier zien in de Cairngorms, steenarenden en slechtvalken zoeken in de prachtige valleien, de kuifduikers bewonderen op hun loch. Parelduikers en roodkeelduikers zijn op meerdere lochs te bewonderen. Waterspreeuwen zijn vertrouwde verschijningen langs wilde beekjes en er is veel meer. Zo laat Schotland zich kort omschrijven.

Blue elephant, vogelreis, natuurreis, schotland, Famous grouse, Schots sneeuwhoen, AlpensneeuwhoeSchotland is aantrekkelijk door het voorkomen van een aantal zeevogelsoorten, die iedere vogelaar graag eens gezien wil hebben: papegaaiduiker, zeekoet, alk, Noordse stormvogel en drieteenmeeuw in spectaculaire zeevogelkolonies. Naar morinelplevier, Alpensneeuwhoen, grote jager, kleine jager, sneeuwgors, beflijster en smelleken gaan we op deze vogelreis op zoek. Wij gaan in deze periode van het jaar vanwege de gemiddeld beste weersomstandigheden. Bovendien is het in juni in Schotland veel langer licht dan in Nederland.

Rotsen vol zeevogels

Na aankomst in Newcastle rijden we langs de kust richting Schotland. We bezoeken een kleine vogelrots met de meeste zeevogelsoorten. Het breken van de enorme golven op de kale rotsen is een overweldigend gezicht. De vogels trekken zich er niets van aan. Hun leven gaat gewoon door, of de zee nu glad is als een spiegel of als een storm het schuim van de koppen blaast. De massa’s vogels lijken op het eerste gezicht haast uniform, maar als je beter kijkt zie je duidelijk verschillen en voorkeuren. Blue elephant, vogelreis, natuurreis, schotland, zeevogels, papegaaiduiker, alk, zeekoet, drieteenmeeuwDrieteenmeeuwen broeden op richels langs de steile rotsen. Hun nesten worden van jaar tot jaar vergroot met zeewier, gras en korstmossen. Ook zeekoeten broeden op richels. Omdat ze geen nest maken, hebben ze een duidelijke voorkeur voor de platte bovenkanten van zuilvormige rotsen. Zeekoeten zitten zeer dicht op elkaar en leven gewoonlijk in harmonie. Af en toe ontstaan ruzies, dan krijsen ze hevig en pikken naar elkaar. Aan het einde van de dag arriveren we in ons hostel. De accommodatie is als geheel voor onze groep afgehuurd. De ligging is schitterend: aan het einde van een doodlopende weg, aan de voet van de Cairncorm Mountains, midden in de natuur.

Visarend

Blue elephant, vogelreis, natuurreis, schotland, zeevogels, papegaaiduiker, alk, zeekoet, tapuit, visarendSchotland is niet overal kaal en weids. Op enkele plaatsen zijn restanten van het oorspronkelijke Caledonische naaldwoud behouden gebleven. De restanten Caledonisch naaldwoud bestaan voornamelijk uit ‘Scots pine’, een boomsoort die groot en zwaar kan worden. Deze bomen zijn van belang voor de visarend, die zijn nest maakt in de platte kruin van een oude boom. We brengen een bezoek aan de beroemde visarendhorst bij Loch Garten. Hier staat een videocamera opgesteld, waarmee de gebeurtenissen op het nest vanuit een bezoekerscentrum gevolgd kunnen worden.

Lochs en moors

Na de overweldigende drukte in de zeevogelkolonies komt de weldadige
rust van de Schotse meren (lochs) en moerassige heidevelden (moors). Er zijn veel minder vogels, maar die er zijn, mogen er wezen: Schots sneeuwhoen, velduil, blauwe kiekendief, smelleken, goudplevier en bonte strandloper. Op vele lochs komen roodkeelduikers en parelduikers voor en op kleine meertjes kunnen we kuifduikers waarnemen. Verder kunnen we op de lochs mogelijk brilduiker, grote, en middelste zaagbek, visarend, oeverloper en soms zwarte zee-eend waarnemen. Moors zijn grote moerassige heidevelden die zijn ontstaan nadat de  oorspronkelijke bossen zijn gekapt. Wulpen, graspiepers, tapuiten en veldleeuweriken zijn algemeen. Naar de andere soorten moeten we wat langer zoeken, zoals bolderende korhoenders.

Jagers!

Jagers zijn machtige zeevogels met een parasitaire levenswijze: ze voeden zich vooral met prooien, die ze roven van andere zeevogels. Om jagers te

Blue elephant, vogelreis, natuurreis, schotland, zeevogels, kleine jager, visarendzien maken we een lange rit naar het noorden, waar we een eilandje bezoeken. Onderweg passeren we tientallen lochs en moors waar we uitkijken naar duikers, goudplevieren en de groenpootruiters. Met een boot worden we afgezet op het eilandje. We hebben de hele dag de tijd om van de vogels te genieten, want de boot pikt ons pas aan het einde van de dag weer op. We zien o.a de agressief duikende grote en kleine jagers (broedkolonies!), papegaaiduikers bij hun nestholen, een kleine kolonie Noordse sterns, zingende oeverpiepers, brutale grote mantelmeeuwen en mogelijk enkele zwarte zeekoeten. De meeste vogels zijn zeer dicht te benaderen en dus goed te fotograferen! Langs de kust leeft ook een kleine kolonie grijze zeehonden, die bij laagwater op de rotsen rusten.

Eenzame kale bergplateaus

alpensneeuwhoen Schotland

alpensneeuwhoen

Centraal in de Schotse hooglanden liggen de Cairncorm mountains. Deze oeroude bergen zijn eeuwenlang onderhevig geweest aan de eroderende werking van water, wind en ijs. Op de vlakke toppen heerst een toendraklimaat. We maken hier een lange wandeling op zoek naar de specialiteiten: morinelplevier, Alpensneeuwhoen en sneeuwgors.

Glens: steenarend en beflijster

Blue elephant, vogelreis, natuurreis, schotland, zeevogels, papegaaiduiker, alk, zeekoet, tapuit, drieteenmeeuwGlens zijn door gletsjers uitgesleten dalen in het gebergte. Afgelegen valleien met steile rotsige wanden vormen het broedgebied van de steenarend. Steenarenden zijn in Schotland vrij algemeen, maar niet gemakkelijk waar te nemen. In hetzelfde gebied kunnen we beflijster, frater, waterspreeuw, grote gele kwikstaart, tapuit en slechtvalk verwachten.

Grijze zeehond

Wandelen tussen duizenden zeevogels, zeekoeten, alken, drieteenmeeuwen, kuifaalscholvers en papegaaiduikers. Op de laatste dag brengen we, indien mogelijk (afhankelijk van de weersomstandigheden!), een bezoek aan een vogeleiland van de Farne eilanden. We proberen aan land te gaan, waar we (over een smal pad) tussen de broedende vogels wandelen. Onderweg naar het eiland met een boot zullen we vele vogels zien en tevens grijze zeehonden.

Vogelfotografie

Op deze reis zijn er, afhankelijk van de weersomstandigheden, uitstekende mogelijkheden voor vogelfotografie. Met name zeevogels en de soorten van de bergplateau’s zijn van dichtbij te benaderen en te fotograferen.

Onderstaande film van Wim Smeets geeft een beeld van wat u kunt verwachten op de reis naar Schotland.

 BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom: € 2450,- alles inclusief op basis van halfpension.
Reisdatum: 18 t/m 26 juni 2023 (9 dagen).
Reiscode: 23Schot (bij boeking s.v.p. reiscode vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 295,-
Heen- en terugreis: Heenreis: vertrek uit IJmuiden (nachtboot met 1, 2 of 4 persoons couchette) om 18.00, aankomst in Newcastle om 9.00, gevolgd door transfer naar Schotland.
Terugreis: vertrek uit Newcastle om 18.00, aankomst in IJmuiden om 9.00. 
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: minibusje bestuurd door reisbegeleider.
Zwaarte: Lichte wandelingen over tamelijk vlak terrein. Op een dag een flinke wandeling in de Cairngorm Mountains. Voor wie dit niet aan kan is er een alternatief. 
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 8 personen.
Accommodatie: zeer goed hotel en B&B op basis van halfpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider.
Klimaat: doorgaans weinig stabiel en wisselvallig voorjaarsweer.
Reisprogramma (rondreis):
dag 1: vertrek uit IJmuiden;
dag 2: aankomst in Newcastle, zeevogelkolonie langs de kust en transfer naar hotel bij Ullapool;
dag 3: tocht door Highlands en langs verschillende Lochs;
dag 4: Handa Island;
dag 5: transfer naar Aviemore, met onderweg rode wouwen, tuimelaars
dag 6: verschillende delen rond Aviemore
dag 7: Cairncorm Mountains;
dag 8: transfer naar Newcastle en bezoek een van de Farne Islands
dag 9: aankomst in IJmuiden, gevolgd door transfer naar Utrecht.

Hieronder de kaart van Schotland met de locaties die worden bezocht. Klik op de rode punten voor meer informatie.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067