Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Bulgarije en Griekenland


Blue Elephant, Bulgarije, Griekenland
Bulgarije en Noordoost Griekenland, het beste van twee werelden

Een reisverslag van deze reis vindt u hier
Het allermooiste deel van de Balkan ligt in twee landen. Hoogtepunten zijn het Krumovgradgebied, Pirinberg, Dolna Kula, Kerkinimeer, de kusten van de Middellandse Zee en de Evrosdelta. Een regio met bergen, kusten, lagunen rivierdelta’s pastorale cultuurlandschappen. Wij maken een rondreis in de periode dat er veel trekvogels doorkomen. Het voorjaar is hier duizelingwekkend rijk aan, zowel trekvogels als broedvogels.

Maar niet alleen vogels, ook goudjakhals, wilde kat kunnen we zien. De flora is nergens zo uitbundig met een rijkdom aan vlinders en libellen, die zijn weega niet kent.

Blue Elephant, balkansperwer, Griekenland, Kerkini, BulgarijeMonniksgier, arendbuizerd, balkansperwer, roodpootvalk en kleine torenvalk. Ook de keizerarend broedt hier. We zullen een broedterritorium bezoeken waar we vanaf een veilige afstand om niet te verstoren de vogels kunnen zien.
Vale gierzwaluw, maskerklauwier, kleine klapekster, cirlgors, zwartkopgors, oostelijke vale spotvogel en de bijzondere soorten grasmussen, het is een greep uit de vogelrijkdom op het land.
Ook zullen we vele soorten vogels van wetlands zien zoals dwergaalscholver, witoogeend, ralreiger, breedbekstrandloper, terekruiter, witwang- en witvleugelstern. Witte en kroeskoppelikaan zullen we van zeer dichtbij waarnemen.

Reisprogramma

Blue Elephant, Bulgarije, Griekenland, beflijsterDag 1 Aankomst op Sofia Luchthaven en transver naar Pirin Mountain NP. Als het kan ivm de aankomsttijd van het vliegtuig bezoeken we onderweg het Rila Klooster, dat in de 10e eeuw is gebouwd. Dit klooster is vermeld in de UNESCO Lijst van World Monuments of Culture en het wordt gezien als een van de meest belangrijke, culturele monumenten van Bulgarije en zelfs van geheel Zuid-Europa. Het Pirin-gebergte is een plaats waar we de kenmerkende vogels van het hooggebergte met graslanden en natuurlijke naaldbossen kunnen zien. Hier komen 129 soorten broedvogels voor, waarvan er 19 zeer bedreigd zijn. We overnachten in Bansko.

Blue Elephant, rotskruiper, Griekenland, Kerkini, BulgarijeDag 2. Na het ontbijt bezoeken we de hoge bergen van Pirin NP en we wandelen op 1500 tot 1900 m hoogte van Banderitsa en Vikhren. We maken kans op notenkraker, beflijster, waterspreeuw, kruisbek, goudvink, vuurgoudhaan, kuifmees, vale gierzwaluw, zwarte roodstaart, Alpenkauw etc.
Pirin Mountain is een representatieve plek voor vogels die in het hooggebergte en vooral in het grasland, het natuurlijke coniferen gebied en de beukenwouden, voorkomen. Na de lunch gaan we door naar de Western Rhodopes mountains. De afstand is ongeveer 150 kilometer en het kost ongeveer drie uur.  Onderweg zullen we regelmatig stoppen om vogels te zien van de bergweiden en de naaldbossen in een prachtige omgeving. In de avond zullen we in het gebied van Trigrad aankomen en overnachten we 2 x in Trigrad village.

Dag 3: De Trigrad kloof is bekend als een van de gemakkelijkste en best toegankelijke broedplaatsen van de rotskruiper, een van onze doelsoorten, die het meest gezocht zijn en we ook in 2022 prachtig hebben kunnen zien. Na het ontbijt gaan we via een smalle bergweg de kloof in, die zal leiden naar een van de beste waarnemingspunten voor de ingang van het nest; vreemd uitziende bomen van een ondersoort van de Black Pine (Pinus nigra) lijken recht uit de rotsen te groeien. Tijdens het zoeken naar de rotskruiper genieten van de adembenemende zicht op de verticale rotsdelen en we kunnen onder andere rotszwaluw, Alpengierzwaluw en vale gierzwaluw zien en wellicht nog een slechtvalk. In de middag gaan we op zoek in de vallei van de rivier en in het sparrenbos, waar we goede kans hebben op waterspreeuw, zwarte en grijskopspecht en grote gele kwikstaart zien. Als we geluk hebben kan een hazelhoen onze weg kruisen.
Overnachting Trigrad village

Dag 4: Na het ontbijt gaan we richting Krumovgrad in het oostelijke deel van de Rhodopen mountains. Dit gebied biedt een totaal verschillende habitat en mogelijkheden voor vogels. Het is veel lager en droger dan het westelijke deel. Dit deel van het gebergte is van vulkanische oorsprong, met enorme rotsen zover het oog reikt. We komen door prachtige landschappen op onze weg naar het hotel. Dit is een oud vulkanisch gebied, met veel hoge rotsen, en weinig begroeid met struiken en bijna geen hoog groeiende bomen. De Oostelijke Rhodopen is een van de meest ongerepte en minst bevolkte gebieden in Europa – echte wildernis. We zullen rond het midden van de dag op deze plak zijn opdat we wat tijd kunnen besteden aan het zoeken naar vogels in de vallei van de Krumovitza rivier. Vogels die we kunnen zien zijn o.a.: Chukar Patrijs, Oostelijke blonde tapuit, rouwmees.
Overnachting in Krumovgrad

Dag 5: Volledige dag in de oostelijke Rhodopen. In vogeltermen: de Blue Elephant, Bulgarije, Griekenland, aasgierwereld van de grote roofvogels ligt aan onze voeten. De Oostelijke Rhodopen is heel bekend in Europa als een van de beste plaatsen voor het zien van grote roofvogels. We gaan op zoek in het prachtige landschap van de Arda rivier. Drie van de vier soorten gieren (vale gier, aasgier en monniksgier) worden hier regelmatig gezien en twee soorten gieren broeden hier. Naast deze gieren zullen we de blauwe rotslijster, westelijke rotsklever, baardgrasmus, grijze gors en Blue Elephant, Bulgarije, Griekenland, vale gierortolaan kunnen zien en veel andere soorten roofvogels, zoals slangenarend, dwergarend, Balkansperwer en zwarte wouw. In de eikenbossen van dit gebied maken we kans op middelste bonte specht, boomkruiper en Oostelijke bergfluiter. De steenuil is ook een gewone broedvogel in dit gebied. We kunnen deze vogel bij daglicht observeren op de daken van huizen in de kleine dorpen. villages.
Overnachting in  Krumovgrad

Dag 6: Vandaag verlaten we de Rhodope mountains en gaan we naar Sakar heuvels meer naar het oosten (circa 2 uur). Dit is het bolwerk van de keizerarend. Bijna de gehele Bulgaarse populatie van deze bedreigde vogel komt voor in deze streek. De golvende heuvels bedekt met  weiden en struiken bieden een perfect landschap voor veel andere roofvogels, zoals arendbuizerd, grauwe kiekendief, schreeuwarend etc. Andere bijzonderheden in dit gebied zijn maskerklauwier, Isabeltapuit, Griekse spotvogel en kortteenleeuwerik. Hier hebben we ook een uitermate goede kans op het zien van Sousliks, het hoofdvoedsel van de keizerarend. Hier zullen we onze laatste nacht in Bulgarije doorbrengen, voordat we doorgaan naar Griekenland.
Overnachting  Sakar of omgeving

Dag 7: Vandaag begint het Griekse deel van de reis. Voordat we de grens overgaan, kunnen we nog een korte vogelexcursie maken in Bulgarije, afhankelijk van wat we de vorige dag hebben gezien. Ons eerste hoofddoel  in Griekenland zal de Evros delta zijn (150 km van de grens) – Een van de beste vogelspot gebieden in Europa. Onderweg kunnen we stoppen bij  Dadia forest voordat we de delta in gaan. Een oud natuurlijk dennenbos, waar de enige broedkolonie huist van de monniksgier van het  gehele Balkan schiereiland. Andere roofvogels, zoals zwarte wouw, arendbuizerd, wespendief, dwergarend etc. Blue Elephant, Bulgarije, Griekenland, vorkstaartplevierkunnen ook worden gezien.  In de middag zullen we onze eindbestemming bereiken voor deze dag– Evros delta. De rest van de dag zullen we hier doorbrengen omdat er slechts tijd is om enkele plaatsen in het westelijke deel van deze delta te bezoeken. Hier kunnen we de eerste pelikanen en flamingos verwachten, evenals  meeuwen, sterns, plevieren. Accommodatie in dit gebied voor twee nachten.
Overnachting bij Alexandrupolis

Dag 8: We zullen de gehele dag in de Delta doorbrengen waarna we naar het meest oostelijke deel gaan, vlak bij de Turkse grens. Smalle zout lagoons, moerassen en rietvelden, uitgestrekte moddelvlakten langs de kust verschaffen ons een wondelijke variëteit van habitats en uitermate grote variëteit in vogelsoorten. Tussen de vele soorten vogels kunnen we verwachten: reuzen-, lach- en dwergsterns en de drie soorten moerassterns, vorkstaartplevier, dunbekmeeuw, steltkluut, beide pelikaansoorten, strandplevier, krombekstrandloper en poelruiter en vele andere kustvogels. De top-waarneming zal de sporenkievit zijn, omdat de Evros Delta een van de heel weinige broedplaatsen is in Europa.
Overnachting bij  Alexandrupolis

Dag 9: Vandaag beginnen we met een lange rit  (ongeveer 300 km) naar het meer van Kirkini, nog een fantastisch en bekend wetland. We zullen in de middag bij het meer aankomen, omdat we op verschillende plaatsen onderweg zullen stoppen op zoek naar vogels. We zullen Lake Vistonida, de Thracian lagoons langs de zee bij Porto Lagos en het gebied van de Nestos Delta bezoeken, die qua vogelrijkdom het gebied van de Evros zullen evenaren. Hier proberen we wat soorten te zien, die we gemist hebben de dag tevoren. Hier is het mogelijk soorten als breedbek- en terekstrandloper en wellicht Temmincks’s strandloper. We zullen een kort bezoek brengen aan het dorpje Megalo Dokato onderweg om een goede kans op waarneming van de  kleine torenvalk; deze vogel broedt in het dorp zelf en er is zelfs een grote kolonie. Accommodatie in Kirkini voor 2 nachten.
Accommodatie Kirkini lake area

Dag 10: Een gehele dag in de omgeving van het meer van Kirkini , inclusief een fantastische boottocht. Deze boottocht brengt ons op heel korte afstand van de vogels. De boottocht zal of in de vroege morgen of in de late namiddag plaatsvinden, zodat we bijna een gehele dag hebben om het meer en de omgeving af te speuren naar vogels. Dit gebied bidet vele mogelijkheden om verschillende soorten vogels te zien. Van woudaapjes en buidelmezen langs de irrigatiekanalen bij het meer tot vele pelikanen, lepelaars en zwarte ibissen in de Blue Elephant, Bulgarije, Griekenland, baardgrasmusondergelopen graslanden van de Strimonus rivier monding. Van ralreigers, witoogeenden in de kleine vijvers tot schreeuwarenden en zwarte wouwen die aan het jagen zijn in dit gebied. In de heuels aan de voet van de Beles mountain kunnen we op zoek naar blauwe rotslijster, maskerklauwier, baardgrasmus, en Oostelijke Orpheusspotvogel, blonde tapuit, Cirlgors, rouwmees enz.
Accommodatie Kirkini lake area

Dag 11: We kunnen nog wat tijd doorbrengen bij het meer voordat we naar Sofia vertrekken. Spoedig na vertrek zullen we de Bulgaarse grens over gaan. De afstand is minder dan 200 km en we zullen een aantal stops hebben onderweg langs de Struma rivier en de Kresna kloof. Hier kunnen we proberen nog wat soorten te zien , zoals arendbuizerd, rotsklever, slangenarend en blauwe rotslijster. Er is een kleine kans op het zien van de rotsmus en de steenpatrijs.
Accommodatie in Sofia aan de voet van de Vitosha berg voor de laatste overnachting.

Dag 12:

Vertrek naar huis hangt af van de vertrektijd van het vliegtuig. Als de tijd het toelaat kunnen we de Vitosha mountain bij Sofia bezoeken met kans op notenkraker, beflijster, waterpieper, kruisbek en zowel goudhaan als vuurgoudhaantje. Transfer naar het vliegveld.

Blue Elephant, Bulgarije, Griekenland, kleine klapeksterAndere nog niet genoemde soorten die we met grote kans zullen waarnemen sommigen zelfs heel vaak omdat ze algemeen zijn: ooievaar, bijeneter, kuifleeuwerik, roodkopklauwier, zwartkopgors, grauwe gors, wielewaal, de Balkan gele kwikstaart, gele kwikstaart, scharrelaar, kleine klapekster, roodstuitzwaluw enz
In dorpjes kunnen we ‘s avonds dwergooruil horen en soms te zien krijgen.

boek deze reis

Praktische informatie
Reissom: € 1995,-  
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 22 april t/m 3 mei 2023
Reiscode: 23BU_GRI (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 350,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Sofia
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: bus met chauffeur 
Zwaarte: lichte wandelingen
Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 8
Accommodatie: hotels op basis van fullboard
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider + lokale gids
Weer: stabiel en zonnig voorjaarsweer
Exclusief:
tempo: Het tempo is rustig, genieten staat voorop en zal niet tot minder soorten op de lijst leiden.

Kreta, flamingo

 Reisprogramma samengevat (rondreis) 
dag 1: vertrek uit Amsterdam en aankomst Sofia; bezoek aan Rila klooster
dag 2: Bezoek aan Piri NP en in de namiddag Kerkini Meer
dag 3: Boottochtje Kerkini meer en in de namiddag wandeltocht
dag 4: Naar Thessaloníki en Keramoti village
dag 5: Keramoti en lokale lagoons en in de namiddag Porto Lagos
dag 6: Fanari en de Thracian Lagoons
dag 7: Evrosdelta en in de loop van de middag naar Krumovgrad
dag 8: Krumovgrad en in de namiddag naar Dolna Kula
 dag 9: In oostelijke richting op zoek naar de keizerarend
dag 10: Transfer van oostelijke naar westelijke deel van het Rhodope gebergte met overnachting in Trigrad Village.
dag 11: Transfer  naar Sofia voor de vlucht terug naar Amsterdam of Brussel
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067