Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Bulgarije en Griekenland

Blue Elephant, Flamingo, Griekenland, Kerkini, Bulgarije

Bulgarije en Noordoost Griekenland, het beste van twee werelden

Het allermooiste deel van de Balkan ligt in twee landen. Hoogtepunten zijn het Krumovgradgebied, Pirinberg, Dolna Kula, Kerkinimeer, de kusten van de Middellandse Zee en de Evrosdelta. Een regio met bergen, kusten, lagunen rivierdelta’s pastorale cultuurlandschappen. Wij maken een rondreis in de periode dat er veel trekvogels doorkomen. Het voorjaar is hier duizelingwekkend rijk aan, zowel trekvogels als broedvogels.

Maar niet alleen vogels, ook jakhals, wilde kat kunnen we zien. De flora is nergens zo uitbundig met een rijkdom aan vlinders en libellen, die zijn weega niet kent.

Blue Elephant, balkansperwer, Griekenland, Kerkini, BulgarijeMonniksgier, arendbuizerd, balkansperwer, roodpootvalk en kleine torenvalk. Ook de keizerarend broedt hier. We zullen een broedterritorium bezoeken waar we vanaf een veilige afstand om niet te verstoren de vogels kunnen zien.
Vale gierzwaluw, maskerklauwier, kleine klapekster, cirlgors, zwartkopgors, oostelijke vale spotvogel en de bijzondere soorten grasmussen, het is een greep uit de vogelrijkdom op het land.
Ook zullen we vele soorten vogels van wetlands zien zoals dwergaalscholver, witoogeend, ralreiger, breedbekstrandloper, terekruiter, witwang- en witvleugelstern. Witte en kroeskoppelikaan zullen we van zeer dichtbij waarnemen.

Reisprogramma

Dag 1 Aankomst op Sofia Luchthaven en transver naar Pirin Mountain NP. Onderweg bezoeken we het Rila Klooster, dat in de 10e eeuw voor Christus is gebouwd. Een van de meest significante monumenten van Bulgarije. Pirin Mountain is een plaats waar we de typische vogels van het hooggebergte met graslanden en natuurlijke naaldbomen en begroeiing van strandbossen. Hier komen 129 soorten broedvogels voor, waarvan er 19 zeer bedreigd zijn. We overnachten in Bansko

Dag 2.

Blue Elephant, kroeskoppelikaan, Griekenland, Kerkini, BulgarijeNa het ontbijt bezoeken we de hoge bergen van Pirin NP en we wandelen op 1500 tot 1900 m hoogte van Banderitsa en Vikhren. We maken kans op notenkraker, beflijster, waterspreeuw, kruisbek, goudvink, vuurgoudhaan, kuifmees, vale gierzwaluw, zwarte roodstaart, Alpenkauw etc. Als de tijd het toelaat bezoeken we de warme bronnen van Rupite, waar we de volgende soorten kunnen verwachten: arendbuizerd, European wespendief, maskerklauwier, Cirlgors, grijze gors.

In de middag gaan we naar de grens met Griekenland en vervolgens naar Kerkini Meer. We verblijven twee nachten in het dorpje Chrisochorafa, vlak bij het meer Kirkini.

Dag 3. 
Blue Elephant, pelikanen, Griekenland, Kerkini, BulgarijeHet Kirkini meer is een van de meest interessante plaatsen voor het waarnemen van watervogels. Het valt onder de Ramsar Convention. We maken een boottocht en we kunnen wel 300 soorten vogels aantreffen. Daarna gaan we door naar de Strymonas rivierdelta, waar we de roze en kroeskoppelikaan, dwergaalscholver, zwarte ibis, lepelaar, flamingo. En nog wat andere vogels: kleine en groete zilverreiger, kwak, ralreiger, roodhalsfuut en geoorde fuut, plus veel vogels van de kust. Daarna te voet verder in de heuvels vlakbij met kans op: Balkansperwer, wespendief, wielewaal, roodkopklauwier, kleine klapekster, oostelijke vale spotvogel, Cirl en zwartkopgors, blonde tapuit, roodstuitzwaluw, Balkanvliegenvanger en meer.

Dag 4. Van Kerkini naar Thessaloniki en Keramoti Village, gelegen aan de Middellandse zeekust. Onderweg bezoeken we de Kalohori Lagoon, dat een gebied beslaat van 1000 ha. Hier maken we kans op Terekruiter en breedbekstrandloper, griel. Misschien zien we kleine en krombekstrandloper en veel andere soorten. Daarna op weg naar Keramoti, dat 180 km verop ligt. Hier blijven we twee nachten.

Dag 5. 

We starten de dag in de omgeving van Keramoti en de lokale lagoons. We maken kans op:             kluut, steltkluten, purperreiger, witoogeend, sporenkievit en misschien een parelduiker en roodhalsfuut. In de middag bezoeken we Porto Lagos en omgeving met verschillende habitats. Ook gaan we naar de Lafrouda Lagoon en Avdira moerassen met vele vogels, zoals vorkstaartplevier, dwergaalscholver, zwarte ibis, dwergmeeuw, lachmeeuw en visdiefjes. Ook grote karekiet komt hier voor en meer kustvogels. In de bossen van Porto Lagos maken we kans op Syrische en grote bonte specht, kleine zwartkop en andere zangers. Rond het Vistonida lake zijn zwarte, witwang- en lachsterns, kleine plevier en scholekster. Dan zijn we al vlak bij onze bestemming waar we de volgende twee nachten verblijven, Fanari.

Dag 6. 
We gaan op zoek naar vogels rond Fanari bij de Thracian Lagoons om in ieder geval de Sporenkievit te zien. We hebben goede kans op flamingo’s en vorkstaartplevieren. Bij het Ismarida meer maken we kans op zwarte ibis, zwarte stern, kleine torenvalk, roodpootvalk, verschillende klauwieren, roodpootvalk, kleine torenvalk, grutto, bosruiter, kemphaan, reuzenstern, witvleugelstern, lachstern en pelikanen.

Dag 7. Heel vroeg in de ochtend gaan we naar de Evrosdelta. De Evrosdelta ligt precies op een trekroute en kent in het voorjaar een ongekende vogelrijkdom. Met 188 km2 is het ook een groot gebied, met brakwater- en zoetwatergebieden, meren en geulen. We kunnen hier Kaspische plevier vinden, soms zelfs een woestijnplevier, krombekstrandloper, Temmincks- en kleine strandloper, breedbekstrandloper, en ook roodpootvalk, rosse waaierstaart, kuifkoekoek en vele sporenkieviten. Ook dunbekmeeuwen worden hier altijd gezien. In de  loop van de middag gaan we op weg naar Komotini en de Bulgaarse grens, waar we de komende drie nachten zullen doorbrengen in Krumovgrad in de oostelijke Rodopen. 

Dag 8.
Blue Elephant, rotskruiper, Griekenland, Kerkini, BulgarijeKrumovgrad ligt middenin een oud vulkanisch gebied met rotsen, met weinig volgroeide bomen, maar met prachtige vergezichten. Dit is het gebied van de grote roofvogels, zoals vale gier, aasgier en de zeldzame en bedreigde monniksgier die we hopen te zien tijdens het moment dat ze gevoerd worden. Andere soorten die we hopen te zien: zwarte wouw, arendbuizerd, trekkende kiekendieven en veel kleine vogels zoals Alpengierzwaluw, baardgrasmus, kleine zwartkop, Orpheusgrasmus en doortrekkende sperwergrasmussen.  Roodkop- en gewone klauwier en kleine klapeksters trekken ook volop door.
Blue Elephant, aasgier, Marie Blanc, Griekenland, Kerkini, BulgarijeIn de middag bezoeken we de rotsachtige riviervallei Dolna Kula, waar we verwachten de zwarte ooievaar, zwartkopgors, Ortolaan, oostelijke blonde tapuit, Cirlgors, rode en blauwe rotslijster, rotsklever, dwergarend, slangenarend en nog vele andere soorten. Later als het donker wordt proberen we de dwergooruil te vinden.

Dag 9
Op zoek naar de oostelijke keizerarend. Deze dag gaan we 130 km meer oostwaarts. We bezoeken de plaats waar de zeldzame en indrukwekkende oostelijke keizerarend broedt. Gedurende deze dag verwachten we ook te zien: Griekse spotvogel, Vale spotvogel, maskerklauwier, kleine torenvalk, schreeuwarend. Later in de middag keren we terug in het hotel in Krumovgrad voordat we de volgende ochtend vroeg vertrekken.

Dag 10

Van oostelijke naar westelijke deel van het Rhodope gebergte met overnachting in Trigrad Village.

Dag 11

Vroeg in de ochtend, met onderweg enkele stops, transfer naar Sofia voor overnachting in de stad.

Dag 12 Vroeg vertrek met onze vlucht terug naar Amsterdam.

boek deze reis

Praktische informatie
Reissom: € 1795,-  
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 23 april t/m 4 mei 2022
Reiscode: 22BU_GRI (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 250,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Sofia
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: bus met chauffeur 
Zwaarte: lichte wandelingen
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 8
Accommodatie: hotels op basis van fullboard
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider + lokale gids
Weer: stabiel en zonnig voorjaarsweer
Exclusief:
tempo: Het tempo is rustig, genieten staat voorop en zal niet tot minder soorten op de lijst leiden.

Kreta, flamingo

 Reisprogramma samengevat (rondreis) 
dag 1: vertrek uit Amsterdam en aankomst Sofia; bezoek aan Rila klooster
dag 2: Bezoek aan Piri NP en in de namiddag Kerkini Meer
dag 3: Boottochtje Kerkini meer en in de namiddag wandeltocht
dag 4: Naar Thessaloníki en Keramoti village
dag 5: Keramoti en lokale lagoons en in de namiddag Porto Lagos
dag 6: Fanari en de Thracian Lagoons
dag 7: Evrosdelta en in de loop van de middag naar Krumovgrad
dag 8: Krumovgrad en in de namiddag naar Dolna Kula
 dag 9: In oostelijke richting op zoek naar de keizerarend
dag 10: Transfer van oostelijke naar westelijke deel van het Rhodope gebergte met overnachting in Trigrad Village.
dag 11: Transfer  naar Sofia voor de vlucht terug naar Amsterdam of Brussel
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067