Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

West-Bhutan en Manas

Bhutan, Manas, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis

Zie hier een foto-overzicht van een eerdere reis naar Bhutan

Hoe fantastisch is het om de aankomsthal van het vliegveld in Bhutan uit te komen en de gids wijst je meteen op de ibisbill die in de rivierbedding tussen de stenen loopt. Ook kun je voor je het busje in stapt op de buitenmuur van de aankomsthal al de eerste rotskruiper zien. En dit is het begin van Bhutan, Blue Elephant, ibisbill, vogelreis, natuurreiseen wervelende vogelreis met elke dag weer nieuwe verrassingen.
Bhutan spreekt  tot de verbeelding. Geheimzinnig omdat het lange tijd zo gesloten was als een oester. Nu het open gesteld is voor toerisme lijkt het maar op een kier te staan. Toch is de werkelijkheid van Bhutan heel gastvrij. De toegang is weliswaar streng gereguleerd maar niemand hoeft bang te zijn geweigerd te worden of tegen een dichte deur te lopen omdat het land vol zou zijn.
Maar de lange geslotenheid van het verleden heeft wel bijzondere en aantrekkelijke consequenties gekregen. Vele gebieden in dit dunbevolkte land zijn zo weinig veranderd dat ze nog de oorspronkelijke flora en fauna Bhutan, Blue Elephant, crimson-sunbird, vogelreis, natuurreisherbergen, dat de bomen in de bossen hun natuurlijke leeftijd bereiken en niet gekapt worden. Veel diersoorten zijn weinig schuw doordat jagen en vangen niet toegestaan is. Het is daarom zonder meer mogelijk een prachtige reis te maken waarbij het ook mogelijk is comfortabel te reizen, in uitstekende accommodaties te overnachten. Toch zijn er nog plaatsen waar geen modern comfort is en alleen kamperen, weliswaar in comfortabele tenten, de enige optie is. En het gehele kampeergebeuren wordt verzorgd door een campingcrew. En dan voel je je werkelijk volledig één met de natuur.
Bhutan, Blue Elephant, Black-faced Warbler, vogelreis, natuurreisU kunt van west naar oost prachtige vogelreizen maken, waarbij alle gebergte biotopen en daarin voorkomende vogels gezien worden.
Op de grens met India bent u vrijwel op laaglandniveau, in rivierdalen en vlakten waar heel andere vogels voorkomen en een aantal soorten zoogdieren, sommige uiterst zeldzaam, die goed waargenomen kunnen worden. De allermooiste van die gebieden is Manas, zowel aan de Indiase als aan de Bhutanese kant een Nationaal Park.
Het is een vogelparadijs met als toppers Great Hornbill, Rufous-necked Hornbill, Grey Peacock Pheasant, Blyth Kingfisher, Beautiful Nuthatch, Purple en Green Cochoas, Silver-breasted Broadbill, Hooded en Blue-naped Pittas, Black Francolin en Pallas Fish Eagle.

Voor de meeste mensen is Manas vooral een van waanzinnigst mooie parken. Golden Langur, Bhutan, Manas, Blue Elephant, VogelreisHet Bhutanese deel van Manas is een van de weinige plaatsen in de wereld waar het dwergzwijn (Sus salvanius) nog kan stand houden en gezien kan worden. Een andere bijzondere soort in de Golden Langur, een soort waar niet meer dan 6000 individuen van zijn. Ze leven in het Shemgang gebied in Bhutan en in Manas. Andere bijzondere soorten hier zijn de nevelpanter, kuiflangoer, Assam makaak en plompe lori. Aanwezig zijn wilde waterbuffel, Indische olifant en Indische neushoorn. De tijger is er ook maar wat minder gemakkelijk te zien.

Deze reis begint in het westen van Bhutan waar u aankomt op het vliegveld van Paro. Om te beginnen gaan we Ibisbill op onze lijst bijschrijven. Vlakbij Bhutan, Blue Elephant, coral-billed-scimitar-babbler, vogelreis,het vliegveld in de rivierbedding zijn ze niet te missen. Andere soorten hier zijn de Brown Dipper, White-capped Redstart en de Plumbeous Redstart. Daarna zullen we meer soorten zien. In de volgende dagen zullen we  verschillende gebieden bezoeken. We gaan hoog de bergen in om een van de allermooiste vogels van Bhutan te zien, de Himalayan Monal. Andere soorten in die gebieden zijn de bloedfazant, Snow Pigeon, Hodgsons Redstart, Rufous-breasted Accenter en de Grosbeaks.  Bhutan, Blue Elephant, Tiger's nest, vogelreis, natuurreisIn deze eerste dagen bieden we ook de mogelijkheid om naar het meest beroemde gebouw van Bhutan te gaan, het Taktshang klooster, ook wel Tiger’s Nest genaamd. Voor wie dit een te zware wandeling is, is er de mogelijkheid om per muilezel tot halverwege te gaan waar dan een weergaloos uitzicht op het klooster te zien valt vanaf het terras van een restaurantje.

In de dagen daarna gaan we naar Punakha voor de White-bellied Heron, naar Phobjikha voor de Black-necked Cranes en naar Trongsa, voor onder andere de Himalyan Griffon, Oriental Turtle Dove, Yellow-rumped Honeyguide. Als we al deze prachtige plaatsen bezocht hebben hebben we de meeste Yuhina’s Fulvetta’s en een groot deel van de warblers en de Laughing-thrushes van Bhutan gezien. En vele anderen zoals de inmiddels gearriveerde groepen grote zaagbekken, casarca’s, de eerste Upland Buzzards en verschillende Forktails.

Dag 7 en 8 zijn van het Shemgang gebied, zonder meer een van de twee vogelrijkste gebieden van Bhutan, ook een van de twee gebieden waar de Beautiful Nuthatch algemeen is.

Manas, Bhutan, Blue Elephant, Vogelreis

Manas rivier

Vanaf de 9e dag kunnen we desgewenst een paar keer in uitstekende tenten overnachten.  Er is geen betere manier om hier de vogels en zeer bijzondere zoogdierfauna te zien. De kansen zijn groot door de geringe schuwheid van de vogels

In het veel warmere laaggelegen gebied van Manas vinden we onder andere de Great hornbill, zoals we die tijdens een eerdere reis mooi konden vastleggen (klik maar even om te zien). Maar ook Malayan Giant Squirrel, Golden langur. Ook Blue-throated, Golden-throated barbet, Chestnut-breasted Partridge, Haircrested en Racket-tailed drongo’s, Dwarf en Ruddy Kingfisher, Asian Fairy Bluebird  en velen meer.

Bhutan, Blue Elephant, Buff-breasted Babbler, vogelreis, natuurreisBegin 2019 is er weer een nieuw soort voor Bhutan gevonden door onze gids. Deze soort, de Buff-breasted Babbler, is weliswaar geen zeldzame bedreigde soort, maar toch wel een moeilijk waar te nemen soort. Wellicht krijgen we hem ook te zien in Bhutan, want hij komt voor in Manas waar we heen zullen gaan.

Uiteindelijk zullen we via Gelephu naar Guwahati gaan.

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Algemeen: Hoewel Bhutan de reputatie heeft in een aantal opzichten achtergebleven te zijn, geldt dit niet voor het comfort onderweg. De hotels zijn zonder meer uitstekend met douche en toilet op de kamer. Tijdens deze reis zullen we ook enkele nachten kamperen op prachtige plekken. Het gaat om gerieflijk ingerichte tenten, ook met douche tenten. De bus is ruim en modern.
Reissom: € 5995, – 
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdata 2020: 13 t/m 30 oktober 2021
12 t/m 30 oktober 2022
Reiscode: 21 of 22/Bhut-MANAS, 
Eenpersoonskamertoeslag: € 550,-
Heen- en terugreis: vliegtuig Schiphol Delhi/ Paro terug Guwahati Delhi
Uitgebreide reisinformatie: wordt ca. vier weken voor vertrek toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: comfortabele bus met chauffeur.
Zwaarte: deelnemers met een gemiddelde conditie houden dit goed vol.
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12
Accommodatie: Zeer goede hotels en enkele nachten in luxe tented lodges op basis van volpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en vaste lokale gids.
Weer: in oktober is het 15 tot 20 graden Celsius, normaal gesproken droog met heldere luchten en veel zon en lager gelegen subtropisch.
Reisprogramma
dag 1: vertrek uit Amsterdam;
dag 2: aankomst in Delhi en aansluitend vlucht naar Paro. Vogels kijken langs de Paro-rivier. De eerste ibisbills en Brown Dippers worden snel gezien 
dag 3: Taktsang. Hike naar Tiger’s Nest het beroemde klooster tegen de berghelling 
dag 4: Naar de Chele La Pass (4000 m) voor Sneeuwduif, bloedfazant en Himalayan Monal; daarna naar Thimphu
dag 5: Van Thimphu naar Punakha en onderweg vogelstops o.a. bij Dochu La (3150 m);
dag 6: Punakha naar Phobjikha, voor onder andere de Black-necked Crane;
dag 7: Van Phobjikha naar Trongsa na eerst genoten te hebben van de zwarthalskraanvogels en de vele Alpenkraaien in de ochtend zon. Onderweg vogelen bij Pelela op 3300 m.;
dag 8: Trongsa naar Dakphai. Shemgang valley, hele dag vogelen onderweg, met Beautiful Nuthatch, vele Yuhina’s en Fulvetta’s, Cutia’s, Minla’s enz;
dag 9: Dakphai naar Tingtibi, hele dag vogelen net als dag 7;
dag 10: Van Tingtibi naar Gomphu en daarna een trektocht van 3,5 uur naar Panthang. Overnachten in een tentenkamp, dat georganiseerd wordt door de gemeenschap van Panthang. Maaltijden op de beste plaatsen waar vogels en zoogdieren gezien kunnen worden;
dag 11: Van Gomphu naar Pantang van 4 uur. Verder is het een vergelijkbaar prachtig programma als dag 9;
dag 12: Trektocht van Pantang naar Panbang. Ook vandaag is het programma weer net zo enerverend als de vorige dagen, maar uiteraard weer op nieuwe plekken;
dag 13: Op zoek naar zoogdieren en vogels in Manas National Park;
dag 14: Op zoek naar zoogdieren en vogels in Manas National Park;
dag 15: Manas naar Tama La;
dag 16: Van Tama La naar Gelephu;
dag 17: Gelephu-Guwahati – Delhi;
dag 18: Delhi-Schiphol;

Bekijk hieronder een filmpje over het Manas national park in Bhutan:

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067