Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Madagaskar

kameleons, Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Furcifer, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskar

Madagaskar, eiland van verwondering

Deze prachtige en zeer complete groepsreis doen we vanaf 17 oktober 2020. U kunt deze reis ook als privé reis boeken, bijvoorbeeld 2 of 4 personen in een auto met chauffeur. U bent dan niet aan data gebonden, het reisseizoen op Madagascar is van half april tot half november.

Zelfs als je alle continenten al bereisd hebt en je komt daarna eens in Madagaskar, dan merk je dat er nog iets bestaat dat compleet anders is. Alsof je al die tijd iets gemist hebt.
Iedereen weet wat een kameleon is, maar ziet ze maar zelden. Zoniet op Madagaskar waar  je ze voortdurend tegenkomt in de meest waanzinnige verschijningsvormen, kleuren en gedragingen. Ook de vogelwereld is volstrekt uniek
met grote aantallen soorten die nergens elders ter wereld voorkomen. De zoogdierfauna is met de talrijke soorten lemuren (maki’s) zo volstrekt uniek dat iedereen er op zijn minst wel eens van gehoord heeft. Deze reis laat je beleven hoe het is om in een wereld te verkeren die totaal niet lijkt op de onze.

Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Indri, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarHet is daarom niet zo vreemd dat Madagaskar wel het achtste continent wordt genoemd, zoveel verschilt het van alle andere. Het is dan ook al 88 miljoen jaar een eiland, wat betekent dat planten- en diersoorten, die niet in staat zijn de zee over te steken het eiland niet konden bereiken en de soorten die er toen al waren zich ongestoord hebben kunnen ontwikkelen tot vele nieuwe soorten, aangepast aan veranderingen in klimaat en andere omgevingsfactoren. Hiermee is zowel de flora als de fauna nog veel diverser en unieker dan van bijvoorbeeld de Galápagoseilanden. Als u Madagaskar bezoekt zult u zich dagelijks weer verbazen over soorten planten en dieren die u ziet in prachtige landschappen.

Omdat Madagaskar zo groot is, de oppervlakte van Frankrijk en België samen, kan in een reis van 19 dagen maar een deel van het land op aangename manier bezocht worden. Proberen om alle delen van het land te bezoeken zou veel lange reisdagen betekenen en ten koste gaan van het genieten en verwonderen over de schoonheid van het land.

Voor deze reis hebben we daarom gekozen voor een combinatie van kust, het Spiny Forest in het zuiden, de bergen in het midden en het tropisch regenwoud in het oosten. Deze reis biedt de meeste landschappen en een groot deel van de bijzondere (vogel-)soorten van Madagaskar.

Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Long-tailed GroundRoller, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarHet nog resterende regenwoud ligt voornamelijk in een smalle strook langs de oostkust op hellingen. Hier is de diversiteit aan planten en vogels groter dan waar ook. Het bezoeken van het regenwoud is dan ook een absolute must. Een ander belangrijk vegetatie type is het Spiny forest, moeilijk doordringbare doornige vegetaties met een grote plantendiversiteit en een aantal unieke vogelsoorten zoals Longtailed Groundroller, Running Coua en de uiterst lokaal voorkomende Subdesert Mesite (foto).

Het Reisprogramma: 

Deze reis begint op 14 oktober, duurt 19 dagen en er is daarna een verlenging mogelijk na de reis. Deze verlenging begint op   november.

(Hoofdreis)

Dag 1 (27 okt):  Vertrek ’s morgens vroeg vanaf Schiphol en bent ’s avonds in de hoofdstad Antananarivo. Transfer naar en overnachting in een hotel dichtbij het vliegveld.

malachite kingfisher,Blue-elephant, MadagaskarDag 2 (15 okt): Bezoek aan natuurgebied wetland, in de stad. Hier maken we al meteen kennis met een aantal soorten waaronder de Red-billed Teal en White-faced Whistling Duck, misschien ook de Madagascar Malachite Kingfisher.

Dag 3 : Binnenlandse vlucht naar Tulear en transfer naar hotel aan strand bij Baie St Augustin.  Als de tijd het toelaat gaan we direct vogels kijken in de mangroves.

Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Crab-Plover, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarDag 4 :  transfer naar het eiland Nosy Ve. Daar broeden het hele jaar paren van Red Tailed Tropic bird, sterns en plevieren. We hopen daar ook de grote en fraaie Crab Plover te zien. Na de lunch op het eiland varen we verder naar Anakao en vervolgen onze reis met 4WD auto’s naar het volgende onderkomen.
Rond deze prachtige plek in een semi-woestijn vegetatie kunnen we vogels kijken: Littoral Rock Trush, Red shouldered Vanga, Kwartels, Madagascar Scrub Warbler etc. We genieten ook van het strand.

Dag 5, 
Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Madagascar Plover, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarMet de 4WD auto’s gaan we op excursie naar het bos en het meer van Tsinamanpetsotsa. Diverse Vanga’s, Coua’s waaronder de bijzondere Verreaux Coua, veel roofvogels, Flamingos’s, Madagascar Plover, Madagascar Sandgrouse en andere unieke soorten zijn ons doel.
Afhankelijke van de temperatuur blijven we langer in het gebied of rijden terug naar hotel en strand, eventueel gaan in de namiddag opnieuw of we vogelen rond het hotel.

Dag 6
Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, three-banded plover, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarTerug naar Anakao en per boot naar Tulear. Daar worden we met Zebu karren van de boot gehaald en gaan per bus verder naar Ifaty. Onderweg kunnen we vogels kijken in het prachtige vogelrijke reservaat Honko mangrove. Hier zijn onder andere Madagascar Mannikin, (krombek) strandlopers, Three Banded Plover en Madagascar Plover en veel meer. Overnachting in een heerlijk hotel bij het fraaie strand.

Dag 7
Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Sickle-billed Vanga, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarVroege excursie naar het Spiny Forest op zoek naar bijzondere vogels en lemuren. Hier leven Long Tailed Ground Roller en Subdesert Mesite, veel Vanga’s waaronder de spectaculaire Sickle-billed Vanga, veel Coua’s waaronder Running Coua en Olive capped Coua, Tetraka’s en Thamnornis, Fody’s, Jerry’s, Newtonia’s, Uilen, Banded Kestrel, Madagascar Harrier Hawk etc.
We kijken ook naar de vele soorten Baobab’s en de andere unieke vegetatie.
De middag is vrij om te besteden aan het heerlijke strand, zwemmen of om nog een wandeling te maken.

Dag 8

We bezoeken ’s morgens nogmaals het unieke Spiny Forest, nu een ander kameleons, Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Stumptail, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskar deel met kans op dezelfde vogels maar ook op Red Shouldered Vanga en Lafrennaye’s Vanga. Daarna halen onze bagage op en rijden naar Zombitse, een droog bos in het binnenland. We maken daar een eerste wandeling op zoek naar bijzondere lemuren en vogels (zie dag 9). Na de wandeling rijden we door naar onze lodge bij Isalo, onderweg zien prachtige Baobab bomen.

Dag 9
Vandaag bezoeken we de prachtige bergen van Isalo, ook wel het Colorado of de Grand Canyon van Madagascar genoemd. We hebben goede kans op verschillende Vanga’s en Grey headed Lovebirds, Forest Rock Trush, diverse roofvogels, Broad billed Roller, Madagascar Bee Eater, Madagascar Coucou, Madagascar Coucal. Er zijn ook slangen, kameleons en lemuren waaronder de bekende Ringstaartmaki en bijzondere insecten zoals Wandelende Tak.
Het landschap is schitterend en er zijn verschillende wandelmogelijkheden hoger in de bergen of naar de natural pools met mogelijkheid om te zwemmen. Ook wandelen we in de kloof langs het riviertje. Overal zijn schitterende foto’s te maken.

Dag 10
We staan extra vroeg op om terug te rijden naar Zombitse. De White-browed owl,Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Coquerels Coua, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarochtendwandeling is gericht op de lokale bijzonderheden Giant Coua en Coquerel’s Coua en Appert’s Tetraka (endemisch en alleen in dit bos, populatie geschat op hoogstens 600 exemplaren). Daarnaast hopen we op andere Vanga’s, Cuckoo Roller, andere Coua’s, roofvogels waaronder Frances Sparrowhawk, White Browed Owl, diverse lemuren en kameleons.
De middag is om uit te rusten bij de lodge, misschien nog een wandeling te maken of gewoon te genieten van het uitzicht en het zwembad. 

Madagaskar, ringstaartmaki, maki, Blue ElephantDag 11 : Na een vroeg ontbijt volgt een busrit naar Parc Anja. Daar maken we een korte wandeling langs het meertje en door het bos. Hier zijn de ringstaartmaki’s talrijk en mooi te fotograferen. We hebben ook kans op Madagascar Malachite Kingfisher, Forest Rock Trush, Kameleons waaronder ook de kleine en zeldzame Brookesia.
Na de lunch rijden we door naar Ranomafana waar we in de late namiddag aankomen.

Dag 12 : We beginnen met een vroege excursie in het natuurpark. kameleons, Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, mouse lemur, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarRanomafana is een groot tropisch regenwoud met bijzondere vogels en lemuren. Hier leeft ook de pas in 1986 ontdekte Golden Bamboo Lemur. Onze belangstelling gaat vooral uit naar de vele soorten Vanga’s waaronder de bijzondere Pollen’s Vanga en Tylas Vanga, de schitterende Blue Vanga. Dit is ook het habitat van Pita Like Ground Roller (zie voorzijde vogelboek), Velvet Asity, Brown Mesite, Blue Coua, Blue Pigeon en veel andere schoonheden.
De middag is ter vrije besteding, bijvoorbeeld een wandeling in of rond Ranomafana.
Tegen de avond maken we nog een excursie (night-walk) op zoek naar de kleine Mouse-lemur de vele soorten kameleons en amfibieën.
.

Dag 13 (26 okt): Een vroege wandeling bij Vohiparara, de andere ingang van het schitterende Ranomafana regenwoud. Aan deze kant van het park hebben we kans op de andere Ground Rollers (Scaly, Rufous-headed, Short-legged, op Sunbird Asity, Red-fronted Coua, Flufftails, Green Jerry, Archibolds Newtonia etc.
De middag is ter vrije besteding, u kunt uitrusten of brengt een bezoek aan het Arboretum van Ranomafana met fraaie kameleons. Hier komt ook de Tenrec voor.

Dag 14 :Deze dag meer landschap en stadjes, we rijden naar Antsirabé en bezoeken het stadje Ambositra. Onderweg zien we veel authentieke dorpen met lemen huisjes, in diverse kleuren, afhankelijk van de bodem ter plaatse.

Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Scaly Ground Roller, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarDag 15 : We rijden door naar Moramanga en het daarachter gelegen natuurgebied van Andasibé Mantadia. Vogelen in tropisch regenwoud is intensief, het is goed dat we na Ranomafana nog twee dagen in dit schitterende biotoop hebben. Er zijn zeer veel vogels hier: Blue Coua, veel Vanga’s waaronder Blue Vanga, Greater en Lesser Vasa Parrot, Cuckoo-roller, Blue pigeon, Green pigeon, Collared Nightjar, Crested Ibis, Madagascar Starling, de Asity’s, Pygmy Kingfisher, Madagaskar Rail, Madagaskar Cuckoo shrike, Madagascar spinetail en Scaly Ground roller. Tijdens de wandelingen zullen we ook regelmatig lemuren zien waaronder de Indri, de grootste lemuur van Madagaskar, die net als de zuidamerikaanse brulaap regelmatig lawaaiige concerten aanheft.
Avondexcursie voor kameleons en nacht-lemuren

Eén van de avonden hier doen we nog een night walk.

Dag 16 Ochtendexcursie naar het tropisch regenwoud van Iraoka of Perinet. Naast veel soorten die we bij Ranomafana al konden zien hebben we hier kans op Pygmy Kingfisher, Green Pigeon, Madagascar Starling. We hebben kans op de zeldzame Helmet Vanga en Berniers Vanga.
In de middag gaan we naar  Parc Villagois Voimma voor de moeilijk vindbare Madagascar Crested Ibis en de zeldzame Red Breasted Coua.

Dag 17:  Ochtendexcursie naar Mantadia, nogmaals op zoek naar de fraaie maar moeilijk vindbare Ground-Rollers. Bij het meertje zoeken we naar Madagascar Grebe en Spinetails.

 
Dag 18 : Na het ontbijt een rustige rit terug naar de hoofdstad Antananarivo. (Na-)middag en avond in het hotel, we sluiten af met een diner. Ook de avondkamer is inclusief. In de nacht nemen we het vliegtuig via Parijs of Nairobi naar huis, waar we op 1 nov aankomen.

Verlenging

Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Brown mesite, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarDe verlenging gaat naar het noordwesten. Met een vlucht naar Majunga komen we al dicht bij het estuarium van de Betsiboka rivier. Een boottocht levert alsnog een goede kans op voor Krabplevier, mochten we die in Nosy Ve gemist hebben. Daarnaast nog een flink aantal andere soorten. Het vervolg is in Ankarafantsika, met een hele reeks soorten die eerder niet gezien zijn.  Ook voor de, op de bosbodem rondsluipende White-breasted Mesite (zie foto) is hier een goede kans.

Dag 19 ( ):

Vlucht naar Majunga, transfer naar hotel Coco Lodge of vergelijkbaar, middag en avond in deze leuke stad.

Dag 20 ): Boottocht vanuit Majunga in de Betsiboka delta op zoek naar Madagascar Teal, Madagascar Sacred Ibis, Flamingo’s, Sterns, Terek Ruiter, Crab Plovers en andere plevieren. Tijdstip afhankelijk van het tij.
Aansluitend rijden we naar Ankarafantsika

Blue-Elephant, www.blue-elephant.nl, Schlegels Asity, aanbieding, vogelreis, fotoreis, madagaskarDag 21 (): Na een eerste kop koffie een vroege ochtendwandeling we hopen op Schlegell’s Asity, White breasted Mesite en Red Capped Coua. Ontbijt en een tweede ochtendwandeling op zoek naar verschillende Coua’s, Pygmy Kingfisher, veel Vanga’s waaronder Van Dam’s Vanga, Vasa Parrot’s, Broad billed Roller, Madagascar Bee eater en meer.

Na een paar uur rust doen we in een middag een korte boottocht op het meer op zoek naar White throated Rail, Madagascar Jacana en de zeer zeldzame Madagascar Fish Eagle die hier broedt. (endemisch, wereldpopulatie circa 200 exemplaren)

Dag 22 (): Per auto terug naar Antananarivo. (Na-)middag en avond in het hotel, we sluiten af met een diner. Ook de avondkamer is inclusief, zo compleet is uw Blue Elephantreis. In de nacht nemen we het vliegtuig via Parijs of Nairobi naar Nederland.

Dag 23 (): Kort na middernacht vertrekt uw vlucht via Nairobi of Parijs naar Nederland. ’s Middags aankomst op Schiphol

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom: Voor groepsreis, minimaal 4 + reisleider:      € 5250,-pp
Reissom verlenging: Voor groepsreis, minimaal 4 + reisleider:      € 1150,-pp
   
exclusief: deze reis is exclusief lunches en aantal diners
Reisdata data groepsreis:
27 oktober t/m 14 november 2023
Reiscode: 23Mad
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Antananarivo, met overstap. (Rechtstreekse vluchten niet mogelijk)
Reisschema: zie bovenaan de pagina
Reisgarantie Blue Elephant is aangesloten bij GGTO
Reisinformatie wordt ca 4 weken voor vertrek toegezonden
Aantal deelnemers maximaal 8
Zwaarte wandelingen met hoogteverschillen
Vervoer ter plaatse:  Met een busje
Accommodatie: middenklasse hotels met douche en toilet op de kamer
Eenpersoonstoeslag: € 395,–
Eenpersoonstoeslag bij verlenging: € 150,–
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en lokale gidsen.
Weer: tropisch op grote hoogte ook koel, kans op een bui

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067