Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Lynx, wolf en beer

estland, bruine beer, wolf, lynx, at

Grote predatoren in Estland, lynx wolf en beer met als extraatje wasbeerhond en gouden jakhals.

estland, bruine beer, wolf, lynx, atEuropese lynx, bruine beer en de wolf. Wie wil ze nu niet eens zien, in hun natuurlijke biotoop in gebieden waar ze nooit zijn weggeweest. In Estland zijn drie kerngebieden waar we op zoek gaan naar deze dieren: West Estland, Lahemaa National Park en het gebied van de Alutaguse. In dit laatst genoemde gebied overnachten we ook in een speciale Brown Bear Hide. In de herfst zijn de beren erg actief met eten om „op te vetten“ om de komende winterslaap goed door te komen. Ze struinen actief de bossen af op zoek naar voedsel. Vanuit de hide zullen we ook wasbeerhonden zien, die net als de beren omnivoren zijn en actief voedsel zoeken.

estland, bruine beer, wolf, lynx, atDe Europese lynx is meestal te vinden in de late namiddag, avond en nacht. Bij het zoeken van de lynx zullen we ook gebruik maken van een moderne nachtkijker (een thermal scope) waarmee de kans op waarneming enorm wordt vergroot. Door de tijden heen heeft Estland de grootste populatie Europese lynxen gehad en ook de lynx-dichtheid is een van de grootste van de wereld.

estland, bruine beer, wolf, lynx, atVoor de wolf gaan we naar het westelijke deel van het land, waar de populatie van wolven al jarenlang stabiel is. De wolf-cubs worden steeds onafhankelijker en tijdens de herfstnachten is het gehuil van de wolven goed te horen. Door de nieuwsgierigheid van wolven en het vertrouwen in de donkerte, is er goede kans ook wolven te zien. Overdag, kunnen we wat uitrusten of korte vogelexcursies maken.

estland, bruine beer, wolf, lynx, oeraluil, atNaast deze drie dieren (lynx, beer en wolf) maken we ook goede kans op het zien van dwerg- en oeraluilen, auerhoen, korhoen, hazelhoen en verschillende spechtensoorten, namelijk zwarte specht, drieteenspecht, witrugspecht en grijskopspecht. Zowel de uilen als spechten zijn in deze tijd erg actief omdat ze hun winterbiotopen gaan afbakenen en met luid geroep  aangeven waar ze zitten en de baas zijn.
Daarnaast zal de najaarstrek van de vogels niet ongemerkt voorbij gaan. In het najaar vormen kleine zangvogels als mezen grotere groepen die rondtrekken en voedsel zoeken en elkaar waarschuwen voor roofvogels als sperwers. In zulke groepen zitten vaak de witkopstaartmezen.

Reis van dag tot dag

Dag 1 Aankomst in Tallinn en transfer naar Lahemaa NP

Na verwelkoming op Tallinn Airport, begint de tour met een autorit naar Lahemaa NP. Dit is het oudste en grootste nationale park van geheel Estland. Dit mozaïk-achtige landschap en de lage bevolkingsdichtheid zijn heel gunstig voor de lynx populatie. Dit is ook het beste gebied om de lynx te zien en ook de herfst is het meest gunstige jaargetijde. Vooral rond zonsondergang. Overnachting in Lahemaa NP.

Dag 2 Transfer naar de Brown Bear Hide

estland, bruine beer, wolf, lynx, atVan Lahemaa rijden we naar het gebied van de Alutagese, waar we allereerst op zoek gaan naar sporen van de bruine beer. In de middag gaan we met een deel van onze bagage (en met warme sokken!) zo stil mogelijk de beer hide binnen met goede hoop ook beren te zien. Maar ook andere zoogdieren zullen te zien zijn: wasbeerhonden, vos, eekhoorn, ree, wild zwijn en eland. Deze berenhide is uitgerust met stapelbedden, slaapzakken, kussens en speakers, die de geluiden van buiten van het bos heel goed weergeven. Tijdens het verblijf in de hide is er een goede kans ook het gehuil van wolven te horen.

Overnachting in de bear hide.

Dag 3 Vroege excursie in de Alutagese en terug naar Lahemaa NP

Auerhoen, estland, bruine beer, wolf, lynx, wasbeerhond, atNa het verlaten van de beren-hide, maken we een vroege autotocht in de  de wouden in de buurt van de berenhide. We hopen ook eland, auerhoen korhoen en hazelhoen te zien. Daarna keren we terug naar het Lahemaa NP voor een wandeling op zoek naar de drieteenspecht en andere specialteiten. In de avond gaan we op pad op lynx-safari. Overnachting in Lahemaa NP.

Dag 4 Lahamaa NP

estland, bruine beer, wolf, lynx, atDeze dag zal zoals alle voorgaande dagen zijn. Tijdens de dag maken we korte vogel-excursies langs de kust of in de wouden. In de late namiddag/avond zullen we onze zoektocht naar de Lynx voortzetten. Overnachting in Nahamaa NP.

Dag 5 Lahemaa NP

Deze dag zijn we wederom op zoek naar de lynx. Het is onze laatste dag en overnachting van het verblijf in Laahema NP.

Dag 6 West Estland

estland, bruine beer, wolf, lynx, atTransfer naar het westelijk deel van Estland. In de avond gaan we op pad om wolven te zoeken. Vooral bij windstil weer kunnen we het gehuil van wolven goed horen, waarop de kans op het zien van wolven dan groter is. Dit gebied is niet alleen het gebied van wolven, maar ook de kans op het zien van lynxen is aanwezig. In het geval de windcondities minder gunstig zijn, dan gaan we de wouden en velden afzoeken naar lynxen en wolven. En mogelijk ook andere zoogdieren en wellicht uilen. Overnachting in Matsalu NP.

Dag 7 West Estland

Afhankelijk van het succes van de voorgaande dag, zullen we onze speurtocht naar wolf en lynx voortzetten. Het gebied van Matsalu is bekend als een van de beste plaatsen om ook gouden jakhals en eland te zien. Voor de lynx is dit ook het optimale biotoop, omdat dit gebied heel gevarieerd is en ook een groot aantal reeën telt. Overnachting in Matsalu.

Dag 8 West Estland en vertrek

Helaas is dit de laatste dag. We vertrekken naar het vliegveld van Tallinn en afhankelijk van de tijden van de vlucht kunnen we eventueel nog op pad gaan voor een laatste wandeling.

estland, bruine beer, wolf, lynx, at

Boek deze reis

Praktische informatie
Reissom: € 2495,- inclusief vluchten.
Focus: vogels en zoogdieren met name beren
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 6 t/m 13 oktober 2023
Reiscode: 24EST + vertrekdatum vermelden
Eenpersoonskamertoeslag: € 250,-. 
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Tallinn.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: minibus met chauffeur.
Zwaarte: lichte wandelingen geen bijzondere inspanningen.
Aantal deelnemers: 6 of meer
Accommodatie: Comfortabele hotels met eigen badgelegenheid op kamer, halfpension (diner, ontbijt en twee picniclunches inbegrepen)
Eén overnachting in een bear – hide
Reisbegeleiding: Lokale gids.
Weer: doorgaans stabiel en zonnig weer.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067