Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Kaziranga en Bhutan

Kaziranga en Bhutan Vogels, Neushoorns, Olifanten en Buffels

Rufousnecked Hornbill

Een vogelreis naar Bhutan is een onvergetelijke belevenis. In najaar en winter wordt de toch al zo bijzondere bevolking van standvogels aangevuld met bezoekers uit de hoogste delen van de bergen zoals rotskruiper, Fire-tailed Myzornis, verschillende soorten Alpenheggenmussen en de meest tot de verbeelding sprekende soort: de zwarthalskraanvogel.
Veel soorten zijn in deze tijd beter te zien dan ’s zomers zoals de Forktails, waarvan we waarschijnlijk alle soorten meer dan eens te zien krijgen. Ook al de Fulvetta’s en Laughingh Thrushes zijn goed te zien, net als vele anderen. De zeldzaamste soort en tevens ook een van de zeldzaamste vogelsoorten ter wereld is de White-bellied Heron. De kans om deze soort te zien is ’s winters aanmerkelijk groter dan ’s zomers.
Van de zuidelijke meer tropische soorten zien we niet zo veel in Bhutan. Maar ook die zijn te zien in het aan Bhutan grenzende deel van India. Een combinatie is snel gemaakt met een bezoek aan Kaziranga. Deze reis heeft die combinatie waarbij we niet alleen soorten als Stork-billed Kingfisher, Whitebacked Vulture, Greater en Lesser Adjutant zullen zien, maar ook grote aantallen Indische neushoorns, wilde buffels, Indische olifanten en moerasherten. Een kans om tijger en Sloth Bear te zien is reëel aanwezig.
Verder biedt het bezoek aan Kaziranga de beste kansen voor de Great Hornbill. Dark-rumped Swift, Alexandrine Parakeet, Bar-headed Goose enzovoorts.

Kaziranga

Kaziranga is een riviervlakte, een gebied dat bestaat uit bossen, natte vlakten met riet, zeggen en biezen, meren en plassen. Hier leven vele soorten zoogdieren en vogels. Wilde Indische olifanten zijn algemeen, net als wilde waterbuffels en talrijker nog zijn de Indische neushoorns. Na jaren van bedreiging doen ze het zo goed dat men er serieus over denkt ze elders uit te zetten. Niet alleen omdat er nu zoveel zijn, maar ook om het risico te verminderen dat samenhangt met het voorkomen in slechts één gebied.

Greater Adjutant

In de open gebieden en meren komen otters voor en herten, vooral moerasherten, die elders ook al zo goed als verdwenen zijn. De vogels zijn vooral aan water gebonden soorten met veel reigerachtigen, Whitebreasted Kingfisher, gewone ijsvogel, bonte ijsvogel en Stork-billed Kingfisher, overwinterende Indische ganzen en grauwe ganzen. Open-bill Stork, Lesser en Greater Adjutant zijn gewoon algemeen te noemen. In de bossen en open gebieden met hoge bomen zijn de halsbandparkieten algemeen, maar worden ok vergezeld van de Alexandrine Parakeet. Soms ziet men Great Pied Hornbill. Boven de vlakten zweven White-backed Vultures, zeldzaam in India tegenwoordig en verder bruine kiekendieven en zwarte arend.

Bhutan

In Bhutan zijn de schatten van natuur en cultuur altijd beschermd door de geïsoleerde ligging van het land hoog in de Himalaya. Door de ruige topografie, de diepe valleien en de vaak moeilijk doordringbare jungles is de oorspronkelijke natuur heel goed behouden gebleven. Ook de houding van de bevolking, merendeels boeddhisten, met hun eerbied voor alle levende wezens, heeft daaraan bijgedragen. Bhutan is gelegen in de oostelijke Himalaya, één van de belangrijkste biodiversiteits-hotspots op aarde. In de huidige situatie is ruim 70% van het land bedekt met bos – een belangrijk deel daarvan ongerept – en is een kwart van het land beschermd in nationale parken en reservaten. Bhutan kent een enorme omgevingsvariatie, van de subtropische zone in het zuiden naar de hoog alpine omstandigheden boven de 4000m.
Dat alles vormt de basis voor een grote diversiteit aan ecosystemen en habitats en een fenomenale soortenrijkdom aan vogels, zoogdieren en planten. 
In 1970, toen Bhutan zijn poorten naar de buitenwereld opende, gebeurde dat, rekening houdend met de draagkracht van het land, op basis van een beleid van gecontroleerde toegang, en het opzetten van een goed georganiseerde toerismesector.

Vogels

Vogels zien we overal en veel en vooral ook zeer bijzondere soorten zoals de reeks vogelsoorten van de hoge Himalaya waaronder fazanten als de Himalayan Monal, de Bloedfazant.
Er is een goede kans hier visotters te zien, jagend en spelend in en de vele stroomversnellingen en spectaculaire vogels als de zeer zeldzame Witbuikreiger, Pallas’s zeearend en de Kuifijsvogel.

Rufous-vented Yuhina

Mogelijke soorten zijn verder de Ward’s Trogon, Sultan Tit, Rufousnecked Hornbill, Satyr Tragopan, White-browed Bush Robin, Russet Sparrow, Beautiful Nuthatch, Beautiful Rosefinch, Red-tailed Minla, Spotted Wren Babbler, Grey-sided Laughingthrush, Great Parrotbill, Brown Parrotbill, Black-throated Parrotbill, Collared Grosbeak, Crimson-browed Finch.
Het aantal waar te nemen soorten in Bhutan was bij vorige reizen tot 286 in het voorjaar en 272 in de winterperiode.

Praktische informatie
Reissom: op aanvraag
Reisperiode oktober – mei
Heenreis: Schiphol Delhi Guwahati
Terugreis: Paro Delhi Schiphol
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegestuurd.
Vervoer ter plaatse: bus met chauffeur.
Zwaarte: deelnemers met een gemiddelde conditie houden dit goed vol.
Accommodatie: Zeer goede hotels en enkele nachten in luxe tenten op basis van volpension.
Reisbegeleiding: lokale gidsen.
Weer: op grote hoogte ‘s nachts fris en lager gelegen subtropisch. Overdag zonnig mooi weer.
Reis van dag tot dag
dag 1: vertrek uit Amsterdam en aankomst in Delhi;
dag 2: vlucht Delhi naar Dibrugarh en transfer naar Lodge bij Kaziranga;
dag 3: Ochtend en middag excursies in park Kaziranga;
dag 4: Ochtend en middag excursies in park Kaziranga;
dag 5: Ochtend en middag excursies in park Kaziranga;
dag 6: transfer naar Guwahati en vervolgens naar Paro
dag 7: Bezoek aan Taktsang (Tigers Nest) en vogels kijken onderweg en langs de rivier. De eerste ibisbill’s en brown dippers zullen snel gezien worden;
dag 8: Naar de Chele La Pass (4000 m) voor Sneeuwduif, bloedfazant en Himalayan Monal;
dag 9: Van Thimphu naar Punakha en weer terug. , onderweg vogelen en zoeken naar de White-bellied Heron. Hier is ook een grote kans op de Pallas’ Sea Eagle;
dag 10: Van Punakha naar Tashithang en weer terug, hele dag vogelen;
dag 11: Punakha naar Phobjikha, voor onder andere de Black-necked Crane;
dag 12: Van Phobjikha naar Trongsa na eerst genoten te hebben van de zwarthalskraanvogels en de vele Alpenkraaien in de ochtend zon;
dag 13: Trongsa naar Bhumtang, hele dag vogelen. Yuhina’s en Fulvetta’s, Cutia’s, Minla’s enz;
dag 14: Bumthang naar Sengor, ochtend vogelen;
dag 15: Sengor naar Yongkola, vandaag, morgen en overmorgen zullen er vele zangers gezien worden, net als Laughingh Thrushes, en verschillende Scimitar-Babblers;
dag 16: Yongkola gebied, hele dag vogelen;
dag 17: Yongkola gebied naar Mongar, hele dag vogelen;
dag 18: Mongar naar Trashigang, hele dag vogelen;
dag 19: Trashigang naar Khaling Pass, hele dag vogelen;
dag 20: Khaling Pass naar Morong; naar Samdrup Jongkhar. Hier is het lekker subtropisch warm met nog meer soorten;
dag 21: Morong naar Samdrup Jongkhar;
dag 22: Samdrup Jongkhar naar Guwahati en vervolgens naar Delhi;
dag 23: Delhi – Schiphol;
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067