Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Japan van Zuid naar Noord

Steller's Sea Eagle, Blue Elephant
JAPAN, van Okinawa tot  Hokkaido    

Het is ook mogelijk een vogelreis naar Japan te maken op eigen gelegenheid. Wij kunnen u tot in detail van alle reserveringen, routes en plaatsaanduidingen voorzien. Kijk voor meer informatie. Privéreis Japan

foto’s Kees van Berkel

een kort filmpje met enige impressies

Een kort woord vooraf.

Het is mogelijk om aansluitend aan deze reis een verlenging te boeken met de ferry aan het Izu-eiland Hachijojima. Er zal dan ook reisbegeleiding bij zijn. Het minimum aantal deelnemers is dan 2 personen. De verlengingsoptie zal vrijwel zeker drie soorten albatrossen en enkele shearwaters opleveren met een kans op de Izu Thrush op het eiland Hachijojima.  

Van warm naar koud kun je het ook wel noemen. Okinawa is het subtropische eiland met de
Japanese Bush Warbler, Blue Elephant, Okinawabijzondere endemen. Onze gids verwelkomt ons op het vliegveld. En we kunnen meteen al even gaan vogelen aan de kustlijn. In riet en bosjes zijn Japanese Bush Warblers algemeen, maar het loont vooral de moeite om soorten als Grey-tailed Tattler, Greater en Lesser Sandplovers en Black-faced Spoonbills, Saunder’s Gull te zoeken. De volgende twee dagen zullen we nog meer soorten tegenkomen terwijl we op zoek gaan naar de highlights van Okinawa: Okinawa Rail, Pryer’s Woodpecker, Ryukyu Robin, Ryukyu Minivet, Black Woodpigeon, Asian Stubtail en meer. Als het weer meezit zullen we in de avonden Ryukyu Scops Owl en Amami Woodcock vinden.

Na twee volle dagen op Okinawa vliegen we de volgende dag naar het eiland Amamioshima. Met wat geluk zien we hier de Far-eastern Curlew, temidden van Temmincks Cormorant en Pacific Reef Herons en strandlopers op de slikvlakten. Daarna vertrekken we naar Amami Natural Forest voor bijzonderheden als Lidth’s Jay, Ryukyu Green Pigeon en Owston’s Woodpecker. Als we de Ryukyu Scops Owl en Amami Woodcock op Okinawa gemist hebben krijgen we hier een tweede kans. We zullen de volgende dag in de ochtend nog vogelen en daarna vliegen we naar Kagoshima op Kyushu. Daar zullen we naar een plek gaan voor de Ryukyu minivet, Japanese Green Woodpecker en de Grey Bunting. De volgende dag bezoeken we gebieden rond Kogawa waar Japanese Grosbeak, White-bellied Green Pigeon en Japanese Pygmy Woodpeckers algemeen zijn.

White-naped Crane, Kyushu, Blue ElephantHet belangrijkste is hier echter het bezoek aan het gebied rond Arasaki, waar we de vele duizenden White-naped Cranes en Hooded Cranes zullen zien, waar met enig geluk ook enkele andere soorten bij kunnen zitten zoals Siberische kraanvogel. Andere bijzonderheden hier zijn Daurian Redstart, Olive-backed en Buff-bellied Pipit, Black-faced en Eurasian Spoonbill en verschillende gorzen (Elegant, Chestnut-eared en Blackfaced). We gaan special op zoek naar de Long-billed Plover. Later bezoeken we slikvlakten voor meeuwen en Pacific Golden en Lesser Azure-winged Magpie, Blue Elephant, JapanSandplovers. Hierna vliegen we naar Kaga op Honshu. We bezoeken gebieden waar grote aantallen watervogels overwinteren, waaronder als belangrijkste de Baikaltaling, en ook de Azure-winged Magpie en Japanese Green Pheasant te zien zijn. We gaan naar Nagano waar we de Japanse Makaken (Snow Monkeys ) in hun ‘onsen’ (warmwater baden) zien. Daarna gaan we naar Tokyo in een hotel niet ver van Haneda airport waar we de volgende ochtend vertrekken naar Kushiro op Hokkaido.

Red-crowned Crane, Blue Elephant, Hokkaido,Op Hokkaido heerst de winter en verblijven bijzondere gasten. Absolute highlights van Hokkaido zijn de Japanse (of Chinese) kraanvogels, waar we grote groepen van kunnen waarnemen. Grote groepen Steller’s zeearenden overwinteren hier, vooral aan de oostkant. Wij kunnen ze op elk moment van de dag zien als ze van en naar hun foerageergebieden vliegen, als ze in bomen rusten of op de havenhoofden van de havens langs de kust. Mocht er zeeijs zijn aan de kust, dan kunnen wij zelfs spectaculaire beelden krijgen van groepen van deze grootste zeearend op ijs vlak onder de kust. Met waarnemingen van de zeldzame en bijzondere Blakiston’s Fish Owl voltooien we het trio bijzonderheden van Hokkaido. Maar dit is niet alles. Langs de kust heeft Hokkaido veel te bieden. Vele overwinterende Amerikaanse zeeëenden, harlekijneenden, ijseenden, Pelagic en Red-faced Cormorants, Slaty-backed, Glaucous en Glaucous-winged Gulls. Langs de kust heeft Hokkaido veel te bieden. Vele overwinterende zeeëenden, harlekijneenden, Pelagic en Red-faced Cormorants, Slay-backed, Glaucous en Glaucous-winged Gulls.

Blue Elephant, zeearend, White-tailed Eagle, HokkaidoBOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom: € 7295,–  (inclusief internationale vluchten)
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 28 januari t/m 12 februari 2023
Reiscode: 23JAP (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 590,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Okinawa – Tokyo, mogelijk een tussenstop
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: minivan en lokale vluchten
Zwaarte: lichte wandelingen, soms in stevige sneeuw
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Accommodatie: goede onderkomens
Reisbegeleiding: Nederlandse en Engelstalige reisleider 
Weer: Van subtropisch warm tot koud/erg koud op Hokkaido met af en toe flinke sneeuw, elders zachter.
Exclusief: persoonlijke uitgaven voor drankjes, lunches, 7 diners en boottochten
tempo: Het tempo is rustig, genieten staat voorop en zal niet tot minder soorten op de lijst leiden.
Reisprogramma (rondreis)
dag 1:28-1 vertrek uit Amsterdam;
dag 2:  aankomst op Okinawa in de ochtend. Vogels kijken in de nabije omgeving van het vliegveld. Na de middag vertrekken we naar Okinawa. Na aankomst zullen we langs de kust nog op zoek gaan naar vogels waarbij we onder andere Grey-tailed Tattler, Greater en Lesser Sandplovers kunnen vinden. Er zijn hier meestal ook Europese lepelaar en kleine lepelaar aanwezig. We gaan naar het noorden waar we overnachten en waar we ook kans maken op Ryukyu Scops Owl en met een beetje geluk Okinawa Rail.
dag 3:  De gehele dag wordt doorgebracht op het Yanbaru- schiereiland. We gaan op zoek naar de moeilijk te zien, maar gemakkelijk te horen Okinawa Rail en de Pryer’s specht.  ook zoeken we de Ryukyu Robin. Als het weer niet te regenachtig is gaan we de Ryukyu Scops Owl en Amami Woodcock. Andere soorten die we hier kunnen zien zijn Grey-faced Buzzard, Japanese Sparrowhawk, Black Woodpigeon, Ryukyu Green Pigeon, Pacific Swallow, Asian Stubtail en Ryukyu Minivet.
dag 4:  We gaan vanmorgen vogels zoeken die we gemist hebben en daarna gaan we naar het vliegveld voor de vlucht naar Amami Oshima. Bij aankomst hebben we nog volop kans om te vogelen en we zullen ongetwijfeld enkele endemen aan onze lijst toevoegen, zoals misschien Lidth’s Jay, Ryukyu Green Pigeon en Owston’s Woodpecker. ‘s Avonds maken we een excursie in het donker voor onder andere Ryukyu Scops Owl, Amami Thrush en Amami Woodcock.
dag 5:  Vandaag zullen we verder gaan om de bijzondere soorten van Amami te zien.
dag 6:  Vertrek met een vlucht naar Kagoshima op het eiland Kyushu. Na in de ochtend genoten te hebben van de vogels rond het hotel gaan we naar het vliegveld voor de reis naar Izumi op Kyushu. Bij aankomst kunnen we al volop genieten van vogels op slikvlakten zoals Pacific Golden Plover en kleine lepelaar (Black-faced Spoonbill).
dag 7:  Ochtend voor ontbijt een bezoek aan Kogawa dam voor Grey Bunting en Elegant Bunting en Mandarijneend. Daarna gaan we ontbijten en bezoeken Arasaki met de grote concentraties van kraanvogels.
dag 8:  We gaan vanmorgen vogels zoeken die we gemist hebben en daarna gaan we naar het vliegveld voor de vlucht naar Kaga op Honshu.
dag 9:  Van Kaga naar Nakano. Vroeg in de ochtend vogels zoeken rond de accommodatie. Daarna naar het Jigokundani Nationaal park voor een bezoek aan de sneeuwapen. In de namiddag terug naar hotel.
dag 10:  Van Nakano naar Karuizawa, waarbij we ook enkele vogelstops zullen hebben.
dag 11:   In de ochtend vogelen in de zeer vogelrijke omgeving van Karuizawa. Hier is bovendien een goede kans om vliegende eekhoorns te zien. 
dag 12:  Van Karuizawa naar Tokio en met een vlucht naar Kushiro op Hokkaido.
dag 13:  Vroeg in de ochtend kunnen we de kraanvogels al gaan zien terwijl ze wakker worden in de mistige riviervallei waar ze overnacht hebben. Daarna ontbijt en vervolgens kraanvogels bij daglicht zien terwijl ze bezig zijn met baltsdansen. Ook zullen we onze eerste Stellers zeearenden zien. Daarna vertrekken we naar Yoroushi voor de Blakiston’s Fish Owl.
dag 14:  Met Yoroushi als uitvalsbasis bezoeken we Rausu voor de Steller’s zeearenden en gewone zeearenden. In havens langs de kust gaan we grot burgemeester en andere bijzondere meeuwen zien en ijseenden, harlekijneenden en zwarte zee-eenden. ‘s Avonds kunnen we de Blakiston’s Fish Owl weer zien.
dag 15  We gaan vandaag naar het gebied Furen, Nemuro en de kaap Nosappu
dag 16:   De gehele dag vogels kijken op het Nemuro schiereiland. 
dag 17:   Naar Kushiro, vogelen onderweg en dan vlucht naar Tokio. Overnachting in hotel bij het vliegveld
dag 18:   Vertrek naar Nederland
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067