Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

India, Leeuwen, tijgers en vogels

India, vogelreis, striped hyena

Tijgers, leeuwen en vogels in India 

Van deze reis zijn twee verslagen

groepsreis

reis op maat

indische-slangenarend, India, vogelreis,

indische-slangenarend

Tijgers, vogels en tot slot leeuwen

India heeft voor vogel – en natuurliefhebbers ongelooflijk veel te bieden. De toplocatie voor vogels is Bharatpur. India met als bijnaam het “Land van de tijger” heeft meerdere goede locaties om tijgers te zien. We hebben gekozen voor Corbett omdat de kansen hier het beste zijn en dit reservaat ook veel te bieden heeft aan vogelaars. We  bezoeken ook het wereldwonder de Taj Mahal.

Corbett en omgeving

tijger

tijger

Corbett is een van de eerste parken die werden aangewezen in het ambitieuze project om de tijger voor India te behouden. De populatie tijgers is nog steeds zeer goed en wisselt uit met tijgers in de gebieden er om heen. Maar voor vogelliefhebbers is Corbett een onwaarschijnlijk mooie bestemming met 60 soorten roofvogels in de winterperiode naast tal van andere soorten overwinteraars uit de hoge Himalaya en de uit de Siberische broedgebieden. Een wenssoort voor velen is de vaste aanwezigheid in de winter van de rotskruiper. Een andere soort die velen graag zien en waar we de beste plekken voor zullen opzoeken is de Ibisbill. Maar daarnaast is de vogellijst enorm uit te breiden met lokale soorten broedvogels als de Tawny en de Brown Fish owl, de witbandzeearend, verschillende soorten honingzuigers, laughing thrushes, reuzenijsvogel enz.

Ontmoeting met de tijger

De grootse katachtige op aarde is altijd omgeven geweest met een aura van mystiek. Een ontmoeting met een wilde tijger is voor velen een droomwens en een ervaring die men niet snel zal vergeten. De tijger is ondanks zijn afmetingen (lengte ca. 280 cm) en gewicht (gemiddeld 200 kilo) uitstekend in

India, vogelreis, striped hyena

striped hyena

staat zich te verbergen en zich geruisloos te bewegen. Toen wij drie jaar geleden in de stilte van de avond een vrouwtje zagen, lieten we ons afleiden door een vallende vrucht. Daarna was het beeld van het grote roofdier tussen het hoog opgaande gras en de lange schaduwen van de ondergaande zon nog maar moeilijk terug te vinden. Sommigen van ons zochten minutenlang tevergeefs naar de tijger, die zich praktisch naast onze olifant in het gras had neergelegd. Toen we ons langzaam van de plek verwijderden, verkeerden we in de veronderstelling de tijger daar achter te laten. Intussen werden we echter, op korte afstand, geruisloos door het dier gevolgd. Hoewel ze zo’n 200 kilo woog en niet eens een pad volgde, hoorde zelfs de gids geen blad kraken en doemde het dier, als uit het niets en tot grote verbazing van de gids, een half uur later weer op uit het struikgewas zodat we haar voor de tweede keer konden bewonderen. Daarna verdween ze zoals ze gekomen was: in de stilte van de avond.

We gaan natuurlijk voor de tijger, maar we kunnen in dit gebied ook veel andere soorten zoogdieren

sambar

sambar

en vogels waarnemen. Axisherten, paardherten (sambar) zijn algemene prooidieren van de tijger en voortdurend op hun hoede. Dat zijn ook de algemene hoelmannen en rhesusapen. Zij zorgen voor een permanente waakzaamheid en reageren met een kenmerkende alarmroep als ze een tijger bespeuren. Ook voor ons het signaal om op te letten. Van de vogels zijn de bruine visuil, ooievaarsbekijsvogel, Indische kuifarend, malabarenneushorenvogel en Javaanse maraboe toppers om waar te nemen.

Chambal

Gangesgaviaal

Gangesgaviaal

De rivier Chambal is een vrij nieuwe bestemming. In het reservaatgedeelte zullen we de Gangesgavialen zien waarvan de populatie volwassen dieren rond de 50 is. De kans is groot op Indische schaarbek, moeraskrokodil en rivierdolfijn. Al deze soorten zijn tot nu toe altijd gezien.

Bharatpur

Het Keoladeo Ghana Nationaal Park, beter bekend als Bharatpur, is een van de mooiste en bekendste vogelreservaten ter wereld. Het water in dit moerasgebied krioelt van

Indische nimmerzat

Indische nimmerzat

het leven en is treffend te omschrijven als een ‘levende soep’ van plankton, algen, bloedzuigers,  waterhyacinten, kikkers, waterslangen, moerasschildpadden en meervallen. Veel van deze dieren vormen een prooi voor de talloze waadvogels, steltlopers, eenden, reigers, kraanvogels, arenden, ibissen, ooievaars, aalscholvers en slangenhalsvogels. 

Maharadja van Bharatpur

langstaartnachtzwaluw

langstaartnachtzwaluw

Het Keoladeo Ghana Nationaal Park ligt ca. 200 km ten zuiden van Delhi, slechts enkele kilometers buiten de stad Bharatpur, waarnaar het park meestal wordt genoemd. Het gebied heeft een oppervlakte van slechts 29 km2. Om u de illusie van een ongerept moerasgebied te ontnemen: het gebied werd in de 19 de eeuw aangelegd als privé jachtgebied voor de Maharadja van Bharatpur. In 1981 werd het Keoladeo Ghana Nationaal Park opgericht en daarmee werd de jacht met geweren verboden. Fotojagers kunnen nog steeds hun hart ophalen. De dijkjes en dammen die bij de aanleg zijn opgeworpen, zijn ideale wandel- en fietswegen en maken Bharatpur uniek. Het gebied is, in tegenstelling tot de meeste wetlands, uitstekend toegankelijk. Opvallend is verder de tamheid van veel soorten, waardoor ze ook zonder enorme teleobjectieven of telescopen goed te zien en fotograferen zijn.

Kraanvogels

In februari is het in Bharatpur mogelijk om bijna 200 soorten vogels waar te nemen in een paar dagen tijd. Hiervan zijn de roofvogels, ganzen, eenden, reigers, ijsvogels, ooievaars en kraanvogels voor ons de meest bijzondere, naast allerlei kleine vogels als blauwborst, roodkeelnachtegaal, bruine

Saruskraanvogel

Saruskraanvogel

boszanger en andere. In november is Bharatpur de broedplaats van onder andere saruskraanvogels. Met hun 1.65 m lengte zijn het de grootste kraanvogels ter wereld en ze zijn nergens zo goed te observeren als hier. Hun kreet bestaat eigenlijk uit twee delen: het mannetje schreeuwt de eerste lettergreep, het vrouwtje valt in met de tweede. De gezamenlijke roep versterkt de partnerbinding en is bedoeld om het territorium af te grenzen. Behalve saruskraanvogels kunnen we ‘gewone’ kraanvogels zien. De vroeger algemeen aanwezige witte Siberische kraanvogel is jammer genoeg verdwenen. Ook de verschillende soorten ooievaars (Indische nimmerzat, gaper, bisschops- en zwarthalsooievaar) en ijsvogels (‘gewone’ ijsvogel, Smyrna- en bonte ijsvogel) zijn algemeen en dragen bij aan het exotische karakter van het park. Laten we zeker de kleurrijke zangvogels, uilen, nachtzwaluwen en pelikanen niet vergeten!

Met een punter het moeras in

Bij een bezoek aan Bharatpur hoort een rondvaart met een punter in de vroege ochtend of namiddag. Vanaf het water laten veel vogels zich nog beter (op de nesten!) bekijken. Een zeer kleurrijke en grote vogel landt op enige afstand. Rode poten, zwarte vleugels, wit lichaam, donkerblauwe hals en felgele ogen: een vrouwtje van de Indische zwarthalsooievaar. Rechtopstaand is hij met zijn lengte van 1,70 meter groter dan de meeste Indiërs. Het is een individualist die nergens veel voorkomt en in Bharatpur een van de laatste  broedmogelijkheden aantreft. Met grote stappen zien we hem door het moeras lopen, op zoek naar kikkers, vissen en slangen.

Leeuwen en trappen

In deze reis bezoeken we ook het Gir-reservaat met zijn leeuwen. Bij een aantal game drives zullen we zoeken naar de leeuwen. De kans om ze te zien is vrijwel 100%. Maar naast de leeuwen is het Gir Nationaal Park ook een gebied met grote kans op luipaard (ofwel panter). Sambarherten, axisherten, nijlgau’s en wilde zwijnen behoren tot de algemene soorten en Gir is een van de beste plaatsen voor de vierhoornige antilope en de Indische gazelle.

Indische leeuw © Hans de Waard

Indische leeuw
© Hans de Waard

Op de lange lijst met vogels waarop we een goede kans maken om ze te zien prijken onder andere: Changeable hawk eagle, crested serpent eagle, Bonneli’s eagle, shaheen peregrene falcon, laggar falcon, shikra, painted sandgrouse, quails, black-hooded and golden oriels, marshall’s and common iora, Asian paradise flycatcher, tickell’s blue, red-throated, verditer and Asian brown flycatchers, yellow-crowned, brown-capped pygmy, black-rumped flameback woodpeckers, green and blue-cheeked bee-eaters, coppersmith barbet, common, lesser pied and white-throated kingfisher, blossom-headed parakeet, hoopoe, black, ashy and white-bellied drongos, rufous treepie, large cuckoo shrike.

Bovendien bezoeken we de Little Rann of Kutch. Dit gebied is bekend om de een van de laatste grote kudden wilde ezels, waarop de waarnemingskans ook vrijwel 100% is. Veel andere soorten

wilde ezel

wilde ezel

zoogdieren en vogels zijn er te zien. In dit savanne en steppeachtige landschap komen ook woestijnvos, Indische gazelle, nijlgau, woestijnkat, wolf, langooregel en veel soorten leeuweriken en bush-larks voor. Daarnaast zijn er twee soorten zandhoenders, Indische renvogel en drie soorten kiekendieven (grauwe, steppe- en bruine kiekendief). Bovendien zijn er veel andere roofvogels, zoals valken, arenden. Flamingo’s broeden hier in jaren met goede moesson. Tevens is dit de enige plek in India en Pakistan waar ze broeden. Verder is de kans op de Houbara trap zeer groot, zullen we jufferkranen zien en vele andere vogelsoorten.

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom:  € 3695,- inclusief internationale vluchten; 
Inclusief/exclusief:  In de reissom is alles inbegrepen, m.u.v. van reisverzekering, visum voor India persoonlijke uitgaven, fooien en drankjes; 
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 11 t/m 26 november 2021
4 t/m 21 februari 2022
11 t/m 26 november 2022
Reiscode: India Leeuwen + vertrekdatum
Eenpersoonskamertoeslag: € 590,-
Heen- en terugreis: Heen: vliegtuig naar Delhi. Terug vanaf Mumbai
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden
Vervoer ter plaatse: prive busje en minivan, locale vluchten
Zwaarte: lichte wandelingen over paden.
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 12 personen.
Accommodatie: hotels / pensions op basis van volpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en lokale gids(en).
Weer: doorgaans aangename temperaturen.
Reisprogramma (rondreis):
dag 1: vertrek van Schiphol;
dag 2: aankomst in New Delhi en transfer naar hotelNa het ontbijt rit naar Corbett National Park. Onderweg verschillende vogelstops. 
dag 3: Dhikala in Corbett, ochtend en middag game-drives. 
dag 4: Dhikala in Corbett, ochtend en middag game-drives. 
dag 5: Corbett naar Agra. Onderweg verschillende vogelstops. 
dag 6: Hele dag vogelen in Chambal-gebied, met vele watervogels oa Indische schaarbek, grote populatie gangesgaviaal en moeraskrokodil. 
dag 7: bezoek aan Taj Mahal, vervolgens Fatehpur Sigri en dan vertrek naar Bharatpur. 
dag 8: Gehele dag in Keoladeo National Park.
dag 9: Gehele dag in Keoladeo National Park. 
dag 10: als dag 10 Ochtend excursie in het vogelreservaat. 
dag 11: Van Bharatpur naar Jaipur en dan met een interne vlucht naar  Ahemadabad. Na middag bezoek aan Little Rann of Kutch;
dag 12: Zainabad. Hele dag vogelexcursie aan de Little Rann of Kutch;
dag 13: Zainabad naar Gir: Deze ochtend na een vroeg ontbijt rit naar Gir Nationale Park. Na aankomst lunch en vervolgens middag excursie op zoek naar de Indische leeuwen;
dag 14: Gir: ‘s Ochtends en ’s middags jungle excursies
dag 15: Ochtend excursie en vervolgens per vliegtuig naar Mumbai. 
dag 16: Terug naar Nederland.

Klik op onderstaande kaart op de rode locaties voor informatie over deze reis

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067