Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

India, Leeuwen, tijgers en vogels

Blue Elephant, Corbett, Ibisbill, Bandhavgarh, Kahna, Bharatpur, Ranthambore, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, tijger, neushoorn, neushoornvogel, rust, tiger, Indische olifant, Greater adjutant, Indische maraboe
Van deze reis zijn twee verslagen
groepsreis

reis op maat

India heeft voor vogel – en natuurliefhebbers ongelooflijk veel te bieden. De toplocatie voor vogels is Bharatpur. India met als bijnaam het “Land van de tijger” heeft meerdere goede locaties om tijgers te zien. We hebben gekozen voor Corbett en omgeving omdat de kansen hier erg goed zijn om er zeer veel vogels van de Himalaya en wintergasten te zien. En zeker ook omdat Corbett National Park ook zeer goede kansen biedt om tijgers te zien.
Ranthambore is opgenomen vanwege de zeer goede kans die er dit jaar is om daar tijgers te zien en tevens ook vogels.
Gir National Park is op dit moment het enige park waar de Indische leeuwen gezien kunnen worden, en waar bovendien uitstekende kansen zijn voor panters. We  bezoeken ook het wereldwonder de Taj Mahal.

Blue Elephant, Corbett, Ibisbill, Bandhavgarh, Kahna, Bharatpur, Ranthambore, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, tijger, neushoorn, neushoornvogel, rust, tiger, Indische olifant, Greater adjutant, Indische maraboeCorbett en omgeving
Corbett is een van de eerste parken die werden aangewezen in het ambitieuze project om de tijger voor India te behouden. De populatie tijgers is nog steeds zeer goed en wisselt uit met tijgers in de gebieden er om heen. Maar voor vogelliefhebbers is Corbett een onwaarschijnlijk mooie bestemming met 60 soorten roofvogels in de winterperiode naast tal van andere soorten overwinteraars uit de hoge Himalaya en
de uit de Siberische broedgebieden. Een wenssoort voor velen is de vaste aanwezigheid in de Blue Elephant, Corbett, Ibisbill, Bandhavgarh, Kahna, Bharatpur, Ranthambore, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, tijger, neushoorn, neushoornvogel, rust, tiger, Indische olifant, Greater adjutant, Indische maraboewinter van de rotskruiper. Een andere soort die velen graag zien en waar we de beste plekken voor zullen opzoeken is de Ibisbill. Maar daarnaast is de vogellijst enorm uit te breiden met lokale soorten broedvogels als de Tawny en de Brown Fish owl, de witbandzeearend, verschillende soorten honingzuigers, laughing thrushes, reuzenijsvogel enz.

Ontmoeting met de tijger
De grootse katachtige op aarde is altijd omgeven geweest met een aura van mystiek. Een ontmoeting met een wilde tijger is voor velen een droomwens en een ervaring die men niet snel zal vergeten. De tijger is ondanks zijn afmetingen (lengte ca. 280 cm) en gewicht (gemiddeld 200 kilo) uitstekend in staat zich te verbergen en zich geruisloos te bewegen. Toen wij drie jaar geleden in de stilte van de avond een vrouwtje zagen, lieten we ons afleiden door een vallende vrucht. Daarna was het beeld van het grote roofdier tussen het hoog opgaande gras en de lange schaduwen van de ondergaande zon nog maar moeilijk terug te vinden. Sommigen van ons zochten Blue Elephant, Corbett, Ibisbill, Bandhavgarh, Kahna, Bharatpur, Ranthambore, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, tijger, neushoorn, neushoornvogel, rust, tiger, Indische olifant, Greater adjutant, Indische maraboeminutenlang tevergeefs naar de tijger, die zich praktisch naast onze olifant in het gras had neergelegd. Toen we ons langzaam van de plek verwijderden, verkeerden we in de veronderstelling de tijger daar achter te laten. Intussen werden we echter, op korte afstand, geruisloos door het dier gevolgd. Hoewel ze zo’n 200 kilo woog en niet eens een pad volgde, hoorde zelfs de gids geen blad kraken en doemde het dier, als uit het niets en tot grote verbazing van de gids, een half uur later weer op uit het struikgewas zodat we haar voor de tweede keer konden bewonderen. Daarna verdween ze zoals ze gekomen was: in de stilte van de avond.

Blue Elephant, Corbett, Ibisbill, Bandhavgarh, Kahna, Bharatpur, Ranthambore, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, tijger, neushoorn, neushoornvogel, rust, tiger, Indische olifant, Greater adjutant, Indische maraboeWe gaan natuurlijk voor de tijger, maar we kunnen in dit gebied ook veel andere soorten zoogdieren en vogels waarnemen. Axisherten, paardherten (sambar) zijn algemene prooidieren van de tijger en voortdurend op hun hoede. Dat zijn ook de algemene hoelmannen en rhesusapen. Zij zorgen voor een permanente waakzaamheid en reageren met een kenmerkende alarmroep als ze een tijger bespeuren. Ook voor ons het signaal om op te letten. Van de vogels zijn de bruine visuil, ooievaarsbekijsvogel, Indische kuifarend, malabarenneushorenvogel en Javaanse maraboe toppers om waar te nemen.

Chambal
De rivier Chambal is een vrij nieuwe bestemming. We zullen bij Dholpur een boottocht maken waarbij we zeer watervogels kunnen zien. Ook is het een uitgelezen plaats om de Gangesgavialen zien waarvan de populatie volwassen dieren rond de 50 is. Verder is de kans is groot op Indische schaarbek, moeraskrokodil en rivierdolfijn. Al deze soorten zijn tot nu toe altijd gezien.

Bharatpur
Blue Elephant, Painted stork, Bharatpur, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, darterHet Keoladeo Ghana Nationaal Park, beter bekend als Bharatpur, is een van de mooiste en bekendste vogelreservaten ter wereld. Het water in dit moerasgebied krioelt van het leven en is treffend te omschrijven als een ‘levende soep’ van plankton, algen, bloedzuigers,  waterhyacinten, kikkers, waterslangen, moerasschildpadden en meervallen. Veel van deze dieren vormen een prooi voor de talloze waadvogels, steltlopers, eenden, reigers, kraanvogels, arenden, ibissen, ooievaars, aalscholvers en slangenhalsvogels. 

Maharadja van Bharatpur
Het Keoladeo Ghana Nationaal Park ligt ca. 200 km ten zuiden van Delhi, slechts enkele kilometers buiten de stad Bharatpur, waarnaar het park meestal wordt genoemd. Het gebied heeft een oppervlakte van slechts 29 km2. Om u de illusie van een ongerept moerasgebied te ontnemen: het gebied werd in de 19 de eeuw aangelegd als privé jachtgebied voor de Maharadja van Bharatpur. In 1981 werd het Keoladeo Ghana Nationaal Park opgericht en daarmee werd de jacht met geweren verboden. Fotojagers kunnen nog steeds hun hart ophalen. De dijkjes en dammen die bij de aanleg zijn opgeworpen, zijn ideale wandel- en fietswegen en maken Bharatpur uniek. Het gebied is, in tegenstelling tot de meeste wetlands, uitstekend toegankelijk. Opvallend is verder de tamheid van veel soorten, waardoor ze ook zonder enorme teleobjectieven of telescopen goed te zien en fotograferen zijn.

Kraanvogels
In februari is het in Bharatpur mogelijk om bijna 200 soorten vogels waar te nemen in een paar dagen tijd. Hiervan zijn de roofvogels, ganzen, Blue Elephant, Sarus, Bharatpur, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, dartereenden, reigers, ijsvogels, ooievaars en kraanvogels voor ons de meest bijzondere, naast allerlei kleine vogels als blauwborst, roodkeelnachtegaal, bruine boszanger en andere. In november is Bharatpur de broedplaats van onder andere saruskraanvogels. Met hun 1.65 m lengte zijn het de grootste kraanvogels ter wereld en ze zijn nergens zo goed te observeren als hier. Hun kreet bestaat eigenlijk uit twee delen: het mannetje schreeuwt de eerste lettergreep, het vrouwtje valt in met de tweede. De gezamenlijke roep versterkt de partnerbinding en is bedoeld om het territorium af te grenzen. Behalve saruskraanvogels kunnen we ‘gewone’ kraanvogels zien. De vroeger algemeen aanwezige witte Siberische kraanvogel is jammer genoeg verdwenen. Ook de verschillende soorten ooievaars (Indische nimmerzat, gaper, bisschops- en zwarthalsooievaar) en ijsvogels (‘gewone’ ijsvogel, Smyrna- en bonte ijsvogel) zijn algemeen en dragen bij aan het exotische karakter van het park. Laten we zeker de kleurrijke zangvogels, uilen, nachtzwaluwen en pelikanen niet vergeten! 

Leeuwen en trappen
In deze reis bezoeken we ook het Gir-reservaat met zijn leeuwen. Bij een Blue Elephant, Corbett, Ibisbill, Bandhavgarh, Kahna, Bharatpur, Ranthambore, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, tijger, neushoorn, neushoornvogel, rust, tiger, Indische olifant, Greater adjutant, Indische maraboeaantal game drives zullen we zoeken naar de leeuwen. De kans om ze te zien is vrijwel 100%. Maar naast de leeuwen is het Gir Nationaal Park ook een gebied met grote kans op luipaard (ofwel panter). Sambarherten, axisherten, nijlgau’s en wilde zwijnen behoren tot de algemene soorten en Gir is een van de beste plaatsen voor de vierhoornige antilope en de Indische gazelle. 
Op de lange lijst met vogels waarop we een goede kans maken om ze te zien prijken onder andere: Changeable hawk eagle, crested serpent eagle, Bonneli’s eagle, shaheen peregrene falcon, laggar falcon, shikra, painted sandgrouse, quails, black-hooded and golden oriels, marshall’s and common iora, Asian paradise flycatcher, tickell’s blue, red-throated, verditer and Asian brown flycatchers, yellow-crowned, brown-capped pygmy, black-rumped flameback woodpeckers, green and blue-cheeked bee-eaters, coppersmith barbet, common, lesser pied and white-throated kingfisher, blossom-headed parakeet, hoopoe, black, ashy and white-bellied drongos, rufous treepie, large cuckoo shrike.

 

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom:  € 4295,- inclusief internationale vluchten; 
Inclusief/exclusief:  In de reissom is alles inbegrepen, m.u.v. van reisverzekering, visum voor India persoonlijke uitgaven, fooien, drankjes en camera fees. 
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 2 t/m 19 februari 2024
Reisdatum:  10 t/m 27 november 2023
Reiscode: India Leeuwen + vertrekdatum
Eenpersoonskamertoeslag: € 690,-
Heen- en terugreis: Heen: vliegtuig naar Delhi. Terug vanaf Mumbai
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden
Vervoer ter plaatse: prive busje en minivan, locale vluchten
Zwaarte: lichte wandelingen over paden.
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 12 personen.
Accommodatie: hotels / pensions op basis van volpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en lokale gids(en).
Weer: doorgaans aangename temperaturen.

 

Reisprogramma (rondreis):
dag 1: vertrek van Schiphol;
dag 2: zeer vroeg in de nacht aankomst in New Delhi en transfer naar hotel. Na het ontbijt rit naar Corbett National Park. Onderweg verschillende vogelstops. 
dag 3: Corbett, ochtend en middag game-drives. 
dag 4: Corbett, ochtend en middag game-drives. 
dag 5: Corbett naar Sat Tal. Vogelstops onderweg. Namiddag vogels kijken. 
dag 6:  Sat Tal gebied gehele dag vogelen
dag 7: Rit met enkele stops van Sat Tal naar Agra 
dag 8 bezoek aan Taj Mahal bij zonsopgang, vervolgens ontbijt en bezoek aan Dholpur bij de Chambal rivier alwaar een boottocht. Vertrek naar Bharatpur. 
dag 9: Gehele dag in Keoladeo National Park.
dag 10: Gehele dag in Keoladeo National Park.
dag 11: Bharatpur – Ranthambhore- ‘s ochtend vogels Keoladeo National Park.  Na de lunch  transfer naar station Bharatpur voor treinreis naar Sawai Madhopur.
dag 12: Ochtend en middag safari in Ranthambore. 
dag 13: Ochtend safari in Ranthambore. Namiddag naar Jaipur. Overnachting nabij vliegveld.
dag 14: Vlucht van Jaipur naar Ahmadabad. Rit met stops naar Gir National Park. 
dag 15: Gir: ‘s Ochtends en ’s middags jungle excursie op zoek naar de Indische leeuwen;
dag 16: Gir: ‘s Ochtends en ’s middags jungle excursies op zoek naar de Indische leeuwen;
dag 17: Relaxen in ochtend in omgeving hotel. Daarna naar vliegveld Ahmadabad voor vlucht naar Delhi.
dag 18: Aankomst Nederland.
   

Blue Elephant, Corbett, Bandhavgarh, Kahna, Bharatpur, Ranthambore, India, vogels, zoogdieren, fotografiereis, tijger, neushoorn, neushoornvogel, rust, tiger, Indische olifant, Greater adjutant, Indische maraboe

kkk

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067