Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Het Wilde Estland

Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, natuurbeleving, Estland, Aanbieding, korting, eland, zeearend, norpa, kanovaren, hoogveen, bog-shoeing, bruine beer

Van 3 t/m 10 september 2022

Misschien heeft u wel eens zin om eens over de riviertjes in de Estlandse wildernis te varen. Op ooghoogte bevers te zien, wellicht ook otters en meer soorten, altijd beetje een verrassing wat het wordt. Ook een wandeling met Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, natuurbeleving, Estland, Aanbieding, korting, eland, zeearend, norpa, kanovaren, hoogveen, bog-shoeing, bruine beerspeciale veenschoenen door het hoogveen staat op het programma. Zelf beleven en dieren te ontmoeten in de herfst wanneer er na de zomer van alles op het spel staat om goed de winter in te gaan. Goed eten om als vogel top-fit naar Afrika te kunnen vliegen. Of je gewoon volvreten om de winter te overleven of een stevige voorraad aan te leggen. Half september is het zover dat kraanvogels, spechten, uilen, korhoenders, elanden, beren en wolven zich gaan voorbereiden op de winter. En voor ons uiterst aangenaam, de muggen zijn er ook niet meer!

Geïnspireerd door de enthousiaste reacties op deze nieuwe reis dit najaar hebben we hem besloten in het programma van de groepsreizen op te nemen. Het verschil met de herfstreis die wij al jaren uitvoeren is dat er meer activiteiten zijn, de reis ook een dag korter is en dus wat goedkoper.

Blue Elephant, vogelreis, Estland, Aanbieding, korting, kuifduiker, zeearend, reuzenstern, norpa, roodhalsfuut, kanovaren, hoogveenRingelrobben zijn kleine noordelijke zeehonden. Op twee plaatsen in de wereld zijn er geïsoleerde populaties van die wat veranderd zijn. Eentje zit het Baikalmeer diep in Siberië. Inmiddels is dat een andere soort geworden die de Russen nerpa noemen. In de oostelijke Oostzee zit ook een geïsoleerde populatie die norpa wordt genoemd. In deze reis maken we daarheen een tochtje per boot.

De elanden zijn gemakkelijk te zien in deze tijd van het jaar, wanneer ze door hun bronstigheid niet zo voorzichtig zijn als anders.
Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, natuurbeleving, Estland, Aanbieding, korting, eland, zeearend, norpa, kanovaren, hoogveen, bog-shoeing, bruine beerOp de graslanden van Matsalu verzamelen zich elke dag meer en meer kraanvogels uit Estland, Finland en Rusland. Tegen het einde van de maand zijn ze goed doorvoed en uitgerust voor de reis naar het zuiden. Er zijn er dan inmiddels tienduizenden.
Het koude weer en invallende winter in het hoge noorden zetten de watervogels aan tot vertrek. Ook uit de eindeloze taiga vertrekken tal van bosvogels richting zuidwesten.
De ondiepe en zeer lange kustlijn is een ideaal eerste rustgebied voor veel vogels die onderweg zijn. Het is allemaal veel indrukwekkender dan in het voorjaar door de grote aantallen jonge vogels die voor het eerst op trek gaan.
De inmiddels opgegroeide jonge uilen en spechten gaan op zoek naar winterterritoria. Daarbij laten ze zich duidelijk horen. Vooral in de ochtenduren is er overal geroffel van spechten, terwijl de nachtelijke uren vol geroep is van jonge uilen.
Bruine beren maken overuren met vreten om maar zo dik en vet mogelijk de winter in te gaan. Ze zijn dan weer te zien. Wolven zijn actief met de jongen en kunnen soms gehoord worden. Jonge wasbeerhonden en vossen zijn vaker te zien als ze op velden rondstruinen.
Deze periode is ook de kleurrijkste tijd van het jaar met bomen in herfstkleuren, paddenstoelen en bessen. Vooral de hoogvenen vertonen fantastische kleuren
Dit is Estland, qua afmetingen bijna even groot als Nederland, maar met slechts 1,3 miljoen inwoners. Ongeveer de helft van het land is bedekt met bos en een kwart met moerassen. Ook telt het land vele rivieren en wel 1500 meren. Estland heeft een prachtig gevormde kustlijn van ongeveer 3800 km lang, zeer afwisselend met 1500 eilandjes voor de kust. 18% van het land is beschermd gebied met natuur reservaten die in grootte variëren. De overvloed aan verschillende habitats op korte afstand van elkaar, bossen, moerassen, wetlands en de kustgebieden, maakt het mogelijk om veel verschillende vogels, zoogdieren, bloemen, vlinders in een betrekkelijk klein gebied te zien. Tijdens deze reis bezoeken we ook ringelrobben in de archipel van Hiiumaa.

De reis van dag tot dag

Dag 1  Aankomst in Tallinn, Haapsalu, zonsondergang met vogels en elanden

U landt op Tallinn International Airport, waar de gids u opwacht. Vanaf dat moment begint het avontuur met het rijden richting de westkust. Bij zonsondergang gaan we op pad om de geluiden van kraanvogels, ganzen te horen en hun vlucht  te bestuderen.

West Estland is onderdeel van de East Atlantic Flyway tijdens de vogeltrek waar we miljoenen vogels kunnen zien die vanuit het noorden naar het zuiden trekken. De uitgestrekte kust van Estland met vele uitgestrekte weilanden, rietvelden, ondiepe baaien en eilanden geven de trekvogels vele mogelijkheden om rust en voedsel te zoeken tijdens de trek. Matsalu NP is een van de belangrijkste vogeltrekcentra van Europa. Er ontrolt zich een prachtig decor van duizenden kraanvogels, ganzen en zangvogels die komen aanvliegen.

Dag 2   Haapsalu, Matsalu NP massale vogeltrek, elanden en Haapsalu stad

We beginnen de dag vroeg om eilanden te zien. Het grootste deel van deze dag brengen we door in Matsalu NP en de stad Haapsalu. Deze stad is Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, natuurbeleving, Estland, Aanbieding, korting, eland, zeearend, norpa, kanovaren, hoogveen, bog-shoeing, bruine beerbekend om zijn prachtige houten architectuur en pitoreske promenade.  In Maatsalu NP beklimmen we de bekende vogelkijktorens om het spektakel van de vogeltrek gade te slaan. Aan het eind van de dag een late excursie om elanden te vinden. De brede en goed onderhouden weilanden en vloedvelden van Matsalu NP bieden een goede habitat voor elanden. In september is het paartijd van de elanden. Ze verzamelen zich op de vloedvelden met lage wilgenbegroeiing en rietvelden. Tijdens het dagprogramma bezoeken we Haapsalu stad, welke stad een van de favoriete vakantie bestemmingen was voor de Russische tsaar. Het imposante spoorwegstation, dat speciaal voor de tsaar werd aangelegd, laat een mooi staaltje van houtbewerkers en architecten zien. Behalve de mooie gebouwen wordt Haapsalu onofficieel de “Capital of birdwatching”  genoemd

Dag 3     Ringelrobben in Hiiumaa

Deze dag maken we een dagexcursie naar het tweede grote eiland (van de 2222 eilanden) van Estland Hiiumaa. Met de ferry vertrekken we naar dit eiland en vervolgens gaan we met een vissersboot richting kleinere eilanden, waar de ringelrobben te zien zijn. Ook zeehonden en vogels, zoals de zeearend zullen we zeker zien. We maken ook een wandeling op een van de eilanden voordat we weer teruggaan naar het vasteland aan de westkust van Estland. Het eiland Hiiuma is omgeven door vele kleine eilandjes, die allemaal beschermd worden onder de naam Hiiuma Eiland Landschapsbeschermingsgebied.  Estland heeft de meest zuidelijke populatie van ringelrobben. De vele watervogels en grijze zeehonden zijn een lust voor het oog.

Dag 4    Bog-shoeing in Soma NP, een van de grootste hoogveengebieden van Europa

Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, natuurbeleving, Estland, Aanbieding, korting, eland, zeearend, norpa, kanovaren, hoogveen, bog-shoeingWe rijden naar Soomaa NP en we maken een langere bog-shoeing hike om dit unieke landschap te zien en om de ervaring mee te maken van wandelen op een wollige, bewegende ondergrond. Vanuit de uitkijktoren hebben we een prachtig uitzicht op de veengebieden en veenmeren. We maken kennis met het hoogveengebied, de unieke planten en de oude bomen, die boven het veen uitsteken. We overnachten in Soomaa NP.

“Soomaa” betekent letterlijk “land van het veen” in het Ests. Soomaa NP bestaat uit venen met rivierbeddingen. Hoogveen is als een enorme spons die enorme hoeveelheden water kan vasthouden. De ontwikkeling van de venen begon ongeveer 120.000 jaar geleden na de laatste ijstijd.  De grootste venen beslaan een gebied van 10.000 ha en ze hebben een vaste bovenlaag van 8 meter. De venen hebben een mozaik-achtige structuur, met veenplassen en veeneilanden. Dit type landschap is niet rijk aan vogel- en plantensoorten, maar de meeste soorten kunnen worden gezien in het hoogveen en nergens anders. Door het dragen van Bogshoes (die hetzelfde werken als sneeuwschoenen) kunnen we buiten de gebaande paden komen,  en op plaatsen die anders niet te bereiken zouden zijn.

Dag 5    Soomaa NP per kano

Blue Elephant, vogelreis, Estland, Aanbieding, korting, kuifduiker, zeearend, reuzenstern, norpa, roodhalsfuut, kanovaren, hoogveenVandaag maken we een kanotocht op een van de wildste rivieren van Soomaa NP. Samen met het hoogveen en de oude bomen is de rivier het hart en de ziel van Soomaa. Aan de oevers van de rivier kunnen gemakkelijk de boomstronken worden waargenomen, die duiden op verse beveractiviteiten. Met een beetje geluk, kunnen we de bevers ook waarnemen. In de namiddag wordt er een lezing gehouden over de huidige situatie van de bruine beren, de lynx, en de wolven in het nationaal park. Overnachting in Soomaa NP.

De rivieren van Soomaa voeren het water af van het iets hoger gelegen , omringende land. Omdat de rivierbeddingen nauw zijn en door de vlakheid van het gebied, zijn overstromingen normaal. De grootste overstromingen zijn in het voorjaar nadat de sneeuw gesmolten is, maar kleinere overstromingen ziet men vaak in de herfst en winter. Dit wordt wel het vijfde seizoen genoemd en de bewoners van dit gebied zijn eraan gewend.

Dag 6         Bruine beer in Alutaguse en het westelijke taigagebied

Na het ontbijt rijden we richting het Alutaguse gebied, gelegen in het noordoosten van Estland. Dit gebied van uitgestrekte wouden en venen herbergt de grootste populatie bruine beren in Estland. In de middag gaan we de beren-hide binnen, die een uitstekende mogelijkheid biedt om beren, rangoon dogs, vossen, herten, verschillende vogels en af en toe een eland waar te nemen. Deze beren-hide kan maximaal 18 personen onderbrengen. De hide is uitgerust met stapelbedden, slaapzakken, kussens, een droog toilet, en hoge kwaliteit glas en stoelen. Overnachting in de berenhide.

Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, natuurbeleving, Estland, Aanbieding, korting, eland, zeearend, norpa, kanovaren, hoogveen, bog-shoeing, wasbeerhond, raccoondog, tallinnDeze schuilplaats heeft stapelbedden en een toilet. Naast de bruine beer is het mogelijk om vanaf deze schuilplaats wasbeerhonden, vossen, wilde zwijnen en verschillende soorten vogels te zien. Ook zijn er wolven en jakhals gesignaleerd. Voor deelnemers die de nacht niet willen doorbrengen in de berenschuilplaats, is er de mogelijkheid om in het hotel te verblijven in Lahemaa NP. Voor de andere deelnemers is de overnachting in berenschuilplaats.

De Alutaguse, een uitgestrekt bos- en veengebied, gelegen tegen de Russische grens, is een typisch westelijk taigagebied met aspen, berken, spruce en dennebomen. De totale populatie beren bestaat uit ongeveer 300 beren. In de herfst, wanneer de beren actief foerageren om te kunnen overwinteren, zijn de kansen om ze waar te nemen, echt goed.

Dag 7      De middeleeuwse stad Tallinn

Na een week van onvergetelijke natuurbelevenissen, rijden we richting Tallinn, de hoofdstad van Estland. Onderweg maken we een soort safari op zoek naar  de  Korhoenen en we gaan genieten van een heerlijk ontbijt in Rakvere. Overnachting in Tallinn.

Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, natuurbeleving, Estland, Aanbieding, korting, eland, zeearend, norpa, kanovaren, hoogveen, bog-shoeing, wasbeerhond, raccoondog, tallinnIn de herfst komen we de korhoen vaak tegen langs de weg omdat deze de steentjes opeet, die zijn spijsvertering bevorderen. We hopen deze iconische vogels te zien voordat we de weg vervolgen naar Tallinn.  De goed gerestaureerde middeleeuwse stad en een groot deel van de stadsmuur, die stammen uit de tijd van de 11de tot de 15de eeuw, staan op de lijst van de Unesco World Heritage list.  Ook een deel van de huizen, de bewakingstorens, kerken, verkoop- en vakwerkhuizen hebben hun eeuwen oude identiteit bewaard. Tegenwoordig zijn er cafes, winkeltjes en galerieen in gevestigd. Kortom een levendige stad in een middeleeuwse sfeer.

Boutiques, restaurants, cafes en kunstgalerijen geven het middeleeuwse karakter een moderne boost.

Dag 8        Vertrek terug naar Nederland

Helaas de laatste dag van deze reis. Alle deelnemers krijgen een transfer naar het vliegveld voor hun vlucht terug naar huis.

Estland, Estonia, Blue ElephantBOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom: € 1995,- inclusief vluchten.
Focus: vogels, zoogdieren, landschap herfstbeleving
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 3 t/m 10 september 2022
Reiscode: 22 EST + vertrekdatum vermelden
Eenpersoonskamertoeslag: € 250,-. 
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Tallinn.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: minibus met chauffeur.
Zwaarte: lichte wandelingen geen bijzondere inspanningen.
Aantal deelnemers: 6 of meer
Accommodatie: comfortabele hotels met eigen badgelegenheid op kamer
Reisbegeleiding: lokale begeleider.
Weer: doorgaans stabiel, fris en zonnig weer.

hoogveen, estland, Estonia, Blue Elephant

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067