Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

ESTLAND IN DE HERFST

Estland, Estonia, Blue Elephant

Van 24 september t/m 2 oktober  2022

drieteenspecht, estland, Estonia, Blue Elephant

NA DE ZOMERHITTE komt Estse natuur tot leven alsof de lente is uitgebroken. Half september is het zover dat kraanvogels, spechten, uilen, korhoenders, elanden, beren en wolven zich gaan voorbereiden op de winter. En uiterst aangenaam, de muggen zijn er ook niet meer!

Estland, Estonia, Eland, Elk


Als je het geluid van de eland kunt nadoen (veel mensen kunnen dat), doe dat dan niet nu. Er kan zomaar een grote bronstige elandstier op je af komen. Die heb je liever op een afstandje. De elanden zijn toch wel gemakkelijk te zien in deze tijd van het jaar, wanneer ze door hun bronstigheid niet zo voorzichtig zijn als anders.
Op de graslanden van Matsalu verzamelen zich elke dag meer en meer kraanvogels uit Estland, Finland en Rusland. Tegen het einde van de maand zijn ze goed doorvoed en uitgerust voor de reis naar het zuiden. Er zijn er dan inmiddels tienduizenden.
Het koude weer en invallende winter in het hoge noorden zetten de watervogels aan tot vertrek. Ook uit de eindeloze taiga vertrekken tal van bosvogels richting zuidwesten.
De ondiepe en zeer lange kustlijn is een ideaal eerste rustgebied voor veel vogels die onderweg zijn. Het is allemaal veel indrukwekkender dan in het voorjaar door de grote aantallen jonge vogels die voor het eerst op trek gaan.


De inmiddels opgegroeide jonge uilen en spechten gaan op zoek naar winterterritoria. Daarbij laten ze zich duidelijk horen. Vooral in de ochtenduren is er overal geroffel van spechten, terwijl de nachtelijke uren vol geroep is van jonge uilen.
Bruine beren maken overuren met vreten om maar zo dik en vet mogelijk de winter in te gaan. Ze zijn dan weer te zien. Wolven zijn actief met de jongen en kunnen soms gehoord worden. Jonge wasbeerhonden en vossen zijn vaker te zien als ze op velden rondstruinen.
Deze periode is ook de kleurrijkste tijd van het jaar met bomen in herfstkleuren, paddenstoelen en bessen. Vooral de hoogvenen vertonen fantastische kleuren.
Dit is Estland, qua afmetingen bijna even groot als Nederland, maar met slechts 1,3 miljoen inwoners. Ongeveer de helft van het land is bedekt met bos en een kwart met moerassen. Ook telt het land vele rivieren en wel 1500 meren. Estland heeft een prachtig gevormde kustlijn van ongeveer 3800 km lang, zeer afwisselend met 1500 eilandjes voor de kust. 18% van het land is beschermd gebied met natuur reservaten die in grootte variëren. De overvloed aan verschillende habitats op korte afstand van elkaar, bossen, moerassen, wetlands en de kustgebieden, maakt het mogelijk om veel verschillende vogels, zoogdieren, bloemen, vlinders in een betrekkelijk klein gebied te zien. Tijdens deze reis bezoeken we ook ringelrobben in de archipel van Hiiumaa.

De reis van dag tot dag

Dag 1 en 2            Kraanvogels in Matsalu Nationaal Park

Op slechts 1,5 uur rijden van Tallinn vinden we de moerassen en bossen van noordwest Estland. We gaan hier eerst heen want Matsalu is de hot-spot voor kraanvogels en veel andere trekvogels. De derde en vierde week van September is de beste periode voor het zien van de kraanvogeltrek. We overnachten in een prachtig gelegen guesthouse op het puntje van het Puise schiereiland ongeveer 10 km ten westen van Altmõisa. Dit is ook een heel goede plaats om zangvogeltrek waar te nemen. Vlak bij de guesthouse is een uitkijkpunt waarvan naar beleven gebruik kan worden gemaakt. Een absoluut hoogtepunt is de aankomst van enorme groepen kraanvogels die ‘s avonds vanaf hun foerageergebieden naar de slaapplaatsen in de ondiepe baai van Matsalu gaan.

Dag 3 en 4             Elanden en trek van zangvogels in Matsalu weiden

Vandaag en morgen bezoeken we beroemde torens van Matsalu NP. Vlakbij de guesthouse genieten we al van de zangvogeltrek. We bezoeken ook andere delen van het gebied. Het is een omgeving die altijd weer verrassingen oplevert.

In de herfst van 2016 waren er bijvoorbeeld 18.000 gaaien en duizenden staartmezen. Haeska, Põgari en andere topplekken voor trekvogels zijn de doelen van vandaag. In de avond gaan we naar de graslanden van Matsalu Park waar jagen verboden is en elanden in alle rust de bronsttijd doorbrengen. Iedere herfst verzamelen de elandstieren zich hier en vechten met elkaar om de vrouwtjes voor zich te winnen. Overnachting in Matsalu NP guest house

Dag 4            Bevers en witrugspecht en grijskopspecht

Estland, Estonia, Blue Elephant

Vandaag rijden we naar het noordwesten Estland waar een enorm bosgebied ligt. Onderweg bezoeken we Haapsalu en het Silma Nature Reserve. In de herfst na de eerste koude nachten worden de lokale bosvogels actief. We kunnen hier de grijskopspecht, witrugspecht en drieteenspechten zien. In de avonduren gaan we op zoek naar Oeraluil, dwerguil en ruigpootuil. Er is hier ook een roedel wolven en verschillende lynx-families. Met wat geluk horen we het huilen van de wolven en misschien zien we ook een van de roofdieren. Overnachting in Roosta

Dag 5            Baltsplaats van korhoenders,  auerhoenders, hazelhoenders en het schiereiland Põõsaspea peninsula

Estland, Estonia, Blue Elephant,, zeearend

We gaan vroeg in de ochtend naar de herfst-baltsplaats van korhoenders, een gedraineerd groot ven. Ruigpootbuizerds zitten in de omringende bomen uit te kijken en de kans is groot dat er een steenarend komt overvliegen. Na dit bezoek rijden we naar het beschermde gebied van Nõva landscape. Dit is een heel goed habitat voor auerhoen en hazelhoenders. Het hazelhoen is in de herfst veel actiever dan in het voorjaar en het is daarom nu de beste tijd om ze te zien. In de namiddag gaan we naar het schiereiland van Põõsaspea waar we veel kunnen zien van de vogels die vanuit het noorden van Siberië wegtrekken naar het zuidwesten. In deze groepen zitten veel grote zee-eenden, zwarte zee-eenden, brandganzen, bergeenden, ijseenden, parel- en roodkeelduikers die af en toe de stuipen op het lijf gejaagd worden door een overvliegende zeearend. Overnachting in Roosta.

Dag 6          Bruine beer en wasbeerhonden in Alutaguse

Estland, Estonia, Blue Elephant, bruine beer

Estland, Estonia, Blue Elephant, raccoon dog

Vandaag gaan we richting taiga in het noordoosten van Estland. Hier ligt Alutaguse, een enorm woud en rietveld moerasgebied in het Noord-oosten van Estland. Ongeveerde helft van de bruine beer populatie leeft in dit gebied in Alutagese. We rijden naar Alutaguse om de nacht door te brengen in de berenschuilplaats. Deze schuilplaats heeft stapelbedden en een toilet. Naast de bruine beer is het mogelijk om vanaf deze schuilplaats wasbeerhonden, vossen, wilde zwijnen en verschillende soorten vogels te zien. Ook zijn er wolven en jakhals gesignaleerd. Voor deelnemers die de nacht niet willen doorbrengen in de berenschuilplaats, is er de mogelijkheid om in het hotel te verblijven in Lahemaa NP. Voor de andere deelnemers is de overnachting in berenschuilplaats.

Dag 7            De taiga en de hoogvenen

Estland, Estonia, Blue Elephant, witrugspecht

Vandaag maken we voettochten door de “eeuwig zingende” bossen van de taiga en ook door veengebieden. Hier zijn in de herfst de kleuren mooier dan in welke andere tijd van het jaar. Vooral de veenmoskussens en daarop groeiende struikjes en kruiden vertonen eindeloze schakeringen rood, geel en groen, een feest voor het oog. Tegelijk kunnen we hier ook vogels zien, roofvogels als sperwer, buizerd, ruigpootbuizerd, valken, steenarend, maar ook klapekster. Overnachting in Lahemaa.

Dag 8          Tallinn

Tallinn is een prachtig ommuurde stad met een oud stadgedeelde dat vermeld is op de Unesco wereld erfgoedlijst. Vele gebouwen, kerken en koopmanshuizen zijn in hun oude glorie hersteld. Boutiques, restaurants, cafes en kunstgalerijen geven het middeleeuwse karakter een moderne boost.

Dag 9        Vertrek ‘s ochtends terug naar Nederland

Estland, Estonia, Blue Elephant

BOEK DEZE REIS

Praktische informatie
Reissom:€ 2295,- inclusief vluchten.
Focus:vogels, zoogdieren, landschap herfstbeleving
Zekerheid:Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum:23 t/m 30 september 2023
Reiscode:23EST + vertrekdatum vermelden
Eenpersoonskamertoeslag:€ 350,-. 
Heen- en terugreis:vliegtuig van Schiphol naar Tallinn.
Reisschema:wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse:minibus met chauffeur.
Zwaarte:lichte wandelingen geen bijzondere inspanningen.
Aantal deelnemers:6 of meer
Accommodatie:Comfortabele hotels met eigen badgelegenheid op kamer, halfpension (diner, ontbijt inbegrepen)
Reisbegeleiding:Nederlandse en begeleider en lokale gids.
Weer:doorgaans stabiel, fris en zonnig weer.
hoogveen, estland, Estonia, Blue Elephant
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067