Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Donaudelta

scharrelaar, Roemenië, Donaudelta, Dobroedsja, vogelreis, Blue Elephant

Klik hier voor het Reisverslag Donaudelta

Klik hier voor de gezinsreis naar Roemenië

Klik hier voor de waarnemingen van de reis in 2019 en hier voor een kort verslag van de reis in 2019

Een vogelreis van alle gemakken voorzien

We reizen 4 dagen op een hotelboot* in de Donaudelta. Deze hotelboot heeft 10 hotelboottweepersoonshutten. De hotelboot wordt voortgetrokken door een sleepboot en sleept ook nog een kleine boot mee en roeiboten. Vanaf de hotelboot kunnen we voortdurend grote karekiet horen, zien we kwakken voor ons wegvliegen, of ralreigers, groepjes witgatjes, solitaire oeverlopers, ijsvogels, maar ook roze en kroeskoppelikanen, purperreigers en wat niet al. Met de kleine boot gaan we overdag kleine kreken en rivierarmen  verkennen, verscholen meertjes roze pelikaanbezoeken en volop de vogels zien. Zo komen we niet alleen de alom tegenwoordige futen tegen, maar ook zwarte ibis, zeearend, altijd weer beide pelikanen, ralreiger, witwangstern, witvleugelstern, dwergaalscholver, aalscholver, baardmannetje en buidelmezen. Lunchen doen we meestal op de boot, dineren altijd. En ’s avonds kunnen we vanaf het dek naar de vogels als kleinst waterhoen luisteren, als tenminste de koren van groene kikkers of boomkikkers dat niet overstemmen. En dat allemaal onder genot van een drankje. De boot is ook wat dat betreft van alle gemakken voorzien.

*Om de reis met de hotelboot uit te voeren, zijn minimaal 10 deelnemers nodig. Wanneer we dit aantal niet bereiken wordt de reis uitgevoerd met een kleinere boot en overnachting in een Guesthouse dat midden in de Delta ligt. Hier wordt u gewekt door een kikkerkoor. Voor het ontbijt zijn er al bijzondere vogels te spotten. Mocht de groep aan de kleine kant zijn, zoeken wij altijd contact met u om te overleggen. 

De Donaudelta

roe-wildekatDe Donaudelta bestaat uit een paar hoofdstromen, die we zo snel mogelijk verlaten en verder vele grotere en kleinere kanalen, grotere en kleine meren en talloze bossen en rietvelden. Op sommige plaatsen zijn dorpjes op plaatsen, “grindul” genaamd, die nooit overstromen en waar mensen zich dus gevestigd hebben. Net zoals in Nederland mensen zich vroeger op stroomruggen in het rivierengebied vestigden. Deze dorpjes zullen we bezoeken om vogels te zoeken, zoals vale spotvogel, grijskopspecht, ooievaar roodpootvalkenzovoorts. Daarnaast zijn deze dorpjes prachtige voorbeelden van een verstilde tijd. Hier zien we nog hoe er vroeger geleefd werd. Iedereen heeft er huisvee, een grote tuin voor aardappels en groente en fruitbomen. Wijn maakt men van zelfgeteelde druiven.
Op de grinduls worden koeien, geiten en ganzen gehoed. De grotere grinduls lijken meer op rivierduinen met broedkolonies van roodpootvalken en roeken, met soms een paartje ransuilen. Een goede kans maken we ook op grielen.

De Dobroedzja en Zwarte Zeekust

De Macin heuvels vormen de hoogste heuvels in de Dobroedzja. Hebben we de isabeltapuit nog niet gezien, dan kunnen we die hier niet missen, ook de bonte tapuit, sperwergrasmus, griel, rode rotslijster, arendbuizerd, Syrische en middelste bonte specht zijn hier. De sakervalk heeft hier een vaste broedplek, die bijna elk jaar bezet is en daarmee een grote waarnemingskans geeft. Babadag is een Turkse naam die nog herinnert aan de tijd dat de Turken de baas waren. Er leeft nog steeds een grote Turkse minderheid in het gebied. De bossen die de Sultan liet aanplanten nadat hij het eerst had leeggekapt zijn nu steeds interessanter voor vogel(aar)s. De ortolaan, sperwergrasmus, rouwmees en kleine vliegenvanger zijn nu in de bossen te zien. Boven de bossen kunnen we regelmatig balkansperwer, dwergarend, slangenarend en schreeuwarend waarnemen.

Wandelingen
We verplaatsen ons in de Donaudelta in een hotelboot en maken met kleinere boten excursies in moeilijk toegankelijke gebieden. Tijdens het landprogramma verplaatsen we ons per luxe bus naar de vogelrijke gebieden. Daar zijn we zoveel mogelijk buiten met wandelingen die in de meeste gevallen niet ver gaan.

Verzorging
Het is voor de Roemeense reisbegeleiding een erezaak ons optimaal te verzorgen. Dat betekent ook heerlijke picnics en ’s avonds altijd weer een uitstekend diner. De hotelboot en de hotels op het land zijn van zeer goede kwaliteit en altijd schoon. 

DEZE REIS BOEKEN

Praktische informatie
Reissom: € 1995,- inclusief internationale vluchten.
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 20 t/m 27 april 2023 
Reiscode: 23Donau
Eenpersoonskamertoeslag: € 350,-.
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Boekarest.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: (Hotel)boot*, kleinere boten en bus met chauffeur.

*bij voldoende deelnemers

Zwaarte: Dit is een ontspannen reis met korte en lichte wandelingen.
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 16 personen.
Accommodatie: hotels en  hotelboot op basis van volpension. Niet kamperen
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en lokale vogelgids.
Weer: doorgaans stabiel en zonnig weer.
Reisprogramma
dag 1: Vertrek uit Nederland en aankomst in Boekarest. Transfer naar hotel in Tulcea, met onderweg een pauze op een leuke plek om vogels te kijken;
dag 2: Macin en omgeving. Overnachting in 4 sterrenhotel in Tulcea;  
dag 3: Met een boot de Donouadelta in. Verblijf in de delta met wandelingen en boottochten. Overnachting op de hotelboot;
dag 4: Verblijf in de delta met wandelingen en boottochten. Overnachting op de hotelboot;
dag 5: Terug met de boot naar Tulcea. Overnachting in Tulcea;
dag 6: Macin en omgeving. Overnachting in 4 sterrenhotel in Tulcea;
dag 7: Babadag en Zwarte zeekust. Overnachting in 4 sterrenhotel in Tulcea;
dag 8: Transfer naar Boekarest en terugreis naar Nederland.

Donaudelta

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067