Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Noordoost Griekenland Dadia-woud en Evrosdelta

Dadia Griekenland

Griekenland: Dadia woud en Evrosdelta

klik hier voor het reisverslag van deze reis

Noordoost Griekenland
roodpootvalk

roodpootvalk

Verrassend mooi is misschien wel het eerste wat je denkt bij het rondreizen in Noordoost Griekenland. Griekenland als een land met een reputatie van ontboste landschappen, vooral zonaanbiddende of oudheden bezoekende toeristen, blijkt ook een prachtige natuur te bezitten in het gebied tussen Bulgarije en de Middellandse zee van Thessaloniki in het westen tot de Turkse grens in het oosten. Er liggen internationaal vermaarde wetlands als het Kerkini-meer en grote delen zijn bosrijk met als mooiste het Dadia-forest. Hier ligt een voor Griekenland Èn Europa uniek roofvogelparadijs.

Deze rondreis voert ons door dorpjes met broedende kleine torenvalken en Spaanse mussen, door de mooiste bossen, langs wetlands, lagunen, rivierdalen en deltaís met als hoogtepunt de Evrosdelta.

Rondreis langs vogelparadijzen

De vogelrijkdom van Noordoost-Griekenland is te danken aan de bijzondere geografische en klimatologische omstandigheden. De soorten van het Middellandse Zee-gebied zijn volop aanwezig, maar ook een aantal noordelijke soorten vinden hier hun zuidgrens. Bovendien ligt het gebied op de vogeltrekroute van Siberië

Dadia Griekenland, stelkluut

steltkluut

naar Afrika. Deze rondreis is zo uitgekiend dat we op de beste momenten de meest interessante vogelparadijzen bezoeken.
Voordeel van een reis in april is dat ook nog een gedeelte van de vogeltrek kan worden waargenomen, terwijl karakteristieke zomervogels als bijeneter, scharrelaar, zomertortel en roodkopklauwier al terug zijn van hun winterverblijf in Afrika.

Het gierenrestaurant van Dadia

Het bos van Dadia is in de eerste plaats tot beschermd gebied verklaard om de roofvogelnesten te beschermen. Natuurlijke eikenbossen zoals dat van Dadia zijn langs de Middellandse Zee tamelijk uniek. De meeste zijn reeds in de Romeinse tijd gekapt ten behoeve van de scheepsbouw. In Dadia Forest brengen we een bezoek aan een gierenrestaurantî. De boeren kunnen hier hun dode schapen, koeien en geiten kwijt. Op deze vaste voederplek is het eigenlijk altijd prijs. Elke soort heeft zijn eigen specialisatie. De monniksgier (in Dadia Forest leven momenteel ongeveer 100 exemplaren) begint als eerste en gebruikt zijn kolossale snavel om het karkas te openen en eet de hardste stukken vlees. De vale gier reikt met zijn lange, kale nek veel dieper in het kadaver en doet zich tegoed aan zachter vlees en ingewanden. De kleinere aasgier eet de laatste restjes op en tenslotte wordt het karwei afgemaakt door de lammergier, die de botten kraakt en verorbert. De lammergier is overigens nog steeds zeer zeldzaam aanwezig in Dadia.

Sporenkieviten

De aanwezigheid van water staat garant voor een aantal rijke en gevarieerde moeras- en

witwangstern

witwangstern

watervogelpopulaties. In combinatie met een lage bevolkingsdichtheid zijn de wetlands hier, mede door de relatieve ongereptheid, rijk aan bijzondere soorten. Het Kerkinimeer is zoín wetland. Vanuit ons hotel kijken we uit over het meer. Door de aanwezigheid van wilgenmoeras en de visrijkdom zijn hier grote reigerkolonies te vinden met o.a. ralreigers, lepelaars, purperreigers, zwarte ibissen en dwergaalscholvers. In het meer zijn flinke aantallen kroeskoppelikanen en roze pelikanen te zien. Waterlelie, kleine plomp en waternoot vormen drijvende velden van waterplanten waarop witwangsterns en zwarte sterns nestelen. Tientallen ooievaars hebben het

sporenkievit

sporenkievit

dorpje Kerkini als thuisbasis en pendelen heen en weer tussen hun nesten in het dorp en het meer. We brengen ook een bezoek aan de Evros-delta, op de grens met Europees Turkije. De delta is zeer vogelrijk met onder andere een populatie sporenkieviten. Verder kunnen we hier mogelijk kwak, woudaapje, zwarte ooievaar, griel, zwarte ibis, flamingo, poelruiter, zeearend, zwarte wouw en lannervalk waarnemen. Ook in de bergen is water aanwezig. Er zijn prachtige beekdalen, omzoomd met monumentale oosterse platanen. Behalve grote gele kwikstaart, wielewaal, ortolaan en ijsvogel kunnen dergelijke plekken verrassingen in petto hebben als draaihals, buidelmees en foeragerende
zwarte ooievaars.

Steenarenden en landschildpadden

In deze vogelreis valt nog wat meer te zien dan alleen vogels. Het gebied is ongekend rijk aan

Dadia Griekenland , Griekse landschildpad

Griekse landschildpad

kruipend gedierte. Er komen 38 soorten reptielen en amfibieÎn voor. Met name hagedissen, slangen en schildpadden vormen een belangrijke voedselbron voor de roofvogels. Als we geluk hebben kunnen we getuige zijn van de spectaculaire jachtacties van de steenarend. Veel individuen hebben zich gespecialiseerd op de algemeen voorkomende Moorse en Griekse landschildpadden. Van grote hoogte worden de schildpadden door de steenarend naar beneden geworpen waardoor de schildengekraakt worden. De met ruigte, struiken en zwarte dennen begroeide berghellingen worden bewoond door steenpatrijs, blonde tapuit, grijze gors, ortolaan en blauwe rotslijster.

Langs de Bulgaarse grens

grauwe klauwier, Dadia Griekenland

grauwe klauwier

We blijven telkens enkele nachten in een hotel en verplaatsen ons dan weer naar een volgend gebied. De wegen zijn goed en we stoppen regelmatig. Het gebied langs de Bulgaarse grens is vrijwel onbewoond bergland. De Turkse nederzettingen, die we onderweg passeren, stralen duidelijk een oosterse sfeer uit. Een wandeling door het kleinschalig cultuurlandschap rond de dorpen is vaak goed voor grauwe gors, hop, grauwe klauwier, roodkopklauwier, cirlgors, rouwmees, isabeltapuit, vale spotvogel en nachtegaal. Het bergland is ook van belang voor een aantal soorten arenden: schreeuwarend, steenarend, dwergarend en slangenarend foerageren regelmatig langs de hellingen.

 

Praktische informatie
Reissom: € 1795,- inclusief internationale vluchten.
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 23 april t/m 1 mei (9 dagen).
Reiscode: 16Dadia
Eenpersoonskamertoeslag: € 350,-.
Heen- en terugreis: vliegtuig naar Thessaloniki.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: bus met chauffeur.
Zwaarte: relaxte excursiedagen , goede wandel schoenen aanbevolen.
Aantal deelnemers: tenminste 10 personen.
Accommodatie: hotels op basis van halfpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider.
Weer: doorgaans stabiel en zonnig voorjaarsweer, regen is mogelijk.

 

Reisprogramma
dag 1: aankomst en transfer naar Kerkini
dag 2: Kerkinimeer;
dag 3: transfer naar Nestos-delta, onderweg Paleokastro en Fraktos;
dag 4: Nestos-delta en kloof;
dag 5: Mangana, Porto Lagos, Mitrikoumeer; einde van de dag transfer naar Dadia;
dag 6: Dadia en Kapsalo;
dag 7: Evros Delta;
dag 8: Dadia Forest, Avas vallei en Iasmoskloof;
dag 9: transfer naar Thessaloniki, terugreis.

Op onderstaande kaart ziet u de locaties die wij aandoen in Griekenland, klik op de rode punten voor meer informatie.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067