Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Brazilië

boven-braz-atl

 Brazilië, Atlantisch regenwoud en Pantanal 

Foto-overzicht van een reis naar Brazilië in 2010 

en een in 2011

Stel je toch eens voor om over de rivieren in de Pantanal te varen in een comfortabele boot. Je hebt in het afgelopen half uur al bijna alle soorten ijsvogels van Zuid-Amerika gezien, Toco-toekans, Fasciated Tiger herons en andere. En dan een thrill met de waarneming van een groep reuzenotters. Omdat ze jongen hebben komen de mannetjes naar de boot zwemmen. Op de kant leiden de vrouwtjes ze weg. Na heel wat geklik van camera’s varen we rustig door. Kaaimannen liggen langs de oever, af en toe zien we een tapir en capibara’s kijken ons aan van langs de oever.

Brazilië!! Alles aan dit romantische land is indrukwekkend. De oppervlakte is groter dan heel West-Europa. Economisch groeit het, zij het met horten en stoten, maar het betekent toch dat de oorspronkelijke natuur steeds meer een stapje terug moet doen. Het Amazone-gebied, het grootste en meest bedreigde regenwoud, heeft echter nog ontzettend veel te bieden. Maar evengoed is daarbuiten ook nog zeer bijzondere natuur te vinden. Minder bekend maar wel rijker aan endemische soorten is het Atlantsch regenwoud. Daarnaast zijn er onwaarschijnlijk vogelrijke gebieden zoals de Pantanal. De Pantanal is misschien wel een van de meest bijzondere vogelgebieden ter wereld. Hier gaan we de hyacinth ara’s, Jabiru in grote aantallen, ijsvogels, toekans en vele andere soorten waarnemen. De Pantanal is ook het gebied waar je bijna struikelt over de capibara’s en kaaimannen (Jacaré in het Braziliaans-Portugees). Neotropische otter en reuzenotter worden altijd meerdere malen waargenomen en op de jaguar is meer dan 50% kans. Een tocht op zoek naar de jaguar levert altijd ongelooflijk veel soorten van vogels en zoogdieren op. De Pantanal is uitgestrekt en gevarieerd.

braz-saffron

Atlantsch Regenwoud

Brazilië heeft veel te bieden. Het Atlantisch regenwoud eigenlijk de meest bijzondere regio. Door een bergketen geïsoleerd van het Amazonegebied heeft zich hier een vogelfauna ontwikkeld met meer dan 60 soorten endemen, uniek dus in de wereld. Veel van deze endemen zijn algemeen, zoals de schitterend rode Brazilian Tanager, de prachtige kolibries als Brazilian Ruby , Saw-billed Hermit , Sombre hummingbird en Black Jacobin. Andere soorten endemen zijn Black-hooded Antwren, Saffron toucanet, Blue Manakin, Spot-backed Antshrike, Chestnut-bellied Euphonia en Azure-shouldered tanager

Braz-hummer

Pantanal

De Pantanal is rijk aan soorten als Toco Toucan, Hyacinth ara’s en tal van watervogels. Nergens is de jabiru zo talrijk als hier en er zijn bijzonderheden zoals de maar op één plek voorkomende Black-hooded Parakeet. Capibara’s, reuzenotters, jabiru, kaaimannen, vogelspinnen, vele soorten ijsvogels en ook de jaguar. Deze vogel- en natuurreis is een  uitgelezen kans om kennis te maken met de specifieke diersoorten van het Zuidamerikaanse continent.

Programma 

We vliegen van Amsterdam naar Sao Paulo. Daar overnachten we in een comfortabel hotel en reizen de volgende dag naar Cuiabá voor de eerste week die in de Pantanal wordt doorgebracht. en overnachten in Tucanos, waar we enkele dagen blijven.

braz-sunbitternDe eerste dagen intensief vogels zoeken en vinden in verschillende gebieden met de nadruk op de talrijke endemen hier.

Daarna een vlucht naar Cuiabá met een aantal dagen in de Pantanal, waarbij naast de vele vogelsoorten ook grote aantallen kaaimannen, af en toe tapirs, reuzenotters zullen worden gezien en wellicht een eerste jaguar als voorbereiding voor wat komt in de laatste periode van de reis. De Pantanal is rijk aan alles met veel soorten Ara’s, Razor billed Curasow, Capped Heron, Sunbittern en Red-throated Piping-Guan, en alle soorten ijsvogels. In bossen zien we manakins, spechten en vele kleine zangers.

De Transpantaneire, is de enige toegangsweg die niet verhard is. In de droge tijd verdampt een deel van het aanwezige water, zodat her en der verspreid wat plassen overblijven. Dit is het gebied van de vele watervogels zoals Jabiru, roze lepelaar, de agami heron, de Southern Screamer, de Sunbittern (zonneral), Jacana’s, reigers, aalscholvers, etc.

BOEK DEZE REIS

Programma:
dag 1: Vertrek Schiphol en aankomst in Sao Paulo
dag 2: Naar Cuiabá met binnenlandse vlucht en vervolgens naar Pantanal/Pouso Alegre ;
dag 3-4: dagelijks excursies, Pouso Alegre;
dag 5-7: Pantanal, Porto Jofre, dagelijks bootexcursies;
dag 8: Na ontbijt naar Cuiabá voor vlucht naar Rio de Janeiro;
dag 9: Na ontbijt naar stedelijk regenwoud van Rio de Janeiro, bezoek aan het Christusbeeld. Daarna door naar Regua;
dag 10-12: elke dag excursies, Regua;
dag 13: na vogelen in de vroege ochtend rit naar Paraty-Vila mont;
dag 14-16: Paraty Vila Mont; dagelijks excursies;
dag 17: naar Sao Paulo met laatste excursie onderweg, en daarna terug naar Amsterdam.
dag 18: Aankomst Schiphol;
Practische informatie
Algemeen:  
Prijs: € 5995,– inclusief internationale vluchten
Garantie: Blue Elephant is deelnemer van GGTO; 
Tour data: 31 okt t/m 17 november 2022
Tour code: 22/BRAZ
Eenpersoonskamertoeslag: € 490,- (onder voorbehoud)
vertrek: Sao Paulo
Uitgebreide reisbeschrijving: Uitgebreide reisbeschrijving wordt 4 weken voor vertrek toegezonden.
Lokaal transport: Grote terreinwagen, boot and locale vluchten
Wandeling zwaarte: Lichte wandelingen.
aantal deelnemers  minimaal 6, maximaal 12
Accommodatie: Zeer goede hotels/lodges, aangemeerde boot
Gidsen: Nederlands sprekende reisleider en lokale  gidsen
Weer: tropisch warm en regenkansen
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067