Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Algarve en Atlantische Oceaan

Vogelrijke Algarve en Atlantische oceaan, met roofvogeltrek en storm- en pijlstormvogels.

Klik hier voor een foto-overzicht van deze reis in 2012

Schorren en slikken

Algarve en Atlantische oceaan

steltkluut

Aankomst op zaterdag. Bezoekje aan Ria Formosa. Op de slikken en schorren kunnen we alvast kennismaken met regenwulp, steenloper, zilverplevier, strandplevier en bontbekplevier, grote stern, reuzenstern, visarend, lepelaar en kleine zilverreiger.

Castro Marim, Audouins meeuw en dunbekmeeuw

kortteenleeuwerik

kortteenleeuwerik

De eerste hele dag gaan we nar de Castro Marim, een moerasland dicht bij de monding van de Guadiana. Hier is de “Reserva Natural do Sapal do Castro Marim”, een enorm watergebied van ongeveer 2000 ha, met zoutpannen en kwelders. Flamingo’s, steltkluut en kluut zijn zeer algemeen, evenals dwergstern en bergeend. De kolonies van Audouins meeuw en dunbekmeeuw zijn natuurlijk verlaten, maar er zijn altijd nog wel een aantal van deze bijzondere meeuwen aanwezig. Daarnaast zijn er goede kansen op de kleine kortteenleeuwerik en de brilgrasmus. Een gebied om een hele dag lang  te verkennen. Laat in de middag middag gaan we naar de Tavira zoutpannen. De zoutpannen van Tavira zijn zeer geschikt voor de observatie van meeuwen en waadvogels. Degenen die daar geen zin meer in hebben, kunnen wat rustiger aan doen rond het hotel.

Castro Verde en de Guadiana Valley trappen en roofvogeltrek

De uitgestrekte vlakten van Zuid-Alentejo worden bevolkt door de grootste populaties van zowel de Grote en Kleine Trap. De vlakten, die eruit zien als steppen, bieden bovendien een habitat voor kuifleeuwerik, kortteenleeuwerik en kalanderleeuwerik. De grauwe Gors is er algemeen en de grijze wouw wordt meestal wel gezien, net als de zuidelijke klapekster. In de namiddag vervolgen we onze reis door de Alentejo een van de hoogtepunten van de reis, de spectaculaire kloof en waterval in het Guadiana-dal met kans op een steenarend.In de omliggende regio kunnen we slangenarend, raaf, blauwe ekster en rode patrijs waarnemen.

Lagune van Ria Formosa purperkoeten en grielen

Na een vroeg ontbijt, vertrekken we naar de Ria Formosa lagune om aan boord van een traditionele vissersboot de omgeving te verkennen. Hier zien we een labyrint van kwelders, kanalen en droogvallende platen; dit komt overeen met een lagune kust duinsysteem, die ongeveer parallel loopt aan het continent. In deze kleine, traditionele boot heeft men uitstekend zicht op steltlopers. We leggen aan op een van de eilanden aan de lagunes.

purperkoet

In de namiddag verkennen we het beschermde gebied van Ludo, ten westen van Faro. Het is ontstaan uit een mozaïek van zoutpannen, uitgebreide aquacultuur, pijnboom bossen, kwelders en akkers. Woudaapjes en purperkoeten  temidden van veel eenden, waaronder krooneenden in het riet aan de rand van zoetwater vijvers. Deze rietvelden zijn van belang voor diverse soorten watervogels, alsmede voor grote aantallen trekkende zangvogels zowel tijdens de herfst en het voorjaar. Het is een bijzondere plek voor vogels

 

West Algarve:  Vilamoura en Lagoa dos Salgados Kuhl’s pijlstormvogel en witoogeenden

We vervolgen onze reis naar de westkust. Dichtbij Vilamoura maken we een kleine wandeling door het “Parque Ambiental”. In de uitgebreide rietvelden zien we blauwborst, rietgors en buidelmezen die hier overwinteren. Nu en dan komen we misschien een rode patrijs tegen en observeren we af en toe de zeldzame en prachtige monarchvlinders. De rest van de middag is gepland voor het verkennen van de Lagoa dos Salgados , een brede waterlagune en een belangrijk knooppunt voor veel trekvogels. Hier zijn veel flamingo’s en eenden, waaronder witoogeend.

Sagres en Cabo S. Vicente, grote pijlstormvogel en dolfijnen, havikarend

Algarve en Atlantische oceaan

Tuimelaars

We besteden de laatste twee dagen van onze reis in de regio rond Sagres en Cabo S. Vicente. In de directe nabijheid van de kust passeren diverse zeevogels naar het zuiden of overwinteren zelfs in deze regio na het broedseizoen. Andere soorten hebben hun oorsprong in de wateren van het zuidelijk halfrond. Omdat we twee zeetochten plannen hebben we grote kans op waarnemingen van de volgende soorten:  vaal stormvogeltje, stormvogeltje, Noordse pijlstormvogel, Wilson’s stormvogeltje, grote pijlstormvogel, Kuhl’s pijlstormvogel, grauwe en vale pijlstormvogel en grote jager. Jan-van-genten zijn er algemeen en dolfijnen kunnen eigenlijk niet gemist worden.

Kuhl’s pijlstormvogel

De hoogtepunten van de reis zijn twee boottochten offshore, gepland voor de ochtenden. Tijdens de middag verkennen we de concentratie van grote aantallen trekvogels, vooral roofvogels rond dit gebied. Slechts een paar kilometer het binnenland in, op de open heide en in de dennenbossen, zullen we migrerende roofvogels zien, zoals zwarte ooievaars. Hier kunnen we 15 of meer verschillende roofvogelsoorten tegenkomen. Soms zelfs meer dan duizend vale gieren in een keer.Afhankelijk van de windomstandigheden kunnen de vogels voor dagen of zelfs weken in dit gebied verblijven. De meest voorkomende soorten zijn dwergarend, slangenarend, steenarend, keizerarend, slechtvalk en ook lannervalk, maar er is ook een kans om de zeldzame havikarend en de Eleonora’s Valk, die er sinds kort regelmatig voorkomt. Daarnaast hebben we ook kans getrakteerd te worden op ontmoetingen met tal van trekkende zangvogels alsmede lokale vogels zoals alpenkraai, blauwe rotslijster, Thekla leeuwerik, rotszwaluw en kleine zwartkop, brilgrasmus en Provencaalse.

 

Praktische informatie
Reissom:  € 1795,-
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; Uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 21 t/m 28 september 2018
Reiscode: 18ALG
Eenpersoonskamertoeslag: € 280,-.
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol of Rotterdam naar Faro.
Vervoer ter plaatse: busje
Reisprogramma: wordt 4 weken voor vertrek toegezonden
Zwaarte: Dit is een ontspannen reis met korte en lichte wandelingen.
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 8 personen.
Accommodatie: hotels op basis van halfpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider.
Weer: doorgaans stabiel en zonnig weer.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067