Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blackthroated tit, Blue Elephant, India, Bhutan
  Black-throated Tit, Bhutan
 • Casarca, Bhutan, India, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Bhutan
 • India, Spot-billed Duck, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, Bharatpur
  India, Bharatpur
 • Edelhert, Schotland, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Schotland
 • Taiwan Blue Magpie, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Taiwan
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Blue-crowned parakeet, vogelreis, natuurreis
  Brazilië
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Capibara, Kaaiman, vogelreis, natuurreis
  Pantanal
 • Blue Elephant, blauwe ekster, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Spanje, Portugal
 • Blue Elephant, red-tailed tropicbird, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Giraffe-necked weevil, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Kameleon, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar

Reisverslag Colombia 2014. Laagland-trip: Choco & Amazones

 

Colombia, een land van ontelbaar veel vogelmogelijkheden. 

 

Een keuze maken voor een vogelreis naar Colombia is niet gemakkelijk.

Orinoco Softtails, Blue Elephant, Vogelreis, Colombia

Orinoco Softtails

Colombia heeft immers het meeste aantal soorten vogels ter wereld (bijna 1/5 van alle soorten) maar is ook erg groot (28 keer Nederland) en het heeft erg veel biotopen. Er zijn dus ontelbare combinaties mogelijk.

De meeste reizen in het verleden waren gericht op de endemen. De keuze voor deze reizen is wel logisch. Colombia was in het verleden voor velen te gevaarlijk en de fanatieke vogelaars hadden al vele soorten in de omringende landen gezien. Vandaar dus dat meestal de keuze valt voor de Santa Marta bergen in het noorden van het land (met 25 endemen) en de 3 Andes ketens.

De laaglanden worden veelal ten onrechte vergeten. Ook hier komen prachtige topsoorten voor. Bovendien is het niet zo vermoeiend en stresserend omdat er weinig gereden moet worden. De meeste vogelplekken bevinden zich op slechts 15 minuutjes van het hotel.

Voor deze 16-daagse trip hadden we gekozen voor een combinatie van Pacifische kust (Bahia Solano) en Amazones (Inirida) helemaal aan de andere kant van het land. Dit werd nog aangevuld met enkele sites rond Medellin en Bogotá. (kijk voor de kaart van Colombia onderaan deze pagina)

 

El Valle (Bahia Solano)

 

Het eerste deel van de trip bestond uit 5 dagen Choco.

colombia

De deelnemers landden op 29 maart in Medellin. ’s Anderendaags namen we de vlucht naar Bahia Solano. Terwijl men onze baggage regelde, trokken we er al op uit en op 200 meter van de luchthaven zagen we al een mooie Koningsgier. Na installatie in ons hotel aan het strand (foto rechtsboven) in het dorpje El Valle, maakten we een eerste kennismaking met de avifauna van de Pacifische kust.

Gans de eerste nacht regende het pijpenstelen. Devolgende dag had ik het Rio Tundo trail op de agenda gezet. Dit is een trail van slechts 3,5 km. Maar door de regen was het er

Colombia, vogelreis, Blue Elephant modderig. De deelnemers hebben wel geploeterd. Bovendien viel het een beetje tegen qua vogels. Scaly-breasted Wren, Rose-faced Parrot en Stub-tailed Antbird waren de beste soorten.

Voor de reis begon, was het weer de enige bezorgdheid. In April begint het regenseizoen in het grootste deel van Colombia. En met name in de erg natte Choco laaglanden aan de Stille Oceaan kan er wel wat regen uit de hemel vallen. In 1974 viel er in in het dorpje Tutunendo, welke op slechts 100 km van onze vogelplek ligt, 23 m regen!  En gemiddeld regent het daar 10 m per jaar, wat het de tweede natste plek op aarde maakt! Maar tegelijkertijd is het ook een van de meest biodiverse regios van onze aarde.

Golden-collared Manakin, Colombia, Vogelreis, Blue Elephant

Golden-collared Manakin

Ervaring heeft geleerd dat de regenperiode niet echt slecht is. In deze periode zijn er veel insecten en voor vele vogels is dit het ideale moment om jongen groot te brengen. Op dat moment zijn vogels erg actief en territoriaal.

Het pakte toch anders uit en het bleef bijna de ganse tijd droog, eerder zelfs te droog. Het was eenvoudig wandelen, maar de activiteit bleef uit en het was stil. Desalnietemin konden we nog leuke vogels aan de lijst toevoegen, met name Bat Falcon, Great Jacamar, Spot-crowned Barbet, Choco Toucan, Black-capped Pygmy-Tyrant (‘s werelds kleinste zangvogel), Golden-collared Manakin (foto hierboven), One-coloured Becard, Slate-throated Gnatcatcher, Red-capped Manakin, Rufous-winged & Golden-hooded Tanager en Orange-billed Sparrow. De teller stond op 130 soorten en 20 minder dan verwacht.

White-bellied Antbird, Colombia, Blue Elephant, Vogelreis

White-bellied Antbird

Onderweg naar Bogotá, maakten we gebruik van de tussenstop in Medellin om snel naar La Romero te gaan voor o.a. de endemische Red-bellied Grackles, welke we ook zagen. Van de luchthaven in Bogota vertrokken we gelijk naar San Francisco. Hier in San Francisco bezochten we Jardin Encantado, een tuin met 100-en kolibries. Misschien is het wel de grootste kolibrietuin. Alle bekende filmmakers, inclusief Sir David Attenborough zijn er komen filmen. Mooie soorten, die we hier zagen waren Ruby-topaz Hummingbird, de endemische Indigo-capped Hummingbird en Gorgeted Woodstar. Die laatste is een van de kleinste soorten kolibries en dus een van de kleinste vogels ter wereld.

Het nabijgelegen Laguna Tabacal was ook fantastisch. De ongelofelijke activiteit resulteerde in topsoorten zoals Black Hawk-Eagle, Speckle-breasted Wren, Stripe-breasted Spinetail, White-bellied Antbird en Bar-crested Antshrike.

Inírida

 

Blauwgele, Rode en Groenvleugelara, Colombia, Blue Elephant

Blauwgele, Rode en Groenvleugelara

Op de 8ste dag vertrokken we vrij vroeg naar de luchthaven en om 9:00 uur zaten we al in de lucht. Na aankomst in het hotel, maakten we een eerste namiddagwandeling in Sardinas. Met succes noteerden we de eerste speciaaltjes: Black Manakin en Rufous-crowned Elaenia. We sloten af met een mooi schouwspel van een 5-tal Least Nighthawks vliegend over de savanna.

De eerste ochtend begon ook mooi. Een 50-tal luid-ruchtige ara’s (Blauwgele, Rode en Groenvleugelara) zaten op een 50 m.

Daarna hadden we een beetje regen waardoor we wat tijd verloren. Het was de dag voor Capuchinbird en deze zagen we enkel 2x snel door het bos vliegen.

Uitgezonderd van die ene regenmorgen waren de  volgende dagen erg droog en meestal bloedheet.

Maar de activiteit was toch erg hoog en het aantal soorten begon snel te groeien.

Colombia, Blue Elephant, Vogelreis

Beide deelnemers gaven de voorkeur aan een boottocht door een kleine rivier i.p.v. een tripje naar de fameuze Mavecure bergen. En dit was de beste keuze, want het was voor de deelnemers de beste dag. Het weer zat mee; het bleef de hele dag bewolkt en de activiteit was hoog.

Colombia, Vogelreis, Blue Elephant

Met de rickshaw door de savanna
(foto: Gert Van den Born)

Colombia, Blue Elephant, Vogelreis

boottrip (foto: Gert Van den Born)

We hadden die dag 95 soorten terwijl ze konden uitrusten in de boot. Daaronder was Hoatzin, Blue-throated Piping-Guan, Slate-coloured Hawk, Rusty-backed Spinetail, Wire-tailed Manakin en ook nog enkele Orinoco-dolfijnen.

Ook de andere dagen waren top, met Green-tailed Goldenthroat, White-naped Seedeater (foto vorige pagina), Plumbeous Euphonia en Pompadour Cotinga op de Cano Vitina walk. De Matracatrail stelde ook niet teleur met Orange-cheeked Parrot, White-necked Puffbird, Lettered Aracari, Varzea Schiffornis en Orinoco Softtail. Deze laatste soort is tot op heden door slechts een handvol mensen gezien.

Een “white-sand” trail leverde nog Ocellated Woodcreeper, Cinereous Mourner, Blackish-grey Antshrike, Cherrie’s Antwren, Rufous-tailed Flatbill en Citron-bellied Attila op.

Voorts waren er namiddagwandelingen naar Lagunas Las Brujas (Muscovy Duck, Band-tailed Nighthawk en Amazonian Black-Tyrant), Los Cocos (Amazonian Umbrellabird en Black-collared Swallow) en Caño Bonito (Yellow-crowned Manakin).

Bogotá

We hadden nog anderhalve dag over in Bogota. De eerste namiddag bezochten we Chingaza NP met o.a. Bearded Helmetcrest. Spijtig genoeg had slechts 1 van de deelnemers een vluchtige blik op het zenuwachtige vogeltje kunnen werpen.

wire tailed manakin, Blue Elephant, Vogelreis, Colombia

wire tailed manakin

In de namiddag bezochten we nog een wetland wat nog een extra endeem opleverde: Bogota Rail en ook nog andere leuke soorten, zoals de Spot-flanked Gallinule en de Noble Snipe.

We klokten af op een totaal van 393 soorten (waarvan 16 enkel gehoord) in 16 dagen, wat ruim aan de verwachting voldeed. Daaronder bevonden zich 11 soorten manakins, 4 ara-soorten en 29 soorten kolibries.

De complete soortenlijst van waarnemingen is beschikbaar op aanvraag. 

Het reisschema van deze reis:

Dag    

Datum 

Programma voormiddag Programma namiddag

0

ZA

29/mrt

aankomst in Medellin(22:14 hr)

1

ZO

30/mrt

vlucht naar Bahia Solano (10:30 am) El Valle strand

2

MA

31/mrt

Rio Tundo trail El Valle – Bahia Solano weg

3

DI

1/apr

Utria trail Utria trail

4

WO

2/apr

boot naar Utria NP Watertank trail

5

DO

3/apr

Mangrove trail en pad naar El Valle pad naar El Valle

6

VR

4/apr

Bahia Solano road – vlucht naar Bogota naar San Francisco (2 hr)

7

ZA

5/apr

Laguna Tabacal Jardin Encantado

8

ZO

6/apr

vlucht naar Inirida (9:00 hr) Sardinas trail (Inirida)

9

MA

7/apr

Caño Carbon trail (Inírida) Los Cocos (Inírida)

10

DI

8/apr

Matraca trail (Inírida) Laguna Las Brujas (Inírida)

11

WO

9/apr

Caño Vitina Los Cocos (Inírida)

12

DO

10/apr

Guamal Inirida

13

VR

11/apr

Boot trip Caño Cunuben Matraca trail (Inírida)

14

ZA

12/apr

Caño Carbon trail (Inírida) Inirida scrub

15

ZO

13/apr

Vlucht naar Bogotá Chingaza

16

MA

14/apr

BioAndina Guasca en  internationalevlucht (20:55)

 

brown breasted parkeets, Blue Elephant, Vogelreis, Colombia

brown breasted parkeets

 

Voor 2015 hebben we een reis gepland voor Colombia

 • Van 7 maart t/m 22 maart 2015: Centraal, Westelijke & Oostelijke Andes en Amazone-gebied

 

 

Untitled-1

 

 

 

 

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067