Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blackthroated tit, Blue Elephant, India, Bhutan
  Black-throated Tit, Bhutan
 • Casarca, Bhutan, India, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Bhutan
 • India, Spot-billed Duck, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, Bharatpur
  India, Bharatpur
 • Edelhert, Schotland, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Schotland
 • Taiwan Blue Magpie, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Taiwan
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Blue-crowned parakeet, vogelreis, natuurreis
  Brazilië
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Capibara, Kaaiman, vogelreis, natuurreis
  Pantanal
 • Blue Elephant, blauwe ekster, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Spanje, Portugal
 • Blue Elephant, red-tailed tropicbird, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Giraffe-necked weevil, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Kameleon, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar

Mongolië

boven-mongolie

Mongolië

(foto’s in de tekst copyright  Mongolica)

Wie Mongolië zegt denkt al gauw aan een enorm uitgestrekt land, een eindeloze zee van steppen mong-grondgaaien woestijnen, geen bomen en heel weinig inwoners. En ‘s winters is het er erg koud. Dat klopt allemaal, maar er is meer. Prachtige wetlands en meren met schoon water, bijzondere diersoorten en veel rust. Er zijn bossen en in de steppen is een grote variatie van vegetatietypen, waarin een uiterst rijke insectenfauna voorkomt. De vogelrijkdom is bijzonder met veel Siberische soorten, typische soorten van (half-) woestijnen, steppen en bossen en vooral niet te vergeten de wetlands. Roofvogels zijn algemeen met soorten als steenarend, steppearend, witbandzeearend, Upland buzzard, sakervalk en Amoervalk. Tot de verbeelding spreken drie soorten kraanvogels en de zeer bijzondere Henderson’s grondgaai. Deze is niet zo gemakkelijk te zien maar we gaan het zeker proberen. De gids weet waar ze zitten en hoe je ze vindt. (Over deze en de drie andere soorten grondgaaien verscheen in nr 6 van 2011 van het Vogeljaar een heel interessant artikel.)

Ongerept, ruig en onvoorstelbaar mooi en met kans op zeer bijzondere vogels zoals Saker Falcon, Upland Buzzard, Amur Falcon, Pallas’s Fish Eagle, Siberian Rubythroat, Black-billed Capercaillie, Oriental plover, Relict gull, Henderson’s Ground Jay en Altai Snowcock. Van de zoogdieren noemen we er enkele:

Argali, Siberian Ibex, Goitered and Mongolian Gazelles, Corsac Fox, Long-eared Jerboa, Great en Mongolian Gerbils, Alpine, Daurian, Northern en Pallas’s Pikas, Siberian (Tarbagan) Marmot, Red-cheeked en Long-tailed Sousliks, en Siberian Chipmunk. Er is een kans op Beech Marten en Steppe Polecat en een (kleine) kans op Snow Leopard . Przewalski’s Horse is opnieuw geïntroduceerd in het Hustai (Khustain Nuruu) NP.

In onderstaande tekst zijn de Nederlandse vogelnamen gebruikt voor soorten met een vertrouwde Nederlandse naam. Verder is de Engelse naam gebruikt zoals in de meest gebruikte vogelgidsen.

mong-amoervalk

Globaal programma van dag tot dag

Dag 1 Vlucht Amsterdam – Moskou – Ulaanbaatar

U wordt opgewacht door uw gids op het vliegveld van Ulaanbaatar en naar uw hotel gebracht. Na de lunch op dag 2 bezoeken we Tuul River Forest om op zoek te gaan naar Azure Tit, Azure-winged Magpie and White-crowned Penduline Tit, Yellow- breasted Bunting, Long-tailed Rosefinch en de voorkomende watervogels. U krijgt een welkomst diner in een van de beste restaurants van Ulaanbaatar.

Dag 3 en 4 Gorkhi – Terelji NP (Siberisch boreaal forest)

Na het ontbijt vertrekt u naar het Gorkhi Terelj NP en we zullen inchecken in een touristen Gerkamp vlakbij de plaatsen waar we de vogels kunnen zien. Hier treffen we vogels van de steppe en van het bos aan: Daurian Jackdaw, Oriental Cuckoo, Eurasian Hoopoe, Great spotted Woodpecker, Great Tit, Willow Tit, Pine Bunting, Red-throated Thrush, Siberian Rubythroat, Siberian Stonechat, White- cheeked Starling, Dusky Warbler, Greenish Warbler, Yellow-browed Warbler, Taiga Flycatcher, Asian Brown Flycatcher, Eastern Buzzard, en Blyth’s Pipit. Er zijn twee bijzondere vogelsoorten te zien in dit gebied: Chinese Bush Warbler en Black-billed Capercailllie, afhankelijk van het seizoen dat u dit gebied bezoekt.

mong-relict gull

Dag 5  Hustai NP

Na het ontbijt rijden we naar het Hustai Nuruu NP, waar de Przewalski’s paarden (Equus przewalskii) gere-introduceerd zijn. De interessante vogels van dit gebied zijn:

Golden Eagle, Saker Falcon, Cinereous Vulture, Himalayan Vulture, Daurian Partridge, Amur Falcon, Eurasian Hobby, Booted Eagle, Black Stork, and Isabelline Shrike, Mongolian Lark, en Meadow Bunting. We hebben een diner in het comfortabele restaurant (met koud Mongools bier)  De totale autorit over 150 km geasfalteerde weg en 10 over niet geasfalteerde weg duurt ongeveer 2 tot 3 uur.

Dag 6 – 7  Ugii Lake

Heel vroeg vogels kijken in  Hustai NP en na het ontbijt verder naar het westen naar het steppemeer Tsagaan, waar we eenden en kustvogels kunnen zien. De belangrijkste vogels die we hier zien, zijn:  

Demoiselle crane, White-naped Crane, probably Common Crane, Asian Dowitcher, Pallas’s Reed Bunting, Asian Dowitcher, Citrine, White en Yellow Wagtails, Bar-headed Goose, Swan Goose, Grey-lag Goose, Black en White-winged Terns.

We zullen het zoetwatermeer, Ugii nuur tegen de avond bereiken. In de ochtend maken we een rondrit rond het meer met stops om vogels waar te nemen. Aan de rand van het water zien we White- winged Black Tern, Common Tern (longipennis), Mongolian Gull, Common Ringed Plover, sometimes Pallas’ Fish Eagle en White-tailed Eagle. Op de westelijke oever van het meer is een rivierdelta, waar we Swan Geese, Pochards en soms Asian Dowitcher zullen zien. Nabij het Ger kamp broeden Rock Sparrow, Small Sowfinch en Upland Buzaard. In het water zullen we White-winged scoter en Dalmatian Pelican zien. De tocht duurt 2 – 3 uur over 250 geasfalteerde wegen.

mong-oriental plover

Dag 8  Ulaanbaatar

Transfer naar Ulaanbaatar na een autorit van 360 km over goede wegen. ( 4 – 5 uur rijden)

En na diner alles in gereedheid brengen voor de vlucht naar de Gobi woestijn.

Dag 9 en 10 Yolyn AM (hooggebergte)

Na aankomst in Salanzadgad per binnenlandse vlucht, rijden we door naar Yolyn Am. We zullen onderweg zien: Bearded Vulture en Himalayan Vulture van zeer nabij, Kozlov’s Mongolian Accentor, Godlewski’s Bunting, Grey- necked Bunting, Sulphur-bellied Warbler, Beautiful Rosefinch, en Wallcreeper. De Altai Sowcock is een van de bijzondere vogels die we hier kunnen waarnemen. Bij Yolyn en bij de Mukhar vallei kunnen we de barred Warbler en de White-winged Snowfinch zien. We overnachten werderom in een toeristen Ger kamp.

mong-swangoose

Dag 11 en 12 Khongoryn Els (Zandduinen en saxaul forest)

Vandaag staat er een lange autorit op het programma met enkele stops om vogels de kijken onderweg. We komen in de middag aan in  de beroemde duinen van Kongoryn Els We vinden hier alle Gobi vogelssoorten:  

Desert Wheatear, Asian Desert Warbler, Henderson’s Ground Jay, Saxaul Sparrow, Long-Legged Buzzard, en Great Grey Shrike. . Overnachting in een ger kamp.

Dag 13  Dalanzadgad

De autorit naar Dalanzadgad is een rit over een onverharde, stoffige weg  van ongeveer 100 km en nog een stuk op verharde weg van 50 km. In het ger kamp zullen we enige tijd nodig te hebben om bij te komen.

mong-white-naped crane1

Dag 14 Ulaanbaatar stad

Binnenlandse vlucht naar Ulaanbaatar en als de tijd het toelaat vogels kijken langs de Tuul rivier voor de soorten die we gemist hebben.  In de stad Ulaanbaatar kunnen we nog wat inkopen doen en we hebben een afscheidsdiner in een restaurant in de stad.

Dag 15  Vertrek naar Moskou –  Amsterdam

Transfer naar het vliegveld Chinggis Khaan International Airport. voor de vlucht terug naar huis.

Een boeiend artikel over vogelen in Mongolië van de hand van Luuk Draaijer verscheen in het Vogeljaar, nr 1 van 2009.

Praktische informatie
Reissom: € 4595 ,-  inclusief internationale vluchten 
Inclusief: alle vervoer, accommodaties, maaltijden, entrees, lokale belastingen
exclusief: visa (noodzakelijk vanaf 1 januari 2016), persoonlijke uitgaven, drank, alles wat buiten het programma valt
Reisdatum: 10 t/m 24 juni 2017
Reiscode: 17MONG (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
Heen- en terugreis: Schiphol – Ulaanbator- met tussenstop – Schiphol
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: bus, 
Reisprogramma (rondreis): zie boven
Zwaarte: lichte wandelingen, soms hoogteverschillen
Aantal deelnemers: minimaal 5, maximaal 12
Accommodatie: hotels,  tented lodges, Ger camps
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider met vaste lokale gids
Weer: warm met weinig kans op regen
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067