Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Algarve
 • Schotland
 • Estonia
 • blue-elephant, madagaskar
  Madagaskar, foto Ruud van Kappel
 • blue-elephant.nl, schaarbek, Indian Skimmer
  India
 • Europa
 • Japan
 • Japan
 • Blackthroated tit, Blue Elephant, India, Bhutan
  Black-throated Tit, Bhutan
 • Blue Elephant, vogelreis, tijgerreis
  Bandhavghar, India

Japan van Zuid naar Noord

Steller's Sea Eagle, Blue Elephant
JAPAN, van Okinawa naar Hokkaido  

Het is ook mogelijk een vogelreis naar Japan te maken op eigen gelegenheid. Wij kunnen u tot in detail van alle reserveringen, routes en plaatsaanduidingen voorzien. Kijk voor meer informatie. Privéreis Japan

foto’s Kees van Berkel

een kort filmpje met enige impressies

Een kort woord vooraf. De reisbeschrijving van deze reis is op 3 juli 2017 aangepast ten opzichte van de eerdere versie (deze is nog steeds als privé reis te boeken, zie hierboven). De reis is hiermee wat langer geworden door een dag langer op Hokkaido en een verblijf bij de makaken in Nakano en een verblijf in de bergbossen bij Karuizawa. Dit is gedaan om de aantallen waar te nemen endemische soorten te vergroten. Het bezoek met de ferry aan Hachijojima vervalt daarmee. De reden is de grote kans dat dit in het water valt vanwege slecht weer en daarmee de rest van de reis verstoort. Het blijft mogelijk dit als een verlengingsoptie te boeken. Er zal dan ook reisbegeleiding bij zijn. Het minimum aantal deelnemers is dan 2 personen. De verlengingsoptie zal vrijwel zeker drie soorten albatrossen en enkele shearwaters opleveren alsmede Izu Thrush en andere soorten op het eiland Hachijojima.  

Van warm naar koud kun je het ook wel noemen. Okinawa is het subtropische eiland met de
Japanese Bush Warbler, Blue Elephant, Okinawabijzondere endemen. Onze gids verwelkomt ons op het vliegveld. En we kunnen meteen al even gaan vogelen aan de kustlijn. In riet en bosjes zijn Japanese Bush Warblers algemeen, maar het loont vooral de moeite om soorten als Grey-tailed Tattler, Greater en Lesser Sandplovers en Black-faced Spoonbills, Saunder’s Gull te zoeken. De volgende twee dagen zullen we nog meer soorten tegenkomen terwijl we op zoek gaan naar de highlights van Okinawa: Okinawa Rail, Pryer’s Woodpecker, Ryukyu Robin, Ryukyu Minivet, Black Woodpigeon, Asian Stubtail en meer. Als het weer meezit zullen we in de avonden Ryukyu Scops Owl en Amami Woodcock vinden.

Na twee volle dagen op Okinawa vliegen we de volgende dag naar het eiland Amamioshima. Met wat geluk zien we hier de Far-eastern Curlew, temidden van Temmincks Cormorant en Pacific Reef Herons en strandlopers op de slikvlakten. Daarna vertrekken we naar Amami Natural Forest voor bijzonderheden als Lidth’s Jay, Ryukyu Green Pigeon en Owston’s Woodpecker. Als we de Ryukyu Scops Owl en Amami Woodcock op Okinawa gemist hebben krijgen we hier een tweede kans. We zullen de volgende dag in de ochtend nog vogelen en daarna vliegen we naar Kagoshima op Kyushu. Daar zullen we naar een plek gaan voor de Ryukyu minivet, Japanese Green Woodpecker en de Grey Bunting. De volgende dag bezoeken we gebieden rond Kogawa waar Japanese Grosbeak, White-bellied Green Pigeon en Japanese Pygmy Woodpeckers algemeen zijn.

White-naped Crane, Kyushu, Blue ElephantHet belangrijkste is hier echter het bezoek aan het gebied rond Arasaki, waar we de vele duizenden White-naped Cranes en Hooded Cranes zullen zien, waar met enig geluk ook enkele andere soorten bij kunnen zitten zoals Siberische kraanvogel. Andere bijzonderheden hier zijn Daurian Redstart, Olive-backed en Buff-bellied Pipit, Black-faced en Eurasian Spoonbill en verschillende gorzen (Elegant, Chestnut-eared en Blackfaced). We gaan special op zoek naar de Long-billed Plover. Later bezoeken we slikvlakten voor meeuwen en Pacific Golden en Lesser Azure-winged Magpie, Blue Elephant, JapanSandplovers. Hierna vliegen we naar Kaga op Honshu. We bezoeken gebieden waar grote aantallen watervogels overwinteren, waaronder als belangrijkste de Baikaltaling, en ook de Azure-winged Magpie en Japanese Green Pheasant te zien zijn. We gaan met de shinkansen naar Nagano waar we de Japanse Makaken (Snow Monkeys ) in hun ‘onsen’ (warmwater baden) zien. Daarna met de shinkansen naar Tokyo. Na aankomst vertrekken we naar het hotel, niet ver van Haneda airport waar we de volgende ochtend vertrekken naar Kushiro op Hokkaido.

Red-crowned Crane, Blue Elephant, Hokkaido,Op Hokkaido heerst de winter en verblijven bijzondere gasten. Absolute highlights van Hokkaido zijn de Japanse (of Chinese) kraanvogels, waar we grote groepen van kunnen waarnemen. Grote groepen Steller’s zeearenden overwinteren hier, vooral aan de oostkant. Wij kunnen ze op elk moment van de dag zien als ze van en naar hun foerageergebieden vliegen, als ze in bomen rusten of op de havenhoofden van de havens langs de kust. Mocht er zeeijs zijn aan de kust, dan kunnen wij zelfs spectaculaire beelden krijgen van groepen van deze grootste zeearend op ijs vlak onder de kust. Met waarnemingen van de zeldzame en bijzondere Blakiston’s Fish Owl voltooien we het trio bijzonderheden van Hokkaido. Maar dit is niet alles. Langs de kust heeft Hokkaido veel te bieden. Vele overwinterende Amerikaanse zeeëenden, harlekijneenden, ijseenden, Pelagic en Red-faced Cormorants, Slaty-backed, Glaucous en Glaucous-winged Gulls. Langs de kust heeft Hokkaido veel te bieden. Vele overwinterende zeeëenden, harlekijneenden, Pelagic en Red-faced Cormorants, Slay-backed, Glaucous en Glaucous-winged Gulls.

Blue Elephant, zeearend, White-tailed Eagle, Hokkaido

Praktische informatie
Reissom: € 5690,–  (inclusief internationale vluchten)
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 26 januari t/m 13 februari 2019
Reiscode: 19JAP (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 420,-
Heen- en terugreis: Schiphol – Okinawa – Tokyo, mogelijk een tussenstop
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: minivan, bus, bullet train (shinkansen) en lokale vluchten
Zwaarte: lichte wandelingen, soms in stevige sneeuw
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Accommodatie: goede onderkomens
Reisbegeleiding: Nederlandse en Engelstalige reisleider 
Weer: Van subtropisch warm tot koud/erg koud op Hokkaido met af en toe flinke sneeuw, elders zachter.
Exclusief: >  lunches en 7 diners;
tempo: Het tempo is rustig, genieten staat voorop en zal niet tot minder soorten op de lijst leiden.
 Reisprogramma (rondreis) 
dag 1: 27-1 vertrek uit Amsterdam;
dag 2: 28-1 aankomst in Okinawa
dag 3 en 4: Okinawa
dag 5: 31-1 ochtend Okinawa en dan naar Amamioshima
dag 6: 1-2 Ochtend Amamioshima en vervolgens naar Kagoshima op Kyushu
dag 7: 2-2 Wetlands en Arasaki crane reserve
dag 8: 3-2 Omgeving Arasakien later via Fukuoka naar Kaga (op Honshu)
dag 9: 4-2 Ochtend wetland van Katano Kamoike, waar de Baikal Teal voorkomt. Daarna naar Nagano met Shinkansen. Bij aankomst door hotel voor overnachting.
dag 10: 5-2 In de ochtend naar het Jigikudani National Park met een bezoek aan de wereldberoemde Japanse (sneeuw) makaken.Vervolgens met de Shinkansen naar Karuizawa en daar in tradioneel Japans pension.
dag 11: 6-2 De gehele dag vogels kijken in de bossen rond het pension en in het vogelreservaat. 
dag 12: 7-2 In de ochtend vogelen en daarna met de Shinkansen naarTokyo. Overnachting in een hotel nabij het vliegveld Haneda.
dag 13: 8-2 In de ochtend met een vlucht van Haneda naar Kushiro op Hokkaido. Gehele dag vogelen, oa bij de Red-crowned cranes en de zeearenden
dag 14: 9-2 In de vroege ochtend naar de brug de Red-crowned cranes op hun slaapplaats bekijken. Daarna een welverdiend ontbijt en vertrek naar de plek van de Blakiston’s Fish Owl.
dag 15: 10-2 Ochtend vogelen rond het hotel, de mooiste Ryokan van de hele reis, en daarna vertrek naar Rausu, de verblijfplaats van vele Steller’s en gewone zeearenden. Onderweg zoeken we naar zeevogels, onder andere harlekijneenden, in havens. Je kunt ze hier niet missen. In Rausu is er ‘s  avonds een tweede kans, indien nodig, voor de Blakiston’s Fish Owl, mochten we die in  de vorige accommodatie toch gemist hebben.
dag 16: 11-2 Vertrek naar Lake Furen en onderweg bezoeken we havens om vogels te zien zoals grote burgemeesters, Bering-meeuwen en andere. Voor vertrek kunnen we een tocht maken naar het zee-ijs op voorwaarde dat dit aanwezig is. In dat geval zal een ‘close-encouter’ met de vele Steller’s zeearenden en gewone zeearenden een onvergetelijke indruk voor het leven maken. We overnachten op het Shiretoke Peninsula in Nemuro.
dag 17: 12-2 Op het Shiretoke schiereiland gaan we proberen de Red-faced cormorant te zien en een boottocht maken voor alken, eenden en murrulets. We overnachten weer in Nemuro. 
dag 18: 13-2 Vandaag gaan we weer naar Kushiro met onderweg Kiritappu Peninsula. We nemen een middagvlucht naar Tokyo.
dag 19: 14-2 Vandaag 14 februari vertrekken we uit Tokyo en door tijdsverschil zelfde dag aankomst Nederland
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067