Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
  • Bhutan
  • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
    Coto Doñana, Algarve
  • Bhutan, zwartnekkraanvogels
  • Japan, Steller's zeearend
  • India, tijger
  • Japan, Japanse kraanvogel
  • Schotland, Papegaaiduiker
  • Waar niet? zeearend
  • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
  • Bhutan, Groene kitta
  • Wit-Rusland, Witvleugelstern
  • Coto Doñana, flamingo

Verslag reis naar leeuwen en tijgers

boven-indialeeuwen3

Blue elephant India, Leeuwen, tijgers en vogels

VERSLAG van een GROEPSREIS

13 tot 29 november 2011, door Hans de Waard

terug naar algemene informatie

Voor het makkelijker terugzoeken van de vogels in de Engelstalige vogelgidsen worden overwegend de Engelse vogelnamen genoemd, zoals vermeld in: “Birds of India, Pakistan, Nepal, Bangladesh, Bhutan, Sri Lanka and the Maldives”; Richard Grimmett, Carol Inskipp, Tim Inskipp, 1999.

 

Zondag 13 november

We vertrekken vanaf Schiphol met KLM vlucht KL 0871 om 11.00 uur. We landen om 23.30 uur plaatselijke tijd op Indirah Ghandi International Airport Delhi. (Tijdsverschil is 4,5 uur met Nederland). De aankomsthal staat vol met mensen met bordjes maar al snel vinden we onze contactpersoon met een Blue Elephant bordje. Het is Ranbir Singh, onze gids voor de hele reis. Geld kunnen we direct bij een automaat pinnen. Al snel ontmoeten we ook onze chauffeur, Maharaj, die ons naar het hotel in New Delhi brengt. Inchecken en snel naar bed.

Maandag 14 november

Om 7.00 uur is het ontbijt en het vertrek is om 7.30 gepland. Onze auto arriveert pas om 9.00 uur omdat er eerst een lekke band gerepareerd moest worden. Ondertussen zien we al Zwarte Wouwen tussen en op de hoge flatgebouwen, huiskraaien en Common Myna’s bij het hotel. De hoge flats zijn de “rotsige” verblijfplaatsen voor honderden stads-/rotsduiven. Het verkeer begint al op gang te komen.

In het spitsuur gaan we Delhi uit in oostelijke richting op weg naar Corbett Naitinal Park. Enorm druk verkeer met heel wat opstoppingen. Ergens aan de rand van de stad passeren we de stadsafvaldump. Er zitten honderden Zwarte Wouwen; sommige hoogspanningsmasten zitten er helemaal vol mee. Er moeten hier zo’n 15 tot 20 duizend Zwarte Wouwen huizen!! Koereigers en Red Wattled Lapwings in de velden. Al snel rijden we deelstaat Uttar Pradesh binnen. We zien o.a. Turkse tortels, White Throated Kingfishers, Green Bee-eaters, Steltkluut en Rhesus Macaque apen, gewoon langs de weg.
Bij de brug over de Ganges stoppen we en gaan te voet de brug over. Hier zien we allerlei rituelen die verband houden met het Hindoeïsme. Rituele wassingen, openlucht crematie, verstrooiing van as in de rivier vanuit roeibootjes. Indrukwekkend. Vogels o.a. Bank Myna en Plain Prinia. Vanaf de brug worden vanuit de auto’s muntjes in het water gegooid. Dat brengt voorspoed en geluk. Waar de muntjes in het water komen, varen roeibootjes met kinderen die aan een touw een sterke magneet over de bodem slepen om de muntjes op te vissen. Voor hen ook geluk.
Om 13.00 uur stoppen we voor een lekkere warme lunch bij Meriton restaurant, langs onze doorgaande route. Ook om even de benen te strekken. Hier zitten Five-striped Palm Squirrels in bomen.

Na deze pauze weer op weg. Onderweg zien we onze eerste Grijze Wouw. Om 14.45 uur passeren we de Ramganga rivier waarin veel steltkluten zitten, ook zien we er Indian Pond Heron en Asian Pied Starling. Om 16.00 uur rijden we Uttaranchal binnen, 17.02 uur wurmen we ons door het drukke verkeer van Ramnagar en arriveren om 18.30 bij ons hotel. Het is dan al donker. Eerst de bagage naar de kamers brengen en dan aan het heerlijke diner met gerechten die je zelf kiest uit verwarmde dekschalen. Het is heerlijk om ook een koel biertje te kunnen drinken, de Indiase Kingfisher, halve liter. We ontmoeten hier Leo Linnartz (o.a. Blue Elephant reisleider) en zijn vrouw Esther die deze reis in omgekeerde volgorde maken. Ons hotel heeft verschillende bijzondere gebouwen in een parkachtige omgeving van de ‘foothills’ van de Himalya. Door de bijzonder gebouwen en bosachtige omgeving heeft het een bijzondere sfeer. We krijgen prachtige ruime kamers in een soort koloniale stijl. Door het park en op de gebouwen lopen Rhesus Macaques, groot en klein, die ons zowel nieuwsgierig bekijken als zich op tijd uit de voeten maken zodat wij niet te dichtbij kunnen komen. Na het avondeten volgt standaard het doornemen van de afgelopen dag en het invullen van de soortenlijsten van vogels, zoogdieren en andere diersoorten. Op deze reisdag zagen we 22 vogelsoorten.

Dinsdag 15 november

Vandaag staat het Jim Corbett National Park op het programma. Maar eerst gaan we vogels kijken in een dorpje vlakbij en naar de bedding van de Kosi river in de buurt van Mohaan. Op deze vroege ochtend zijn ook de Macaques al wakker bij het hotel.

Ontbijt om 6.15 uur en vertrek om 7.00. Onderweg naar de rivier zien we van alles, ook heel wat soorten die aan de Himalaya (foothills) gebonden zijn. Rufous Treepie, Blue Whistling Thrush, Grey Bushchat, White-Rumped Vulture, Common Tailor Bird, Rose Ringed Parakeet, Verditer Flycatcher, Grey-Breasted Prinia, Black-Chinned Babbler, Grey-headed Canary Flycatcher, Bar-winged Flycatcher-Shrike, Common Iora, Brown-headed Barbet, Greater Flameback (Woodpecker), Red-wiskered Bulbul, Lineated Barbet, Grey-headed Woodpecker, Red-vented Bulbul, Red Jungle Fowl, Jungle Owlet, White-throated Fantail, Scaly-breasted Munia, Chestnut-bellied Nuthatch, Grey-hooded Warbler, Oriental White-Eye, Greenish Warbler, Lemon-rumped Warbler, Grey-capped Pygmy Woodpecker, Slaty-headed Parakeet, Himalayan Bulbul, Pauwen, River Lapwing,en een Wall Creeper in de bedding van de rivier foeragerend tussen de rolstenen. Daar zaten ook ( Blackface) Hanuman Langurs, gewoon zittend op hun achterwerk rustig rond te kijken. Vissende Crested Kingfishers, Plumbeous Water Redstart die regelmatig bakkeleide met een White-capped Water Redstart, Oeverloper, Oriental Hobby en een Lesser Fish Eagle.

Om 11.00 uur arriveren we bij de ingang van het Jim Corbett National Park. Hier een Changeable Hawk Eagle.
Helaas kunnen we het park niet in. Door een onaangekondigde protestactie van lokale bewoners is de poort geblokkeerd. Niemand mag er in of er uit. Pas om 14.30 uur komt een grote delegatie van de Forestry Service en wordt de blokkade opgeheven. Om 14.40 mogen we gelukkig naar binnen. In het park zien we Scarlet Minivet, Bronzed Drongo en Lesser Racket-tailed Drongo. Aan zoogdieren de alom aanwezige Spotted Deer, Sambar Deer, Wild Zwijn en de Indian Muntjac. Verder nog een White-crested Laughing Thrush, Grey Wagtail (Grote gele Kwikstaart) en een Green Sandpiper.
Net op tijd rijden we in het duister het zwaar (elektrisch) omheinde kampterrein van Dhikhala binnen. Hier overnachten we in Dhikala Forest Rest House. Het park is ‘s nachts verboden gebied voor bezoekers. Het is een eenvoudig Forest Rest House, heel mooi gelegen aan het Ramganga stuwmeer. De keuken van het eenvoudige restaurant doet z’n werk goed. Er worden uitsluitend (smaakvolle)vegetarische gerechten geserveerd omdat vlees in het Park verboden is. Vanuit het restaurant loop je zo naar de hoge oever waar je een weids uitzicht hebt over het meer. Deze dag bracht ons 54 vogelsoorten.

Woensdag 16 november

Het lukt wonderwel om ‘s ochtends een tocht te maken op de rug van een olifant (alle 4 olifanten waren besproken door een grote delegatie Forest Service officers. Kennelijk is het nog te vroeg voor de ‘ambtenaren’; in ieder geval heeft onze chauffeur goed genoeg z’n best gedaan op deze kille ochtend. Doel is het vinden van een tijger vanaf een hogere waarnemingspost. Bovendien zijn tijgers hier (ook) wilde olifanten gewend en zullen er niet snel voor vluchten. Om 7.00 uur vertrekken we en doorkruisen velden, bosjes, struiken en hele stukken met hoog olifantsgras. Het is een bijzondere ervaring om de natuur in te gaan op de rug van een olifant. Het gaat niet snel maar je hebt er prachtig uitzicht over struiken en olifantsgras. Op één plaats vermoedt de mahout de aanwezigheid van een tijger. Alarmroepen van Spotted Deer klinken telkens. Maar de tijger krijgen we niet te zien. Wel de Jungle Myna, Ashy Drongo, Black-winged Coockooshrike en de Lesser Yellownape (Woodpecker).

Om 10.00 uur is de olifantenrit voorbij en genieten we van het ontbijt in Dhikala. Daarna volgt een gamedrive in een open Suzuki terreinauto. Hiermee doorkruisen we vele onverharde wegen van het Nationale Park. We zien Grey Bushchat, Grey-headed Woodpecker, de kleine gekleurde Coloured Falconet, Long-tailed Shrike, Visarend, Roodborsttapuit, Tree Pipit, Zitting Cisticola, Great White Egret, Rufous-tailed Shrike, Lesser Coucal. Ook twee Indian Grey Mongoose op de weg die bijna plotseling door een Changeable Hawk Eagle op 20 meter voor ons gepakt worden. Verder twee Pallas Fish Eagle, waarvan één met prooi, bakkeleiend met elkaar. Vliegt er ook nog een Osprey langs. Roodstuitzwaluw, Crested Bunting, Cinereous Vulture, Hog Deer, Red-headed Vulture, Hodgson’s Bushchat, Lesser Fish Eagle, Woolly-necked Stork, een Hoopoe heel mooi dichtbij op de weg voedsel zoekend, Red-whiskered Bulbul, Rusty-cheeked Scimitar Babbler, Large Woodshrike, Maroon Oriole, Greater Flameback, Plum-headed Parakeet, Slaty Blue Flycatcher, Common Green Magpie, en Ashy Bulbul.

Van 12.30 – 14.00 uur lunchen we weer in Dhikala Forest Lodge. Daarna weer op pad voor de laatste gamedrive. Direct zien we al een Jungle Cat op de weg die wegkruipt in de berm. We zien hem heel dichtbij tussen de begroeiing. Daarna o.a. de Great Slaty Woodpecker, Besra en een grote Tawny Fish Owl. En dan horen we weer alarmroepen van Spotted Deer en ook Sambar Deer (teken van tijger aanwezigheid). Op verschillende plaatsen blijven we staan luisteren en kijken, maar zien nu en dan alleen de (gealarmeerde) Spotted Deer en Sambar. Als we, wegens de tijd, verder moeten, komen we iets verderop bij een paar andere auto’s waarvan de mensen in een richting wijzen. En ja hoor!, op flinke afstand steekt een Tijger in rustige gang een open plek over en verdwijnt daarna in de begroeiing. Dan moeten we voortmaken om op tijd het Park te kunnen verlaten. Als laatste zien we nog een vrouwtje Kalij Pheasant. Een waardig besluit van een prachtige dag.

Na een heerlijk diner volgt weer het invullen van de lijst met vogel- en andere diersoorten die we gezien hebben, 52 vogelsoorten, en de bespreking van de komende dag. In totaal hebben we nu 99 soorten gezien.

Donderdag 17 november

Vandaag hebben we een transfer naar Agra. Maar eerst gaan we naar de bedding van de rivier de Kosi, ten zuiden van Dhangari, met Leo Linnartz en z’n vrouw Esther, op zoek naar de zeldzame Ibisbill. Een vogel uit de hoge Himalya waarvan sommige exemplaren ’s winters hier in de bedding te zien zijn.

Langs de weg 2 prachtige White-crested Laughing Thrushes met hun fantastische kuiven, Common Green Magpie, Yellow-rumped Flycatcher, White-throated Fantail en in de enorm brede rivierbedding ( de bedding is door de hevige regenval eerder dit seizoen in breedte verdubbeld) Sand Martin, Plain Martin, Crested Kingfisher, Groenpootruiter, Common Kingfisher, River Lapwing, Kleine Zilverreiger, Eurasian Sparrow Hawk, Pied Kingfisher, White-capped Bunting en de Rook.
Om 9.00 uur staken we onze zoektocht naar de Ibisbill en gaan op weg naar Agra. We moeten terug richting Delhi. Bij Moradabad slaan we af in zuidelijke richting en nemen een binnendoor weg. Dit schiet minder op dan de “autoweg”, maar we ervaren het platteland ten volle, de agrarische dorpjes, de bevolking, de dieren.

Onderweg ontdekken we een Sarus kraanvogel op het nest bij Barbala (Chandausi road, 93, naar Aligarh). Een laat broedgeval dat vermoedelijk door de recente regenval in gang is gebracht.
Verder o.a. Little Cormorant, Bronze-winged Jacana en Lesser Whistling-ducks. Waterhoenders, Open-billed Stork en Black-headed Ibis.

Om 20.40 uur komen we aan in ons 3 sterren hotel in Agra. Dit is een typisch hotel voor toeristen, die hier veel zijn, o.a. om de Taj Mahal (op slechts 2,5 km afstand) te bezoeken. Hier troffen we groepen uit o.a. Frankrijk en Engeland. Het eten was prima in orde, weer genoeg keuze uit de verschillende dekschalen, en het bier ( wederom Kingfisher halve liter) smaakte heerlijk. Het hotel is schoon en de service uitstekend.

Deze reisdag bracht 42 vogelsoorten.

Vrijdag 18 november

Het programma voorziet in een boottocht op de Chambal rivier. We vertrekken om 8.00 uur. Er naartoe zien we Bank Myna, Asian Pied Starling, Pygmy Cormorant, Greater Coucal, Rhesus monkeys. Om 9.40 uur komen we bij de Chambal rivier aan. Er blijkt geen boot beschikbaar te zijn, omdat de Minister van Forestry een onverwacht bezoek brengt en alle boten in gebruik heeft genomen. We besluiten om langs de zuidoever van de rivier in oostelijke richting te lopen. Door de lage waterstand is dit gedeelte zandig en onbegroeid. We zien hier: Groenpootruiter, Desert Wheatear, Casarca’s, Wire-tailed Swallows, Pied Kingfisher, Oeverloper, Tawny Pipit, River Tern, Osprey, Great Thick-knee, River Lapwing, White-browed Wagtail, Red Naped Ibis, Strandplevier, Sand Lark, Witte Kwikstaart, Kleine Strandloper, Muggar (Crocodyllus palustris), Gharial (Gavialus gangeticus), Aalscholvers, Grauwe Ganzen, Plain Martin, Boerenzwaluw, Kleine Plevier, Temminck’s Strandloper, Bosruiter, Tureluurs, Meerkoet, Steltkluten, Little Cormorant, en Gele Kwikstaart. Op de oever van de rivier zit ook een groepje mannen en een paar jongetjes die zich ritueel baden en waarvan sommigen zich ook kaal scheren. Dit wordt gedaan nadat een familielid is overleden. In de nabijheid liggen ook de resten van rituele verbrandingen.

Omdat we tijd over hebben gaan we van Dhaulpur richting Bari, over de NH 11B, tot we om 15.00 uur een prachtig gebied met water langs de weg aantreffen, Nibhi ka Taal. Hier zien we veel watervogels als Slobeenden, Wintertalingen, Pijlstaarten, Smienten, Kleine strandlopers en een paar Krombekstrandlopers. Ook een groep van 30 Lepelaars, 20 Asian Openbill, Black-headed Ibis, Futen, Blauwe Reiger en Grauwe Ganzen. Aan de noordzijde van de weg, in droger terrein, zitten heel andere vogelsoorten: Laughing Dove, Plain Prinia, Plain Leaf Warbler, Long-tailed Shrike, Bruine Kiekendief, Rufous-tailed Lark, Red Avadavat, Indian Silverbill, Baya Weaver, Streaked Weaver, Black-breasted Weaver, Blauwborst, Greater Coucal, Yellow-eyed Babbler, en een Large Grey Babbler.
Er liep ook een Jackal rond en verderop nog een Jungle Cat. Tenslotte zagen we nog Witgatje, Draaihals, Chestnut-bellied Sandgrouse, Darter en Nijlganzen. We eten en overnachten weer in Utkarsh Vilas te Agra. Vandaag is een topdag met 94 vogelsoorten. In totaal komen we op 165 soorten.

Zaterdag 19 november

Deze dag wordt cultureel ingevuld en bezoeken we de beroemde Taj Mahal voor de lunch, en Fatehpur Sikr na de lunch. Indrukwekkend en zeer de moeite waard. Op beide locaties krijgen we een locale gids mee die allerlei wetenswaardigheden over deze bijzondere bouwwerken vertellen. India zit boordevol historische bijzonder- en wetenswaardigheden waarvan we er hier enkele zelf aan den lijve kunnen zien en ervaren.
Aan vogels zien we Coppersmith Barbet, veel Rose-ringed Parakeet, House Swift en Zwarte Wouw. Koereigers van heel dichtbij foeragerend op het gazon (er wordt met water gesproeid) en White-throated Kingfisher vissend in de lange fonteinvijver bij de Taj Mahal.

In Agra bezoeken we tenslotte ook nog een werkplaats waar op eeuwenoude ambachtelijke wijze marmer en andere (half-edel)stenen worden bewerkt. Vooral voor mozaieken in sierraden en gebruiksvoorwerpen. Op kunstzinnige wijze wordt gebruik gemaakt van de verschillende kleuren van de diverse steensoorten. Een ieder van ons kan er wel een prachtig souvenir van zijn of haar gading vinden.

Daarna maken we de transfer naar Bharatpur en checken in ons hotel waar we een aantal dagen zullen blijven. Hier woont ook de Indiase agent voor Blue Elephant. Als we onze bagage naar onze kamers hebben gebracht gaan we om 16.00 uur nog te voet op pad. Eerst naar een parkje net ten noorden van de weg langs Keoladeo National Park, op een paar honderd meter afstand. Hier vinden we Brown Hawk Owl en Five-striped Palm Squirrel.

In het Nationale Park zelf zien we Black-shouldered Kite, Yellow-footed Green Pidgeon, Laughing Dove, Lesser Whitethroat, Zwarte Roodstaart, Indian Robin, Jungle Babbler, Rufous Treepie, House Swift, Indian Roller, Indian Grey Hornbill, Pauw, Black Drongo, Black-rumped Flameback, Buizerd, Grey Francolin en Red-backed Shrike.

Daarna is het tijd voor een drankje, buiten op het terras van het hotel. Een perfecte uitvalsbasis voor o.a. het Keoladeo National Park. We ontmoeten hier ook de innemende eigenaar, die zijn carrière als birdguide in het Park is begonnen en nu ook vogel- en natuurreizen verzorgt. Op deze culturele dag zagen we 31 soorten.

Zondag 20 november

Vanmorgen kunnen we rustig aan doen met het ontbijt. Het is erg mistig. I.p.v. 7.30 uur vertrekken we om 8.10 uur met de fietsrickshaw en gaan het Keoladeo National Park in.
We zien meteen al Laughing Dove, Oriental MagpieRobin en White-eared Bulbul. Bij de eerste slagboom ontdekken we een schaarse wintergast, Siberian Rubythroat, die zich erg heimelijk onder de dichte struiken ophoudt. Verder de Coloured Scops Owl, Indian Silverbill, Brahminy Starling, Grey Wagtail, Red-throated Flycatcher, White-breasted Waterhen, Zwarte Roodstaart, Buizerd, Blyth’s Reed Warler, Ashy Prinia, Dusky Eagle Owl op het nest, Olive-backed Pipit, Grey Francolin, Common Hawk Cuckoo, Black-rumped Flameback, Spotted Owlet, Hume’s Warbler, Grey-headed Canary Flycatcher, Brown-headed Barbet, Small Minivet en een Oil-breasted Beetle.
Om 12.20 uur eten we de welvoorziene packed lunch, die vanuit het hotel gebracht is bij het bezoekerscentrum. Het is windstil en nog steeds heiig wat nu met de warmte een wat drukkende atmosfeer geeft. We bezoeken daarna de bookshop, een klein winkeltje met boeken, shirts en dergelijke.

Daarna weer op weg over paden tussen de stukken onder water gelopen land, en zien de Grey Francolin, een grote kolonie Painted Storks, Purple Sunbird, Grijze Wouw, Booted Eagle, Red-rumped Swallow, House Swallow, Large-tailed Nightjar, Coloured Scops Owl, Greater Coucal, Dodaarzen, 2 Wilde Zwijnen, Red-wattled Lapwing, Blauwe Reiger, Black-headed Ibis, White-breasted Waterhen, Plain Martin, Red-rumped Swallow, een paar indrukwekkende Nilgai, India’s grootste antilopensoort, een Lesser Spotted Eagle over cirkelend, Black-necked Stork, Kwakken, Slangenhalsvogel en een Purperreiger. Het is echt een genot om zoveel vogels op een kleine oppervlakte bij elkaar te zien. Dan keren we moe maar voldaan weer met de fietsrickshaws terug. Gelukkig hoeven we die laatste paar kilometers niet meer te lopen. Het is al donker als we aankomen. Na een heerlijk diner tellen we voor deze dag 68 soorten en zitten nu al op een totaal van 192 vogelsoorten.

Maandag 21 november

Ook vanochtend is het weer erg mistig. I.p.v. 8.00 gaan we om 9.00 uur het Keoladeo Park in. Deze keer weer met de fietstaxi vanaf het hotel.

We gaan eerst naar de Krishna tempel. We vinden daar White-breasted Waterhen, Blauwborst, LaughingDove en een kleine kolonie Rhesus Macaque met dieren in alle leeftijden. Ook zien we weer de Red-throated Flycatcher, Oriental White-eye, Blyth’s Reed Warbler, Grey Hornbill, een leuke Indian Bush Rat, Indian Magpie Robin, Waterhoentjes, Pond Heron, Greater Coucal, Verditer Flycatcher, Indian Robin, Lesser Whitethroat, Grey-headed Canary Flycatcher, Tytler’s Leaf Warbler, Tyckell’s Thrush, Orange-headed Thrush, Common Hawk Cuckoo, Witgatje en Shrika. Dan vinden we een vers spoor van een Python dat over de zandweg loopt. Na het volgen van het spoor en het doorzoeken van de nodige bosjes lopen we er toch nog plotseling tegenaan, nadat we het eigenlijk al opgegeven hadden. Het is een flink exemplaar van de Indian Rock Python, een paar meter lang. Dan cirkelt daar plotseling ook nog een Greater Spotted Eagle over. Geweldig!

Van 13.45 tot 14.20 uur houden we pauze in het centrum van het park bij de Cantine, waar je wat te drinken en eten kunt kopen. Wij krijgen weer een goed gevulde lunchbox van het hotel. De Common Myna’s zitten hier heel dichtbij, gewend als ze zijn om wat ‘graantjes’ mee te pikken van etende bezoekers. Ze laten zich prachtig fotograferen. In de bomen zitten een paar Spotted Owlet. Als we weer verder gaan, zien we de Meerkoet, Comb Duck, Fulvous Whistling-duck, Indian Cormorant. In grote bomen zitten kolonies van Lepelaar met jongen, Painted Stork met jongen, Slangenhalsvogels, Black-headed Ibis, Great Cormorant, en jonge Kwakken. Een vos scharrelt er ook rond, maar laat zich maar kort zien. Verder zien we de Clamorous Reed Warbler, Cotton Pygmy-goose, Purperreiger, Roodstuitzwaluw, Krakeend, White-tailed Lapwing, Large Grey Babbler, Intermediate Egret, Watersnip, Green Sandpiper, Purple Swamphen en Baya Weaver. Ook nog een flinke Varaan, wat grote Nilgai en Sambar. In de avondschemering landen vele tientallen Fulvous Whistling-ducks in drassige stukken. Vermoedelijk om er de nacht door te brengen. Het is weer een goede dag met 85 vogelsoorten.

Maandag 22 november

Vanochtend is het wederom erg mistig, zelfs nat in de tuin van het hotel. Het reisdoel van vandaag is de dam en omgeving. Om 7.15 uur gaan we met de auto op pad. Eerst in westelijke richting over de 11 en bij Tatamar in zzw richting over de 43. We zien Red Wattled Lapwing, Bank Myna, Common Myna, Greater Coucal, House Sparow, White-brested Waterhen en Pauw.

Om 8.30 uur maken we onze eerste stop bij een riviertje. Het is nog steeds mistig, maar we zien toch de Ashy Prinia, 10 Wire-tailed Swallows dichtbij op een draad langs de brug, Pond Heron, Waterhoen, Rock Bunting, Yellow-browed Warbler, Pied Bushchat, Baya Weaver, Indian Silverbill, Long-tailed Shrike, Grey-necked Bunting, Little Cormorant en Yellow-wattled Lapwing.

Om 10.30 uur begint de mist wat op te trekken. We bezoeken een tuin met hele hoge bomen bij een Forest Rest House. Hier zitten Yellow-footed Green Pidgeons, Grey Hornbill en een massa Fruit Bats, vermoedelijk de Indian Flying Fox, want de dieren zijn vrij groot.

Om 11.10 uur arriveren we bij de dam en bezoeken het mooie benedenstroomse moerassige gebied. Hier spotten we Pied Kingfisher, White-breasted Waterhen, Purperkoeten, Sand Martin, Spot-billed Duck, Bronze-winged Jacana, veel Waterhoentjes, Pheasant-tailed Jacana, Brown crake, White-tailed Lapwing, Red-wattled Lapwing, Citrine Wagtail, Pond Heron, Long-tailed Shrike, Greater Coucal, Common Stonechat, Indian Robin, Purple Sunbird, Plum-headed Parakeet, Red Avadavat.
We lunchen om 12.20 uur vlakbij het stuwmeer. Na de lunch zien we op het meer Meerkoet, Dodaars, Pheasant-tailed Jacana, Oeverzwaluw kolonietje, een groep Krakeenden, Witoogeend, Tafeleend en een Bruine Kiekendief.

Daarna gaan we naar de kliffen van Bayana, de meer dan 100 meter hoge kliffenrand van een wat hoger gelegen plateau. De enige kliffen in de wijde omgeving. Hier zit een kolonie van ca. 60 Long-billed Vulture zit. We zien een paar nesten met gieren en jongen op de rotsen en zeker 6 gieren langs de rotswand heen en weer zweven. Een imposant gezicht. Verder zitten er ook Oriental White-eye, Large Grey Babbler, Rotszwaluwen, Common Babbler, Indian Cormorant, Laughing Dove, Common Woodshrike, Plum-headed Parakeet, Brown Rock-chat, Dusky Crag Martin.

Om 16.20 vertrekken we en zijn om 17.50 uur terug. Ondanks het mistige begin zien we vandaag 80 vogelsoorten. De afgelopen twee dagen 30 nieuwe zodat we nu op een totaal van 222 komen.

Maandag 23 november

We bezoeken vanochtend het oude centrum van Bharatpur. Als eerste het Government Museum. Dit is het oude Paleis van de Maharadja van Bharatpur , gelegen binnen het Lohagah Fort, binnen de vestingmuur met grote watergracht. Mooie gebouwen en een rijke historie waarvan in het museum veel te zien is. Met helder weer heb je hier een wijds uitzicht over de omgeving. Wij troffen helaas heiig weer met beperkt zicht.

Na het museum gaan we op zoek naar de Painted Snipe, ofwel Goudsnip die ergens in de stad moet zitten. Ik moet wel wat aandringen want onze gids Ranbir Singh leek wat terughoudend. Later blijkt waarom. De te bezoeken locatie is een soort afwaterings”kanaaltje” met ondieptes, slik en begroeiing met smerig afvalwater dat bij elkaar een enorme stank verspreidt. Om er te komen moeten we over een dijkje lopen dat aan alle kanten als latrine wordt gebruikt door de plaatselijke bevolking! Maar als we dat getrotseerd hebben ontdekken we ze wél! 8 Tot 10 Painted snipes, mannetjes en vrouwtjes, en vrij dichtbij ook, dus de mooie tekening en kleuren zijn prachtige te zien. In het vieze slik zitten verder nog Kemphanen, Tureluurs, een Temmincks Strandloper, Witgatjes, Oeverloper, Steltkluut en een Citroenkwikstaart. Een bijzondere combinatie en tegenstelling van zulke mooie vogels in zo’n smerige en stinkende omgeving.

Na dit bezoek gaan we terug naar het hotel, lunchen en pakken onze bagage voor de transfer naar Jaipur, waar we de trein zullen nemen naar Ahmadabad. Om 14.00 uur vertrekken we via de tolweg 11, maken een (sanitaire) stop om 15.00 uur bij een toeristische winkel en komen om ca. 17.00 uur in Jaipur.

Onderweg Hoopoe, Grijze Wouw, White-throated Kingfisher, Pied Kingfisher, Rose-ringed Parakeet, Dodaars, Little Cormorant, Great Egret, Intermediate Egret, Sulphur-bellied Warbler, Pied Bush Chat en Yellow Wattled Lapwing.

Om 17.25 uur zijn we bij het beroemde Waterpaleis in Jaipur, dat midden in een flink meer is gelegen. Vroeger kon je er logeren maar nu staat het water daarvoor te hoog. De boulevard langs het meer wordt gebruikt door Indiërs en toeristen om te flaneren. Op de weg er langs passeren behalve de gebruikelijke auto’s ook een paar olifanten met berijder als vervoermiddel. Hier zien we nog de Blauwe Reiger, Pond Heron, een Slechtvalk jagend in de schemering op de alom aanwezige stadsduiven, Ashy Prinia en Cattle Egret. Vandaag 44 vogelsoorten.

Op het station van Jaipur laten we onze bagage door een officiële ‘porter’, in rode kiel en tulbant, met een handlorrie naar het juiste perron brengen, waarbij hij helpt uitzoeken wat het juiste perron precies is. De trein, een slaaptrein, van 20.30 uur vertrekt om 20.50 uur. In de trein heb je dwars op het gangpad vier slaapplaatsen van twee bedden boven elkaar. Daartegenover in de langsrichting twee slaapplaatsen boven elkaar. De slaapruimtes worden van het gangpad gescheiden door gordijnen. Het zijn eenvoudige maar doelmatige slaapplaatsen die voorzien zijn van dekens, lakens en een kussen. De temperatuur en ventilatie zijn goed te regelen. Voor het avondeten hebben we van het hotel kartonnen boxen met enkele eenvoudige maar smakelijke gerechten en een fles water mee gekregen. Dat voldoet prima. Onderweg stopt de trein zo’n 5 keer bij wat grotere plaatsen waar wat passagiers uitstappen en nieuwe instappen. Het gaat allemaal tamelijk relaxed en rustig, zonder de slapende reizigers al te veel te storen. Als het licht is geworden stoppen we bij een plaats waar tussen de spoorlijn en de gewone huizen een aaneengesloten krottenwijkje is ontstaan. Hier is wel een heel directe confrontatie met de minder bedeelden uit de Indiase samenleving.

Maandag 24 november

Om 07.50 uur komt de trein aan in Ahmadabad. De reis is goed verlopen en we hebben redelijk geslapen. We maken weer gebruik van drie officiële dragers, in witte broeken, rode kielen en hoofddoek, en allen met snor, om onze bagage op hun hoofd naar de auto te brengen. Buiten het station staat de nieuwe chauffeur ons al op te wachten. De bagage gaat weer op het dak van de auto. Dan vertrekken we naar Zainabad, een rit van 100 km.

Boven de stad vliegen veel Zwarte Wouwen rond en ook honderden Roze Spreeuwen, Rosy Starling. Onderweg zien we onder andere de Aasgier, Painted Stork, Black Drongo, ca. 100 Glossy Ibis voorbij vliegen en Ruddy Shelduck. Het valt ons op dat de wegen hier veel schoner zijn en dat er minder zwerfvuil rondslingert. Langs de weg zien we Black-headed Ibis en Indian Roller. Als we op een nieuwe 4-baans weg rijden zien we plotseling op een prikkeldraadje erlangs twee Green Bee-eaters zitten. Daar stappen we uit om een ruig landje te bekijken naast een industrieterrein. Zitten hier pardoes meer dan 60 Eurasian Thick-knee. We kunnen ze mooi zien in zit en vlucht. Pond Heron, Green Sandpiper, Yellow-wattled Lapwing, Eurasian Collared Dove, ca. 15 Chestnut-bellied Sandgrouse. Dan zien we ineens een paar Egyptian Vulture, en dan nog meer. Jawel hoor, het is een afvalstort en we zien er ca. 100 Egyptian Vulture, merkwaardig genoeg geen Zwarte Wouwen. Verder onderweg op veel plaatsen Black-shouldered Kite, Boerenzwaluw.

Om 11.10 uur arriveren we bij ons hotel/resort, en worden warm welkom geheten door Dhanraj Malik, de eigenaar en achterkleinzoon van de Maharadja van de voormalige Zainabad State.
Hoewel we al wat ontbeten hebben krijgen we om 11.30 uur nog even een ‘echt’ ontbijt tot 12.00 uur. We genieten het onder een mooi open afdak van de lunch, een keuze aan gerechten uit wel elf verschillende schalen. De zon schijnt en de temperatuur hier is zeer aangenaam. In het camp vliegt bovendien een Black-rumped Flameback rond. Je voelt je hier direct thuis.
Na een korte siësta krijgen we om 13.30 uur al weer onze lunch. Al zijn we niet erg hongerig, lekker is het wel.

’s Middags gaan we om 14.45 uur in een open terreinwagen op ‘safari’. In het camp Pallid Scops Owl, onderweg Green Bee-eater, Black-shouldered Kite, Common Kestrel en al de eerste twee Asiatic Wild Ass, gewoon in agrarisch gebied! Verder Laughing Dove, Pied Bushchat, Desert Wheatear, Tawny Pipit, Common Stonechat. Dan zien we twee Nilgai rennend, een vrouwtje met een jong, met onze rijrichting mee. Ze komen steeds dichterbij de weg en steken vlak voor ons de weg over. Variable Wheatear, Baya Weaver, Pallid Harrier female, Rufous-tailed Lark, Common Kestrel, Yellow Wagtail en Hoopoe. Dan komen we aan bij de enorme onbegroeide vlaktes van de Little Rann of Kutch. Eigenlijk de uitlopers van de Gulf of Kutch, die bij hoog water in de moessontijd overstroomd raken en daarna weer opdrogen. Als we de kale vlakte oprijden komen daar al meteen twee Common Crane aanvliegen en landen vlakbij. Hier zien weer een Pallid Harrier en Pallas’s Gull.
Op een onbegroeide vlakte verblijft in alle rust een kudde van 55 Asiatic Wild Ass. Ze staan of liggen maar wat op dat moment. Dit gebied maakt deel uit van de Wild Ass Wildlife Sanctuary, groot 4954 km2, het grootste Wildlife Sanctuary in India. Aan de rand van de kale vlakte zoeken we een stuk met meer begroeiing van struiken en gras af. Hier meer Pallid Harier, Chestnut-bellied Sandgrouse, Rain Quail, Sparrow Hawk, Greater Short-toed Lark, Common Buzzard en tot onze verrassing Short-eared Owl die eerst opvliegt en daarna in een bosje wegduikt. Als je goed kijkt kun je z’n gele ogen nog zien.

Om ca. 18.oo uur wordt het donker en om 18.40 uur zijn we weer bij Camp Zainabad. Dan lekker relaxen onder het sfeervolle rietgedekte afdak. Hoewel het in de staat Gujarat verboden is om alcohol te schenken, tovert onze gastheer zonder problemen wat lekker koude biertjes tevoorschijn. Daarna wacht ons het smaakvolle diner, van regionale gerechten, dat we wederom onder het afdak van de ‘openlucht lounge’ genieten. We slapen in vrijstaande cottages naar traditioneel ontwerp, aan de buitenzijde met leem afgewerkt en voorzien van mooie decoraties.

In mijn kamer tref ik in mijn openstaande koffer een poepje van een Gekko aan. Andere deelnemers ervaren hetzelfde. Dus in het vervolg de koffers dicht. De Gekko zat vaak in de badkamer en verdween tijdelijk als je er te dicht bij kwam.

Vandaag zien we een goede 75 vogelsoorten. In totaal hebben we nu al 256 soorten gezien.

Maandag 25 november

Vandaag staan we vroeg op, nemen om 5.45 uur thee en biscuit, en vertrekken om 6.00 uur voor een hele dag bezoek aan de Little Rann of Kutch. Bij een klein dorpje (vermoedelijk Jhinjhuvada) gaan we het woestijngebied in. We zien de Sparrow Hawk, 3 Asiatic Wild Ass, Pallid Harrier, Common Kestrel, dan een mooie groep van 30 Greater short-toed Lark, Rufous-tailed Shrike (L. isabellinus), Desert Wheatear, een mooie groep Chestnut-bellied Sandgrouse, Southern Grey Shrike ( in dit geval de Lanius meridionalis pallidirostris), Black drongo, Pallid Harrier man en dan: plotseling een lang gewenste soort, een MacQueen’s Bustard! in juveniel kleed. We kunnen hem mooi bekijken, zelfs met een Asiatic Wild Ass op de achtergrond, terwijl hij weg loopt. Ook zien we mooi de verentekening in zijn vlucht als hij wegvliegt. Ook staat er nog een groepje van 12 Asiatic Wild Ass. Als we verder rijden, zien we ook plotseling een Desert Fox (Vulpes v. pusilla) die snel in de struiken verdwijnt. De chauffeur is meteen ‘getriggerd’ en zet een wilde achtervolging in. We zien ondertussen een Long Legged Buzzard en groepje Chestnut-bellied Sandgrouse. Als de Desert Fox een stuk open terrein oversteekt, kunnen we hem prachtig zien. Op een gegeven moment verlaten we het begroeide gedeelte en rijden de uitgestrekte vlakte op over de, in mooie patronen, opgedroogde modderbodem. Alleen aan de horizon zijn op een paar plaatsen wat groene randjes van struikjes te zien. Hier kijken we uit naar Greater Hoopoe Lark. Maar we zien hem helaas niet. Over de vlaktes vliegen groepjes Common Crane, Bimaculated Lark, Lesser en Common Kestrel, Crested Lark. Dan doorzoeken we in de dorre vlakte een stukje waar wat schaarse begroeiing staat die er volledig dood uitziet. Hier vinden we de Desert Warbler, Greater Whitethroat, Zitting Sisticola. Als we bij een gedeelte komen met water, zijn daar flinke groepen Lesser Flamingo. 2 Peregrine Falcons zitten in de minime schaduw van een klein struikje. Het is dan ook 32 C in de schaduw! Bij bebouwing op een klein ‘eilandje’ ergens midden in de woestijn, Vachadadada, zien we prachtig enkele Ashy-crowned Sparrow Lark die voedsel lopen te zoeken in het zand tussen de strootjes en opgedroogde koienpoep. Wat een schutkleur!

Om 13.50 uur keren we terug naar het kamp voor de lunch. Onderweg zien we nog een Isabelline of Rufous-tailed Shrike, 5 Black-shouldered Kite en een Grey Mongoose.

‘s Middags vertrekken we om 15.30 uur en komt om 20.15 terug. Ze bezoeken o.a. een paar watergebieden waar veel eenden aanwezig zijn maar ook lepelaar en grutto’s. In het donker sporen ze, samen met de enthousiaste eigenaar ook nachtzwaluwen, Sykes’s en Indian Nightjar, op. Een ervan kunnen ze dicht benaderen en zelfs aaien! Vandaag zien we 60 vogelsoorten.

Maandag 26 november

Vandaag hebben we de transfer naar Gir National Park. Na een vroeg ontbijt vertrekken we om 7.00 uur. Er trekken twee lepelaars over.

Over de SH 19 gaan we naar het zuiden. Onze eerste stop is op de brug over de rivier tussen Patdi en Bajana. Hier zien we Tawny Pipit, Long-billed Pipit, Paddyfield Warbler, Gull-billed Tern, Whiskered Tern, River Tern, Tureluur, Sedge Warbler, Indian Pond Heron, Indian Cormorant, White-eyed Buzzard en een Black Drongo.

Ergens onderweg, op de 8B t.h.v. Bamanbor, stoppen we bij een droge kreekbedding met wat struiken. Hier vinden we een paar Marshall’s Iora die zich levendig in struiken ophouden . Ook nog 4 Dalmatian Pelican overvliegend.

Om 14.45 arriveren we bij de Lodge. We maken ons snel klaar en beginnen om 15.30 uur aan onze eerste game drive (route 2), in open Suzuki terreinautootjes, in het Gir National Park. We zien Spotted Deer en Scaly-brested Munia. Én we hebben geluk! Dankzij het scherpe oog van de locale gids zien we al snel in het bos een Common Leopard weg springen. En 20 meter verderop ontdekken we een tweede die half achter wat struiken schuil gaat. Wat een schutkleur! Verder Common Kingfisher, Indian Peafowl, Sambar Deer. Dan zien we wat opwinding bij andere bezoekers van het park. Daar liggen twee jonge leeuwtjes vlakbij de bosrand. En even verderop een groepje leeuwinnen waarvan er twee gewoon op de weg liggen. Van de bezoekers in de terreinauto’s trekken ze zich niets aan. Maar als een volwassen leeuwin op minder dan drie meter langs onze open auto loopt, hoop je wel dat ze gewoon dóórloopt. Ze zullen wel goed gevoed zijn, want op veel plaatsen zie je Sambar Deer en Spotted Deer, hét stapelvoedsel voor deze grote katachtige.

Omdat we veel tijd doorbrachten bij de Leopard en de Leeuwen, moeten we ons haasten om het park weer op tijd (voor donker) te verlaten. Het is al bijna donker als we plotseling een volwassen leeuwin vlakbij onze weg treffen. Als we stoppen en wat terugrijden loopt de leeuwin naar de weg, waar een beekje overheen stroomt, en begint te drinken. Daarna passeert ze ons en verdwijnt in het bos. Een prachtige ervaring. Vandaag zien we 48 vogelsoorten.

Maandag 27 november

Vandaag staan we weer vroeg op, nuttigen om 6.00 uur wat thee en koekjes, en gaan van 6.30 tot 9.00 uur weer op game drive.

We zien Asian Koel, Oriental Honey Buzzard, Coppersmith Barbet, Oriental White-eye, Thick-billed Flowerpecker en Purple Sunbird. Bij het stuwmeer van de Kamaleshwer stuwdam, in de Hiram rivier, zien we Black Ibis (Red-naped), Darter, 3 Crested Treeswift, Crocodile op het meer, Plain Martin, Common Iora, River Tern, Grey-brested Prinia, Common Tailorbird en Chestnut-shouldered Petronia.
Bij het dorpje Sasan Gir, met een hoofdingang, kantoren en parkwinkeltje leren we dat het park zo’n 300.000 bezoekers per jaar ontvangt. Al het bezoek is strak georganiseerd. Elke game drive wordt geregistreerd, ook wat er zoal gezien is. Hiermee wordt met de toedeling van volgende routes rekening gehouden. Er zitten Asian Koel in de bomen, vliegt een Oriental Honey-buzzard en langs de weg terug naar de lodge, waar we lopend heen gaan, zit een Red-naped Ibis op het nest. Verder een White-browed Fantail.

We lunchen om 13.30. Vanaf het balcon, waar we heerlijk lunchen met een prachtig uitzicht over de boomgaard van de lodge, zien we prachtig gekleurde Tickell’s Blue Flycatcher, Green Bee-eater, Red-vented Bulbul, Rose-ringed Parakeet, Grey Wagtail, Purple Sunbird en Jungle Babbler. Van deze laatste soort was er een in het trappenhuis van de lodge verdwaald. Toen we hem oppakten en de vrijheid wilde geven krijste hij wat, waarop meer dan een tiental Jungle Babblers opgewonden naderbij kwamen om te kijken waar een soortgenoot in nood was.

De middag game drive levert geen nieuwe soorten op. Wel worden we op een gegeven moment naar een grote mannetjes Asiatic Lion geleid met lange manen op z’n kop. Een indrukwekkende verschijning! Hij wordt goed in de gaten gehouden door personeel van het Park.
Vandaag zien we 53 vogelsoorten.

Maandag 28 november

Dit is de laatste dag van ons verblijf in Amazing India.

Omdat we de vorige dagen op de game drives al heel veel gezien hebben, besluiten we de voor deze ochtend nog geplande game drive te laten vervallen. In plaats daarvan gaan we al om 7.00 uur op weg naar Diu om wat meer gelegenheid te hebben bij de lagunes van Diu te kunnen vogelen.
Als we op weg zijn bezoeken we al snel een droog stukje veld met wat bomen en struiken. Hier zien we Oriental Honey-buzzard, Grey Francolin, Orphean Warbler, Booted Warbler, Syke’s Warbler, Common Rosefinch, en ver weg op een beboste helling een (2) Short-toed Snake Eagle op het nest met een jong.

We hebben nog wat geld nodig. In Talala vinden we op een morsige achterafplek een werkende ATM (automatic teller machine= pin automaat) waar we zonder problemen geld kunnen opnemen.
Dan gaan we weer verder naar Diu. Onderweg zien we Bay-backed Shrike, Tree Pipit, Black-shouldered Kite, 2 Eurasian Spoonbill, Black-headed Bunting, Red-headed Bunting en Spotted Dove.
We benaderen Diu over de weg ten noorden van de lagune. Vanaf het dorpje Ahmedpur Mandvi gaat er een weg over een dijkje naar het eiland. Dit is een goede plek om te vogelen. Bij het begin van het dijkje zien we gelijk 2 volwassen Brahminy Kite op de kwelderachtige vlakte. Verder zien we Lesser Sand Plover, Brown Shrike, Western Reef Egret, Clamorous Reed Warbler, Gull-billed Tern, Black-headed Ibis, heel veel watervogels als Common Pochard, Northern Shoveler, Northern Pintail, Little Grebe, Common Teal, Eurasian Widgeon, Marsh Harrier, Cotton Pygmy-goose, Purple Swamphen, Wood Sandpiper, Common Redshank, Greater Sand Plover, Common Ringed Plover, Indian Cormorant, Comb Duck en tenslotte 2 Asian Palm Swift.

Om 11.35 uur is het afgelopen met de vogelaarspret en zoeken we nog een plekje om te lunchen op een paar bankjes die uitkijken over de Indische Oceaan. Hier houdt een Western Reef Egret ons gezelschap, een laatste Coppersmith Barbet slaat op z’n aambeeld en een Osprey speurt, zittend op een grote paal op een eilandje in zee, naar zijn/haar lunch. Opvallend is dat er praktisch geen vogels boven de oceaan vliegen. Enkel wat boerenzwaluwen. Dit brengt het aantal vogelsoorten voor deze reisdag op 39.

Daarna gaan we naar het nabijgelegen vliegveld voor een binnenlandse vlucht met Jet Airways naar Mumbai. Deze vlucht gaat eerst nog via Porbandar, iets verder noord-westelijk aan de kust. De toegestane hoeveelheid ruimbagage is 20 kg. Onze bagage wordt nauwkeurig gewogen en we moeten 4 kg overgewicht betalen wat 600 INR (ruim 9 Euro)kost. Hier nemen we afscheid van de chauffeur en ook van onze zeer gewaardeerde gids Ranbir Singh die ons de hele reis heeft begeleid. Hij bleek een zeer enthousiaste, kundige en gedreven gids te zijn en bovendien erg aardig. Hij heeft een speciale gave voor het ontdekken van kleine vogeltjes in dichte begroeiing . Het is dus niet toevallig dat bij een wedstrijd onder alle gidsen van Bharatpur in het herkennen van vogels Ranbir als beste uit de bus kwam. Van harte aanbevolen!

We landen om 17.35 uur op het vliegveld van Mumbai. Hier moeten we lang wachten op de Air France vlucht AF 0217 van 03.05 uur naar Parijs. Wegens druk luchtverkeer vertrekt het vliegtuig wat later maar we komen op de geplande 8.00 uur aan. Dan stappen we over op de Air France vlucht AF 8228 van 9.35 uur naar Amsterdam waar we om 10.55 uur aankomen.
We kunnen met veel voldoening terugkijken op een zeer geslaagde reis waarop
we maar liefst 306 vogelsoorten, een aantal zoogdieren en een paar reptielen hebben waargenomen.
In dit verslag zijn nauwelijks de cultuur en de Indiase mensen aan de orde gekomen. Maar je kunt en wilt er ook op een natuurreis natuurlijk niet omheen. De cultuur is oneindig rijk geschakeerd en de mensen zijn er bijzonder talrijk. Met heel veel verschillen in rangen, standen, geloofsovertuigingen, welvaart en armoede. Als je India voor het eerst bezoekt, is het een indrukwekkende ervaring. In rijkdom en armoede enorm kleurrijk. In dat opzicht hebben de vogels en mensen in India wel wat gemeen. Er zijn enorm veel vogelsoorten te zien (zo’n 1200) die in alle gradaties variëren van sobere donkere aardkleuren tot de meest uitbundige felle kleuren die we van tropische vogels kennen. Een gelijksoortige variatie tref je aan bij de bewoners van Amazing India. Het land is een bezoek in vele opzichten meer dan waard.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067