Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
  • Bhutan
  • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
    Coto Doñana, Algarve
  • Bhutan, zwartnekkraanvogels
  • Japan, Steller's zeearend
  • India, tijger
  • Japan, Japanse kraanvogel
  • Schotland, Papegaaiduiker
  • Waar niet? zeearend
  • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
  • Bhutan, Groene kitta
  • Wit-Rusland, Witvleugelstern
  • Coto Doñana, flamingo

Verslag Schotland

 boven-schotland

Verslag van de vogelreis door Schotland van 13 juni t/m 21 juni 2007

Tekst: Deelnemer Hans Verhoeven en reisbegeleider Wim Smeets

terug naar de reisbeschrijving

Woensdag 13 juni 

kleine jager

kleine jager

Atie, Carla en Hans hadden om 15.00 u afgesproken bij het Victoriahotel in Amsterdam voor de speciale bus die ons naar de DFDS-terminal zou brengen. Toen al werd het spannend of we op tijd bij de boot zouden zijn want de bus kwam niet en het aantal buspassagiers groeide gestaag. Pas om 15u50 verscheen de bus. Terwijl Carla 3 plaatsen bezette zorgden Atie en Hans er voor dat de bagage onder in de bus terecht kwam. Kortom we hebben het net gered want bij de terminal belden we Wim Smeets die ons ogenblikkelijk kwam ophalen en ons direct naar de boot reed. Natuurlijk maakten we wel snel kennis met onze medereizigers Els, Lodewijk, en Cor die vanuit Utrecht met Wim waren meegereden en Ate, die door zijn vrouw met de auto uit Groningen was gebracht. Carla en Hans kenden Ate nog van de Extremadura reis van 2006. Omdat Wim en de Utrechtgangers erg vroeg waren hebben ze nog een excursie gemaakt rond een meertje in de Kennemerduinen.

 

kuifaalscholver

kuifaalscholver

Na de onvermijdelijke douanehandelingen parkeerde Wim de auto op het daarvoor bestemde dek en verplaatsten wij ons met enige nachtbagage en etenswaar naar onze 4 persoons kooien. Zoals Wim al voorspeld had werden we door weinig vogels uitgeleide gedaan toen we IJmuiden verlieten.

Eerst maar wat eten en de rest van de avond brachten we door op dek 7 in de lounge waar we nader met elkaar kennis maakten en keken en luisterden naar een life-band en naar een paardenrace waarbij je kon wedden op een paard. Om een uur of 11 zocht ieder zijn bed op. Het was een hele rustige zee, bewolkt en soms wat regen.

Donderdag 14 juni

We stonden na een goede nachtrust om 8 u op en zagen wazig de Engelse kust aan bakboord. We noordsestormvogelpaartjewerden begeleid door enige Jan-van-Genten en soms een Noordse stormvogel. In de lounge een kop koffie gehaald en ontbeten. Buiten ontdekten we de eerste Zeekoeten die ook druk met hun ontbijt bezig waren. Voordat we de haven van Newcastle invoeren zagen we dat het water grijs werd van de Tyne, de rivier die zijn slib loosde in de Noordzee. Om 9u30 u meerden we aan en voor we door de douane waren was het 10u30. We reden in noordelijke richting langs de kust en na het passeren van de schotse grens konden we onze inkopen doen voor de lunch. We parkeerden de auto en konden  gezellig aan een picknicktafel onze lunch nuttigen. Hierop volgde een wandeling naar een klif waarop veel zeevogels broedden. Van boven naar beneden de volgorde: Zeekoet, Alk, Noordse stormvogel, Drieteenmeeuw en Kuifaalscholver. Wim liet met behulp van een daar aanwezige lege eierschaal zien hoe de vorm van een ei er uitziet van klifbroeders die op kale rotsen broeden. Spits toelopend naar een kant zodat deze niet van de rots rolt. Per vogel is er ook maar 1 ei.

Om 14u30 vertrokken we richting Edinburgh waarna we in noordelijke richting de M90 volgden. Na een korte stop in Kinross om te tanken vervolgden we de route via de A9 en kwamen om 18u45 aan in

zeekoet

zeekoet

onze lodge in Boat of Garten. Eerst kamertje verdelen en om 19u30 verzamelen bij het open haardvuur. Wim heette ons welkom en bood ons daarbij de nationale schotse whisky Famous Grouse aan, legde uit hoe we deze week met elkaar om zouden gaan en gingen voor het eerst lijsten. Er werd van ons verwacht dat we op zouden geven hoeveel soorten vogels we deze reis zouden zien. Of we dat maar even op een briefje wilden zetten. Onze gastheer Andy en gastvrouw Rebecca stelden zich voor waarna we gingen dineren in de eetkamer. Rebecca maakte alles zelf klaar en kookte voor Atie speciaal een vegetarische maaltijd. Atie had trouwens voor een lekkere fles wijn gezorgd. Andy en Rebecca aten zelf mee aan onze tafel. Na het toetje ging ieder nog even bij het open haardvuur keuvelen. Rond 23u vonden we het welletjes en verdween iedereen langzamerhand naar bed.

Vrijdag 15 juni

Een van de activiteiten die Wim organiseerde was elke morgen op vrijwillige basis vroeg opstaan en om 7u een wandeling maken rondom onze hostel. Wim, Atie, Carla en Hans gingen op stap. Achter het hostel bleek een bos te liggen dat direct werd verkend. De leuke waarnemingen waren een Bosuil, Goudhaantjes en Zwarte mezen. Vervolgens om 8u ontbijt, met porridge, waarna de thermosflessen werden gevuld en er snel inkopen werden gedaan bij de 100 meter verder gelegen supermarkt M&B-store. We kochten broodjes, beleg, met fruit en rozijnen gevulde engelse cake, drinken en wijn voor bij het diner. Om 9u vertrokken we naar het nabij gelegen Carrbridge waar een historische brug over een riviertje was gebouwd.

Waterspreeuw, Grote gele kwikstaart, Sijs en Zwarte mees lieten zich hier goed zien. Alles werd op de gevoelige plaat vastgelegd en we vervolgden onze weg naar het noorden, richting een vallei, waar een 14,5 km lange weg langs een rivier loopt. Deze reden wij in een rustig tempo af onderweg kijkend naar alles wat er bewoog en natuurlijk naar het prachtige landschap. We konden even prachtig een Bosuil bekijken die op tien meter naast de auto op ooghoogte naar ons zat te kijken. Iets verderop een Ree en de eerste Edelherten. Om 12u30 namen we een lunchpauze waar we genoten van een familie Tapuit.

Aan het eind ging de rijweg over in een wandelpad waarvan wij een stuk hebben gelopen Hier zagen we nog een Slechtvalk en Buizerd. Heel even liet een Hermelijn zich zien. Op alle bergkammen zag je Edelherten grazen, er waren er honderden. Om 14u50 vertrokken we naar een Loch alwaar we om

eekhoorn

eekhoorn

16u aankwamen. Tijdens het bezoek aan de observatiehut  konden we met de telescopen rustig 3 paartjes Kuifduiker en een paartje Dodaars bekijken. Helaas geen grote duikers te zien. Op de terugweg stond een Oeverzwaluwwand bij een rivier op het programma. Vanaf de brug zagen we de vogels af en aan vliegen. Tevens waren hier de Waterspreeuw een Oeverloper en Rouwkwikstaarten te zien. Meestal zijn even verder de Waterspreeuwen dicht te benaderen en goed te observeren. Helaas, vandaag niet. We waren om 18u30 terug in het hostel, knapten ons op en gingen om 19u30 lijsten en iets drinken bij het open haardvuur. De wandeling in de bergen van de volgende dag werd met algemene instemming naar een latere dag verplaatst vanwege de slechte weersvoorspelling in de Cairngorm Mountains. Een half uur later werden we uitgenodigd voor het diner dat weer voortreffelijk door onze gastvrouw was verzorgd met o.a. producten uit eigen tuin. Hoewel de grote vegetarische schotel speciaal voor Atie was bleef er niets over omdat iedereen wel wat wilde proeven van dat heerlijks.

Met z’n vijven gaan we om 21u nog naar een moerasje om te zien of we nog een glimp kunnen opvangen van een familie Vos. Toen we aankwamen hoorden we dat de familie zich net voor onze komst had teruggetrokken. Wel waren er een aantal actieve reeën. Vlak voor onze observatiehut werd een jong gezoogd. Nadat het voldoende had gedronken trok het kalfje zich terug in de bosjes en de moeder ging verderop grazen. Verder waren er wulpen. Om 10u30 waren we terug in het hostel en gingen we naar bed.

Zaterdag 16 juni

Nadat we waren opgestaan zijn Carla, Wim en Hans om 7 u weer gaan wandelen, ditmaal naar de andere kant alwaar we een vogelvoederplaats hadden ontdekt. Weinig vogels maar wel 2 Rode eekhoorns. In het bos Zwarte mezen en op het voetbalveld veel Grote lijsters. Ze speelden tegen diverse vogels als Roodborst, Zanglijster en kraaiachtigen. Na de dagelijkse ontbijtceremonie en de inkoopsessie vertrekken we om 9u naar Loch Garten. Omdat het Osprey Centre pas om 10u open gaat gaan wij wandelen langs Loch Garten en Loch Mallachie. Twee prachtige meren. We zien Oeverlopers, Brilduikers een Smient met jongen en op verschillende plaatsen zijn nestkasten aangebracht voor de Brilduikers, die in holen broeden.

 

visarend

visarend

Terug bij de auto gaan we lunchen. Carla is vandaag jarig en trakteert ons op vers aardbeiengebak bij de koffie. Om 12u stappen we het bezoekerscentrum van het Osprey Centre binnen en kijken door de telescopen die er zijn opgesteld naar het nest van de Visarend. Slechts het kopje steekt er boven uit. Op de schermen van de webcam zien we dat het vrouwtje zit te broeden. We laten ons voorlichten over het verloop van het broedsel en dat heeft nogal tot verrassingen geleid. Het oude mannetje kwam veel te laat terug van de trek en bij aankomst bleek het vrouwtje al 3 eieren te hebben gelegd, bevrucht door een jong mannetje. Het jonge mannetje werd verjaagd en de eieren werden over de rand van het nest getrapt. Er werden direct 2 nieuwe eieren gelegd maar die werden ook later uit het nest verwijderd omdat die ook nog van het jongere mannetje zouden kunnen zijn. Op het Centre waren ze ervan overtuigd dat het broedseizoen nu wel voorbij was. Er waren inmiddels al zeer ongewoon 5 eieren geproduceerd, een grote prestatie voor een Visarend. Verrassend werden er nog 3 eieren gelegd waarvan er een paar dagen voor ons bezoek 1 was uitgekomen. Ook hier sloeg het noodlot toe. Het mannetje kwam terug met een vis waaraan een vissnoer hing. Bij het wegvliegen raakte het jong verstrikt in het vissnoer en werd meegesleurd uit het nest. Hoe het verder gaat met de 2 overgebleven eieren weten we niet maar we hopen het beste. Hans heeft nog een mooi T-shirt gekocht met een geborduurde Visarend, ter herinnering.

Om 13u15 vertrekken we naar een ander loch. Dit is het gebied waar we grote duikers, Zilverplevieren en Schots sneeuwhoen tegen kunnen komen. Wat betreft het Schots sneeuwhoen kwamen we zeer goed aan onze trekken. Wel 5 paren met jongen hebben we goed kunnen bekijken en fotograferen. Bij het noordelijk deel van het meer verscheen er een Visarend die we prachtig konden bekijken nadat deze in een boom was gaan zitten. Na tien minuten vloog de vogel op en er verscheen een 2e exemplaar. Ze gingen zo dicht bij elkaar vliegen dat we ze in één kijkerbeeld konden bekijken. Een fantastische ervaring. Verder Rouwkwikstaart, Oeverloper en een grote groep Grauwe ganzen. De kolonie Kleine mantelmeeuwen, net voorbij het meer, was er niet meer. Op de terugweg zagen we op de plek, waar we eigenlijk de Zilverplevier verwachtten, een Goudplevier op de weg. Naast de auto konden we ook nog een Wulp bekijken met een pulletje. De Zilverplevieren en de Kleine mantelmeeuwen broedden daar niet meer, waarschijnlijk omdat men in de moors geulen had gegraven voor afwatering.

Om 18u30 waren we terug in het hostel en nadat we hadden gerust konden we het ritueel van lijsten, dineren en napraten herhalen. Om 23u naar bed.

Zondag 17 juni

Om 7u gingen Wim, Carla en Hans weer wandelen. Een Edelhert verwijderde zich rustig. Vlak bij de Bosuil vonden we ook een jong die als een dot poetskatoen boven in een denneboom over een tak hing. Om 8 uur deden we het ontbijt met de bekende rituelen en om 8u45 reden we naar Aviemore om voor 2 dagen inkopen te doen.

Als 1e stond een groot loch op het programma. Een bijna lege watervlakte met wat Wilde eenden en Kokmeeuwen. De eerste recreanten waren al op het meer en dat zouden er alleen maar meer worden. Dan verder naar een ander loch, een idyllisch meer met een ruï

edelherten

edelherten

ne op een eiland. We maken een prachtige wandeling maar ook hier geen vogels op het meer. Wel zien we een Grote bonte specht met jong. Hans fotografeert nog een mannetje Dennenspanner. Als we weer terug zijn bij het parkeerwachtershuisje gaan we eerst onze lunch nuttigen. We hebben erg genoten van een oude man met krukken, die nauwelijks uit een auto kon komen maar wel op een mountainbike stapte en er gehelmd op weg reed. Een Buizerd cirkelde boven onze hoofden en ging op een boomtak zitten. Voordat we in de auto stapten bekeken we nog even goed alle Vinken, Sijsjes, Zwarte mezen en Groenlingen die op de rijk gevulde voedertafel naast het parkeerwachtershuisje zich te goed deden aan alle zaden.

Om 13u30 door naar het moerasje en dit keer de andere hut. Er zijn veel kleine vogeltjes rond de takkenbossen op de heuvel waaronder Gekraagde roodstaart en Roodborsttapuit. Op de voorgrond Rietgorzen. Ook lopen er wat ReeÎn rond. De andere observatiehut is zó vol dat we er niet allemaal in kunnen. We hebben nog tijd over en gaan daarom nogmaals naar een van de lochs. Vandaag weinig Schots sneeuwhoen maar wel 2 Parelduikers die we door de telescoop prachtig kunnen bekijken. Aan het eind doen we hetzelfde met een paartje Middelste zaagbek. Op de terugweg staat er plotseling een Rode patrijs voor ons op de weg.

Tegen zevenen draaien we de oprit van onze hostel op en daar staat een ongeduldige Andy ons op te wachten want er zit een familie Schotse kruisbekken in de conifeer in de achtertuin. De grote vinkachtigen laten zich prachtig bekijken. Helaas was het rode mannetje al voor onze komst vertrokken. Het was, zoals gewoonlijk, weer een voortreffelijk geconstrueerd diner met als verassing bij de koffie een door Rebecca gebakken taart ter ere van de verjaardag van Carla en de vandaag jarige Lodewijk. Els had dit stiekem gevraagd aan Rebecca. Omdat iedereen de Bosuil wel wilde zien gingen we na het diner met de hele groep het bos in. De oude vogel vloog al snel weg maar het jong liet zich onverstoorbaar bekijken. Iedereen ging vroeg naar bed want sí morgens zouden we 5u vetrekken om naar een noordelijk eilandje te gaan.

Maandag 18 juni

Een zware dag. We stonden om 4u10 op om ontbijt klaar te maken en om onze thermosflessen te

wulp

wulp

vullen. 5u vertrokken we met een wat slaperig gezelschap richting het noorden. Het is zwaar bewolkt en al snel begint het te regenen. Onderweg cirkelt er een Rode wouw boven het dal. We proberen de afstand zo snel mogelijk te overbruggen dus gaan we door naar een prachtig stadje aan een mooi loch. Tijd om het te bekijken hebben we niet, dus verder met de bus. Het weer wordt steeds mooier en het landschap ook. Mistige wolken hangen boven de highlands en daar tussen door laat de zon zich steeds vaker zien. Om 7u stoppen we om te ontbijten. Er zit een Roodborsttapuit in een struik, boven het meer vliegt een paartje Koekoek en Carla stapte bijna in een zwarte hoop die een pad bleek te zijn. Een half uur later stappen we weer in de auto en rijden terug naar de afslag om weer verder noordwaarts te gaan. Nu we weten dat we op tijd zijn voor de boot kunnen we het wat rustiger aan doen en stoppen we op verschillende mooie vogelspots.

Een Tureluur laat zich zien en bij een kasteel zien we een Parelduiker, een paartje Kleine plevier en een Waterspreeuw. Carla ontdekt ook nog een paartje Middelste zaagbek. Langs de kust liggen een tiental Grijze zeehonden op een eilandje. Om 9u15 komen we aan bij het haventje. Van hieruit worden de bezoekers naar het eilandje per boot (15 personen) overgezet. Wij gaan mee met de eerste vaart om 10u en worden na 10 minuten varen opgewacht door vogelwachters van de RSPB die ons eerst een algemene uitleg geven over het eiland en de vogels die er voorkomen. We mogen tot 16u30 de 6 kilometer lange weg langs de vogelsites bewandelen. Ieder doet dat in zín eigen tempo. Het eerste stuk gaat omhoog en tussen de Grote en Kleine jagers, die zich goed laten zien, lopen we naar de top van de klif. We zien hier direct Papegaaiduikers, Alken, Zeekoeten, Drieteenmeeuwen, Noordse stormvogels en Kuifaalscholvers. Alleen al rond deze klif zijn we 1,5 uur zoet om te kijken en te fotograferen.

noordsestormvogel1Als ieder van de eerste emoties is bekomen wandelen we langzaam verder langs de volgende kliffen. Overal zijn leuke details te zien. Tapuiten met jongen, een Bonte kraai naast 3 veroverde eieren op een kale rots, de Noordse stormvogels hangend in de wind en Jan van Genten die over zee vliegen. Ook de korstmossen verdienen aandacht. Zij kleuren het eiland samen met het Engels gras en vele andere bloemen tot een prachtig geheel. Naast de broedende vogels op de kliffen bevinden zich op vele plekken hangende tuinen van Babylon. Een prachtige diversiteit aan hangplanten met vele kleuren. Het zal nog lang op ons netvlies staan. Omdat we toch de gehele dag op het eiland doorbrengen zijn we om een uur of 1 wel aan onze lunch toe en gaan er eens lekker voor zitten. Tussen de baltsende en vechtende Grote jagers gaat er af en toe een luidkeels zingende Veldleeuwerik omhoog. Het wordt steeds warmer en er gaan stelselmatig steeds meer kleren uit. We lopen op het laatst flink te zweten. Lodewijk en Els hebben het moeilijk; hun camera-equipement blijkt te zwaar en zij gaan langzaam voor ons uit al in de richting van de boot.

Als we over de vlonderpaden lopen letten we goed op of we Levendbarende hagedissen zien weg schieten. Enkele mensen hebben ze inderdaad gezien. Op gegeven moment staan we op nog geen 10 meter oog in oog met een Grote jager, die daar zijn nest blijkt te hebben. Wim maakt video-opnamen en Hans fotografeert zich een slag in de rondte. Mooier kun je het toch niet krijgen. Even verder ontdekte Wim ook nog een Kleine jager die op dezelfde afstand van de vlonder broedde maar die zat zo verscholen dat de anderen hem niet hadden opgemerkt.

Cor liep voor ons uit en kwam terug met de mededeling dat er een familie Schots sneeuwhoen voor ons in de berm liep. Op een rots in zee ligt nog een Grijze zeehond te zonnen en een tweede probeert hier ook op te klimmen. Omdat de wind afneemt wordt het nog warmer en de laatste kilometer wordt erg zwaar. Bij het bezoekerscentrum verzamelen we ons en lopen terug naar het strandje. De mensen van de RSPB vertelden dat we moesten uitkijken naar een Roodkeelduiker en ze hadden het nog niet gezegd of daar viste het exemplaar voor onze neuzen in de baai. Nadat we waren overgezet dronken we om 17u nog iets in het restaurantje en praatten nog na over de mooie dag. Een half uur later stapten we in de auto en reden terug. Onderweg zijn we nog een keer gestopt voor een korte plaspauze. Een Dodaars liet zich nog zien en er vloog een Visarend over. Om 20u30 waren we moe maar voldaan terug in ons hostel. We hebben niet gelijst maar knapten ons een beetje op en gingen om 21u dineren waarna bijna iedereen direct naar bed ging.

Dinsdag 19 juni

Wim had besloten om op deze laatste morgen de Bosuil te gaan filmen. Daarom waren Wim, Carla en Hans al om 6u opgestaan. Helaas pas na ongeveer drie kwartier vond Hans in een andere hoek dan gewoonlijk de jonge Bosuil hoog in een boom. Het koste veel moeite om de vogel goed in beeld te krijgen. Na 10 minuten zag Carla dat de oude vogel goed verscholen 1 meter boven het jong zat. We zagen hoe het jong zich als een ware takkeling door de boom begon te kruipen en even later vloog de oude vogel weg.

Snel naar het ontbijt want het was al bijna 8u. Om 9u vertrekken we om in Aviemore voor 2 dagen inkopen te doen. Onderweg stopen we nog even om te kijken of de Beflijster nog op de broedplaats aanwezig is maar de jongen zijn kennelijk al uitgevlogen. Op de parkeerplaats zoeken we met zín allen naar Atieís mobieltje maar die blijkt in haar zak te zitten. Om 10u15 zijn we op de parkeerplaats bij het kabelbaantje alwaar we eerst koffie doen. We nemen afscheid van Lodewijk en Els die besloten hebben vandaag zelf hun dag in te vullen. Ze zijn uiteindelijk als echte toeristen met het historisch boemeltje naar Boat of Garten terug gegaan.

Andy heeft ons een goede plek aanbevolen om Morinellen te zien. Dit is voor Wim ook een nieuwe

morinelplevier

morinelplevier

tour. Hij is minder steil en minder lang dan de oorspronkelijke route.. Het is gelukkig niet zo heet als gisteren maar goed loopweer. Na bijna 2 uur zijn wij op ons gemak 500 meter geklommen tot 1000 meter en zijn wij boven op de vlakte. Hier gaan we rustig zitten om onze lunch te nuttigen. Het waait daar stevig en na een half uur zijn we iets onderkoeld. Het wordt dus tijd om nog iets verder te gaan in een poging de Morinelplevieren te vinden. We verspreiden ons en lopen over het veld. Dat heeft al snel resultaat. Er vliegen roepend 4 Morinelplevieren om ons heen. 2 daarvan gaan dichtbij tussen de stenen zitten. Carla werpt zich op om rustig lopend richting Morinellen te gaan en jawel hoor. Ze laten zich een tijd prachtig zien. Helaas te ver weg voor een goede foto. We lopen nadat ze weg gevlogen waren nog een eindje verder en genieten van het mooie uitzicht.

Om 14u30 besluiten we langzaam naar beneden te lopen. Ook dit kost ons 2 uur waarna we beneden gekomen in het restaurant een beker hete chocolademelk met slagroom nemen. Om 17u vertrekken we met de auto en een half uur later komen we aan bij onze hostel. We hebben genoeg tijd om nog even in de supermarkt lekkere etenswaren en drank te kopen voor de terugreis. Om 18u30 gaan we voor de laatste keer in de hostel lijsten en Atie staat er het beste voor maar we spreken af dat we vÛÛr we de boot op gaan nog gaan lijsten omdat er nog leuke natuurgebieden onderweg moeten worden bezocht. We vragen, na het wederom voortreffelijke diner, of Andy en Rebecca even bij ons in de lounge willen komen zitten. Carla heeft op verzoek van Wim te kennen gegeven dat zij, namens ons, onze gastheer en gastvrouw wil bedanken en zij doet dat uitstekend. Wij hebben wat geld bij elkaar gesprokkeld en overhandigen dat tezamen met een door Wim gesigneerde kalender als minimaal ruilmiddel voor hun gastvrijheid. Omdat we morgen zeer vroeg moeten gaan rijden gaat iedereen direct naar bed.

woensdag 20 juni

We staan om 3u30 op, maken ons ontbijt klaar, vullen de koffers en vertrekken met een volgestouwde bus vanuit Boat of Garten. Het is slecht weer en het regent af en toe. Om de soortenlijst nog wat te versterken slaan we af richting een korhoenplek. We komen grote groepen Edelherten tegen en op de heide tellen we 10 Korhanen op een lek. Iets verder stoppen we voor een plaspauze en een kop koffie terwijl een groep mooie koeien om onze aandacht vraagt. Een Grauwe vliegenvanger is wat verder in het weiland ook met zijn maaltje bezig.

Om 7u vinden we de A9 terug en gaan op weg naar Edinburgh. Het regent nu constant en erg hard. Om 8u10 belanden we in een file voor de Forth Road Bridge en we hebben het genoegen gesmaakt daar 2 uur later op de ringweg onder Edinburgh weer uit te komen. Inmiddels werd Wim gebeld dat de vaartocht naar Bass Rock niet door zou gaan vanwege het onstuimige weer. Omdat we niet konden varen is de oplossing dat we in North Berwick gaan kijken bij het Scottisch Seabird Centre. We drinken daar koffie, bekijken de uitgebreide tentoonstelling met webcams in de kolonies op de verschillende eilanden en kopen wat souvenirs. Helaas is de tijd te kort want er is te veel te zien. Even verder stoppen we om nog even een blik op Bass Rock te werpen. Heel goed zijn de witte stipjes te zien die elk een broedende Jan van Gent voorstelt. Er zitten er 40.000!!!

Om 12u vertrekken we weer. Het is inmiddels prachtig weer geworden. We willen nog een bezoek brengen aan een andere vogelplek. Dit eiland is alleen te bereiken bij eb via een weg die volledig verdwijnt als het vloed wordt. Juist dit is interessant omdat het een soort waddengebied is en je kunt er bij eb allerlei vogels vinden die in de poeltjes en de modder iets van hun gading vinden. De zon breekt door en wij gaan dus eerst lunchen. Rietgorzen en Kneutjes bekijken dit bonte gezelschap. Daarna gaan we nog met een telescoop een paar honderd meter het wad op en zien daar Wulpen, diverse soorten meeuwen, Grutto’s en Rosse grutto’s. Om 14u30 vertrekken we richting boot waar we om 15u45 aankomen. Nu is het tijd om te lijsten en het blijkt dat we 108 soorten hebben gezien. Atie (103) heeft toch gewonnen en krijgt evenals Carla (102) die 2e werd het boek Vlerkenstreken. Els en Cor krijgen een vogelkalender omdat ze samen de 3e prijs hadden. Na de douaneformaliteiten kunnen we om 16u30 aan boord van de Princess of Norway. Hier overhandigt het gezelschap Wim een fles wijn als dank voor bewezen diensten. Daarna installeren we ons weer in onze kamers. Carla, Atie en Hans gaan bij de piano zitten en eten daar een hapje met een kop koffie, Ate, Wim en Cor eten in het Wild West restaurant en Els en Lodewijk dineren in het luxe restaurant. Als de pianist komt voegen Ate, Wim en Cor zich bij ons en veel later scharen Els en Lodewijk zich ook nog bij ons. Omdat de pianist erg goed is, bovendien nog goed zingt en leuke oude melodieÎn vertolkt krijgt Atie het op haar heupen en vraagt in the mood aan. Swingend wordt dit aangehoord. Het was een leuke en gezellige avond. Om 23u30 ging iedereen naar zijn of haar kooi. Carla en Hans hebben nog tot 24u in de luwte op het achterdek gezeten en gekeken naar het avondrood terwijl zoín 10 Noordse stormvogels en een Jan van Gent het schip begeleidden.

Donderdag 21 juni

Om 8u opgestaan en ontbeten. Het was een kalme overvaart en bewolkt. Rond 10u legt het schip aan maar het duurt vreselijk lang voordat we de boot af mogen. Op een ander dek waren er problemen met een niet startende bus. Om 11u30 zijn Ate, Atie, Carla en Hans met hun bagage uit de bus gestapt. We nemen afscheid van elkaar en Ate stapt in de auto bij zijn vrouw. De bus naar Amsterdam is inmiddels weg en we nemen een taxi naar de Connexxion draagvleugelboot die ons naar Amsterdam brengt. Een fantastische reis is ten einde. Misschien zien we elkaar nog eens op een andere reis.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067