Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Lesbos

foto’s van Wim Smeets

Lesbos, Grieks vogeleiland

individuele vogelreis

Vlak voor de Turkse kust ligt het Griekse eiland Lesbos. Het is een relatief groot eiland dat in het

roodkopklauwier

roodkopklauwier
©Ton Renniers

voorjaar nauwelijks door toeristen wordt bezocht en veel van zijn schoonheid heeft behouden. Het landschap is zeer gevarieerd. We vinden er droge heuvels met maquis, altijd groene steeneikbossen, valleien met olijfboomgaarden, riviermondingen en zoutmoerassen. In mei zijn de ruige graslanden bedekt met een enorme bloemenpracht van klaprozen, margrieten en orchideeën. Rust, de aanwezigheid van zoet water, een gevarieerd landschap èn de ligging vlak voor de Turkse kust verklaren de vogelrijkdom van Lesbos. We vinden er alle voor het zuidoosten van het Middellandse zeegebied karakteristieke soorten: zwartkopgors, Rüppels grasmus, bruinkeelortolaan, maskerklauwier, Smyrnagors, rotsklever, Griekse spotvogel, vale spotvogel, balkansperwer en, als klap op de vuurpijl de geheimzinnige Eleonora’s valk. Ook veel trekvogels passeren Lesbos in de eerste weken van mei. Vorige malen werden onder andere roodpootvalken, kleine klapeksters, flamingo’s, zwarte ooievaars, zwarte ibissen, kwakken en slangenarenden op doortrek waargenomen.

 Hoppen, bijeneters en scharrelaars

Ons hotel bevindt zich net buiten een Grieks vissersdorp aan de rand van een grote zoutpan. Direct bij het hotel zijn al interessante waarnemingen te doen. Met het melancholische ‘up-up-up’ laat de eerste

zwartkopgors ©Ton Renniers

zwartkopgors
©Ton Renniers

hop zich horen. Exotisch gekleurde bijeneters scheren door de lucht. Een scharrelaar zit op een telefoondraad en deze loert op hagedissen en grote insecten. Op de zoutvlakte voor het hotel loopt een griel rond. Hier is er ook een kans op het vinden van de kuifkoekoek en ooievaarsnesten met jongen, en Spaanse mussen. In de olijfboomgaarden, aan de rand van het dorp, komen maskerklauwier en Griekse spotvogel voor; deze laatste wordt door de Engelsen toepasselijk “Olive-tree Warbler”genoemd. De arendbuizerd nestelt op de steile kliffen langs de kust. Ook maken we kans op de Audouins meeuw.

Eleonora’s valk

Eleonora de Arborea is de naam van de Sardijnse heldin die een groot deel van Sardinië veroverde. Als eerste zette zij zich in voor de bescherming van deze later naar haar vernoemde valk. Het leven de de Eleonora’s valk is nog uitzonderlijker dan zijn naam. Wie zou vermoeden dat deze valk, die lijkt op een grote boomvalk, er een geheel zwarte kleurvariant op nahoudt, in dichte kolonies broedt, in plaats van in het voorjaar in het najaar broedt, een sporadisch broedareaal bewoont zoals dat van geen enkele andere vogel bekend is, en wegtrekt langs een uitzonderlijke trekroute naar misschien het eiland Madagascar. Tijdens onze tochten over het eiland maken we kans een groep jagende Eleonora’s valken te ontmoeten.

Het kale westen

We verkennen de westkant van het eiland. Hier groeien geen bomen meer Het is een rotsige

kleine klapekster ©Ton Renniers

kleine klapekster
©Ton Renniers

steenwoestijn met hier en daar wat  doornstruiken. Een ideaal biotoop voor tapuiten, waaronder de blonde en de isabeltapuit. Verder kans op rotsmus, alpengierzwaluw, rotsklever, rosse waaierstaart, kleine torenvlak, slangenarend, blauwe en rode rotslijster en bruinkeelortolaan. Ook de zeldzame smyrnagors broedt hier. Men schat de totale wereldpopulatie van deze weinig bekende gors op hooguit enkele honderden broedpaartjes.

Groepen witwang- en witvleugelsterns

In mei is er op Lesbos nog volop zoet water de vinden. Dit trekt veel vogels aan. De riviermonding

witvleugelstern ©Ton Renniers

witvleugelstern
©Ton Renniers

vlak bij ons hotel biedt ons het boeiend schouwspel van groepen vissende witvleugel- en witwangsterns. Hier foerageren ook elk jaar zwarte ooievaars en zwarte ibissen. Als we het water naderen plonzen tientallen waterschildpadden vanaf een zandbank het water in. Een ralreiger wandelt terug het riet in. Boven ons, op een telefoondraad, zingt een zwartkopgors zijn deuntje. Ook veel andere zangvogels zijn hier aanwezig: cirlgors, rouwmees, vale spotvogel, Cetti’s  zanger, baardgrasmus, roodkopklauwier en Orpheusgrasmus. Bij de riviermonding is het woudaapje doorgaans vrij gemakkelijk te observeren èn te fotograferen.

De berg Olympus

rotsklever ©Wim Smeets

rotsklever
©Wim Smeets

Onze tocht naar het zuiden eindigt bij het hoogste punt van het eiland, de 968 meter hoge berg Olympus. We hebben prachtige uitzichten en we passeren rustieke bergdorpjes. De grote pijnboombossen op de hellingen van de berg herbergen de Turkse boomklever en de middelste bonte specht.

 

Geiten en landschildpadden

De stenige, met kreupelhout en maquis begroeide hellingen van Lesbos zijn ongeschikt voor akkerbouw of veeteelt. Alleen geiten nemen genoegen met de droge houtige gewassen als voedsel. Hun begrazing zorgt ervoor dat grote delen van de rotsige bodem onbedekt blijven en de zon er vrij spel heeft. Een zeer geschikt milieu voor landschildpadden. Op het eiland komt de Moorse landschildpad voor. Ze kunnen wel dertig contimeter land worden en wel vijf kilo wegen. Tijdens onze zwerftochten over het eiland zullen we er vast wel eentje ontmoeten.

Vogelfotografie
roodpootvalk ©Ton Renniers

roodpootvalk
©Ton Renniers

De eerste helft van mei is Lesbos ideaal voor vogelfotografie. Veel trekvogels komen vermoeid aan op het eiland om “bij te tanken”voor de verdere reis naar het noorden. Soms verliezen ze hun natuurlijke schuwheid en zijn ze zonder ze daadwerkelijk te verstoren, van zeer dichtbij te fotograferen. Alle gebieden zijn goed vanaf de weg te bereiken, zodat we niet veel hoeven te lopen. Des te meer tijd blijft er over om de vogels te bekijken en te fotograferen. Zoals bijvoorbeeld bijeneter, roodpootvalk, kleine klapekster, scharrelaar en hop.

Praktische informatie
Reissom: op aanvraag
Beste tijd: eind april begin mei
Heen- en terugreis: (Charter)vlucht Amsterdam Mytilini
Zwaarte: lichte wandelingen soms over vlak terrein, normale wandelschoenen voldoende.
Accommodatie: hotels
Weer: meestal zonnig en warm voorjaarsweer

 

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067