Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blackthroated tit, Blue Elephant, India, Bhutan
  Black-throated Tit, Bhutan
 • Casarca, Bhutan, India, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Bhutan
 • India, Spot-billed Duck, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, Bharatpur
  India, Bharatpur
 • Edelhert, Schotland, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Schotland
 • Taiwan Blue Magpie, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Taiwan
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Blue-crowned parakeet, vogelreis, natuurreis
  Brazilië
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Capibara, Kaaiman, vogelreis, natuurreis
  Pantanal
 • Blue Elephant, blauwe ekster, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Spanje, Portugal
 • Blue Elephant, red-tailed tropicbird, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Giraffe-necked weevil, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Kameleon, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar

Madagaskar

boven-madagas2

Madagaskar, eiland van verwondering

Het is ook heel goed mogelijk om deze reis als privé-reis te boeken, met aanpassingen naar wens. Vraag hiervoor een vrijblijvende offerte aan.

foto’s op deze pagina allen van Ruud van Kappel
Zelfs als je alle continenten al bereisd hebt en je komt daarna eens in Madagaskar, dan merk je dat er nog iets bestaat dat compleet anders is. Alsof je al die tijd iets gemist hebt.
Iedereen weet wat een kameleon is, maar op Madagaskar is kom je ze voortdurend tegen in de meest waanzinnige verschijningsvormen, kleuren en gedragingen. Ook de vogelwereld is volstrekt uniek Madagaskar, ringstaartmaki, maki, Blue Elephantmet grote aantallen soorten die nergens elders ter wereld voorkomen. De zoogdierfauna is met de talrijke soorten lemuren (maki’s) zo volstrekt uniek dat iedereen er op zijn minst wel eens van gehoord heeft. Deze reis laat je beleven hoe het is om in een wereld te verkeren die totaal niet lijkt op de onze.

Het is daarom niet zo vreemd dat Madagaskar wel het achtste continent wordt genoemd, zoveel verschilt het van alle andere. Het is dan ook al 88 miljoen jaar een eiland, wat betekent dat planten- en diersoorten, die niet in staat zijn de zee over te steken het eiland niet konden bereiken en de soorten die er toen al waren zich ongestoord hebben kunnen ontwikkelen tot vele nieuwe soorten, aangepast aan veranderingen in klimaat en andere omgevingsfactoren. Hiermee is zowel de flora als de fauna nog veel diverser en unieker dan van bijvoorbeeld de Galápagoseilanden. Als u Madagaskar bezoekt zult u zich dagelijks weer verbazen over soorten planten en dieren die u ziet in prachtige landschappen.

Omdat Madagaskar zo groot is, de oppervlakte van Frankrijk en België samen, kan in een reis van 19 dagen maar een deel van het land op aangename manier bezocht worden. Proberen om alle delen van het land te bezoeken zou veel lange reisdagen betekenen en ten koste gaan van het genieten en verwonderen over de schoonheid van het land.

Voor deze reis hebben we daarom gekozen voor een combinatie van kust, het Spiny Forest in het zuiden, de bergen in het midden en het tropisch regenwoud in het oosten. Deze reis biedt de meeste landschappen en een groot deel van de bijzondere (vogel-)soorten van Madagaskar.

Blue-elephant, me site, MadagaskarHet nog resterende regenwoud ligt voornamelijk in een smalle strook langs de oostkust op hellingen. Hier is de diversiteit aan planten en vogels groter dan waar ook. Het bezoeken van het regenwoud is dan ook een absolute must. Een ander belangrijk vegetatie type is het Spiny forest, moeilijk doordringbare doornige vegetaties met een grote plantendiversiteit en een aantal unieke vogelsoorten zoals Longtailed Groundroller, Running Coua en de uiterst lokaal voorkomende Subdesert Mesite (foto).

Het Reisprogramma: 

Deze reis begint op 7 november, maar er is een verlenging mogelijk voor de start van de reis. Deze verlenging begint met vertrek op 2 november.

Verlenging vooraf

2 november Vertrek ’s morgens vroeg vanaf Schiphol en bent ’s avonds in de hoofdstad Antananarivo. Transfer naar en overnachting in een hotel dichtbij het vliegveld.

3 november Vlucht Antananarivo naar Mahajunga en dan naar Ankarafantsika, bungalows aan het meertje ontbijt. Hier verblijft u 3 nachten in een fantastische omgeving, met Madagascar Fish Eagle, woudaap, Malagy Coucal. Sickle-billed Vanga en tal van andere soorten.

4, 5 november: Ankarafantsika NP, Met wandelingen in de bossen zullen we soorten als Broad-billed Roller, Sub-desert Mesite, Schlegel’s Asity, Long-billed Tetraka, Van Dam’s Vanga en meer.

6 november: Terug naar Mahajunga Betsiboka rivier. Een boottocht door het estuarium van de rivier levert veel kustvogels op. Niet alleen gewone soorten als krabplevier, kleine strandlopers en vele krombekken, maar ook de endemische eend Madagascar Teal (Bernieri teal), Yellow-billed Stork, Lesser en Greater Sand plover. Misschien zien we in de haven of bij ons hotel pas de eerste huismus van deze reis.

7 november: Transfer Luchthaven en vlucht naar Antananarivo en in de avond kennismaking met de rest van de groep.

Hoofdreis

Dag 1 (7 november):  Vertrek ’s morgens vroeg vanaf Schiphol en bent ’s avonds in de hoofdstad Antananarivo. Transfer naar en overnachting in een hotel dichtbij het vliegveld.

blue-elephant, cuckoo-roller, MadagaskarDag 2: Binnenlandse vlucht naar Tulear en transfer naar Ifaty. Verblijf in een heerlijk hotel aan een prachtig strand. Afhankelijk van het getij zullen we in de ochtend of middag het Honko Mangrove gebied bezoeken. Dit is een zeer vogelrijk gebied, met Madagascar Mannikin, (krombek) strandlopers, Three Banded en Madagascar Plover en veel meer.

Dag 3: Spiny forest Arboretum Reniala. De bijzondere doornige vegetatie met unieke vogelsoorten zoals Long-tailed Ground Roller, Subdesert Mesite, Thamnornis, Archbold’s Newtonia, Subdesert Brush Warbler, Banded Kestrel, diverse Coua’s en vele Vanga’s waaronder Lafresnaye’s Vanga. De middag is vrij te besteden, bijvoorbeeld een wandeling langs de fraaie kust of naar het dorp Ifaty. Onderweg kunnenMadagascar Hoopoe, Madagascar Bee-eater, Paradise Flycatcher en de rode Madagaskar Fody gezien worden. ook kan er uitstekend gezwommen worden in zee.

blue-elephant, grey-headed lovebird, madagaskarDag 4 Van Ifaty naar Baai van St Augustin, waar we watervogels, steltlopers en vele flamingo’s zullen zien. Rond de accommodatie is er de zee en zijn mangrovebossen.

Dag 5: We varen naar Nosy Ve een eiland voor de kust waar het hele jaar door Red-tailed Tropicbirds broeden. Jongen van alle leeftijden zijn er te zien en voortdurend zijn de oude vogels in de lucht. Op het eiland wordt een heerlijke picnic lunch verzorgd. Tijdens een wandeling zullen we verschillende  plevieren zien, waarschijnlijk ook krabplevier en Lesser Crested terns.  
In de loop van de middag varen we naar Anakao en gaan vervolgens door naar Domaine d’Ambola.

Dag 6: Een hele dag naar Tsinamanpetsotra, een nationaal park met een groot zoutmeer (o.a. Lesser Flamingo). Er zijn wandelroute’s waarlangs we naar vogels en andere dieren zoeken. Humblots heron, Madagascar Plover, Green Pigeon, Greater Vasa Parrot en vele eerder genoemde Spiny forest soorten. Voor Littoral Rock Trush en Red shouldered Vanga is dit ook een goed gebied.

Dag 7 We gaan via Anakao met de boot naar Tulear en bezoeken Zombitse National Park. Hier zijn vele endemen, waaronder Appert’s Tetraka als een van de toppers. Hier is een bescheiden lodge dichtbij, zodat we de volgende dag: dag 8 Zombitse opnieuw kunnen bezoeken in een ander even spectaculair gedeelte. We zien ook veel lemuren, diverse Coua’s en misschien Stripe throated Jerry. ’s Middags rijden we door bergachtig landschap naar Toilet d’ Isalo.

Dag 9: Wandeling in de bergen van Isalo, o.a. voor Forest Rock Trush en Grey headed lovebird. Ook is er hier een goede kans op mooie waarnemingen van de Madagascar Malachite Kingfisher. Er zijn veel lemuren waaronder, kameleons en vlinders. ’s Middags rijden we door van Isalo naar Ambalavao Betsileo Country lodge . We rijden door een afwisselend landschap langs dorpjes met lemen huizen en door riviervalleien. Onderweg zien we veel zwarte wouwen.

malachite kingfisher,Blue-elephant, MadagaskarDag 10:  Wandeling in de bergen van Anja. Hier zullen we veel verschillende kameleon’s kunnen zien. Een toplocatie voor mooie foto’s van ring-tailed Maki’s, kameleons, ijsvogels en het spectaculaire berglandschap. ’s Middags rijden we door naar Ranomafana. We komen door enkele grotere steden en zien het drukke leven daar.

Dag 11 en 12:   Wandelingen in het tropisch regenwoud van Ranomafana. Hier gaan we op zoek Velvet Asity, Pita like Ground Roller, Scaly Ground Roller, Rufous headed Ground Roller, White throated Oxylabes, Madagaskar Wood rail en blue-elephant, Indri, madagaskarweer andere bijzondere Vanga’s en Tetraka’s. We zien verschillende lemuren, waarschijnlijk ook de pas in 1986 ontdekte Golden Bamboo Lemur.  Avondexcursie voor de vele kameleons en amfibiën

Dag 13:  Wandeling in de ochtend. We zoeken naar dezelfde soorten als de vorige dag, hier hebben we ook kans op Sunbird Asity (beide soorten), Short legged Ground Roller en de fraaie Blue Coua. 

Dag 13 : In de ochtend kunnen we nog een keer bij Ranomafana of Vohiparaha wandelen en vogelen. ’s Middags rijden we naar Antsirabé en het mooi gelegen vogelrijke pension madalief.

mada-landschapDag 14: Het hotel dat we in Antsirabé hebben is een oase van rust. In de vroege ochtend kunnen we nog even in de omgeving kijken en een wandeling maken in de tuinen en bossen direct rond het hotel. Vervolgens een prachtige en fotogenieke route naar Andisabé en Mantadia.

Dag 15 en 16 : deze twee dagen brengen we door op de toplocaties. We maken we ochtendwandelingen in het regenwoud bij Andisabé. Er zijn zeer veel vogels hier: Blue Coua, veel Vanga’s waaronder Blue Vanga, Greater en Lesser Vasa Parrot, Cuckoo-roller, Blue pigeon, Green pigeon, Collared Nightjar, Crested Ibis, Madakgascar Starling, de Asity’s, Pygmy Kingfisher, Madagaskar Rail, Madagaskar Cuckoo shrike, Madagascar spinetail, Scaly Ground roller en Brown Mesite. Tijdens de wandelingen zullen we ook regelmatig lemuren zien waaronder de Indri, de brulaap van Madagaskar.
Avondexcursie voor kameleons en nacht-lemuren

Dag 17 : Terugreis met busje naar Antananarivo, ’s avonds diner en kamer in hotel dichtbij (4 minuten rijden) vliegveld

Dag 18:   Kort na middernacht vertrekt uw vlucht via Nairobi of Parijs naar Nederland. ’s Middags aankomst op Schiphol

Praktische informatie
Reissom: Voor individuele reis van twee personen:     € 3695,-pp
Voor groepsreis, minimaal 4 + reisleider:      € 3995,-
Reissom verlenging: Voor individuele reis van twee personen:     € 1295,-pp
Voor groepsreis, minimaal 4 + reisleider:      € 1295,-
exclusief: deze reis is exclusief lunches en aantal diners
Reisdata datum groepsreis: 7 november t/m 24 november 2019
Reiscode: 19MAD-IND of 19MAD-GROEP
Heen- en terugreis: vliegtuig van Schiphol naar Antananarivo, met overstap
Reisschema: zie bovenaan de pagina
Reisgarantie Blue Elephant is aangesloten bij GGTO
Reisinformatie wordt ca 4 weken voor vertrek toegezonden
Aantal deelnemers maximaal 8
Zwaarte wandelingen met hoogteverschillen
Vervoer ter plaatse:  Met een busje
Accommodatie: middenklasse hotels met douche en toilet op de kamer
Eenpersoonstoeslag: € 395,–
Eenpersoonstoeslag bij verlenging: € 150,–
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en lokale gidsen.
Weer: tropisch op grote hoogte ook koel, kans op een bui
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067