Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blackthroated tit, Blue Elephant, India, Bhutan
  Black-throated Tit, Bhutan
 • Casarca, Bhutan, India, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Bhutan
 • India, Spot-billed Duck, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, Bharatpur
  India, Bharatpur
 • Edelhert, Schotland, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Schotland
 • Taiwan Blue Magpie, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Taiwan
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Blue-crowned parakeet, vogelreis, natuurreis
  Brazilië
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Capibara, Kaaiman, vogelreis, natuurreis
  Pantanal
 • Blue Elephant, blauwe ekster, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Spanje, Portugal
 • Blue Elephant, red-tailed tropicbird, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Giraffe-necked weevil, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Kameleon, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar

Gambia

Gambia, Blue Elephant, vogelreis

GAMBIA AFRIKA VOOR BEGINNERS IN EEN PRACHTIGE VOGELWERELD

Klik hier voor het Reisverslag Gambia

Gambia, Blue Elephant, vogelreis

gonolek

Aan de westkust van Afrika, op 6 uur vliegen van Schiphol, ligt het kleinste landje van Afrika, kleiner nog dan Nederland, genaamd Gambia. Maar met Nederland heeft het gemeen heel vogelrijk te zijn. Alleen zijn het hier Afrikaanse soorten vogels aangevuld met trekvogels uit Europa. Dat maakt Gambia een gewilde vogelreisbestemming. Hier kun je echt oefenen op de vogels buiten Europa. In Gambia komen bijvoorbeeld acht soorten ijsvogels, zes soorten bijeneters, vier soorten scharrelaars en drie soorten slangenarenden voor. Het is Afrika voor beginners. En extra prettig is dat de vogels goed zijn waar te nemen en veel minder schuw dan in Europa. Vogelfotografen komen terug in Nederland met geheugenkaartjes vol bloedstollende fotos.

Gambia ligt ingesloten door Senegal, aan de oevers van de rivier de Gambia. Je hoeft in Gambia niet te reizen om veel te zien. In de week dat wij er zijn, kunnen we alle belangrijke biotopen bezoeken vanuit één uitvalsbasis. Het is dan mogelijk om tegen de 200 soorten waar te nemen. Wie echter meer wil zien en naar het binnenland wil reizen, kan voor een verlenging kiezen. We verblijven in een eenvoudige lodge of hotel, waar zelf al vele vogelsoorten zitten, die zich van dichtbij laten bekijken.

De bevolking

Gambia, Blue Elephant, vogelreis

waarnemen op het strand
© Anneke Buinink

Gambianen zijn erg vriendelijk, maar proberen wel op alle mogelijke manieren wat aan je te verdienen. Ze zijn natuurlijk erg arm en wij westerlingen zijn (in hun ogen) schatrijk. Toeristen zijn voor hen een belangrijke bron van inkomsten. Meteen na aankomst proberen ze door het dragen van een koffer een fooi te krijgen, bieden zich aan als vogelgids of bedelen gewoon om geld. Dit kan lastig zijn en opdringerigheid hoeft niet altijd te worden geaccepteerd. Voordeel van het reizen in een groepje is dat de lokale gids erg effectief te grote opdringerigheid kan voorkomen.

Vogelen in Gambia

roodsnaveltok, Gambia, Blue Elephant, vogelreis

roodsnaveltok

Zeker op een eerste reis naar Gambia weet je gewoon niet wat je overkomt. In de tuin zien we o.a. palmtortel, vuurvinkje, roodoogtortel, blauwfazantje, Sahelbabbelaar, groene kakelaar, roodsnaveltok en roodbuikhoningzuiger. Gambia is erg rijk aan vogels. Voor het grootste deel zijn dat Afrikaanse soorten, die de verschillende biotopen bewonen die wij bezoeken. Daarnaast zijn er in de periode dat wij Gambia bezoeken overwinterende vogels uit Europa, zoals rosse grutto’s, veel strandlopers, visarenden enz. In deze reis bezoeken we strand, lagunes, savannen, mangroven, moerassen en bossen waar we o.a. vele soorten reigers, roofvogels, neushoornvogels, scharrelaars, baardvogels, wevers, honingzuigers, ijsvogels, glanspreeuwen, ibissen zullen zien. 
Een deel van de tochten gaat naar reservaten en een deel naar “gewone” vogelrijke gebieden. Onze lokale gids weet de beste plekken om de bijzondere soorten te zien en zal ons daar ook heenleiden.

Gambia, Blue Elephant, vogelreisAbuko Natural Reserve
Het Abuko Natural Reserve is een oerbos-restantje met een indrukwekkend aantal vogelsoorten. Bij een klein meertje in het reservaat zien we de Afrikaanse reuzenijsvogel, zittend op een tak boven het water. In de bomen erachter zitten groepen zwartkopreigers en kwakken. Een hamerkop vliegt langs met nestmateriaal, het broedseizoen is hier al begonnen.  Op de oever zit een mangrovereiger, samen met enkele slangenhalsvogels die net als aalscholvers hun vleugels drogen in de zon. Een volwassen nijlkrokodil, die zich in de zon koestert op een zandbank, maakt het plaatje van een Afrikaans moeras compleet. Dit bos is ook de beste plek om zowel de violette als de groene toerako te zien.

 Bijilo forest

Bijilo wordt ook wel het Monkey forest genoemd door de grote aantallen vervetmonkeys, maar we kunnen ook de heel erg mooie rode colobusapen zien. Kleine bijeneters, de gonolek en groene kakelaar zijn er algemeen, naast verschillende scharrelaars, grijze tok en roodsnaveltok, Senegalese spoorkoekoek, sahelbabbelaars, feeënhoningzuiger enz.

De kust

De kust is bijzonder door het voorkomen van veel meeuwen en sterns, zoals grijskopmeeuw, Kelpmeeuw, Bengaalse en koningsstern en (zeer talrijk) reuzenstern. Regelmatig vissen de visarenden boven zee. Over het strand rennen drieteenstrandlopers en steenlopers tussen de rosse grutto’s.

Overige gebieden

De meeste gebieden die we bezoeken zijn savanne-achtig of echt bebost. Een dag bezoeken we een bebost landbouwgebied met savanne-arenden, Abessijnse scharrelaars en verschillende bijeneters. Later bezoeken we een garnalenkwekerij met vele soorten watervogels, zoals bisschopsooievaar, nimmerzat en veel strandlopers. Tot slot lopen we de bush-track (een savanne) voor de vele roofvogels, oehoe en wevervogels.

Tweede week

kroonkraanvogels, Gambia, Blue Elephant, vogelreis

kroonkraanvogels

De tweede week maken we een rondreis via Tendaba en Georgetown ten zuiden en noorden van de rivier. De heenreis duurt een hele dag ten zuiden van de rivier de Gambia. Onderweg zijn er een paar onderbrekingen op plaatsen waar het vogelen goed is. Ook stoppen we natuurlijk als we iets bijzonders zien. Vooral roofvogels als Gabar hawk, Bateleur, Dark chanting goshawk zijn bijna vaste klanten op deze tocht. Rond Tendaba zijn verschillende goede vogelgebieden die we bezoeken. Ook gaan we met de boot de mangrove-gebioeden in voor onder andere reuzenreiger en witrugkwak. Na een paar dagen Tendaba bezoeken we de omgeving van Georgetown met een boottocht over de rivier. Vele wevervogels nestelen hier langs het krokodilwachter water, rode colobusapen bevolken de boomkronen en af en toe zien we een Afrikaanse visarend die hier een vaste broedplaats heeft. We gaan ook een bezoek brengen aan een plek waar een kleine groep nijlpaarden zit. Het laatste deel van de rondreis gaat ten noorden van de rivier de Gambia naar het veer van Banjul. Hoewel de weg zo goed is dat de tocht in twee uur gedaan kan worden zal het de gehele dag duren, omdat er erg veel te zien is in wetlands langs de weg. De kansen op carmine bee-eater, blue-cheeked bee-eater, wattled plover , black crake, Egyptian plover, black coucal, brown snake-eagle zijn zeer groot. Vanaf het veer aan de noordoever naar Banjul naar Banjul gaan we naar ons hotel voor de laatste nacht. De laatste dag is ter eigen invulling, maar er kan gezamenlijk een gebied worden bezocht. Het vertrek is in de namiddag.

carminebeeeater, Gambia, Blue Elephant, vogelreisVogelfotografie

Veel vogels in Gambia zijn opvallend tam en kunnen van dichtbij worden benaderd. Gedurende deze reis zijn er regelmatig goede momenten om te fotograferen.

 

Praktische informatie
Reissom: € ,- exclusief internationale vluchten
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: vrijdag 22 november – zaterdag 6 december
Reiscode: 15Gambia
Eenpersoonskamertoeslag: € 350,-
Heen- en terugreis: chartervlucht naar Banjul (Gambia).
Reisinformatie: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: busje of Landrover(s).
Zwaarte: alleen lichte wandelingen over vlak terrein.
Aantal deelnemers: tenminste 6 personen, maximaal 12 personen.
Accommodatie: Eerste week uitstekend hotel, tweede week eenvoudige lodges op basis van halfpension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en lokale gids.
Weer: tropisch warm, soms een beetje wind en soms ochtends lichte bewolking.
Reisprogramma
-dagelijkse vogelexcursies- (programma kan gewijzigd worden om de reis te verbeteren)
dag 1: vertrek uit Nederland en aankomst in Gambia;
dag 2: Bijilo forest & Kotu Creek & Cycle track;
dag 3: Yundum & Camelo Corner;
dag 4: Brufut & Tanji;
dag 5: Tujering woods;
dag 6: Berrending;
dag 7: Mandineba, Pirang en Bush track;
dag 8: Abuko Forest en Lamin;
dag 9: vertrek vanuit lodge naar Tendaba en aankomst in Tendaba;onderweg bezoek aan een aantal plaatsen om te vogelen
dag 10: Tendaba en omgeving en boottocht;
dag 11: Tendaba en omgeving;
dag 12: vertrek naar Georgetown, onderweg vogelen;
dag 13: Georgetown, boottocht naar nijlpaarden en ‘s middags vogelexcursies;
dag 14: Terugreis naar de kust en onderweg vogelen langs de noordkant van de Gambia;
dag 15: Dag in kustgebied en vertrek naar Nederland;

Op de kaart hieronder zijn de verschillende locaties in Gambia te zien, klik op de rode locaties voor meer informatie.

Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067