Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Fotoreis Japan

Blue Elephant, Steller's Sea Eagle, Steller's zeearend, JapanJAPAN, Steller’s zeearend,  Japanse makaken en
kraanvogels en Blakiston’s Fish Owl
foto’s Kees van Berkel

Een onvergetelijke beleving, met een klein model ijsbreker de zee op gaan. Het eerste streepje van de opkomende zon wordt zichtbaar en werpt een rode gloed over de ijsblokken en schotsen voor ons. De silhouetten van enkele arenden tekenen zich langzaam af. Het zijn zeearenden. De Steller’s zeearenden zien we nog niet. Alsof ze zich voornamer voelen wachten ze tot de kleinere soort er is. Maar ook zij laten niet echt lang op zich wachten. Steeds meer van deze majestueuze vogels komen aanglijden en landen op een ijsblok. Deze reuzen in het vroege ochtendlicht; geen fotograaf heeft aansporing nodig.  Omdat de vogels regelmatig van plek verwisselen zijn er telkens weer nieuwe uitdagingen voor een prachtfoto.
Blue Elephant, Blakiston's Fish Owl, Japan, HokkaidoJapan is wereldberoemd om de Japanse makaken, Steller’s zeearenden, wilde zwanen en de kraanvogels die totaal niet schuw in de winter te bewonderen zijn. Weinigen hebben geen films of foto’s hiervan gezien. Met deze reis kunt u deze bijzondere schouwspelen niet alleen met eigen ogen aanschouwen maar krijgt u ook uitgebreid de gelegenheid hier foto’s van te maken in eigen tempo en rust.

Professionele begeleiding
De focus van deze reis is geheel gericht om langere tijd op de beste plekken te zijn. Er reist een professionele fotograaf mee. Dus loop je ergens tegenaan bij het fotograferen, vakfotograaf Liesbeth van Asselt kan je met raad en daad bijstaan. Op een paar avonden is er tijd om fotobesprekingen te houden. U kunt dan waardevolle tips krijgen om uw foto’s te verbeteren. Bij de Japanse makaken en de kraanvogels brengen we meerdere dagen door waardoor u tips ook direct kunt uitproberen.

Deze reis is ook zo laat mogelijk gekozen om maximale kans te hebben om Steller’s zeearenden op het drijfijs aan te treffen en te fotograferen. Hoewel de kans op drijvende zeeijs nooit gegarandeerd is, is de boottocht dat wel en zult u de vogels ook op zee aantreffen. Daarnaast zijn er verschillende plaatsen op Hokkaido waar we zowel de gewone zeearenden als de Steller’s zeearenden van zeer dichtbij zullen zien en uiteraard fotograferen.

Wij beginnen deze reis met een vlucht naar Tokio. Na aankomst en bijkomen van de reis en het Japanse macaque, Blue Elephanttijdsverschil vertrekken we naar de beroemde Japanse makaken in de hete bronnen ‘onsen’ van het Jigikudani National Park. Nabij de onsen is ook een spuitende geiser en zijn her en der apen zien in de bomen, in de smalle rivier in het dal en in de sneeuw. In de onsen zelf zijn altijd een aantal apen aanwezig. Fotograferen is mogelijk bij de onsen en ook in de omgeving waar de makaken foerageren, vechten en beminnen. Het verblijf duurt hier enkele dagen, langer dan de paar uur die de meeste reisorganisaties hier doorbrengen.

Red-crowned Crane, Blue Elephant, Hokkaido,Na het bezoek aan de makaken  gaat de reis naar het noordelijke van de drie grote eilanden Hokkaido. Op Hokkaido heerst de winter en verblijven de meest bijzondere gasten. De eerste die wij zullen zien zijn de Red-crowned cranes, ook wel Chinese of Japanse kraanvogels genoemd. Op de rand van uitsterven in de 19e eeuw zijn ze gered door de lokale bevolking. Nog steeds houden ze zich ‘s winters op in groepen. Op veel plaatsen strooien mensen voer uit en de kraanvogels weten wanneer en waar. Veelvuldig dansen ze, het zijn baltsdansen maar even goed venijnige vechtpartijen waar de kraanvogels elkaar zo hard mogelijk tegen de borst trappen. We zullen er zeearenden zien die zich laten fotograferen zoals we nergens in Europa kunnen meemaken.
Daarnaast zullen we een brug bezoeken waar in de vroege ochtend kraanvogels gefotografeerd kunnen worden terwijl de mist langzaam optrekt en de kraanvogels langzaam zichtbaar worden tussen de nevelslierten. Vaak wordt er gebaltst.

Japan, Lake Kusshuro, Wilde Zwaan, Hokkaido, Blue ElephantNa het verblijf bij de kraanvogels gaan we dieper het dunbevolkte Hokkaido in. Het land is geheel met sneeuw bedekt, op veel plaatsen meer dan een meter dik. Vossen, herten en prachtige landschappen met verspreide bomen, stromende rivieren en beken leveren prachtkansen voor fotografie.  Wij zullen bij Lake Kusshuro overnachten en volop de tijd benutten om foto’s te maken van wilde zwanen die in dit kratermeer overwinteren. Door de voortdurende aanvoer van warm water uit de diepe ondergrond blijft het water langs de oever open en warm. De zwanen zijn erg tam en laten zich ook niet storen door de zeearenden die vlakbij in de bomen zitten en af en toe vlakbij een vis uit het water vangen.

Blue Elephant, Mount Lozan, zwavelbronnen, JapanJapan is zeer rijk aan vulkanen geisers en hete bronnen. Op sommige plaatsen ook zeer spectaculair, waaronder op Mount Lozan in Hokkaido. We komen er na vertrek van Lake Kusshuro langs en zullen zeker van de gelegenheid gebruik maken om de zwavelspuwende geisers van deze berg te bezoeken en te fotograferen.

Vervolgens rijden we door naar Rausu op het Shiretoke Peninsula. Grote groepen Steller’s zeearenden overwinteren hier. We zien er vele als ze in de bomen op de hellingen van heuvels en bergen zitten uit te kijken of eenvoudigweg te rusten. Zeearenden zijn vaak in hun gezelschap. Geen haven of er zijn zee- en Steller’s zeearenden. De grootste visuil ter wereld, de vos, Blue Elephant, HokkaidoBlakiston’s Fish Owl is op een enkele plek te zien en te fotograferen. Voor wie dit wil proberen wordt de mogelijkheid geboden. Naast de  arenden en de visuil zijn er mogelijkheden om andere soorten te fotograferen. Vossen en sikaherten zijn algemeen en niet erg schuw. In de havens kunnen harlekijneenden, IJseenden, grote burgemeester en andere soorten goed gefotografeerd worden.

Blue Elephant, zeearend, White-tailed Eagle, Hokkaido

Praktische informatie
Reissom: € 5195,-  (inclusief internationale vluchten)
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Reisdatum: 20 februari t/m 7 maart 2018
19 februari t/m 6 maart 2019
Reiscode: 18JAP-foto (bij boeking s.v.p. reiscode vermelden).
Eenpersoonskamertoeslag: € 350,- 
Heen- en terugreis: Schiphol – Tokyo, mogelijk een tussenstop
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: lokale vluchten, shinkansen bullet train, bus met chauffeur
Zwaarte: lichte wandelingen, soms in stevige sneeuw
Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12
Accommodatie: goede onderkomens
Reisbegeleiding: Nederlandse reisleider en Japanse chauffeur 
Weer: Koud tot erg koud op Hokkaido met af en toe flinke sneeuw, bij de apen koud met veel sneeuw.
Inclusief: 8 nachten halfboard en  6 nachten Logies ontbijt;
tempo: Het tempo is rustig, genieten staat voorop.
 Reisprogramma (rondreis) 
dag 0:  vertrek uit Amsterdam op 20 februari;
dag 1: aankomst in Tokyo op 21 februari, naar hotel. De rest van de dag in de stad 
dag 2: Na ontbijt vertrek naar Nakano met Shinkansen. Snow Monkeys National Park
dag 3 & 4: Verblijf Snow Monkeys National Park
dag 5: Ochtend bij de Japanse makaken Daarna per Shinkansen naar Tokio 
dag 6: Na ontbijt van Tokyo binnenlandse vlucht naar Kushiro op Hokkaido
dag 7 & 8: Fotografie van Japanse kraanvogels in de vroege ochtend bij de brug en later elders. 
dag 9: Fotografie van Japanse kraanvogels in de vroege ochtend bij de brug en daarna naar Lake Kusshuro voor de wilde zwanen.
dag 10: Gehele dag bij Lake Kusshuro
dag 11: Na vertrek van Lake Kusshuro naar Mount Lozan voor fotografie van de zwavelgeisers. Vertrek naar Rausu.
dag 12: boottocht de zee op naar de zeearenden en Steller’s zeearenden op zeeijs voor fotografie. Daarna naar havens en andere plaatsen om arenden te fotograferen. In de avond is een bezoek aan de plek van de Blakiston’s Fish Owl mogelijk.
dag 13: Als de boottocht niet door kon gaan, dan vandaag eerst de boottocht. Daarna fotografie van “frozen waterfalls”.
dag 14: naar Kushiro voor vlucht naar Tokyo
dag 15: Terugvlucht naar Nederland – Home sweet home
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067