Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blackthroated tit, Blue Elephant, India, Bhutan
  Black-throated Tit, Bhutan
 • Casarca, Bhutan, India, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Bhutan
 • India, Spot-billed Duck, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis, Bharatpur
  India, Bharatpur
 • Edelhert, Schotland, loch, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Schotland
 • Taiwan Blue Magpie, Blue Elephant, vogelreis, natuurreis
  Taiwan
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Blue-crowned parakeet, vogelreis, natuurreis
  Brazilië
 • Brazilië, Pantanal, Blue Elephant, Capibara, Kaaiman, vogelreis, natuurreis
  Pantanal
 • Blue Elephant, blauwe ekster, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Spanje, Portugal
 • Blue Elephant, red-tailed tropicbird, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Giraffe-necked weevil, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar
 • Blue Elephant, Madagascar, Madagaskar, Kameleon, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Madagaskar

Istanbul

Istanbul Roofvogeltrek

8 dagen  vogels en cultuur

 

De zeestraat die Europa van Azië scheidt, is bekend om de vogeltrek in het najaar. Vrijwel alle trekvogels met een Midden- en Oost-Europees verspreidingsgebied passeren de Bosporus op weg naar Afrika. Eind september is de beste tijd voor het waarnemen van de zogenaamde zweefvliegers: roofvogels en ooievaars die gebruik maken van thermiek om de smalle zeestraat over te steken. De vogeltrek begint pas als er thermiek is. De top van de “grote heuvel”, Büyük Camlica, in het Aziatische deel van de stad, kijkt uit over een behoorlijk deel van de Bosporus.

De Bosporus: veel zweefvliegers

De meeste reisbestemmingen om de vogeltrek waar te nemen danken hun populariteit aan de zweefvliegers, die overdag trekken, spectaculair zijn en relatief gemakkelijk kunnen worden waargenomen. Zweefvliegers zijn zware vogelsoorten met een groot vleugeloppervlak (zoals roofvogels, ooievaars en pelikanen), die tijdens de trek over land gebruik maken van thermiek. Omdat zweefvliegers open water vermijden, leidt dit tot omwegen over land en concentraties op plaatsen waar de oversteek over zee het kortst is. Op weg naar Afrika trekken dan ook bijna alle trekvogels uit midden en oost Europa over de Bosporus. Windrichting (noordoostelijke wind) en thermiek zijn belangrijke factoren voor de vogeltrek. Onder deze goede omstandigheden kunnen honderden schreeuwarenden, stepppebuizers, balkansperwers, ooievaars, zwarte ooievaars en slangenarenden  worden waargenomen. Er is ook kans op bijzondere soorten, zoals steppearend, keizerarend en bastaardarend.

Onder slechte weersomstandigheden lijkt de vogeltrek helemaal stil te liggen. Dit hoeft geen nadeel te zijn, want als het weer opknapt, barst de trek in alle hevigheid los. Zo zijn er op een dergelijke dag wel tienduizend schreeuwarenden waargenomen.

Kleine zangers

Niet alleen zweefvliegers trekken over de Bosporus. Veel kleinere soorten trekken ’s nachts en rusten overdag in de beschutting van struiken en bomen. Het afzoeken van begroeide plaatsen kan leuke vondsten opleveren. Soorten als wielewaal, Syrische bonte specht, kleine vliegenvanger, roodkeelpieper, grauwe klauwier en vale spotvogel kunnen op deze wijze worden waargenomen. Het waarnemen van de vogeltrek zorgt altijd voor verrassingen. Zo worden regelmatig beflijster, klein waterhoen, nachtzwaluw en sperwergrasmus gezien.

Istanbul samenspel van Romeinse, Moorse en Turkse invloeden

Naast de vogeltrek is een reis naar Istanbul  zonder een bezoek aan de oude stad natuurlijk niet compleet. We gaan in ieder geval elke avond de stad in om een leuk restaurantje te zoeken voor het diner. We maken met de boot een tocht over de Bosporus, waarbij we kans maken op Eleonora’s valk, ijsvogel, pijlstormvogels en Audouins meeuw. Ook kunnen we de prinseneilanden bezoeken, waar vaak dolfijnen (tuimelaars) worden waargenomen. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de interesse binnen de groep gaan we ook naar de oude stad. De Blauwe Moskee, Grote Bazaar, Hagia Sofia en het Topkapi Paleis behoren tot de mogelijkheden. Er is voldoende ruimte om op eigen gelegenheid de stad te verkennen, te winkelen en uiteraard te vogelen. Alpengierzwaluw en palmtortel zijn algemeen in het centrum van de stad en in de grote parken met lage struiken zijn vaak trekvogels de vinden, zoals kleine vliegenvanger en bergfluiter.

 

Praktische informatie
Reissom: € 1350,- alles inclusief op basis van halfpension
Niet-inbegrepen: Visumkosten ad. EUR 10,- ter plaatse te voldoen.
Reisdatum: 22 september t/m 29 september.
Reiscode: 12Turkije-ist (bij boeking s.v.p. reisnummer vermelden).
EÈnpersoonskamertoeslag: € 300,-
Heen- en terugreis: vliegtuig naar Istanbul.
Reisschema: wordt ca. vier weken voor vertrek toegezonden.
Vervoer ter plaatse: openbaar vervoer.
Reisprogramma (standplaatsreis): waarnemen van vogeltrek in Istanbul en omgeving (afhankelijk van de weersomstandigheden / windrichting).
Zwaarte: korte wandelingen
Aantal deelnemers: tenminste 7 personen, maximaal 16 personen.
Accommodatie: hotel in het centrum van Istanbul op basis van half pension.
Reisbegeleiding: Nederlandse reisbegeleiding.
Weer: doorgaans stabiel en vrij zonnig najaarsweer.
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067