Enjoy the beauty of nature, travel the world!
Blue Elephant
 • Bhutan
 • Blue Elephant, flamingo, fotografiereis, fotoreis, vogelreis, natuurreis
  Coto Doñana, Algarve
 • Bhutan, zwartnekkraanvogels
 • Japan, Steller's zeearend
 • India, tijger
 • Japan, Japanse kraanvogel
 • Schotland, Papegaaiduiker
 • Waar niet? zeearend
 • Oeganda, Kaapse buffel en schaarbekken
 • Bhutan, Groene kitta
 • Wit-Rusland, Witvleugelstern
 • Coto Doñana, flamingo

Falsterbo, Denemarken en Rügen

Rügen, Falsterbo, Denemarken

 Rügen, Falsterbo en Denemarken 

 

Rügen, Falsterbo, Denemarken

rode wouw
© Wim Smeets

Falsterbo (in het zuiden van Zweden) en het Noordduitse eiland Rügen behoren tot de bekendste plekken voor het waarnemen van de vogeltrek vanuit Scandinavië. Vogels die naar het zuidwesten trekken en het vliegen over zee zo lang mogelijk uitstellen, komen bijna vanzelf in Falsterbo uit. Vanuit het zuiden en westen komen in die tijd de vogelliefhebbers om naar deze uittocht te kijken en er vooral heel erg van te genieten. In deze gebieden zijn we dan ook zeker niet de enige vogelaars. Het is zonder meer een gezellige bezigheid, waarbij nuttige informatie wordt uitgewisseld, warme koffie wordt gedronken en soms zelfs internationale vriendschappen ontstaan.

In Rügen komen vooral de vogels die recht-toe-recht-aan vanuit Zweden vliegen. Dat zijn onder andere kraanvogels, die in Noord-Duitsland nog een paar weken blijven om zich zo veel mogelijk vol te eten voor ze verder gaan naar warmere streken.Ten westen van Rügen vinden ze ook een uitgelezen slaapplek om in die periode te overnachten. De slaaptrek elke avond is een van de mooiste natuurbelevenissen die je bedenken kunt.

De reis naar Rügen

Vanuit Utrecht rijden we met een of twee minibusjes naar Rügen. Onderweg zien we waarschijnlijk al de eerste voorboden van de vogeltrek: ganzen, rode wouwen en buizerds.

Gier van de koude streken: de zeearend
We krijgen vrijwel zeker zeearenden te zien. De zeearend is na de monniksgier de grootste Europese roofvogel.

zeearend © Wim Smeets

zeearend
© Wim Smeets

Het is een indrukwekkende verschijning: een spanwijdte van wel 2,5 meter en een hoekig vliegbeeld hebben hem de benaming ‘vliegende deur’ opgeleverd. Met de brede vleugels en korte staart is het een machtige vlieger, die minder dan andere arenden afhankelijk is van thermiek. De zeearend is niet erg kieskeurig wat zijn voedsel betreft: eenden, aalscholvers, ganzen (nog liever), vis en aas, hij eet wat hem uitkomt en beschikbaar is. Hij is ook niet te beroerd om andere vogels hun prooi af te pakken. In tegenstelling tot de visarend (die uitsluitend levende vissen vangt) is de zeearend ook niet echt afhankelijk van meren en rivieren met helder water, maar hij verblijft wel graag in de omgeving van meren en plassen. Vooral in de winter voeden zeearenden zich graag met kadavers van vissen, vogels, grote hoefdieren, robben en gestrande walvisachtigen. Door hun gedrag als aaseter hebben zeearenden geen grote territoria nodig. Indien er voldoende voedsel is, kunnen ze opvallend dicht opeen broeden. Het spectaculaire herstel van de zeearendenpopulatie in Noordoost-Duitsland is in dit opzicht slechts een ‘terug van weggeweest’. Men schat dat er eind vorige eeuw meer dan duizend paren in Noordoost-Duitsland broedden. Zeearenden zijn in principe standvogels; alleen de onvolwassen vogels gaan in de winter op zoek naar andere voedselgebieden en komen dan ook in Nederland terecht.

Kraanvogels

Wie Rügen zegt, denkt aan kraanvogels. Een flink aantal van de 90.000 Scandinavische ‘kranen’ verblijft enkele weken op het eiland om in optimale conditie te komen voor de trek. We bezoeken de plaatsen waar de vogels overnachten en zijn getuige van enorme vluchten kraanvogels die hun spectaculaire roep laten horen. De vogels trekken zowel overdag als ‘s nachts. Tijdens de trek maken de vogels, in tegenstelling tot bijvoorbeeld ooievaars, nauwelijks gebruik van thermiek en vliegen ze op eigen kracht aan een stuk door, waarbij ze of en toe zeilvluchten maken.

Vogeltrek op Falsterbo

Rügen, Falsterbo, Denemarken

kraanvogels
© Wim Smeets

Vanaf Rügen gaat de reis verder met de boot naar Zweden. Jaarlijks maken miljoenen vogels vanaf Falsterbo de oversteek naar Denemarken. Onder gunstige omstandigheden zijn spectaculaire waarnemingen te verwachten. Behalve interessante soorten als ijsgors, slechtvalk, roodkeelpieper en appelvink zijn vooral de aantallen spectaculair. Waarnemingen van honderden trekkende sperwers, gaaien, rode wouwen, houtduiven en rietgorzen zijn niet ongewoon. We bezoeken ook de Fyledalen, een gebied in het binnenland waar we steenarenden kunnen verwachten.

Denemarken

Vanaf Falsterbo gaat de reis verder naar Denemarken. We bezoeken daar enkele wetlands.

Praktische informatie
Reissom: op aanvraag
Zekerheid: Blue Elephant is aangesloten bij GGTO; uw (aan)betaling is gewaarborgd.
Meest geschikte periode: september – oktober
Zwaarte: lichte wandelingen  over vlak terrein.
Accommodatie: hotels, pensions.
Weer: kan variëren van zonnig mooi herfstweer tot regenachtig en guur
Blue Elephant - Tebinckslaan 14 - 9462 PV Gasselte - Telefoon: 0599 56 51 24 - Fax: 0599 56 45 44 - KVK: 04046067